După mai bine de o lună de negocieri, calendarul alegerilor din România din 2024 a fost stabilit de coaliția PSD-PNL. 2024 este primul an în care toate alegerile au loc în același an.
Calendarul alegerilor din România din 2024 a fost stabilit de coaliția PSD-PNL. Cele două partide au ajuns la un acord în ceea ce privește comasarea alegerilor locale cu alegerile europarlamentare. Astfel, pe 9 iunie, românii vor fi chemați la vot atât pentru alegerile locale, cât și pentru cele europarlamentare.
Aleksei Navalnîi, un Om prea mare pentru 145 de milioane de ruși prea mici
De asemenea, coaliția PSD-PNL a decis devansarea alegerilor prezidențiale din 2024, care vor fi organizate în luna septembrie (în 2019, acestea au avut loc pe 10 și 24 noiembrie).
Alegerile parlamentare urmează să aibă loc în luna decembrie (în 2020, au avut loc pe 6 decembrie).
Calendarul alegerilor din 2024
- 9 iunie 2024 – alegeri locale și alegeri europarlamentare;
- septembrie 2024 – alegeri prezidențiale;
- 8 decembrie 2024 – alegeri parlamentare.
Pentru alegerile prezidențiale, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că sunt trei variante de date luate în calcul pentru cele două tururi ale scrutinului: 1 și 15 septembrie, 8 și 22 septembrie sau 15 și 29 septembrie.
Alegerile locale, cele europarlamentare și cele parlamentare sunt organizate în România într-un singur tur.
Alegerile prezidențiale sunt organizate în două tururi, dacă niciunul dintre candidați nu obține 50%+1 din numătorul total de voturi valabil exprimate.
Alegerile locale și cele parlamentare se organizează o dată la patru ani, în timp ce scrutinele pentru alegerea europarlamentarilor și președintelui României au loc din cinci în cinci ani.
Ce presupune pentru alegători comasarea localelor cu europarlamentarele
Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare înseamnă că românii vor vota, în aceeași zi, atât primarii și ceilalți aleși locali (consiliu local, consiliu județean), cât și pentru politicienii care vor reprezenta România în Parlamentul European.
În țară, fiecare alegător va primi câte 5 buletine de vot. Patru pentru alegerile locale, iar votanții vor primi și un buletin de vot pentru alegerile pentru Parlamentul European.
Buletinele sunt:
- unul pentru lista de europarlamentari;
- unul pentru primar;
- unul pentru lista consiliului local;
- unul pentru președintele consiliului județean;
- unul pentru lista consiliului județean.
În București, lucrurile se complică puțin, fiecare votant va primi 5 buletine de vot.
Buletinele sunt:
- unul pentru lista de europarlamentari;
- unul pentru primarul de sector;
- unul pentru consiliul local al sectorului;
- unul pentru primarul general al municipiului București;
- unul pentru lista Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Si desi poate parea putin complicat, acest sistem are avantaje majore, prin faptul ca reduce cheltuielile si imbunatateste participarea la vot. Comasarea alegerilor face ca alegatorii sa nu fie obligati sa se prezinte la vot de mai multe ori intr-un interval scurt de timp si reduce costurile administrative si financiare pentru organizarea scrutinurilor separate.