Plătica, crapul, știuca, șalăul, roșioara și bibanul din Dunăre se pregătesc să invadeze piața românească. Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea, prin sucursala din Tulcea, va achiziționa de la pescari întreaga cantitate capturată din Deltă și o va pune în vânzare, la prețuri mici, în magazinele din țară, punând frână, astfel, importurilor masive de pește, care acopereau 90% din piață.
Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea, compania națională înființată anul trecut pentru a ajuta producătorii români să-și vândă marfa în țară, a început să lucreze în forță.
Citește și: Spitalul Județean Brăila, descris de mama unui copil internat acolo: Mizerie, analize doar pe hârtie, diagnostic „după spuse”. Nici pușcăriașii nu au condițiile astea
Aceasta a încheiat deja contracte cu supermarketuri din țară pentru vânzarea speciilor de pește care au dispărut de mult timp de pe piață.
”România este un mare producător de pește de consum național. Sigur, nu avem somon, nu avem doradă, dar avem pești care înainte, cu ani de zile în urmă, reprezentau hrana de bază a omului sărac, cum ar fi crap, știucă, șalău, biban. Avem foarte mult pește în Delta Dunării, au apărut chiar specii care dispăruseră, cum este și linul. Problema este că pescarii vin cu peștele la cherhana, iar acolo nu este oprit decât peștele foarte valoros, mare, de calitate. Celălalt se aruncă în Dunăre, sunt sute de kilograme care se aruncă săptămânal în Dunăre, pește mic, dar care are valoare economică, pentru că poate fi folosit în diferite preparate și în diferite tipuri de prezentare, și care are și un alt avantaj foarte mare: este ieftin.
Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea are un punct de lucru la Tulcea, iar în Consiliul de Administrație am aprobat numirea unui director la sucursală. I-am dat nomenclatorul de produse pentru valorificare, mai ales scrumbie, roșioară, care se vor vinde și așa, proaspete, în măsura în care respectăm timpul de 48 de ore până la 72 de ore, dacă nu, facem preparate, care deja au apărut în magazinele din București. Și vom face mai departe alte preparate, cum ar fi făina de pește”, a declarat prof.dr. Mircea Coșea, membru în Consiliul de Administrație al companiei naționale Unirea.
Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea va aduce pe piață specialitățile lipovene
Peștele, preparat în diferite forme va ajunge atât în magazinele companiei, cât și în supermarketuri.
Citește și: Liderul USR, Dan Barna, și Dragoș Pîslaru, europarlamentar PLUS, au continuat afacerile cu „Ciuma Roșie” și pe ultima sută de metri a regimului „Dragnea”! Unul dintre contracte este semnat chiar de Rovana Plumb, lider PSD Dâmbovița, apropiat de Liviu Dragnea, fost șef PSD
”Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea are și o echipă de specialiști din zonă care fac toaleta peștelui, adică îl curăță, îl eviscerează, îl prezintă ca model tradițional de Deltă. Este plătica, de exemplu, care are cam 600-700 de grame bucata, cu dezavantajul oaselor multe, dar lipovenii mănâncă acest pește crestat și așa îl vindem, gata crestat.
Avem afumătoare la rece pentru scrumbii, acum a început sezonul în mare, și există un fel de acord cu proprietarul unei instalații din Deltă de măcinare a peștelui, fără oase, și iese o pastă cu care se vor prepara cârnați de pește, mititei de pește, zacuscă de pește.
Noi nu avem calitatea peștelui oceanic, dar avem pește foarte bun, pe care românii îl mănâncă de câteva sute de ani, poate chiar mai mult. Scopul nostru este să-l aducem pe piață. Deja s-au făcut contracte, chiar cu anumite supermarketuri, pentru a introduce peștele românesc, care a și apărut de altfel, în cantități mai mici, dar ele cresc în permanență”, a mai afirmat prof.dr.Mircea Coșea.