luni, 16 septembrie 2024
17.1 C
Buzău

România

17.1 C
Buzău
luni, 16 septembrie 2024
17.1 C
Buzău
Ești aiciTulceaTulcea - județul cu cea mai mică durată medie a vieții din...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Tulcea – județul cu cea mai mică durată medie a vieții din România

Tulcea este județul cu cea mai mică durată medie a vieții din România. Din 1990 încoace, e tot pe la coada acestui clasament (în 1990, tulcencele aveau cea mai mică speranță de viață- puțin peste 70 de ani, dar la bărbați erau sătmărenii). La polul opus stă Vâlcea.

La fel stau lucrurile în privința speranței de viață. Locuitorii județului Tulcea au o speranță de viață aproape identică cu cea a argentinienilor și mai mare decât locuitorii din Seychelles, Bahamas sau Brunei dar probabil calitatea vieții e mult diferită.

Dacă ne uităm la densitatea locuitorilor pe kilometrul pătrat, regăsim Tulcea tot la coada clasamentului, cu 27,5 locuitori/kmp). Ca idee, județul Tulcea are o densitate a locuitorilor pe km pătrat mai mare decât Suedia și puțin mai mică decât Letonia.

Șmecherii care ne sug… Marian Enache, șeful CCR, încasează peste 100.000 de mii de lei pe lună

Adevărul despre speranța de viață din România este că locuri cu profiluri comparabile – avantaje similare și probleme similare – au rezultate foarte diferite în privința indicatorilor legați de durata vieții sau speranța de viață. Constanța, județul vecin cu Tulcea la sud, are o speranță de viață mult mai mare (cu circa doi ani) și o durată mai mare tot cu 2 ani a vieții. La fel stau lucrurile și cu județul vecin la Vest, Brăila; diferențe mari ale celor doi indicatori. Iar în termeni demografici, 2 ani înseamnă enorm: e diferența dintre SUA ȘI Columbia sau dintre Elveția și Cipru.

Dar Tulcea nu a ajuns aici de ieri, de azi. Locul ei în clasament ține de alegerile pe care le-a făcut de-a lungul istoriei și de efectele acestor alegeri asupra comportamentelor sociale și politice

Avem mai multe Românii, prin urmare. Cum au votat tulcenii de-a lungul vremii

Geografia speranței de viață – date în bună măsură de politicile publice locale care o determină – este rezultatul diferențelor culturale și politice, cu rădăcini înfipte cu secole în urmă, de oamenii care au înțeles diferit rolul egalității între oameni, rolul Guvernului și autorităților locale și unde e echilibrul între libertatea individuală și binele comun.

în anul 1996, când PDSR câștiga 6 mandate, CDR – 6 și Partidul Socialist al Muncii – 4, singura formațiune ce deținea o primărie de oraș din Tulcea era Partidul Socialist al Muncii, celelalte orașe fiind câștigate de Partidul Liberal, Partidul Republican și Partidul România Mare.

Cum a ajuns Florin Vizan jupân peste Administrația Portului Constanța. „Ingineria” lui Grindeanu pe o lege modificată pentru a-l pune pe Vizan jupân la Administrația Portului Constanța

În anul 2000, balanța a fost echilibrată în ceea ce privește orașele, PDSR și PD reușind să se impună în câte două orașe fiecare, deși PDSR reușise să obțină 12 mandate în Consiliul Județean Tulcea iar PD doar 4.

În 2004, PSD, cu 11 mandate la nivel județean reușea să se impună și în orașele tulcene și să adjudece trei dintre ele, PD cu 7 mandate nereușind nici o victorie la nivel urban. Al patrulea oraș era câștigat de PUR.

În 2008, PDL cu 15 mandate și PSD cu 10 își împărțeau orașele tulcene, două cu două, urmând ca în 2012, deși valul USL câștiga 16 mandate în Consiliul Județean Tulcea, două orașe tulcene erau câștigate de PDL, unul de PNL (fără ca alianța să funcționeze) și doar unul de reprezentantul USL, venit din partea PSD.

La Președinție, cei mai mulți tulceni votau în 1992 pe Ion Iliescu, la fel ca în 1996 (și în primul tur, și în cel de-al doilea). În primul tur de scrutin din 2000, e preferat Vadim Tudor în locul lui Iliescu, dar preferința se inversează în turul al doilea, când tulcenii merg pe mâna lui Iliescu. La alegerile din 2004, îl preferă pe Adrian Năstase lui Traian Băsescu în primul tur și apoi ăși schimbă preferințele.

Județul Tulcea- considerații geografice. Peste 40% din suprafața județului e Deltă. Delta Dunării

Județul Tulcea ocupă jumătatea nordică a provinciei istorice Dobrogea, a cărei însemnătate vine din așezarea ei la gurile Dunării şi ieșirea la Marea Neagră. Înconjurat din trei părți de ape, se învecinează la vest cu județele Brăila şi Galați, la nord cu Ucraina prin granița naturală Dunărea, la est cu Marea Neagră, având hotar terestru doar la sud, cu județul Constanța, arată Statistica locală

Relieful cuprinde un rest al lanțului de munți Hercinic din care face parte Munții Măcinului- cea mai veche formațiune de pământ a țării, şi Delta Dunării la est, care împreună cu complexul Razim-Sinoe ce trece şi în județul vecin Constanța, acoperă mai mult de 4.000 km2. În județul Tulcea, Delta Dunării ocupă o suprafață de 3446 km2, ceea ce reprezintă 40,54 % din suprafața județului.

Spitalul Județean Buzău, mediocritatea și nepăsarea. Cel mai bun doctor buzoian rămâne tot trenul de București…

Dunărea este principala cale de transport în județ. Ea are trei brațe principale, Chilia la nord, Sfântu Gheorghe la sud şi Sulina la mijloc. Brațele Chilia şi Sfântu Gheorghe permit numai transportul fluvial iar brațul Sulina asigură transportul maritim până în porturile Galați şi Brăila. La sud de Sfântu Gheorghe se află laguna Razim care pătrunde adânc în județ.

Resursele naturale ale județului sunt : terenurile arabile, viile, pășunile, care permit culturi vegetale, creșterea animalelor, apele şi bălțile pentru pescuit şi vânătoare, pădurile, pentru vânătoare, agrement, protecția mediului, resursele minerale cum ar fi piatra de construcții (granitul), cuarțita, calcarul iar Delta Dunării în primul rând pentru potențialul turistic.

In 1853, s-a creat Comisia Europeană Dunării, pentru dezvoltarea comerțului pe Dunăre. Portul Sulina devine port liber, ceea ce a condus la deschiderea canalului Sulina pentru transportul maritim. Zona liberă a fost redeschisă în 1977.

Discrepanțele

Zona deltaică reprezintă aria geografică identificată ca atare în Geografia României, v: Câmpia Română, Dunărea, Podișul Dobrogei, Litoralul românesc al Mării Negre și Platforma Continentală. Discrepanțele de dezvoltare față de media României sunt uriașe.

Cislău, mica Românie a PSD Buzău. De ce n-am scris până azi despre Cislău, comuna mea natală, pe EXPRESS SUD-EST

Există decalaje care nu doar că se reduc, ci se adâncesc pe an ce trece, dacă te uiți la indicatori privind educația, urbanizarea sau accesul la îngrijiri medicale de calitate. Aceste decalaje arată costul administrării precare ale regiunilor aflate la capătul de jos al listei.

Ce mai spun cifrele

Tulcea importă mărfuri aproape de două ori mai mult decât livrează la export, „minusul” balanței comerciale fiind de aproape 40 de milioane de euro la jumătatea acestui an.

Salariul mediu net abia trece de 3500 de lei (iunie 2023), județul având circa 2700 de șomeri înregistrați ( o rată a șomajului în creștere- acum e de 3,7%, față de 3% în iunie 2022). Sunt peste 45.000 de pensionari (pensia medie sub 1800 de lei).

Elevii de 10 ai Buzăului, răsplătiți cu premii de Consiliul Județean

Este pe locul al doilea în țară ca paturi de spital (după Giurgiu) cu circa 831 de paturi.

Are un PIB/locuitor care plasează Tulcea pe ultimele 3 locuri (sub 1400 dolari/locuitor), dar deasupra Călărașului și Covasnei

Producția industriei pe primele 6 luni din acest an a scăzut cu circa 30% față de aceeași perioadă din 2022.

Date generale de reținut

În anul 2019, în România speranța de viață la naștere era de 78,2 ani, cu 5,9 ani mai puțin față de nivelul mediu al speranței de viață la naștere în cele 27 de țări ale UE. Astfel, țara noastră se afla în grupul țărilor cu cele mai scăzute valori ale speranței de viață la naștere din UE -27 (75,9 ani), valori mai mici înregistrându-se în Letonia, Lituania și Bulgaria. Între țările cu cea mai mare speranță de viață din Uniunea Europeană se numără Spania (83,5 ani), Italia (83,4 ani), Franța și Cipru (82,9 ani).

Femeile trăiesc, în medie, cu 5,5 ani mai mult decât bărbații

Statisticile europene, disponibile la nivelul anului 2018, arată că femeile din Uniunea Europeană trăiesc, în medie, 83,7 de ani, pe când speranța medie de viață a bărbaților este de 78,2 ani. Cercetătorii afirmă că această diferență este explicată în mare parte de stilul de viață, mai sănătos în cazul femeilor și de ocupațiile diferite ale celor două sexe. În România, speranță de viață la naștere a fost în anul 2019 de 72,5 de ani pentru bărbați și de 79,6 de ani pentru femei.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Tinere, averea ta e țara de mâine! Ieși la vot! Nu-i lăsa pe martalogii din PSD să ți-o fure!

Când suntem tineri, viața noastră e atât de puternică și bogată, încât ce se întâmplă în exterior pălește. Iar pofta de viață și speranța unor visuri împlinite sunt mult mai puternice decât realitatea înconjurătoare. Totuși, ce se întâmplă în exterior – în cazul nostru orașul Buzău, comunele, județul Buzău – ne influențează viața fără să simțim. Și ajungem să intrăm în viață, în viața aia reală, de după facultate, și să avem de-a face cu toate problemele pe care tinerețea noastră le-a neglijat și care, acuma, pac, ne lovesc frontal. Tinere, averea ta e țara de mâine! Ieși la vot! Nu-i lăsa pe martalogii din PSD să ți-o fure! Chiar dacă azi nu te gândești că vei avea nevoie de...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...