Posibilitatea ca mai multe localități din județul Tulcea să fie racordate la rețeaua de gaze naturale a fost discutată de autorități cu conducerea Transgaz.
Conducerea societății Transgaz SA a fost săptămâna trecută la Tulcea pentru a prezenta autorităților posibilitățile de extindere a rețelei de distribuție a gazelor naturale în localitățile județului. Invitația fusese făcută de președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.
Citește și: De la morți, Dragnea a trecut la cei din spitale. Farfurii cu sigla PSD pentru pacienții internați la Institutul de boli infecțioase Matei Balș din București
La discuții au participat Ion Sterian – director general, Ion Tătaru – director departament dezvoltare, Mihai Leahu – director departament proiectare şi cercetare şi Romeo Andrei – directorul regionalei Dobrogea.
„Încercăm să aflăm în cadrul acestei întâlniri care sunt posibilitățile şi care este viitorul alimentării cu gaze a localităților din județul Tulcea, care este prognoza traseelor. Dorim să vedem care sunt speranțele tulcenilor privind racordarea la gaze a localităților din județ“, a declarat Horia Teodorescu.
Conform prezentării făcute de Ion Sterian, directorul general Transgaz, județul Tulcea beneficiază de la nord la sud, adică de la Isaccea la intrarea în județul Constanţa către Negru Vodă, de trei conducte de tranzit.
Citește și: Marius Iacob, procuror-șef adjunct al DNA, a demisionat. Iacob fusese, ieri, sancționat disciplinar cu “avertisment” de ÎCCJ, dând astfel dreptate Inspecției Judiciare
„Pentru prima conductă, Tranzit 1, deja s-a terminat contractul cu Gazprom şi face parte din sistemul național de transport. Pe 29 decembrie am reușit cu o investiție de circa 4-5 milioane de euro să interconectăm această conductă cu sistemul național de transport. În acest an suntem în proceduri de licitație pentru o lucrare de modernizare a stațiilor de măsurare de la Isaccea, de circa 12 milioane de euro. Sunt investiții pentru județul Tulcea, prin care vor fi implicate resurse umane, firme care pot câștiga licitația, materiale produse de industria locală“, a declarat directorul Transgaz.
Reprezentanţii Transgaz au precizat că prezența conductei de tranzit permite racordarea imediată a localităților din partea de nord-vest a județului. Ei au făcut mențiunea că Transgaz se ocupă de infrastructura de transport gaze de înaltă presiune, în timp ce partea de medie şi joasă tensiune, adică distribuția, este atributul comunităților locale.
Citește și: Cristian Rizea, unul dintre cei mai notorii politicieni PSD, fost deputat de Brăila, condamnat definitiv la închisoare
„Încă de anul trecut, noi am trimis la toate județele hărți prin care am exprimat gândirea noastră de birou, adică pe lângă traseul existent al conductelor am estimat eventualele extinderi ale sistemului național de transport.
Pentru racordarea localităților, o condiție esențială este organizarea în asociații de dezvoltare intercomunitare (ADI), pentru că în aceste condiții, costul studiilor de fezabilitate este mult mai mic şi sporește atractivitatea pentru eventualii concesionari ai sistemului de distribuție.
Dacă nu există concesionar în zonă, dumneavoastră aveți obligația, ca UAT sau ADI, să faceți un studiu de fezabilitate. În baza SF-ului urmează procedura de achiziție, după care avem concesionarul, care vine la Transgaz cu cerere de racordare la Sistemul Național de Transport, în baza Ordinului 82/2017, care prevede exact toți pașii ce trebuie urmați“, a declarat Ion Tătaru, directorul pentru dezvoltare Transgaz.
Citește și: Mai crede Tăriceanu în Dragnea? Despre o poveste de iubire pe ducă și despre strategiile pe care le are la îndemână liderul ALDE. Ce se poate câștiga din decăderea PSD
Conform planificării Transgaz, ADI-urile pot fi grupate într-o zonă de sud-est care include comunele Dorobanțu, Ostrov, Topolog, Ciucurova, Dăeni şi Casimcea şi o zonă de centru, care cuprinde Nufăru, Valea Nucarilor, Mahmudia şi Murighiol. Planificarea poate suporta modificări în funcție de propunerile UAT-urilor în cauză.
„În ceea ce privește racordarea localităților la gaze, politica Guvernului este ca tot ce înseamnă gaz produs românesc să fie consumat cu prioritate în România. La ora actuală, în țară se consumă pentru încălzirea locuinței circa 35 de milioane de mc de lemn din toate speciile, echivalentul a 140.000 de hectare de pădure, în condițiile în care folosirea lemnului este un factor poluant, iar gazul este cel mai puțin poluant“, au spus cei prezenți.
Primarii din județul Tulcea au fost invitați la întâlnire, iar Eugeniu Ion, primarul din Jurilovca, președinte al Asociației Comunelor din Tulcea, a declarat că urmează ca edilii-șefi să discute unificarea în acele ADI (asociații de dezvoltare intercomunitare) pentru a putea beneficia de racordarea la rețeaua de gaze naturale.
Municipiul Tulcea este racordat la gaze, la fel şi câteva localități din nord-estul județului, spre zona Măcin.