luni, 13 ianuarie 2025
-0.2 C
Buzău

România

-0.2 C
Buzău
luni, 13 ianuarie 2025
-0.2 C
Buzău

Petre Emanoil Neagu: Aș putea vorbi mult despre proiectele...

  https://www.facebook.com/watch/?v=584573647454057&t=12 „Despre proiectele de suflet pe care le-am implementat ca președinte al Consiliului Județean Buzău aș vorbi mult. În fiecare proiect am pus suflet. Am ales...
Ești aiciBuzăuFocurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice. O minune ascunsă de...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice. O minune ascunsă de o infrastructură jalnică

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice din România. Așa cum ne-am convins şi noi odată ajunși la fața locului.

„La Focurile Vii, turiștii vin doar o dată, a doua oară nu mai trec”

Titu Grama are 81 de ani şi știe ce vorbește. Ne-am oprit din urcușul spre Focurile Vii să-l întrebăm una-alta. S-a așezat tinerește, cu mâinile sprijinite pe genunchii flexați, şi ne-a vorbit fără să ne privească, cu ochii albaștri ațintiți spre vale, spre pârâul care străbate satul Terca.

„Aicea bătrânii de pe timpuri așa au pomenit, să arză focul ăsta, să nu se stingă niciodată. E o vatră neamenajată, ceva sălbatic”, ne-a spus în timp ce se ridica.

Cislău, mica Românie a PSD Buzău. De ce n-am scris până azi despre Cislău, comuna mea natală, pe EXPRESS SUD-EST

Reluam urcușul. La Terca n-am ajuns ușor. Am ieșit din Buzău spre Mărăcineni, apoi, după „podul lui Băsescu”, am făcut stânga spre Săpoca – Beceni – Vintilă Vodă şi Lopătari, circa 50 de kilometri. Urmau 6 kilometri de drum neasfaltat spre Terca, locul unde luminează din vremuri Focurile Vii. Numai că noi mergeam cu o mașină mică. „Vă trebuie neapărat jeep dacă vreți să ajungeți acolo”, știam de pe un forum online. La fața locului ne-am dat seama că reușeam şi cu o Dacie veche, încercată prin hârtoape. Însă nu ne-a mers nicidecum cu o mașină de familie, cu garda joasă. Pietrișul consistent presărat pe drumul extrem de denivelat care leagă Lopătari de Terca s-a dovedit imposibil de străbătut. Automobilul aproape că se înfunda printre pietrele ascuțite, iar roțile nu făceau decât să învârtă praful.

Spre Focurile vii cu carul cu boi

 

În colțul acesta de țară, am înțeles că orice fel de deplasare e mai bună decât cea cu o mașină de oraș. De pildă, carul tras de boi. Am văzut arhaicul vechiul ieșind de pe o uliță desfundată, în dreptul locului unde modernul automobil declarase forfait. Arăta ca în poveștile bunicilor: două cornute solide cărând un grătar din scânduri suit pe patru roți de lemn.

„Hoții” de lemn

 

La câțiva metri de noi s-a deschis o poartă. A ieșit în drum o femeie între vârste, îmbrăcată în haine largi şi ascunsă sub o pălărie de paie. „Ați venit aici pentru focuri?! De ce nu scrieți de hoții ăștia care taie toți copacii!”, ne-a admonestat femeia, făcând în același timp semn tânărului care conducea carul să-l tragă în curte. Am cântărit puțin vorbele noii noastre interlocutoare. Ce-i drept, fuseserăm de două ori acoperiți în praf de camioanele ticsite cu bușteni care goneau de parcă ar fi mers pe drum drept.

E frumos…

Spitalul Județean Buzău, mediocritatea și nepăsarea. Cel mai bun doctor buzoian rămâne tot trenul de București…

Totuși, am văzut destui copaci pe dealuri. Şi am observat şi relieful cu forme nehotărâte, spectaculos în felul său: aici povârnișuri line, verzi-galbene, acolo un pârâu tulbure, care fuge pe sub podețuri instabile şi printre bolovani căzuți odată cu ultima alunecare de teren (semn că, totuși, copacii se împuținează!); aici dealuri decupate şi vopsite în alb de urmele de sare, acolo porțiuni de teren drept acoperit de buruieni. Ne-a încercat o impresie călătoare că vedem locuri frumoase.

…şi nu prea

Apoi ne-am adus aminte în ce situație ne aflam. Mai aveam 6 kilometri până la destinație şi nu ne mai puteam baza pe mașină. Am scrutat o clipă drumul care se pierdea după un grajd din chirpici. Ne-am făcut curaj: aveam aer curat şi mai erau cel puțin patru ore până la căderea serii. Așa că am luat-o pe jos. O altă recomandare: dacă ajungeți prin zonă, luați-vă ghete, chiar şi vara. Altfel, un drum pe jos, prin pietrele de Lopătari, e ca o bătaie în talpă. Pe măsură ce înaintam, realizam cât de izolată şi uitată este zona. Puținii oameni pe care i-am întâlnit pe drum ne dădeau „bună ziua” fără vreo intenție de a porni un dialog cu noi, cele două-trei troițe pe care le-am depășit erau „decorate” cu pânze de păiajen, iar acolo unde ar fi trebuit să găsim un panou explicativ rămăsese doar cadrul ruginit.

Gardianul

„Pe drum trebuia să fie asfalt, asta scria pe panou. Dar primarul ăsta n-a făcut nimic. A cheltuit banii şi apoi a dat semnul jos”, ne-a explicat ulterior bătrânul Titu Grama. L-am întâlnit imediat după ce am traversat podul de beton spre dealurile Tercăi, la capătul unei ore şi jumătate de marș. Părea că se plimbă la baza dealului. Am încercat să ne lămurim cum putem ajunge singuri spre Focuri. „Tot p-aici, suiți valea şi o țineți tot la stânga, tot la stânga”, ne-a spus, dar știa că nu ne dumirește așa.

Trans-Cislău, feerie de toamnă în Munții Buzăului. DJ 102C, o șosea modernizată acum un an de CJ Buzău, la bătaie cu Transfăgărășanul și Transalpina

„Nu cred că ajungeți. V-aș duce eu, dar am treabă”, ne-a testat, abil. N-a durat mult şi ne-a spus „cât face”: 10 lei. După care, cu o sprinteneală pe care în primele momente a ascuns-o, ne-a deschis poarta spre curtea proprie şi ne-a îndemnat să intrăm, „că e mai scurt p-aici”. Am realizat că nimerisem peste un fel de Gardian al Focului.

Soția cu găleata

Titu Grama şi soția sa locuiesc într-un fost canton silvic cocoțat strategic la doi pași de cursul pârâului care coboară din pădure. „Pădurarul a zis că vrea să pună la licitație casa, dar am auzit că nu cumpără nimeni”, ne-a spus bătrânul, la primul popas pe care l-am făcut. Abia scăpase de gura nevestei, făcându-se că nu aude când îl striga să umple o căldare o cu apă din pârău. „Trageți de el, că are urechile slabe”, ne-a îndemnat femeia. Până la urmă, dintr-o mână în alta, găleata s-a întors, plină, la proprietarul de drept. Bătrâna parcă s-a înduioșat când a auzit că mergem să vedem Focurile. A făcut un semn cu mâna – un fel de „altceva mai bun nu v-ați găsit?” – şi s-a întors la treburile ei. Pesemne că dădusem şi peste gardianul Gardianului.

Nu tocmai un El Dorado

„Geologii, acum vreo 60 de ani, au pus sonde în jurul focului, în zăcământ. Au pus sonde mai mari şi pe jos, pe la ape şi la câțiva kilometri mai încolo. În vârful dealului e o sondă pe care a prins-o Revoluția aici şi aici a rămas”, ne-a informat bătrânul, care în tinerețe a lucrat pe la exploatările petroliere din județul Buzău, deci știa câte ceva despre sonde. Cu Titu Grama călăuză, am traversat poieni cu fân încă necosit, ne-am aplecat pe sub bolți de meri sălbatici, am ocolit scurmăturile făcute de porci mistreți şi am sărit două-trei garduri. Traversam terenuri private, dar, după cum ne-a asigurat Gardianul nostru, nimeni nu avea să se supere.

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

„Terenul cu Focurile este al unui cetățean din satul Luncile. Ăla are vreo patru fete. Două sunt la București, au bani mulți. El s-a lăudat că vine şi face aici ceva frumos. Dar e bătrân şi bolnav, n-a mai făcut nimic”, ne-a mai spus bătrânul.

După jumătate de oră de cutreierat dealurile Tercăi, am dat în sfârșit de Focuri. Câțiva metri pătrați de teren sterp, maro-arămiu. Flăcările se vedeau slab la soare. Erau două-trei vâlvătăi subțiri care ieșeau la suprafață din măruntaiele pământului.

„Noaptea se văd bine. Se văd cu tot cu viermuielile alea albastre. Iarba nu crește în jur şi nici zăpada nu se depune”, ne-a zis Titu Grama. După care ne-a mărturisit că mai făcuse drumul ăsta cu turiști în câteva rânduri: „Mă mai solicită lumea, vin unii şi iarna să urce aici”. Dar, privind molcom spre flăcări, a rostit mofluz: „E o amăgeală treaba asta. Ard focurile, dar ard degeaba. Să vină lumea străină să vadă, să se chinuie cu mașinile pentru că nu-i drumul bun. Poate mai târziu o lua cineva măsuri. Noi așteptăm”.

N-am stat mai mult de 5 minute la locul pentru care străbătusem trei ore cu mașina şi încă două cu pasul. Am luat-o la vale, spre postul Gardianului. Avea dreptate Titu Grama: nu ne-am hotărât încă dacă mai trecem pe acolo şi a doua oară.

Cum ard Focurile Vii

E un fenomen simplu: emanațiile de gaze naturale din subsol creează flăcări în urma contactului cu solul. Focurile vii pot atinge dimensiuni de 20 de centimetri. Sunt menținute aprinse de gazele care răzbat până la suprafață. Cunoscătorii fenomenului spun că, de-a lungul timpului, multe tradiții şi obiceiuri au fost inspirate de astfel de focuri, care ar mai fi întâlnite şi în Turcia, Australia sau Statele Unite. Însăși Flacăra Olimpică – ținută în permanență aprinsă pe durata Jocurilor – ar fi un simbol al Focurilor Vii.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Eu cu cine votez? Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României

O serie de nume controversate din sud-estul României deschid listele pentru alegerile parlamentare de mâine. Ciripitori la miliție/securitate, „revoluționari” de frunte, oportuniști, baroni, milițieni, fii de baroni, prieteni cu infractori dovediți, foști miniștri, presupuse ziarizde - lingăi ai Antenei 3, mincinoși patologici, aceasta este oferta parlamentară a partidelor pentru sud-estul României. „Buni” din orice poziție – parlamentari, miniștrii - pe cheltuiala celor care plătesc taxele și impozitele, ei „tac” cu spor lăfăindu-se pe canapelele luxoase ale parlamentului ori ministerelor, pișându-se pe cei cărora, din patru în patru ani, le cer votul. Rubrica „Alegeri 2024” a fost gândită de redactorii EXPRESS SUD-EST ca un fel de „Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României” abandonați pe centura politicii românești, pentru ca hahalerele...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...