Dorin Cristea a mai fost demis de două ori de doi foști miniștri PSD ai Educației, Liviu Pop şi Valentin Popa, dar a revenit de fiecare dată la conducerea IŞJ Vrancea, prin decizii ale justiției.
Dorin Cristea, şeful IŞJ Vrancea, a intrat acum şi în vizorul Ecaterinei Andronescu. Alţi doi inspectori generali școlari din ţară au fost „urecheați” de ministrul Educației, unul dintre ei fiind înlăturat deja din funcție.
Citește și: Viorica Dăncilă, candidatul PSD la alegerile prezidențiale. Gabriela Firea s-ar fi retras din cursă văzând că ”nu are susținere în partid”. Ce se ascunde în spatele acestei decizii
Ministrul Educației a susținut joi o ședință de bilanț al mandatului său şi a menționat în analiza făcută şi numele județului Vrancea, care ar fi transmis date eronate despre grupurile sanitare neconforme.
Din această cauză, Ecaterina Andronescu spune că l-a demis pe şeful IŞJ Bacău şi că inspectorii generali de la Vrancea şi Botoșani sunt în analiză. „Ei trebuie să fie responsabili de datele cu care operăm şi pe care ne bazăm deciziile”, a afirmat ministrul.
Dorin Cristea ne-a precizat că datele trimise Ministerului Educației au fost corecte, doar că cei de la București le-au dezordonat, astfel încât s-au încurcat coloanele cu școlile care au grupuri sanitare neconforme. „Este greșeala celor de la minister, pe care tot noi am reparat-o, refăcându-le tabelul ”, ne-a spus Dorin Cristea.
De altfel, afirmațiile șefului Inspectoratului Școlar Vrancea sunt confirmate şi de câteva precizări făcute de reprezentanții Ministerului, care recunosc că au încurcat borcanele.
Citește și: Halucinant! Florinel Olaru, un bărbat de 52 de ani cu cetățenie româno-americană, a reușit să aducă din SUA până la Vaslui o rulotă doldora de armament, trecând ca prin brânză de măsurile de securitate americane și de controalele autorităților europene. Filmul complet al afacerii
S-a menționat că școlile care au primit bani ar fi fost incluse în proiect dintr-o eroare, pentru că erau incluse deja în alte programe.
Astfel, inițial Ministerul Educației a precizat că sunt 27 de unități de învățământ din Vrancea cu grupuri sanitare neconforme, ulterior, după clarificările de rigoare, stabilindu-se că sunt doar 13.
Prin urmare, o parte din banii pentru toaletele-container, sume aprobate în ședință de guvern, au fost retrași. Vorbim de sume cuprinse între 38.000 de lei şi 74.000 de lei.
„Câteva unități de învățământ situate pe raza județului Vrancea şi pe raza județului Botoșani vor fi propuse, în perioada următoare, pentru restrângerea activității educaționale, ca urmare a scăderii numărului de elevi, iar alte câteva au fost cuprinse pentru reabilitarea întregului imobil în Programul Național de Dezvoltare Locală.
Citește și: Parcul Industrial din Galați este sublim, dar lipsește cu desăvârșire. Deși a tocat 6 milioane de euro în 16 ani, parcul industrial nu a produs nici 5 bani. Cazul este cercetat DNA
De asemenea, au mai fost identificate unele unități de învățământ situate pe raza județelor Vrancea şi Botoșani care funcționează cu grupuri sanitare neconforme şi nu sunt propuse pentru restrângerea activității educaționale, nefiind cuprinse nici în alte programe de finanțare.
Drept urmare, în vederea îndreptării erorii materiale din HG nr. 363/2019, MEN, la solicitarea autorităților locale şi a celor patru Inspectorate Școlare Județene, a elaborat un proiect de HG de modificare”, se arată în precizările Ministerului Educației.
La începutul acestui an, actualul ministru Ecaterina Andronescu susținea că la nivel național sunt 1.489 de școli fără toaletă conformă.