Șantierul naval Vard Tulcea a recrutat personal din Asia, iar acum are probleme cu cei 450 de angajați din Vietnam. Aceștia au învățat rapid hibele din legislația românească, reușind să păcălească, mai multe luni la rând, conducerea. „Își luau medical în primele luni pentru că luau mai mulți bani decât dacă munceau. Biletul de avion era inclus în beneficii și se lua în considerare la calculul concediului medical.“
Șantierul naval Vard, cel mai mare angajator din județul Tulcea, are în prezent 450 de angajați din Vietnam dintr-un total de 3.600 de salariați, iar compania a apelat la această soluție de recrutare de personal din Asia pentru a compensa problema deficitului de personal cu care se confruntă, scrie Ziarul Financiar.
Citește și: Constantin Toma vrea să facă din municipiul Buzău primul oraș din țară care reduce drastic poluarea! Vezi aici ce decizie fără precedent a luat astăzi primarul buzoian
„Introducerea avionului ca beneficiu pentru salariat a creat o mică problemă tehnică la început, iar ulterior s-a mai reglat legislația în domeniu. Angajații vietnamezi erau bine informați, ei s-au prins că în momentul în care se îmbolnăvesc în primele luni de la venirea în România beneficiază de un venit mai mare decât dacă muncesc. De ce? Pentru că biletul de avion intra în salariul mediu și sălta foarte mult banii pe care puteau să îi primească pe oră de stat acasă. Abia ulterior legislația a fost schimbată și s-a permis ca abia după nu știu câte luni de cotizare să aibă voie să își ia concediu medical. Însă ei s-au prins de hibele legislației românești și le-au și exploatat“, a spus Ivan Firsa, vicepreședintele de resurse umane al șantierului naval Vard Tulcea, citat de Ziarul Financiar.
Citește și: Chilia Veche, singura localitate din Deltă care va putea atrage fonduri europene în 2019. Deși, în satele din Delta Dunării nu există rețele de canalizare, iar oamenii au toaletele în afara locuințelor
Cu alte cuvinte, un bilet de avion Vietnam-România cu un cost de aproximativ 1.000 de euro era luat în considerare pentru calculul concediului medical, pe lângă salariul lunar al angajatului vietnamez, care era de aproximativ 500 de euro.
Prin urmare, venitul unui salariat de la Șantierul naval Vard din concediul medical era mai mare decât venitul pe care l-ar fi obținut dacă mergea la serviciu.