sâmbătă, 14 decembrie 2024
-1.3 C
Buzău

România

-1.3 C
Buzău
sâmbătă, 14 decembrie 2024
-1.3 C
Buzău

Petre Emanoil Neagu: Aș putea vorbi mult despre proiectele...

  https://www.facebook.com/watch/?v=584573647454057&t=12 „Despre proiectele de suflet pe care le-am implementat ca președinte al Consiliului Județean Buzău aș vorbi mult. În fiecare proiect am pus suflet. Am ales...
Ești aiciTulceaMai multe unități școlare din județul Tulcea riscă să rămână fără căldură....

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Mai multe unități școlare din județul Tulcea riscă să rămână fără căldură. Primarul din Murighiol se face că plouă atunci când e vorba de acordarea unui sprijin școlilor din comună

Un număr de 14 unități de învățământ din județul Tulcea au asigurat combustibilul pentru sezonul rece într-o proporție mai mică de 50%, a declarat luni, în timpul Colegiului prefectural, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), Lucica Popişcă, iar două unități de învățământ din județ, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din orașul Babadag şi școala gimnazială din comuna Murighiol, riscă să rămână fără căldură în această iarnă din cauza lipsei combustibilului şi a unor lucrări de modernizare.

Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), Lucica Popişcă, a precizat că situaţia de la nivelul liceului din orașul Babadag nu este similară cu cea de la nivelul școlii generale, în timp ce primarul orașului, Georgian Caraman, a afirmat că lipsa combustibilului pentru liceu se explică prin lipsa banilor.

Citește și: Ați pierdut ciolanul, penalilor! Moțiunea de cenzură pune PSD pe făraș. Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaților: “Matematic, am pierdut majoritatea”.

„Noi nu avem nici bani de salarii până la finele anului. Așteptăm rectificarea bugetară. Liceul are nevoie de cel puțin 80.000 de lei pentru asigurarea căldurii pe timpul iernii din cauză că pe lângă liceu există o cantină, un internat, dar şi o grădiniță”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul Caraman.

La școala generală din comuna Murighiol, directoarea Adina Deaconescu se teme că lucrările de reabilitare derulate în unitate, începute în luna august de autoritatea locală, îi vor pune pe elevi în situaţia de a învăța în frig.

Suma pentru lucrările de reabilitare a școlii din comuna Murighiol este de 1.967.033 lei, fiind asigurată prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale.

„Ni s-a promis începerea lucrărilor din luna noiembrie a anului trecut şi am așteptat ca ele să se desfășoare în vacanță, dar ele au început în august. Pe mine m-a bucurat că au venit şi au deschis șantierul şi sper ca lucrările să se încheie în martie”, a afirmat Deaconescu.

Citește și: Jaful ca în filme de la un mall din Constanța s-a lăsat cu o pradă uriașă! Strategiile folosite de hoți i-au lăsat mască pe anchetatori

Ea a mai spus că a solicitat primăriei 25.000 de lei pentru punerea în funcțiune a unor teracote care să încălzească sălile de clasă, însă în lipsa unui răspuns a decis ca din banii obținuți din arendarea a 20 de hectare de teren agricol, deținute de instituția de învățământ, o sumă să fie folosită pentru cumpărarea unor teracote şi calorifere.

„După şedinţa Consiliului Local Murighiol, urmează hotărârea de consiliu, urmează să ni se transmită, urmează să refac bugetul, un demers întreg ce cere timp şi mi-a fost teamă că vine iarnă. Așa că am cumpărat caloriferele şi teracotele”, a mai spus Deaconescu.

În ciuda instalațiilor de încălzire achiziționate, există posibilitatea ca frigul să creeze probleme elevilor, cât timp la etajul școlii se desfășoară lucrări de reparație, iar în școala din Plopu, unde au fost mutați copii care învață în două clase, este dificil de găsit o soluție tehnică pentru punerea în funcțiune a unei teracote, potrivit sursei.

Primăria nu a pus la dispoziția unității de învățământ personalul şi mijloacele tehnice necesare tăierii lemnelor achiziționate de scoală, susținând că nu are angajați, așa că lemnele au fost tăiate de părinții elevilor, de profesori şi de personalul auxiliar.

Citește și: Politică nouă cu oameni vechi. Cum arată USR în realitate? Câte funcții poate să dețină un lider USR? Toate. Președintele USR Vrancea este şi liderul USR Focșani. Cine se află în spatele său

„Am spart lemne şi mai spargem că trebuie duse şi la școala din Plopu”, a afirmat Aftenie Mihăilă, angajat al școlii generale din comuna Murighiol.

În replică, primarul comunei, Filip Ivanov, a declarat că suma solicitată de scoală este prea mare şi că încearcă să găsească soluții pentru unitatea de învățământ.

„Cred că lucrurile se pot rezolva cu mai puțini bani decât cere școala. În iunie, școlile din Plopu şi Sarinasuf vor intra în reabilitare totală. Într-o lună, centralele care se vor achiziționa vor fi puse în funcțiune. Ele au nevoie de peleţi. Nimeni nu este rău intenționat şi nu vrea să lase copiii din scoală să îngheţe iarna în clase”, a mai spus Ivanov.

La rândul lui, proiectantul lucrării de modernizare a școlii generale Murighiol, Doru Paltarac, a menționat că proiectul prevede anveloparea unității, înlocuirea acoperișului, refacerea grupurilor sanitare pentru elevi, a instalațiilor de energie electrică, de energie termică, amenajarea unei scări exterioare.

Citește și: DAN NICA PROSPERĂ, GALAȚIUL DISPERĂ! Comisarul propus de PSD la Transporturi conduce de 22 de ani filiala Galați, nefiind în stare să construiască nici măcar un pod peste Dunăre

„Avizarea a durat foarte mult, iar din acest motiv lucrările au început cu întârziere. În trei sau patru luni de zile, trebuie să se încheie”, a afirmat Paltarac.

Situația din școala comunei Murighiol a atras şi atenția autorităților județene, șefa Inspectoratului Școlar Județean (IŞJ) spunând că autoritățile locale trebuie să sprijine unitățile de învățământ, conform legislației în vigoare.

„Beneficiar al proiectului este primăria, nu școala, așa că primăria, cea care a aplicat proiectul de reabilitare, trebuie să sprijine școala. Uneori se uită acest lucru şi primăria nu acordă sprijin, cum e cazul primarului din Murighiol, iar ca atare directorul se descurcă de unul singur atât cu relocarea claselor, cât şi cu amenajarea curții şi pregătirea lemnelor de iarnă”, a afirmat Popişcă.

Ea a mai spus că nu există temei legal pentru sancționarea autorităților locale care nu sprijină activitatea instituțiilor de învățământ.

Potrivit sursei, restul unitățile școlare din județ au asigurat combustibilul necesar încălzirii pe timpul iernii.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Eu cu cine votez? Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României

O serie de nume controversate din sud-estul României deschid listele pentru alegerile parlamentare de mâine. Ciripitori la miliție/securitate, „revoluționari” de frunte, oportuniști, baroni, milițieni, fii de baroni, prieteni cu infractori dovediți, foști miniștri, presupuse ziarizde - lingăi ai Antenei 3, mincinoși patologici, aceasta este oferta parlamentară a partidelor pentru sud-estul României. „Buni” din orice poziție – parlamentari, miniștrii - pe cheltuiala celor care plătesc taxele și impozitele, ei „tac” cu spor lăfăindu-se pe canapelele luxoase ale parlamentului ori ministerelor, pișându-se pe cei cărora, din patru în patru ani, le cer votul. Rubrica „Alegeri 2024” a fost gândită de redactorii EXPRESS SUD-EST ca un fel de „Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României” abandonați pe centura politicii românești, pentru ca hahalerele...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...