O nouă Ordonanță de Urgență pentru Legile Justiției este pregătită de ministrul Tudorel Toader. Prin ordonanță, ministrul Justiției vrea să-i dea șefului Secției speciale de investigare a magistraților puteri depline.
Potrivit proiectului de Ordonanță, ministrul Justiției, Tudorel Toader caută să implementeze o serie de noi modificări aduse Legilor Justiției.
Potrivit proiectului de OUG, Secția pentru Procurori din CSM va fi eliminată din procedura de numire a șefilor marilor Parchete. De asemenea, ministrul Justiției vrea să-i dea șefului Secției speciale de investigare a magistraților puteri depline.
Citește și: Viorica Dăncilă, această „Dandanache cu fustă” a politicii românești, declarație halucinantă și tupeu a la Dragnea: „Guvernul a scos țara din noroaie”
Una dintre cele mai importante modificări vizează stabilirea independenței noii Secții speciale pentru anchetarea magistraților față de autoritatea procurorului general.
Alineatul (1) al art.54 se modifică şi va avea următorul cuprins: „(1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncții acestuia, precum şi procurorii șefi de secții ai acestor parchete, sunt numiți de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcție sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcţia de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată”.
Citește și: Ion Chiaburu, despre Dragnea Teleormăneanul și scandalul Kovesi. Mărturia unuia care pentru ei nu prea contează
Prin această modificare, avizul pentru șefii de parchete nu-l mai dă secția de procurori a CSM, cum e în prezent, ci Plenul CSM (deși una dintre ambițiile noilor legi ale Justiției era să separe carierele de judecător şi procuror). O modificare similară însă nu-i vizează şi pe judecători, pentru care avizul îl dă în continuare secția de judecători.
La articolul 57, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alin. (7’) cu următorul cuprins: „(7’) Procurorii nu pot fi delegați în funcțiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Președintele României”.
Rațiunea acestei modificări este de a-l obliga pe președinte să emită decretul de numire la propunerea ministrului Justiției, altminteri instituția poate rămâne fără conducător. De exemplu, acum DNA este condus de un procuror șef cu delegație, întrucât preşedintele a refuzat repetat numirea Adinei Florea la șefia DNA.
Citește și: Dosarul Kovesi, cântecul de lebădă al lui Liviu Dragnea. Ori despre miza unui război aproape pierdut de către gașca de penali din fruntea PSD
La articolul 88, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu următorul cuprins: „(6) Ori de câte ori codul de procedură penală sau alte legi speciale fac trimitere la „procurorul ierarhic superior” în cazul infracțiunilor de competența Secției pentru investigarea infracțiunilor în justiție, prin aceasta se înțelege procurorul șef al secției, inclusiv în cazul soluțiilor dispuse anterior operaționalizării acesteia.”
Această prevedere scoate practic Secția pentru investigarea magistraților de sub autoritatea procurorului general al României, care acum are dreptul de a infirma actele pe care le consideră nelegale sau netemeinice.
Dragnea, despre ordonanțele promise de Toader: Pe acest subiect nu mai discut cu el niciodată
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat, luni, dacă a discutat cu ministrul Justiției despre ordonanțele promise de acesta şi care nu au fost depuse, Dragnea replicând că el pe acest subiect nu mai discută cu Tudorel Toader niciodată.
Întrebat când se va rezolva problema ordonanțelor promise de către ministrul Justiției, Dragnea a răspuns: „Nu știu”.
Întrebat în continuare dacă a discutat cu Tudorel Toader despre acest lucru, liderul PSD a replicat: „Am spus de mai multe ori, şi m-aș bucura să mă credeți, că eu pe acest subiect nu mai discut cu dl Toader niciodată”.