În urmă cu un an, în mai 2018, primarul ALDE al orașului Hârșova, Viorel Ionescu, savura niscaiva whisky pe la Chicago, pe banii hârșovenilor, alături de o distinsă companie formată, printre alții, de fratele de suferință Vasile Pavăl, primarul pesedist al municipiului Vaslui, și Nicolae Barbu, primarul municipiului Giurgiu. Deplasarea oficială în SUA și Canada a avut loc la invitația făcută de președintele Asociației Municipiilor din România, Robert Sorin Negoiță, special pe numele primarului de la Hârșova. Să nu fi știut pesedistul Negoiță că orășelul prăfuit din estul României nu este municipiu?! Ori invitația a survenit ca urmare a faptului că Roberțel, primar pesedel, este fan al echipei de oină din Hârșova, echipă de oină inventată de Viorel Ionescu pentru a mai păpa niște bani publici, cum zic unii? Altfel, nici nu avem cum să înțelegem de ce invitația asta pe nepusă masă primită de la Asociația Municipiilor din România – o structură din care fac parte doar localitățile cu rang de municipiu, la o misiune de informare pe probleme specifice… municipalităților.
Dar ce căuta primarul Viorel Ionescu prin America de Nord, pe banii hârșovenilor? Nici măcar lui nu îi este clar acum, la un an de la plimbare. În fapt, povestea este așa cum sunt toate poveștile PSD-ALDE: încurcate și cu profunde damfuri penale.
Bilet de avion cumpărat pe 23 aprilie, dar aprobat abia pe 2 mai
Pe 23 aprilie 2018, la ora 10 dimineața, un funcționar de la compartimentul Achiziții din cadrul Primăriei Hârșova a finalizat procedura de cumpărare a unui pachet de transport cu avionul și de cazare în Canada și Statele Unite ale Americii. Pachetul a costat 32.457,85 de lei sau 6.964,32 de euro. La această sumă se adăuga TVA. Desigur, funcționarul nu acționase de capul său, ci cu ordin de la edilul Hârșovei, Viorel Ionescu. Acesta din urmă plănuia o vizită de serviciu în SUA și Canada. Dar plănuia de capul său, fără să întrebe în prealabil, așa cum era legal, Consiliul Local al orașului Hârșova.
Abia pe 2 mai 2018, primarul a realizat că-i trebuie o aprobare. În disperare de cauză, Viorel Ionescu a convocat prin SMS aleșii locali într-o ședință de îndată. Caracterul ”de îndată” nu era întrunit, având în vedere că Ionescu deja își cumpărase biletul de avion cu o săptămână înainte, problema fiind așadar cunoscută din timp. Obedienți din fire, zece consilieri subordonați primarului n-au mai ținut cont de acest moft, votând inițiativa. Astfel a fost adoptată o hotărâre de aprobare a deplasării primarului peste ocean și de decontare a cheltuielilor, pe bază de documente justificative.
Unde-i lege, nu-i tocmeală! Viorel Ionescu și DNA au auzit de zicala asta?
Din toată încâlceala asta, un singur lucru este extrem de limpede: Viorel Ionescu a încălcat legea și trebuie să returneze banii cheltuiți la deplasarea în SUA și Canada – 7000 de euro. Asta cu datul banilor înapoi n-o să-l doară însă prea tare, întrucât americanii și canadienii l-au lăsat de capul lui, să caște gura cât vrea la bazaconiile capitaliste pe de-a adevăratelea, nu ca astea de la noi, vopsite în capitalism roz bombon, dar, vorba aceea, unde-i lege, nu-i tocmeală!
Articolul 44, aliniatul 1, din Legea 393/2004 privind Statutul aleșilor locali spune așa: În urma îndeplinirii unor misiuni oficiale, aleșii locali sunt obligați să prezinte, la prima ședință ordinară de consiliu, un raport privind deplasările efectuate. În cazul primarului, viceprimarului și consilierilor locali, termenul maxim de depunere a raportului este de 30 de zile.
Citește și: Ca pesedistul nu-i niciunul! Tudor Nădrag, fostul șef al Agenției pentru Protecția Mediului Constanța, a absolvit două facultăți LA ZI, în timp ce era primar la Hârșova
Așadar, după întoarcerea din SUA și Canada, primarul Viorel Ionescu trebuia să prezinte raportul deplasării în prima ședință ordinară a Consiliului Local Hârșova. Nu a făcut-o! Și trebuie să returneze cei șapte mii de euro, spune aliniatul 2, art. 44, Legea 393/2004: În cazul nerespectării prevederilor alin. (1), aleșii locali vor suporta cheltuielile deplasării.
Horahaii de pe strada Carsium și urmașii generalului Washington
Din declarațiile candide pe care le-a făcut în presa locală, în iunie 2018, aflăm că dl. primar Viorel Ionescu a avut „întâlniri cu omologii de la Primăriile din Montreal, Ottawa, Chicago și Washington, (și) împreună cu primarii celorlalte municipii (sâc!) au învățat din experiența administrativă, organizatorică și politică a autorităților din America de Nord.”
Mai departe aflăm că pe la Washington, domnia sa „a făcut o vizită la mormântul generalului Chicago” și chiar „a trecut printr-o livadă de cireși foarte frumoasă”, livadă despre care, ce să vezi, a aflat ulterior că „cel care o deține vrea să investească și în România”, de unde și concluzia optimistă a domnului primar că există „o deschidere pentru investitorii români în America de Nord și invers, investitorii americani și canadieni în România”. Ar fi ceva să se trezească horahaii de pe strada Carsium cu urmașii generalului Washington cu mistriile în mână!
Citește și: Pro România lu’ PSD ori traseismul politic dus la rang de artă. Doi deputați PSD plecați din Pro România se întorc iar în partidul lui Ponta
La Montreal, onor reprezentantul comunității hârșovene a discutat extrem de serios și profund despre înființarea unor centre turistice pe acolo, dar și pe aici, prin Hârșova, pentru că, nu-i așa, ca să cităm sursa, „noi, hârșovenii, în speță persoanele vârstnice de la Căminul din bălării, pot merge în vizită în zona Montrealului, în schimb cei de la Montreal pot veni la Hârșova pentru a vizita Regiunea Dobrogei, unde pot fi vizitate numeroase mănăstiri și lăcașuri de cult, ceea ce îi interesează foarte mult”.
Viorel Ionescu ar putea să-și propună modernizarea aeroporturilor din Municipiul Hârșova, câte or fi ele
Concret, în intervalul 6 – 20 mai 2018, delegația din care a făcut parte și Viorel Ionescu de la Hârșova a vizitat aglomerările urbane Montreal și Ottawa din Canada, dar și metropolele americane Chicago și Washington. În fiecare metropolă vizitată, au avut loc întâlniri cu reprezentanții administrațiilor locale. Vorbim de 4 întâlniri mari și late, de aproximativ două-trei ore fiecare. În restul zilelor, program de voie.
Chiar și așa, agenda discuțiilor a fost total lipsită de învățăminte practice pentru singurul primar de oraș amestecat printre primarii de municipii și președinții de consilii județene care au participat la schimbul de experiență. Astfel, din comunicatele transmise de AMR, reies următoarele preocupări majore ale schimbului de experiență:
Citește și: Ionel Banu lu’ Hașdeu și procesul intentat de Andrei Alexandru Voicu, elevul care a primit nota doi la purtare pentru îndrăzneala de a o critica pe cântăreața libidinoasă a liceului. Ori despre cum o sentință a Tribunalului Buzău a scos de sub preșul Ministerului Învățământului un munte de gunoi cu damfuri pesediste
- La Montreal, s-a discutat despre administrarea bugetului de 5,5 miliarde de dolari canadieni al acestei metropole, despre deszăpezire, mobilitate urbană și transportul public de persoane.
- La Ottawa, delegația română a făcut un tur al orașului. Canadienii le-au prezentat primarilor români două șantiere în lucru. Este vorba despre un patinoar gigantic și despre o linie de metrou de suprafață.
- La Chicago, s-a discutat de modernizarea aeroportului, despre globalizarea orașelor și despre câteva proiecte ale municipalității americane, cum ar fi de pildă introducerea de senzori de trafic în zonele aglomerate, prin care să se centralizeze într-o platformă digitală informațiile în timp real despre participanții la trafic.
- La Washington, primarii români au aflat cum funcționează departamentul specializat în securitate, atacuri teroriste și uragane.
În intervalul 6 – 20 mai 2018, delegația din care a făcut parte și Viorel Ionescu de la Hârșova a vizitat aglomerările urbane Montreal și Ottawa din Canada, dar și metropolele americane Chicago și Washington. În fiecare metropolă vizitată, au avut loc întâlniri cu reprezentanții administrațiilor locale. Vorbim de 4 întâlniri mari și late, de aproximativ două-trei ore fiecare. În restul zilelor, program de voie.
„S-a dus bou și a venit înapoi vacă”
Cu experiența acumulată, Viorel Ionescu ar putea să-și propună modernizarea aeroporturilor din Municipiul Hârșova, câte or fi ele, construirea unei noi linii de metrou și prevenirea cu mai multă știință a atacurilor teroriste și a uraganelor. Bă, ești nebun?! Noi știam că ai absolvit la Universitatea Maritimă, nu la SRI.
Citește și: GABRIELA și-a pierdut FIREA în fața SCULELOR din PSD! Firea despre Oprișan: Proștii au o sculă care le ține loc de inteligență!
Domn primar, deja ne-ai epuizat toate resursele de imaginație, căci ne este absolut imposibil să ghicim măcar umbra marilor propuneri de strategie diplomatică pe care dumneata și onor colegii de paranghelie, pardon, de delegație, le-ați oferit primarilor care au avut nefericirea de a fi obligați să vă primească…
Una peste alta, nobila delegație de primari de municipii, în frunte cu Robert Negoiță, care s-a plimbat într-un fel de călătorie turistico-politică pe la americani, a venit acasă cu sacul plin de învățături și viziuni mega-optimiste (megalomane?) despre viitorul colaborării româno-americane via Montreal – „muncipiili” românești. Și să spună careva că vorba românească „S-a dus bou și a venit înapoi vacă” a născocit-o vreun bou!
Detectăm în povestea asta o rețetă foarte răspândită în rândurile politrucilor români (indiferent de apartenența politică), dar și ale unor funcționari publici, manageri de instituții publice și membri ai corpului didactic universitar, de a utiliza banii publici pentru plimbărici și paranghelii simpatice sub pretextul slujirii interesului public și al cetățenilor.