A reînceput rejudecarea procesului „ZGONEA – DOBRICĂ”, în care fostul președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, este judecat pentru infracțiunea de trafic de influență. Prejudiciul a fost estimat de magistrații anticorupție la peste 60.000 lei. Dosarul este pe rolul Tribunalului București. Baronul buzoian Dumitru Dobrică, fost consilier județean și administrator al unei firme, a făcut acord de recunoaștere a vinovăției cu DNA și este judecat de Tribunalul Buzău pentru că i-ar fi dat lui Valeriu Zgonea foloase necuvenite pentru ca acesta să își folosească influența și să o numească într-o importantă funcție publică pe Ionela Dobrică, actualmente deputat, fiica lui Dobrică Dumitru.
Predecesorul lui Liviu Dragnea a fost trimis în judecată, pentru că ar fi primit șpagă o excursie la Viena, dar şi materiale de construcții pentru o casă de vacanță
Valeriu Zgonea a fost exclus din Partidul Social Democrat pentru că a îndrăznit să îi ceară demisia lui Liviu Dragnea, după ce a fost condamnat în dosarul ″Referendumul″. Acum, fostul președinte al Camerei Deputaților este judecat pentru trafic de influență, are pus sechestru asigurator şi i s-a impus şi controlul judiciar. Așa că fostul lider social democrat are interdicția de a părăsi România, însă nu vrea să sufle o vorbă despre cazul său de corupție.
Bani pentru o vilă din Covasna. Vecin cu Dobrică
„Începând cu luna iulie 2012, suspectul Dobrică Dumitru i-a promis inculpatului Zgonea Valeriu – Ștefan, iar acesta din urmă a acceptat foloase necuvenite în schimbul intervenției pe lângă funcționari publici asupra cărora a lăsat să se creadă că are influență, în vederea numirii unei rude a lui Dobrică Dumitru într-o importantă funcție publică.
Citește și: Viorel Ștefan, omul care mulge vaca. Ori despre cum a devenit Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța, vaca de muls a vicepremierului României
Ulterior, inculpatul Zgonea Valeriu-Ștefan a primit de la suspectul Dobrică Dumitru foloase necuvenite în sumă de aproximativ 52.000 de lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism (excursie de 4 zile la Viena în intervalul 16-19.05.2013) şi cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna.
La data de 22.04.2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu-Ștefan, persoana respectivă a fost numită în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu.
Citește și: Clanurile interlopilor din Brăila. O inedită hartă a zonelor de influență şi a afacerilor controlate de acestea
Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu-Ștefan, persoana respectivă şi-a păstrat funcția la nivelul administrației publice centrale, fiind numită, la data de 23.01.2014, în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale”, arată DNA într-un comunicat de presă.
Fiica afaceristului e deputat acum
Este vorba chiar de fiica afaceristului din Buzău, Ionela Viorela Dobrică. Într-adevăr, ea a fost subsecretar de stat în Ministerul Comunicațiilor. Acum este deputat. La 27 de ani, este unul dintre cei mai tineri parlamentari PSD. Deputata Ionela Dobrică este membră a comisiei pentru muncă şi protecție socială şi vicepreședinte al comisiei pentru tehnologia informației şi comunicațiilor.
Citește și: Marcel Ciolacu și șpaga de partid și de stat ori despre cum s-a confirmat la Buzău, existența, pe o anumită stradă, a unor partide cu ciolaci în coadă
În ianuarie 2014 când Ionela Dobrică a fost numită subsecretar de stat în Ministerul Comunicațiilor ca urmare a presupuselor intervenții ale lui Valeriu Zgonea, ministerul era condus de Dan Nica. Decizia a fost semnată de premierul Victor Ponta.
Din octombrie 2016, Ionela Dobrică este șefa Tineretului Social Democrat din județul Buzău.
Potrivit declarației de avere, deputata Ionela Dobrică are o casă de locuit de 200 mp şi un teren intravilan de 7.000 mp la Comandău, în Covasna. Tot în Covasna şi-a construit vila de vacanță şi Valeriu Zgonea.
Tatăl deputatei, afacerist cu contracte cu statul
Ionela Viorela Dobrică este fiica fostului consilier județean şi vicepreședinte al PSD Buzău, Dumitru Dobrică. Dobrică este un beneficiar al unor contracte cu statul. Potrivit declarației lui de interese pe vremea când era consilier, între 2007-2010, a încheiat 11 contracte cu primării din județul Buzău. Dobrică a încasat prin intermediul firmei sale, SC Mecan Construct SRL Pătârlagele, 12 milioane de euro de la primăriile din municipiul Buzău, Pătârlagele, Cilibia, Măgura, Țintești și Amaru. Dumitru Dobrică este acuzat de cumpărare de influență şi va fi judecat de Tribunalul Buzău. Inculpatul Dobrică Dumitru va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul următoarelor entități: Primăria orașului Pătârlagele, județul Buzău sau Primăria orașului Nehoiu, județul Buzău.
Deputata albă ca zăpada neagă…
Ce spunea în urmă cu un an și jumătate deputata Ionela: „Numirea mea în funcția de subsecretar de stat, a fost făcută la propunerea PSD şi a respectat toate prevederile legale. Nu cunosc nimic în legătură cu lucrurile care sunt scrise de DNA în comunicatul referitor la acest dosar. În acest moment nu am nicio calitate în acest dosar. Am încredere în corectitudinea justiției din România”, a scris deputata pe o rețea de socializare.
Tatăl infractor recunoaște
”În prezența avocatului, inculpatul Dobrică Dumitru a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv: 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni şi interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice şi de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.
Citește și: Berca, comuna pâclei şi a asistaților sociali ori despre cum a falimentat localitatea buzoiană care avea, în timpul comunismului, o industrie care „duduia“, la propriu, de cum a intrat în „morișca” nemiloasă a afacerilor de partid și de stat
Inculpatul Dobrică Dumitru va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul următoarelor entități: Primăria orașului Pătârlagele, județul Buzău sau Primăria orașului Nehoiu, județul Buzău”, se specifică în rechizitoriul DNA.
Potrivit procurorilor, Dumitru Dobrică le-ar fi spus că în perioada iulie 2012 – aprilie 2013, i-ar fi promis lui Zgonea Valeriu – Ștefan, președinte al Camerei Deputaților din Parlamentul României şi totodată vicepreședinte al unei formațiuni politice, la acel moment, foloase necuvenite pentru a-l determina să intervină pe lângă funcționarii publici asupra cărora a lăsat să se creadă că are influență, în vederea numirii unei rude a primului într-o importantă funcție publică.
Citește și: EXCLUSIV EXPRESS SUD-EST. Marian Oprișan, obsedat de dosarele pe care le are și de „abuzurile” DNA, se dă iarăși la Kovesi. Vedeți aici de ce baronul de Vrancea susține că nu e penal, ci că a fost „persecutat politic” de DNA și de către Laura Codruța Kovesi
„Ulterior, inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan a primit de la inculpatul Dobrică Dumitru foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism şi cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna. La data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu-Ștefan, persoana respectivă a fost numită în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu. Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu-Ștefan, persoana respectivă şi-a păstrat funcția la nivelul administrației publice centrale, fiind numită, la data de 23 ianuarie 2014, în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor şi Societății Informaționale”, spun procurorii.
Potrivit procurorilor DNA, această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Despre deputata Ionela Dobrică, fiica lui Dumitru Dobrică, vom reveni cu amănunte curând.