Dezvăluiri șocante, făcute de DIICOT în cazul capturii record de droguri din Delta Dunării. Cantitatea de aproape o tonă de cocaină urma să fie triplată întrucât are o puritate de 90 la sută, iar acest lucru permite combinarea cu diferite substanțe. Felix Bănilă, șeful DIICOT, a precizat că valoarea totală pe piața drogurilor putea ajunge la peste 300 de milioane de euro.
Doi cetățeni sârbi au fost reținuți, duminică, în cazul capturii record de cocaină din Delta Dunării, procurorii DIICOT acuzând-i de trafic de droguri de mare risc. Potrivit anchetatorilor, unul dintre inculpații în cauză a fost depistat la punctul de trecere a frontierei cu Serbia de la Porțile de Fier 2, într-un autovehicul înmatriculat în Serbia, în calitate de pasager.
Citește și: RATC Constanța, în pas cu tehnologia digitală. Abonamentele nominale pentru transportul public se pot plăti cu telefonul mobil. Cum se va proceda
Procurorii DIICOT susțin că, miercuri, 20 martie, a fost descoperit un pachet cu un kilogram de cocaină pe raza unei localități din județul Tulcea, care fusese pierdut în timpul încărcării într-o dubiță înmatriculată în București.
Care era traseul mărfii
„În dimineața zilei de 22.03.2019, pe malul Mării Negre, în zona localității Sfântu Gheorghe, județul Tulcea, a fost identificată o barcă răsturnată, iar pe mal și în barcă se aflau mai multe pachete suspecte, învelite în baloane de cauciuc, similare ca logo, mod de ambalare și conținut cu pachetul depistat în data de 20.03.2019. Precizăm că, ambarcațiunea, înmatriculată în România, prezenta un orificiu dreptunghiular în zona chilei și se afla într-o zonă de plajă, situată la cca. 2 km Nord, de gura de vărsare a Brațului Sfântu Gheorghe, în apa mării, la cca. 4 m de țărm”, au precizat procurorii DIICOT.
Cocaina provine din America de Sud și a fost adusă în Europa pe cale maritimă
Procurorii DIICOT au precizat că 36 de pachete suspecte, învelite în cauciuc, au fost descoperite într-o barcă răsturnată, în zona localității Sfântu Gheorghe.
Citește și: Francisk Chiriac, apropiat al fostului premier Mihai Tudose, acum membru Pro România, pe punctul de-a pierde fotoliul de președinte al CJ Brăila în favoarea unui PSD-ist liderilor de la centru
„La data de 22 martie 2019, în cursul zilei de vineri, procurorii DIICOT Tulcea au fost sesizați de structura teritorială de Combatere a Criminalității Teritoriale Tulcea cu privire la faptul că în seara zilei de miercuri, pe raza unei localități din județ, dintr-o dubiță înmatriculată în România a fost pierdut, cu ocazia manipulării, un pachet ambalat conținând un kilogram de cocaină. Analiza fizico-chimică a substanței, realizată de către laboratorul de analiză a arătat că puritatea cocainei din acel pachet era de 90%”, a declarat Felix Bănilă, şeful DIICOT, potrivit Mediafax.
Cum s-au descoperit peste 1.040 de kilograme de cocaină în interiorul unei bărci
„În dimineața zilei de vineri, 22 martie, pe malul Mării Negre, în zona localității Sfântu Gheorghe din Tulcea a fost identificată o barcă răsturnată, iar pe mal şi în barcă se aflau mai multe pachete suspecte învelite în cauciuc, similare atât ca logo cât şi ca mod de ambalare şi conținut cu pachetul depistat în seara zilei de 20 martie.
Citește și: Dăncilă îl bagă cu nasul pe Trump în duhoarea „politicii” dâmbovițene. Șederea Veoricăi la hotelul Trump dă naștere suspiciunii că au fost încălcate prevederile anticorupție din SUA
Ambarcațiunea înmatriculată în România prezenta un orificiu în zona chilei şi se afla în zona de plajă. (…) Răsturnarea ambarcațiunii a fost un lucru accidental, iar depistarea cantității de cocaină prezentată în acești saci a fost rodul unei ample investigații”, a mai precizat Bănilă.
Întreaga captură are o puritate de 90 la sută
„Valoarea de piață care putea ajunge până la suma de 300 milioane de euro. Pe piața drogurilor, la momentul vânzării către consumatori, aceasta cantitate urma să fie triplată, prin combinarea cu diferite substanțe specifice”, a explicat șeful DIICOT.
De asemenea, şeful Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Poliției, Adrian Lambrino, a menționat că drogurile provin din America de Sud și au fost transportate în România, pe mare.