De ani buni, Delta Dunării se confruntă cu probleme destul de grave pe ceea ce înseamnă asigurarea asistenței medicale. Deși primesc sporuri consistente la salariu, medicii fug ca dracul de tămâie de pământurile dintre ape. Astfel, pentru toate localitățile din Deltă, nu există decât 5 medici de familie și 4 farmacii.
Maliuc. O comună cu doar 856 de locuitori și cu o istorie de numai câteva decenii, dar care s-a înscris definitiv pe hărțile turistice şi constituie o atracție de necontestat pentru cei care-şi petrec vacanțele în inima Deltei. De ani buni, însă, medicii vin aici, văd ce și cum, apoi pleacă fără să se mai uite înapoi.
Primăria Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“. Premii consistente pentru buzoianul de rând
La fel a procedat şi Marian Vodislav, fostul medic de familie din comuna Maliuc, care a venit aici la începutul verii, în urmă cu trei ani, a încasat peste 90.000 de lei – indemnizație de instalare, iar după alte aproape cinci luni a renunțat să mai consulte populația. Iar din aprilie, tot în urmă cu trei ani, și comuna Sfântu Gheorghe a rămas fără medic de familie.
La aproape un an de la acordarea unui spor de 200% pentru medicii din Deltă, prin contractul cadru aflat încă în vigoare, situația din aceste localități izolate şi cu puțini locuitori nu s-a îmbunătățit deloc. Dimpotrivă, mai mulți medici au ales să profeseze în alte zone, iar unități sanitare inaugurate recent, precum cea de la Maliuc, au rămas acum fără niciun medic.
5 medici de familie la 10.000 de oameni
La 10.000 de oameni, câți trăiesc în Deltă, există 5 doctori şi 4 farmacii. Pentru intervențiile pe apă, serviciul de ambulanță Tulcea are doar 5 nave de urgenţă. Acolo unde statul nu a fost în stare să investească au apărut ambulantele private. Pentru o cursă Sulina – Tulcea, Casa de Asigurări decontează 8.000 de lei. Pentru urgențele majore se trimite, de la Tulcea un elicopter medical al Unității Speciale de Aviație din Tulcea.
Bonus de 200% a valorii punctului per capita
Din 2019, din luna mai, prin excepție de la contractul cadru din sănătate, medicilor din localitățile Deltei Dunării li s-a oferit un bonus de 200% a valorii punctului per capita, cu speranța că această bonificație va aduce medicii în aceste comune izolate de câteva sute de locuitori. Din păcate, măsura propusă de autoritățile sanitare tulcene şi inserată ca excepție în contractul cadru încă în vigoare s-a dovedit a fi total neinspirată.
Rezultatele, până acum: în orașul Sulina din 2 medici a rămas doar 1, iar la Crișan, o localitate vizitată anual de mii de turiști, nu a apărut nici un medic în ultimul an. Mai mult, la Maliuc, unde a fost construit un dispensar modern, medicul a plecat şi el din toamna anului trecut.
856 de locuitori, atât numără comuna Maliuc de pe brațul Sulina al Deltei Dunării, la care sunt arondate alte patru mici localități. Dacă un turist se îmbolnăvește, la Maliuc nu există în acest moment un medic care să intervină. S-a întâmplat anii trecuți când o localnică care suferise o pancreatită acută a fost la un pas de moarte, timp în care prefectul de Tulcea se străduia să găsească o soluție pentru ca femeia să fie salvată.
De ce este atât de alarmantă situația în acest caz? Fiindcă zona Delta Dunării este una dintre cele mai expuse şi vulnerabile locuri din România unde pesta porcină şi maladiile grave își pot face simțită pe loc prezența putând provoca uciderea în masă a populației şi răspândirea virusului pe suprafețe întinse.
Salariu de 30.300 de lei la Maliuc
Conform datelor centralizate și făcute publice de reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Tulcea, cea mai mare sumă achitată pentru o lună lucrată, atunci când vine vorba despre medicii de familie, nu depășește 30.000 de lei. Este un record chiar și pentru județul Tulcea, respectiv pentru localitățile izolate din Delta Dunării, acolo unde discutăm despre un spor de 200% acordat fiecărui medic de familie care activează în aceste zone.
Medicul din Maliuc, însă, l-a depășit în luna iulie, acum trei ani: suma decontată de CJAS Tulcea pentru activitatea prestată în beneficiul localnicilor din zona comunei Maliuc s-a ridicat la peste 30.300 de lei. Totuși, după numai câteva luni, medicul Marian Vodislav a părăsit Delta Dunării, întărind ideea localnicilor că localitatea Maliuc e blestemată din acest punct de vedere.
Un alt medic din Maliuc și-a luat „jucăriile” şi a plecat
În 2014, dispensarul Maliuc a fost prădat de însuși medicul care-i trata pe localnici lăsând o întreagă comunitate de băștinași fără protecție în fața bolilor. Plângerea penală înregistrată pe numele hoțului în halat alb se află în prezent într-o instituție abilitată a statului român care ar fi trebuit să-l tragă pe doctor la răspundere, însă Parchetul se face şi acum că plouă. Localnicii pot fi în orice moment ținta unui necaz de proporții, în condițiile în care, nici la ora actuală nu se găsește un medic care să-l înlocuiască pe doctorul cleptoman.
Și cu toate că fostul doctor al comunității din Maliuc, Jurja Nicolae, a plecat cu toate aparatele din dotare, nu a dat socoteală nimănui. Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea nu a luat până în prezent nicio măsură legală în această privință și mai mult decât atât, potrivit localnicilor din Maliuc, preotul satului, Dumitrașcu Angheluță a fost cel care l-a ajutat pe medicul fugar să dispară cu tot cu ecograful din dotarea dispensarului, iar barca pe care acesta a primit-o de la oamenii de bine pentru a-i ajuta pe consătenii fără posibilități să facă drumuri spre oraș, a devenit o adevărată sursă de câștig pentru creștinul cu straie de biserică.
Există chiar un banc celebru care se vehiculează printre localnici, cel cu preoții diverselor confesiuni care primesc bani de la enoriași, locuitorii comunei Maliuc adaptându-l realității existente de aici. Situația este cu atât mai delicată dacă nu chiar dramatică cu cât acest mare neajuns este urmat de un altul, şi anume de lipsa unei asistente medicale, aceasta fiind şi ea foarte greu de găsit şi de convins să vină la muncă în îndepărtata Deltă. O ambulanță ar trebui să ajungă în localitatea Maliuc, în caz de nevoie, în cel mult 35 de minute, însă sunt dese situațiile în care aceasta, din diverse motive, nu poate ajunge la destinație.
Miliția din Maliuc şi schimbarea la față… după 33 de ani
Curios este faptul că după 33 de ani de la marele circ numit „revoluția română”, când unii ne-au făcut să credem că am scăpat de comuniști şi metehnele lor, pe zidul unei instituții publice din județul Tulcea – în speță, Postul de poliție din Maliuc – încă este păstrat numele de tristă amintire… MILIŢIA!
Primărița din Maliuc, doamna Nicoleta Sevastian a semnat deja începutul lucrărilor de reabilitare şi modernizare a sediului postului de poliție din comună și se speră ca în cel mult o lună acesta să fie finalizat. La rândul nostru, sperăm că fosta inscripție cu nume odios şi comunist să fie ștearsă, iar în locul ei să apară… chiar şi după 33 de ani, o inscripție care să arate că acolo funcționează Postul de poliție Maliuc!