Conducerea națională a PNL a decis să pună șef interimar la organizația din Buzău pe Adrian Mocanu, un traseist politic care a trecut pe la aproape toate partidele, de la PSD, ALDE, UNPR, PSRO, Pro România, până la PMP, în unele dintre ele – PSD, PMP și ALDE – avînd și câte două șederi. Ba chiar, recent, Mocanu cocheta cu ideea unui transfer sau fuziuni cu partidul extremist AUR. Altfel spus, cel mai sinistru CV de până acum al unei lichele politice este cel al domnului Adrian Mocanu.
Numirea fulgerătoare a lui Adrian Mocanu ca interimar la șefia organizației din Buzău a PNL a surprins pe toată lumea.
În urmă cu o lună, conducerea PNL anunța intenția a deveni centrul unui pol de dreapta, ca „integrator al dreptei române”, după cum afirma purtătorul de cuvânt al partidului Ionuț Stroe. Luni, PNL a anunțat intrarea în partid a organizației PMP Buzău, în frunte cu liderul acesteia, Adrian Mocanu, pentru care PNL ar fi al șaptelea partid din care face parte. Mocanu a venit direct pe funcția de președinte al liberalilor buzoieni, deputatul Gabriel Avrămescu, cel care a condus până acum organizația, resemnându-se să accepte decizia luată de la București. S-a realizat astfel revigorarea supremă a „dreptei adevărate”, vorba colegului din cuibușorul cu nebunii al lui Mocanu, Dorin Bădulescu.
Debarcarea conducerii de la Buzău pare să arate disponibilitatea PNL de a le acorda transfugilor de la alte partide funcții importante, însă este surprinzătoare ținând seama de beneficiarul acestui sacrificiu – Adrian Mocanu, un om care a trecut până acum prin șase partide, iar prin unele de mai multe ori. De altfel, Mocanu a avut nevoie de numai câțiva ani pentru a depăși performanțele de traseist ale tatălui său, Victor Mocanu, fost baron de Buzău.
Cine e Adrian Mocanu, noul șef al PNL Buzău. A trecut pe la 6 partide. Aproape 7. Tatăl, condamnat într-un dosar DNA
Adrian Mocanu face politică de când se știe. Sunt 15 ani în care a reușit să câștige încrederea electoratului buzoian aplicând aceeași rețetă: trece de la un partid la altul, îi aburește pe cei din jur cu câți bani are el, mai dă și câte o sacoșă, două cu pungi de mălai și sticle de ulei și știe să se orienteze. În baza acestei strategii, Mocanu a petrecut trei mandate în Parlamentul României în care zicea că ne reprezintă, dar a votat la greu legi împotriva noastră.
În cei 12 ani ai mandatelor trecute, deputatul Adrian Mocanu nu a reușit să-şi promoveze nici o lege, toate proiectele sale fiind respinse. Cât despre ultimul mandat, a vorbit în plenul Camerei Deputaților o singură dată: când a depus jurământul de credință față de patrie, și atunci câteva zeci de secunde, dovedindu-și astfel calitatea de mobilier în Parlamentul României. Totuși, Mocănel, ajuns deputățel, este extrem de activ atunci când trebuie să voteze legi cu dedicație ori când este vorba de mărirea salariilor parlamentarilor.
Adrian Mocanu este fiul tatălui său, baronul local de Buzău, Victor Mocanu. În 2008, babacu’ Mocanu a vrut să-şi facă o ambiție şi să-l transforme pe Adrian, un proaspăt economist abia ieșit de pe treptele facultății, în cel mai tânăr deputat al României din toate timpurile. Și a reușit, semn că banii şi influența decid cine este ales în Parlament.
Mocanu junior nu s-a remarcat, însă, cu nimic în activitatea legislativă, el acționând în funcție de necesitățile materiale ale familiei sale. În schimb, el a devenit celebru prin opulența manifestată la nunta sa, la care au participat peste 1000 de persoane, unde ar fi cheltuit, potrivit presei, peste un milion de euro. De atunci și-a câștigat notorietatea de beizadea în viața politică.
Traseismul politic, o afacere de „succesuri” a lui Adrian Mocanu
Traseismul este la modă în politica românească, în lipsa unor reglementări clare. Deputații se plimbă de la un partid la altul și nu dau socoteală pentru acțiunile lor, deși au fost aleși pe liste de partid, fiind reprezentanții alegătorilor, care le-au dat votul, ca aleși al unei formațiuni politice.
Macedon Porcu – numele predestinat cu care s-a născut ÎPS Teodosie Tomitanul
Un caz clasic de oportunism politic ni-l oferă fostul deputat de Buzău, Adrian Mocanu, care a trecut pe la aproape toate partidele politice, de la PSD, ALDE, UNPR, PSRO, Pro România și PMP, ca mai apoi să cocheteze cu ideea unui transfer sau fuziuni cu partidul extremist AUR.
Astfel, Mocanu este cunoscut la Buzău ca fiind un combinagiu politic, trăgând sforile în funcție de orientările sale personale sau ale famigliei. Anii trecuți, a reușit să rupă organizații întregi ale PNL Buzău din unele orașe ori comune din județ – Nehoiu, Pătârlagele – pe care le-a trecut la PMP, ca mai apoi să le verse în ALDE.
O FAMIGLIE ADEVĂRATĂ
Buzoienii știu foarte bine ce reprezintă familia Mocanu. Tatăl, Victor Mocanu a fost președinte al Consiliului Județean în perioada 2008-2012, senator între 2012-2016, PSD, UNPR, condamnat penal în primă instanță la trei ani de pușcărie pentru fraude financiare. A pornit ca lider PD, iar după ce nu a reușit să preia conducerea organizației , a trecut la PSD, ca apoi să migreze spre UNPR. A încercat să pună mâna și pe filiala PSD Buzău, dar a fost blocat de un îmbârligător mai vexat, actualul lider Marcel Ciolacu. Fiul său, Adrian Mocanu, a pendulat de la un partid la altul, așa cum i-a dictat tatăl său. A început cu PSD, apoi a trecut la UNPR, PSRO, PMP, iar acum joacă alba-neagra la ALDE.
Felix Rache, vicepreședintele CJ Buzău, cărăușul șpăgii în dosarul Aeroportul Otopeni
Mocanii au reușit, totuși, chiar dacă pentru o perioadă scurtă de timp, să controleze întreg județul Buzău. Între 2008 și 2012, Mocanu tatăl era președinte al Consiliului Județean, soția sa, director general al Finanțelor, iar fiul, deputat. Tentaculele tribale ale acestora s-au întins în fiecare oraș, comună sau cătun din acest județ. Presa locală scria în acea perioadă că afacerile din Buzău erau controlate îndeaproape de clanul Mocanilor, totul fiind monitorizat politic, de șeful CJ, economic de la Garda Financiară, iar la București, din Parlament.
Două dintre cele mai controversate proiecte derulate de Consiliul Județean, sub conducerea lui Victor Mocanu, care au generat dosare penale, sunt Maternitatea și Drumul Vinului.
În primul dosar, ”Maternitatea”, Victor Mocanu a primit o condamnare, în primă instanță, de 3 ani și jumătate, cu executare, iar acum așteaptă sentința finală. Este vorba despre un caz de prejudiciere a statului cu peste 10 milioane de euro. Procurorii DNA au descoperit că CJ-ul condus de Mocanu a achiziționat echipament medical fără licitație de la o firmă clientelară. În cele din urmă, spitalul Maternitatea nu a funcționat pentru că nu a primit aparatura necesară, deși se făcuseră investiții de milioane de euro.
Alt dosar în care apare numele lui Mocanu senior este cel referitor la proiectul “Drumul vinului” din județul Buzău. Este vorba, se pare, de o licitație trucată, câștigată de un apropiat al baronului Mocanu prin firma Nikost, iar ginerele acestuia a primit lucrări prin subcontractare. Banii direcționați către familia baronului ar fi fost de circa 1,6 milioane de euro.
O altă afacere nebuloasă este deszăpezirea județului Buzău în iarna 2009-2010, când mașinile de deszăpezire au fost închiriate de la compania Baum Construct SRL, unde era asociat Daniel Drăgan, același ginere al baronului Mocanu.
Adrian Mocanu și nunta cu dar de un milion de euro
În 2011, aflat în plin scandal al cheltuirii frauduloase a 17 milioane de euro din fondurile europene, bani folosiți pentru realizarea „Drumului Vinului”, Victor Mocanu, fost președinte al Consiliului Județean Buzău, a organizat o nuntă fastuoasă fiului său, deputatul Adrian Mocanu. Nunta deputatului Adrian Mocanu a fost o sfidare totală a retoricii populiste propagate de adepții socialismului de tip nou, ghidați de Ion Iliescu, cel care mai suspina și astăzi după valorile comunismului.
Ce-i drept, la PSD e o distanță ca de la cer la pământ între discursuri și realitate. Îmbrăcați în costume Armani, cu pantofi de mii de euro, ceasuri Rolex și mașini de lux, politicienii social-democrați nu pierd niciun prilej , mai ales la televizor, în care să nu plângă soarta românului asuprit care moare de foame din cauza lui Băsescu și Boc.
E ușor să verși lacrimi de crocodil la televizor și apoi să te urci în elicopter, așa cum a făcut Marian Vanghelie, și să pleci la nunta colegului tău de partid, unde 1200 de invitați s-au înfruptat cu bucate pregătite special de un maestru italian. Că deh, odată se-nsoară fiul președintelui CJ Buzău cu fiica unui afacerist local.
Astfel, nunta s-a transformat într-o afacere de circa un milion de euro. Locul unde a avut loc nunta, un patinoar din Buzău, a fost ales de socrul mare, Victor Mocanu, pentru a încăpea „armata” de funcționari publici, politicieni şi oameni de afaceri. Adică toți invitații la petrecere. Patinoarul a fost acoperit cu mii de metri de material şi amenajat cu mochetă roșie. De lucrări s-a ocupat socrul mic, omul de afaceri Gheorghe Doloiu, care deține Fabrica de Legume-Fructe Buzău. Nașul, Constantin Boșcodeală, pe atunci primarul municipiului Buzău și președintele filialei PSD Buzău, era și șeful finului pe linie de partid.
Mocanu şi fiul său sunt, de asemenea, acționari la mai multe firme, au zeci de hectare de teren şi mai multe apartamente. În acest context, la petrecere, şi-au făcut apariția zeci de limuzine de lux din care au coborât invitați aleși „pe sprânceană”, precum Culiță Tărâță, pentru a aduce un plus de prosperitate tinerei perechi. Trimisul special al PSD la nunta micilor baroni de Buzău a fost, însă, Marian Vanghelie. Ca un lider „care este”, el şi-a făcut apariția, pe la ora 21.00, pe deasupra tuturor, cu elicopterul. De notat, ca un fel de completare a alaiului pestriț descris mai sus, că aproape toți nuntașii de atunci înfundă azi pușcăriile patriei ori au dosare penale în anchetare!
PROSTIE… DE CARTEA RECORDURILOR
Adiță, cel care, în legislatura 2008-2012, a deținut titlul de cel mai tânăr parlamentar român, a reușit anii trecuți să consterneze opinia publică cu o declarație legată de mineriada din 13-15 iunie 1990, unul dintre cele mai negre evenimente din istoria recentă a României. Deputatul Adrian Mocanu, care avea vârsta de șapte ani în 1989, a prezentat propria sa versiune despre mineriadă: ,,Președintele Iliescu le-a mulțumit minerilor, bănuiesc că le mulțumea minerilor care plantau flori”.
Adrian Mocanu avea la mineriadă șapte ani și o descrie drept „un moment negru din istoria noastră recentă”, care a prins nepregătite autoritățile, acestea fiind depășite de situație. El afirmă că nu este exclus ca anumite persoane să se fi îmbrăcat în hainele minerilor în 1990, o dovadă în acest sens fiind și victimele mineriadelor, unele murind prin împușcare. Mocanu nu a vrut să comenteze prea mult despre modul în care a acționat președintele Iliescu, dar subliniază că acesta le-a mulțumit minerilor după ce manifestanții au fost împrăștiați din Piața Universității.
,,Am văzut mineri care săpau și refăceau parcurile”
„Președintele Iliescu le-a mulțumit minerilor, bănuiesc că le mulțumea minerilor care plantau flori, nu putea să le mulțumească celor care au făcut ceea ce au făcut. Evident au fost mineri, cei care au făcut victimele nu e exclus să fie îmbrăcați în haine de mineri. Am văzut și mineri care săpau parcurile și le amenajau după manifestanții care nu au fost tocmai civilizați. Am văzut mineri care săpau și refăceau parcurile. Sunt imagini contradictorii”, a declarat deputatul Adrian Mocanu, pe atunci, social-democrat.
El a mai spus că nu crede ca minerii să fi făcut victimele moarte prin împușcare: „Din ce știu, câțiva dintre cei morți au murit prin împușcare, minerii nu au nici puști , nici pistoale. Mi-e greu să cred că minerii au venit cu pistoale și arme. Nu știu cine i-a adus, dar știu că li s-a mulțumit pentru sprijinul acordat. Nu aș putea spune cine i-a chemat, dacă au venit din proprie inițiativă”, a precizat Mocanu.
Acesta susține că este posibil ca numărul morților rezultați din cauza mineriadei să fie mai mare: „Au fost peste o mie de victime și, din ceea ce știu eu, într-un cimitir din București au fost mai mulți morți din acele incidente. Nu ar putea să ne bucure așa ceva și nu am vrea să trăim așa ceva. Au fost momente groaznice. Autoritățile au fost total depășite de ceea ce s-a întâmplat. Esențial este că s-au calmat apele, că puteau să fie mai multe victime, depinde ce parte a paharului dorim să privim. Nimeni nu poate fi de acord cu ceea ce s-a întâmplat”, a adăugat deputatul Adrian Mocanu, care a mai spus că oamenii nu i-au reproșat vreodată, în campaniile electorale, mineriada din vara lui 1990: „Nu un partid politic a distrus, a omorât”, a conchis Mocanu.
Adrian Mocanu, no comment
Deputatul Adrian Mocanu a intrat în atenția opiniei publice și prin modul în care și-a completat declarația de avere, în care a pocit numele localității buzoiene Smeeni în ,,Zmeieni”. Tot lui îi aparține inițiativa construirii de ,,helioporturi”, termen inexistent în Dicționarul Explicativ al Limbii Române, pe care l-a confundat cu cel de ,,eliport” (aeroport de dimensiuni reduse, construit special pentru elicoptere).
El s-a întrecut, însă, pe sine, după ce a acordat un interviu cotidianului ,,Adevărul” în septembrie 2012, în care susținea că realizările sale de căpătâi ca parlamentar în legislatura care tocmai se încheia au fost… ajutorarea de biserici, că a contribuit la intrarea comunei Săpoca în Cartea Recordurilor cu cea mai mare salată din lume, dar și că este pasionat de lectură, deși nu citise nicio carte în acel an. No comment…