Noile modificări legislative ce vor fi aplicate în Delta Dunării au fost discutate de autoritățile tulcene. Primăriile vor putea angaja un medic de comună, iar gunoiul menajer va fi colectat printr-o procedură subvenționată de la Stat.
Deputatul Lucian Simion, fostul guvernator al Administrației Rezervației Deltei Dunării, a adus la cunoștința primarilor prezenți joi, 7 februarie, la discuțiile de la Consiliul Județean Tulcea, o serie de modificări legislative cu aplicare în Rezervația Biosferei Delta Dunării.
Citește și: Constanța. Radu Mazăre și Cristi Borcea condamnați definitiv, joi seară, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri
Prima este legată de apariția, până la 15 martie, a Legii asistenței comunitare, care va da posibilitatea primăriilor de a angaja medic la nivelul comunei, cu plată de la Ministerul Sănătății prin Direcția de Sănătate Publică.
A doua noutate legislativă vizează facilitățile pentru colectarea gunoiului menajer în Delta Dunării, printr-un sistem integrat de gestionare a deșeurilor şi introducerea așa numitei taxe de habitat, 50% din tariful plătit de cetățean urmând a fi subvenționat.
Alte modificări legislative privesc posibilitatea înființării abatoarelor fixe de capacitate mică în Delta Dunării, conform unui ordin al Autorității Naționale Sanitare Veterinare şi, nu în ultimul rând, Legea privind aprobarea programului de susținere a producătorilor din pescuit şi acvacultură, prin care deținătorii de amenajări piscicole pot depune dosare pentru accesarea de finanțări din fonduri guvernamentale.
Citește și: Picu Apostol Roman, viceprimarul Galațiului, se dă în stambă: Toți cei care se opun PSD, numindu-l „ciuma roșie”, sunt „odraslele foștilor securiști, torționari, agenți secreți, șefi de bănci, membrii ai unor organizații secrete”.
Simion a prezentat astfel principalele propuneri de modificări legislative din mai multe domenii de activitate din zona Deltei Dunării, în special cu privire la Legea Rezervației.
„Noi am mai avut întâlniri pe această temă, dar este bine să reluăm aceste discuții privind amendarea Legii Rezervației pentru a vedea dacă mai este cazul să completăm amendamentele. Săptămâna trecută, am avut un grup de lucru cu reprezentanții a opt ministere, care au acordat avize favorabile, dar cu o serie de amendamente la propunerile noastre“, a precizat deputatul Lucian Simion.
Astfel, în cadrul întâlnirii, au fost dezbătute propunerile de amendamente la Legea Rezervației cu privire la administrarea plajelor, regulamentul urbanistic al Rezervației, cotele de recoltare la stuf, stabilirea tarifelor de acces la resurse, accesul pe traseele turistice din zonele strict protejate, această lege asigurând printre altele dezvoltarea unui turism sustenabil şi durabil în Delta Dunării.