vineri, 21 martie 2025
13.9 C
Buzău

România

13.9 C
Buzău
vineri, 21 martie 2025
13.9 C
Buzău

Revoltă la Focșani. Cristi Misăilă a pus taxă pe...

O taxă specială introdusă de primarul Cristi Misăilă la Focșani a creat revoltă în rândul localnicilor: impozitul pe iluminatul public. Mulți locuitori consideră taxa abuzivă,...
Ești aiciVranceaUltimele detalii despre crima din Vrancea: asasinii voiau să fure 100.000 de...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Ultimele detalii despre crima din Vrancea: asasinii voiau să fure 100.000 de euro de la patronul casei de schimb valutar. De ce au ajuns să îl împuște și să fugă fără bani. Filmul complet al tentativei de jaf încheiată cu o crimă

Ucigașii din Vrancea care l-au omorât pe patronul unei case de schimb valutar găsit împușcat în mașina lui au fugit de la locul faptei fără cei peste 100.000 de euro pe care intenționau să îi fure de la victimă, iar unii dintre ei sunt recidiviști. Procurării vrânceni au explicat ieri ce s-a petrecut în seara crimei.

Crima din Vrancea, prin detaliile sale terifiante, a provocat spaimă multor valutiști din Focșani. Anchetatorii vrânceni au reușit totuși să descâlcească firele acestei povești cu iz mafiot. Potrivit procurorilor, în seara crimei, victima, Constantin Chiriță, cunoscut de apropiați cu numele de „Telu“, patron al unei case de schimb valutar din Focșani, plecase cu mașina personală spre casa familiei situată în comuna Slobozia Ciorăști, limitrofă orașului. El transporta 30.000 de euro, 20.000 de lire sterline şi 300.000 de lei.

Atacul asupra patronului casei de schimb valutar, pregătit pas cu pas

„Din cercetări, a rezultat că în perioada 3 ianuarie – 22 februarie 2019, inculpații au efectuat activități pentru a pregăti săvârșirea faptelor, în sensul că au achiziționat un autoturism de teren, căruia i-au schimbat culoarea, au montat o bară metalică de protecție în partea din față, i-au montat plăcuțe cu număr fals de înmatriculare. Totodată, aceștia s-au interesat la alte cunoștințe din județul Vrancea asupra programului victimei, precum şi asupra orei la care acesta pleca de la locul de muncă în localitatea de domiciliu Slobozia Ciorăști, în același timp verificând şi traseul pe care urma să-l parcurgă victima“, au declarat procurorii vrânceni.

Mai exact, în jurul orei 19.45, pe un drum izolat, patronul casei de schimb valutar a fost lovit în plin de  autoturismul de teren pregătit de cei trei infractori care l-au atacat.

De ce au plecat criminalii fără cei peste 100.000 de euro

În autoturism se aflau Ionuț Bogdan Sprânceană şi Gheorghe Vasile Văscăuțanu, care au coborât şi au tras două focuri de armă în afacerist, provocându-i leziuni în urma cărora a murit aproape pe loc. Scopul lor era să-l jefuiască pe patronul casei de schimb valutar. Omul de afaceri s-a baricadat în mașina personală după ce a fost lovit, motiv pentru atacatorii iritați l-ar fi împușcat.

Citește și: Baronul peștilor, prins iarăși cu mâna-n buzunarul nostru. Horia Teodorescu, președintele Consiliul județean Tulcea ascunde contractele ilegale cu avocații

La audieri, aceștia au declarat că nu intenționau, inițial, să folosească armele. Se pare că între cei doi criminali a izbucnit o ceartă legată de faptul că au folosit armele în mod nejustificat. În plus, în depărtare ar fi apărut luminile unui alt autoturism, motiv pentru care atacatorii au fugit de la locul faptei fără banii omului de afaceri şi abandonând propriul autoturism. Au mers înspre altă mașină, condusă de Marius Daniel Cruceanu, cu care stabiliseră să le asigure scăparea în cazul unor eventuale probleme, potrivit adevarul.ro.

Cei trei au fost prinși după 60 de ore de la comiterea crimei, luni dimineață, 24 februarie, în Vama Nădlac din județul Arad. Se pregăteau să iasă din țară la bordul unui BMW X5, dar fuseseră dați în consemn de către anchetatori şi reținuți de către polițiștii de frontieră. Nu este clar cum au reușit investigatorii să-i identifice înainte de a fi reținuți la frontieră. În cursul zilei de marți, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.

Bogdan Ionuț Sprânceană este acuzat de omor calificat, tentativă la infracțiunea de tâlhărie calificată, nerespectarea regimului armelor şi munițiilor, punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat. De aceleași infracțiuni, mai puțin ultima, este învinuit şi Gheorghe Vasile Văscăuțanu, în vreme ce Marius Daniel Cruceanu este acuzat de complicitate la omor şi complicitate la tentativă de tâlhărie calificată.

Doi dintre atacatori au mai avut probleme cu legea

Gheorghe Vasile Văscăuţanu, zis Gigi Englezu

Unul dintre cei trei bărbați arestați la Focșani marți, 26 februarie, în cazul uciderii omului de afaceri Constantin Chiriță, a fost eliberat din închisoare cu 14 luni înainte de a-i fi expirat pedeapsa, în baza Legii recursului compensatoriu. Gheorghe Vasile Văscăuțanu, zis „Gigi Englezu“, un bărbat de 32 de ani din Adjud, fusese condamnat în 2017 la 2 ani şi 8 luni de închisoare pentru trafic şi consum ilicit de droguri şi trebuia să fie eliberat, în mod normal, pe 29 septembrie 2019. A ieșit însă din pușcărie pe 25 iulie 2018, printr-o decizie a Judecătoriei Focșani. Printre motivele care i-au convins pe judecători să-l elibereze, s-a numărat faptul că, în timpul detenției, deținutul s-a căsătorit, iar soția lui așteaptă un copil.

Citește și: Împușcături pe Marea Neagră. Grănicerii români au tras asupra unei ambarcațiuni de pescuit turcești

„Din caracterizarea condamnatului emisă de administrația locului de deținere rezultă că petentul se află la prima analiză în cadrul comisiei de liberare şi că, pe perioada executării pedepsei, a avut un comportament corespunzător față de normele instituționale. A fost inclus la activități lucrative şi la activități socio-educative, nu a fost sancționat disciplinar, fiind recompensat de șase ori. Beneficiază de sprijin relativ moral şi material din partea mediului familial“, se arată în motivarea judecătorilor.

Potrivit datelor din dosarul său, Gheorghe Vasile Văscăuțanu a executat, efectiv, din toată pedeapsa de 2 ani şi 8 luni de pușcărie, doar 477 de zile de închisoare. Totodată, i-au fost scăzute 90 de zile din perioada petrecută în arest preventiv, iar ca urmare a muncii prestate în penitenciar a mai câștigat 85 de zile, astfel că din adunarea acestor cifre a rezultat un total de 652 de zile de închisoare, adică exact cât avea nevoie pentru a beneficia de prevederile Legii recursului compensatoriu, care menționează că trebuie executate două treimi din pedeapsă.

Celelalte două persoane reținute de procurori sunt Bogdan Ionuț Sprânceană (28 de ani) şi Marius Daniel Cruceanu (48 de ani), ambii din satul Slobozia, comuna Urechești, județul Bacău. Surse judiciare arată că Sprânceană este recidivist, fiind eliberat din pușcărie condiționat în 2016. A executat o pedeapsă de 1 an şi 4 luni de închisoare pentru nerespectarea regimului armelor şi munițiilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Bolojan și „mănăstiruțele” din PNL

Eram convins că toate reformele începute de Ilie Bolojan atât în PNL, dar şi la locul de muncă din Senat, nu vor fi primite cu aplauze nici măcar în propriul partid. Mă aşteptam însă ca, o perioadă de timp, cârcotelile să aibă loc pe la colţuri, prin birturi conspirative sau prin vreo toaletă frumos mirositoare din Bruxelles. Fiindcă PNL-iştii au mare nevoie de Bolojan, măcar la nivel de imagine, fostul primar al Oradiei scoţându-i pur şi simplu din gunoi, după calamitatea de la alegerile prezidenţiale. Iată, însă că deja o voce s-a ridicat public împotriva lui Bolojan, şi încă pe un ton foarte vehement, ca să nu spun mitocănesc. Mă refer la Silviu Mănăstire, fost secretar general adjunct al PNL...

Dezvăluiri

Răzvan Leu, din Buzău, și țeapa justițiarului Călin Georgescu

Iese la iveală încrengătura din spatele lui Călin Georgescu. Candidatul la Cotroceni, care a raportat „zero costuri" pentru promovare, s-a ales cu plângere penală la DIICOT, pentru înșelăciune. Concret, un om de afaceri din Buzău îi acuză pe Călin Georgescu și pe un apropiat al acestuia, Ionel Rusen, că l-au escrocat cu suma de 1,1 milioane de euro și că banii ar fi fost folosiți pentru a finanța campania electorală a lui Georgescu. Răzvan Leu a depus, la începutul anului,...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Dumitru Mitroiu, fostul primar din Cislău, la un pas de pușcărie. Ce acuzații i se mai aduc

Dumitru Mitroiu, fostul primar din Cislău, a fost trimis în judecată, alături de un consilier PSD al comunei, după ce din fondurile primăriei ar fi fost achitată contravaloarea energiei electrice consumate de o societate economică aparținând consilierului local, în cuantum de peste 66.000 lei. Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, Dumitru Mitroiu și respectivul consilier PSD al comunei Cislău au fost trimiși în judecată pentru infracțiunile de delapidare şi complicitate la delapidare. Dumitru Mitroiu a plătit facturile unui asociat în...

- A word from our sponsor -

spot_img

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...