vineri, 24 ianuarie 2025
9 C
Buzău

România

9 C
Buzău
vineri, 24 ianuarie 2025
9 C
Buzău

Petre Emanoil Neagu: Aș putea vorbi mult despre proiectele...

  https://www.facebook.com/watch/?v=584573647454057&t=12 „Despre proiectele de suflet pe care le-am implementat ca președinte al Consiliului Județean Buzău aș vorbi mult. În fiecare proiect am pus suflet. Am ales...
Ești aiciDezvăluiriMaliuc, comuna de care medicii fug ca dracul de tămâie
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Maliuc, comuna de care medicii fug ca dracul de tămâie

De ani buni, Delta Dunării se confruntă cu probleme destul de grave pe ceea ce înseamnă asigurarea asistenței medicale. Deși primesc sporuri consistente la salariu, medicii fug ca dracul de tămâie de pământurile dintre ape. Astfel, pentru toate localitățile din Deltă, nu există decât 5 medici de familie și 4 farmacii.

Maliuc. O comună cu doar 856 de locuitori și cu o istorie de numai câteva decenii, dar care s-a înscris definitiv pe hărțile turistice şi constituie o atracție de necontestat pentru cei care-şi petrec vacanțele în inima Deltei. De ani buni, însă, medicii vin aici, văd ce și cum, apoi pleacă fără să se mai uite înapoi.

Primăria Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“. Premii consistente pentru buzoianul de rând

La fel a procedat şi Marian Vodislav, fostul medic de familie din comuna Maliuc, care a venit aici la începutul verii, în urmă cu trei ani, a încasat peste 90.000 de lei – indemnizație de instalare, iar după alte aproape cinci luni a renunțat să mai consulte populația. Iar din aprilie, tot în urmă cu trei ani, și comuna Sfântu Gheorghe a rămas fără medic de familie.

La aproape un an de la acordarea unui spor de 200% pentru medicii din Deltă, prin contractul cadru aflat încă în vigoare, situația din aceste localități izolate şi cu puțini locuitori nu s-a îmbunătățit deloc. Dimpotrivă, mai mulți medici au ales să profeseze în alte zone, iar unități sanitare inaugurate recent, precum cea de la Maliuc, au rămas acum fără niciun medic.

5 medici de familie la 10.000 de oameni

La 10.000 de oameni, câți trăiesc în Deltă, există 5 doctori şi 4 farmacii. Pentru intervențiile pe apă, serviciul de ambulanță Tulcea are doar 5 nave de urgenţă. Acolo unde statul nu a fost în stare să investească au apărut ambulantele private. Pentru o cursă Sulina – Tulcea, Casa de Asigurări decontează 8.000 de lei. Pentru urgențele majore se trimite, de la Tulcea un elicopter medical al Unității Speciale de Aviație din Tulcea.

Bonus de 200% a valorii punctului per capita

Din 2019, din luna mai, prin excepție de la contractul cadru din sănătate, medicilor din localitățile Deltei Dunării li s-a oferit un bonus de 200% a valorii punctului per capita, cu speranța că această bonificație va aduce medicii în aceste comune izolate de câteva sute de locuitori. Din păcate, măsura propusă de autoritățile sanitare tulcene şi inserată ca excepție în contractul cadru încă în vigoare s-a dovedit a fi total neinspirată.
Rezultatele, până acum: în orașul Sulina din 2 medici a rămas doar 1, iar la Crișan, o localitate vizitată anual de mii de turiști, nu a apărut nici un medic în ultimul an. Mai mult, la Maliuc, unde a fost construit un dispensar modern, medicul a plecat şi el din toamna anului trecut.

856 de locuitori, atât numără comuna Maliuc de pe brațul Sulina al Deltei Dunării, la care sunt arondate alte patru mici localități. Dacă un turist se îmbolnăvește, la Maliuc nu există în acest moment un medic care să intervină. S-a întâmplat anii trecuți când o localnică care suferise o pancreatită acută a fost la un pas de moarte, timp în care prefectul de Tulcea se străduia să găsească o soluție pentru ca femeia să fie salvată.

De ce este atât de alarmantă situația în acest caz? Fiindcă zona Delta Dunării este una dintre cele mai expuse şi vulnerabile locuri din România unde pesta porcină şi maladiile grave își pot face simțită pe loc prezența putând provoca uciderea în masă a populației şi răspândirea virusului pe suprafețe întinse.

Salariu de 30.300 de lei la Maliuc

Conform datelor centralizate și făcute publice de reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Tulcea, cea mai mare sumă achitată pentru o lună lucrată, atunci când vine vorba despre medicii de familie, nu depășește 30.000 de lei. Este un record chiar și pentru județul Tulcea, respectiv pentru localitățile izolate din Delta Dunării, acolo unde discutăm despre un spor de 200% acordat fiecărui medic de familie care activează în aceste zone.

Medicul din Maliuc, însă, l-a depășit în luna iulie, acum trei ani: suma decontată de CJAS Tulcea pentru activitatea prestată în beneficiul localnicilor din zona comunei Maliuc s-a ridicat la peste 30.300 de lei. Totuși, după numai câteva luni, medicul Marian Vodislav a părăsit Delta Dunării, întărind ideea localnicilor că localitatea Maliuc e blestemată din acest punct de vedere.

Un alt medic din Maliuc și-a luat „jucăriile” şi a plecat

În 2014, dispensarul Maliuc a fost prădat de însuși medicul care-i trata pe localnici lăsând o întreagă comunitate de băștinași fără protecție în fața bolilor. Plângerea penală înregistrată pe numele hoțului în halat alb se află în prezent într-o instituție abilitată a statului român care ar fi trebuit să-l tragă pe doctor la răspundere, însă Parchetul se face şi acum că plouă. Localnicii pot fi în orice moment ținta unui necaz de proporții, în condițiile în care, nici la ora actuală nu se găsește un medic care să-l înlocuiască pe doctorul cleptoman.
Și cu toate că fostul doctor al comunității din Maliuc, Jurja Nicolae, a plecat cu toate aparatele din dotare, nu a dat socoteală nimănui. Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea nu a luat până în prezent nicio măsură legală în această privință și mai mult decât atât, potrivit localnicilor din Maliuc, preotul satului, Dumitrașcu Angheluță a fost cel care l-a ajutat pe medicul fugar să dispară cu tot cu ecograful din dotarea dispensarului, iar barca pe care acesta a primit-o de la oamenii de bine pentru a-i ajuta pe consătenii fără posibilități să facă drumuri spre oraș, a devenit o adevărată sursă de câștig pentru creștinul cu straie de biserică.
Există chiar un banc celebru care se vehiculează printre localnici, cel cu preoții diverselor confesiuni  care primesc bani de la enoriași, locuitorii comunei Maliuc adaptându-l realității existente de aici. Situația este cu atât mai delicată dacă nu chiar dramatică cu cât acest mare neajuns este urmat de un altul, şi anume de lipsa unei asistente medicale, aceasta fiind şi ea foarte greu de găsit şi de convins să vină la muncă în îndepărtata Deltă. O ambulanță ar trebui să ajungă în localitatea Maliuc, în caz de nevoie, în cel mult 35 de minute, însă sunt dese situațiile în care aceasta, din diverse motive, nu poate ajunge la destinație.

Miliția din Maliuc şi schimbarea la față… după 33 de ani

Maliuc

Curios este faptul că după 33 de ani de la marele circ numit „revoluția română”, când unii ne-au făcut să credem că am scăpat de comuniști şi metehnele lor, pe zidul unei instituții publice din județul Tulcea – în speță, Postul de poliție din Maliuc – încă este păstrat numele de tristă amintire… MILIŢIA!

Primărița din Maliuc, doamna Nicoleta Sevastian a semnat deja începutul lucrărilor de reabilitare şi modernizare a sediului postului de poliție din comună și se speră ca în cel mult o lună acesta să fie finalizat. La rândul nostru, sperăm că fosta inscripție cu nume odios şi comunist să fie ștearsă, iar în locul ei să apară… chiar şi după 33 de ani, o inscripție care să arate că acolo funcționează Postul de poliție Maliuc!

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Eu cu cine votez? Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României

O serie de nume controversate din sud-estul României deschid listele pentru alegerile parlamentare de mâine. Ciripitori la miliție/securitate, „revoluționari” de frunte, oportuniști, baroni, milițieni, fii de baroni, prieteni cu infractori dovediți, foști miniștri, presupuse ziarizde - lingăi ai Antenei 3, mincinoși patologici, aceasta este oferta parlamentară a partidelor pentru sud-estul României. „Buni” din orice poziție – parlamentari, miniștrii - pe cheltuiala celor care plătesc taxele și impozitele, ei „tac” cu spor lăfăindu-se pe canapelele luxoase ale parlamentului ori ministerelor, pișându-se pe cei cărora, din patru în patru ani, le cer votul. Rubrica „Alegeri 2024” a fost gândită de redactorii EXPRESS SUD-EST ca un fel de „Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României” abandonați pe centura politicii românești, pentru ca hahalerele...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...