vineri, 22 septembrie 2023
22.6 C
Buzău

România

22.6 C
Buzău
vineri, 22 septembrie 2023
22.6 C
Buzău

Ciolacu tot împărat rămâne

Împăratul din Simileasca, Ion-Marcel Ciolacu I, al tuturor romînilor, trebuie să înțelegeți asta, a cerut zilele astea cu câinele legat de căruță - Câciu,...
Ești aiciTulceaTransgaz vrea să extindă rețeaua de gaze naturale în județul Tulcea. Care...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Transgaz vrea să extindă rețeaua de gaze naturale în județul Tulcea. Care sunt localitățile ce pot fi racordate mai repede

Posibilitatea ca mai multe localități din județul Tulcea să fie racordate la rețeaua de gaze naturale a fost discutată de autorități cu conducerea Transgaz.

Conducerea societății Transgaz SA a fost săptămâna trecută la Tulcea pentru a prezenta autorităților posibilitățile de extindere a rețelei de distribuție a gazelor naturale în localitățile județului. Invitația fusese făcută de președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

Citește și: De la morți, Dragnea a trecut la cei din spitale. Farfurii cu sigla PSD pentru pacienții internați la Institutul de boli infecțioase Matei Balș din București

La discuții au participat Ion Sterian – director general, Ion Tătaru – director departament dezvoltare, Mihai Leahu – director departament proiectare şi cercetare şi Romeo Andrei – directorul regionalei Dobrogea.  

„Încercăm să aflăm în cadrul acestei întâlniri care sunt posibilitățile şi care este viitorul alimentării cu gaze a localităților din județul Tulcea, care este prognoza traseelor. Dorim să vedem care sunt speranțele tulcenilor privind racordarea la gaze a localităților din județ“, a declarat Horia Teodorescu.

Conform prezentării făcute de Ion Sterian, directorul general Transgaz, județul Tulcea beneficiază de la nord la sud, adică de la Isaccea la intrarea în județul Constanţa către Negru Vodă, de trei conducte de tranzit.

Citește și: Marius Iacob, procuror-șef adjunct al DNA, a demisionat. Iacob fusese, ieri, sancționat disciplinar cu “avertisment” de ÎCCJ, dând astfel dreptate Inspecției Judiciare

„Pentru prima conductă, Tranzit 1, deja s-a terminat contractul cu Gazprom şi face parte din sistemul național de transport. Pe 29 decembrie am reușit cu o investiție de circa 4-5 milioane de euro să interconectăm această conductă cu sistemul național de transport. În acest an suntem în proceduri de licitație pentru o lucrare de modernizare a stațiilor de măsurare de la Isaccea, de circa 12 milioane de euro. Sunt investiții pentru județul Tulcea, prin care vor fi implicate resurse umane, firme care pot câștiga licitația, materiale produse de industria locală“, a declarat directorul Transgaz.

Reprezentanţii Transgaz au precizat că prezența conductei de tranzit permite racordarea imediată a localităților din partea de nord-vest a județului. Ei au făcut mențiunea că Transgaz se ocupă de infrastructura de transport gaze de înaltă presiune, în timp ce partea de medie şi joasă tensiune, adică distribuția, este atributul comunităților locale.

Citește și: Cristian Rizea, unul dintre cei mai notorii politicieni PSD, fost deputat de Brăila, condamnat definitiv la închisoare

„Încă de anul trecut, noi am trimis la toate județele hărți prin care am exprimat gândirea noastră de birou, adică pe lângă traseul existent al conductelor am estimat eventualele extinderi ale sistemului național de transport.

Pentru racordarea localităților, o condiție esențială este organizarea în asociații de dezvoltare intercomunitare (ADI), pentru că în aceste condiții, costul studiilor de fezabilitate este mult mai mic şi sporește atractivitatea pentru eventualii concesionari ai sistemului de distribuție.

Dacă nu există concesionar în zonă, dumneavoastră aveți obligația, ca UAT sau ADI, să faceți un studiu de fezabilitate. În baza SF-ului urmează procedura de achiziție, după care avem concesionarul, care vine la Transgaz cu cerere de racordare la Sistemul Național de Transport, în baza Ordinului 82/2017, care prevede exact toți pașii ce trebuie urmați“, a declarat Ion Tătaru, directorul pentru dezvoltare Transgaz.

Citește și: Mai crede Tăriceanu în Dragnea? Despre o poveste de iubire pe ducă și despre strategiile pe care le are la îndemână liderul ALDE. Ce se poate câștiga din decăderea PSD

Conform planificării Transgaz, ADI-urile pot fi grupate într-o zonă de sud-est care include comunele Dorobanțu, Ostrov, Topolog, Ciucurova, Dăeni şi Casimcea şi o zonă de centru, care cuprinde Nufăru, Valea Nucarilor, Mahmudia şi Murighiol. Planificarea poate suporta modificări în funcție de propunerile UAT-urilor în cauză. 

„În ceea ce privește racordarea localităților la gaze, politica Guvernului este ca tot ce înseamnă gaz produs românesc să fie consumat cu prioritate în România. La ora actuală, în țară se consumă pentru încălzirea locuinței circa 35 de milioane de mc de lemn din toate speciile, echivalentul a 140.000 de hectare de pădure, în condițiile în care folosirea lemnului este un factor poluant, iar gazul este cel mai puțin poluant“, au spus cei prezenți. 

Primarii din județul Tulcea au fost invitați la întâlnire, iar Eugeniu Ion, primarul din Jurilovca, președinte al Asociației Comunelor din Tulcea, a declarat că urmează ca edilii-șefi să discute unificarea în acele ADI (asociații de dezvoltare intercomunitare) pentru a putea beneficia de racordarea la rețeaua de gaze naturale. 

Municipiul Tulcea este racordat la gaze, la fel şi câteva localități din nord-estul județului, spre zona Măcin.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Ciolacu tot împărat rămâne

Împăratul din Simileasca, Ion-Marcel Ciolacu I, al tuturor romînilor, trebuie să înțelegeți asta, a cerut zilele astea cu câinele legat de căruță - Câciu, ce dracu’ bă, nu știe regele euroilor ce face împăratul, ia fă-ți ordine în regat – pe când se afla la cort în Victoriei, niște bănuți pentru supusul său Mihai Cristian Ciolacu, aflat momentan sub formă de împrumut, pentru niște treburi europene. Cică, zice împăratul Ciolacu, nepotul ăsta al lui, unii îi zic patron de draperie, ar vrea s-o pună de niscaiva fotovoltaice, să aibă și gura lor ce să mănâncă după ce iese el la pensie. Şi Marcelică, cu coroană fără frică, nu vorbește aiurea sub coviltir, el vine nene şi-ți pune argumentele pe masă,...

Dezvăluiri

Pas cu pas, Ciolacu pune laba pe toate farmaciile din țară

♦ Firma Marcos Provit, care deţine farmaciile Evofarm, este controlată de Marius Gabriel Neagu, Andrei Isac şi Andrei Robert Tănase, potrivit platformei termene.ro ♦ Aceeaşi firmă, Marcos Provit, este şi acţionar majoritar al Evo Nuclear, firmă înfiinţată în 2022, unde acţionar este și Mihai Cristian Ciolacu, nepotul premierului Marcel Ciolacuși interfața acestuia în mafia medicamentelor. Lanţul de farmacii Evofarm, cu 126 de unităţi în mai multe judeţe din ţară, potrivit informaţiilor publice de pe site-ul instituţiei, preia 22 de far­ma­cii...
spot_img

REPORTAJ

Cătina, comuna din Buzău...

În urmă cu doi ani, Express Sud-Est scria un articol în care își exprima speranța că această comună extrem de frumoasă, de altfel, își va schimba statutul de localitate săracă abandonată la cheremul unor borfași politici. Articolul a făcut vâlvă pe rețelele sociale, cu toate că nu era o surpriză. De câțiva ani de zile mai toate știrile care ies din Cătina sunt despre relația primarului cu comunitatea. Știu pentru că am fost acolo de mai multe ori în ultimii ani - inițial să scriu despre scandalurile care parcă...

Gura Teghii. Cu drag de deasupra lumii

Înfiptă în coasta cea mai de miazănoapte a Buzăului, la hotarele Vrancei și Covasnei, vatra comunei Gura Teghii a fost chiar sub Piatra lui Vișan, unde se unesc cele două Bâsce, aproape de locul unde odată se ținea „înțărcatul mieilor”, străbunul ritual tracic de urcare a turmelor spre pășunile din munți. Şi mai sunt ritualuri vechi: "Noaptea oilor", când baciul stă de veghe până în zorii zilei, invocând duhuri şi pândind pe cer constelația "Ciobanul...

Anchete

Cătina, comuna din Buzău în care pesediștii distrug tot ce nu au reușit să distrugă liberalii

În urmă cu doi ani, Express Sud-Est scria un articol în care își exprima speranța că această comună extrem de frumoasă, de altfel, își va schimba statutul de localitate săracă abandonată la cheremul unor borfași politici. Articolul a făcut vâlvă pe rețelele sociale, cu toate că nu era o surpriză. De câțiva ani de zile mai toate știrile care ies din Cătina sunt despre relația primarului cu comunitatea. Știu pentru că am fost acolo de mai multe ori în...

- A word from our sponsor -

spot_img