luni, 2 decembrie 2024
5.2 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img

România

5.2 C
Buzău
luni, 2 decembrie 2024
5.2 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img
Ești aiciDezvăluiriCum să întreții relații sexuale cu o minoră și să nu fii...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Cum să întreții relații sexuale cu o minoră și să nu fii condamnat. Ori despre cum au decis patru magistrați din Constanța că o fetiță de 12 ani a fost cea care a corupt doi bărbați, unul dintre ei eliberat condiționat!

După cinci ani și jumătate de cercetări, un cioban care a întreținut relații sexuale cu o minoră de 12 ani a fost condamnat, în decembrie 2019, cu suspendare. Un alt bărbat a profitat de victimă şi a susținut că nu-i știa vârsta, iar instanța l-a crezut și i-a dat închisoare cu executare pentru că era în termenul de supraveghere. Sentința nu e definitivă și procesul se judecă în continuare la a doua instanță, Curtea de Apel Constanța, dar nu Parchetul, ci condamnatul recidivist a făcut apel!

Un cioban a întreținut relații sexuale cu o minoră, dar procurorul Liviu Ticofschi a decis că fetița l-a corupt pe bărbat. Totodată, Judecătoria Babadag a respins cererea prin care fata solicita 5.000 de lei daune morale, motivând că victima „nu a demonstrat prejudiciului suferit”.

Ana* avea 11 ani când a rămas orfană de tată. La scurt timp, ea a fost părăsită şi de mama care şi-a refăcut rapid viața, femeia mutându-se în Tulcea, la concubinul ei. Fetița a rămas în satul de lângă Gura Portiței, în grija unei bunici de 91 de ani. Atunci, în numai câteva luni, toată viața Anei a fost făcută țăndări.

Citește și: Răzmeriță care face ravagii în PLUS Brăila. Ofertele generoase făcute membrilor PLUS de către coordonatorul Pro România Brăila, Cosmin Răzmeriță, au dat roade neașteptate

Pe hârtie, statul și-a făcut treaba, Primăria sesizând situația dificilă a minorei.
„Având în vedere riscul abandonului școlar, cât şi comiterea altor fapte antisociale, reprezentanții Primăriei comunei X* – compartimentul protecția copilului au monitorizat situaţia minorei”, au arătat procurorii în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea.

Monitorizarea autorităților a fost atât de eficientă, încât asistentul social a descoperit abia după două luni că în casa bunicii se mutase şi ciobanul din sat, care întreținea relații sexuale cu o minoră de 12 de ani.

Pentru procuror, ciobanul e „concubinul” fetiței

Nica Florin avea 21 de ani şi a declarat că fetița a fost cea care i-a propus „o relație de concubinaj”. „Propunere cu care inculpatul a fost de acord”, scria procurorul Liviu Ticofschi, în rechizitoriu.

relații sexuale cu o minoră
Procurorul Ticofschi nu pune la îndoială niciun moment capacitatea unui copil de 12 de ani de a consimți o relație sexuală cu un adult

În cele șapte pagini ale rechizitoriului, o singură dată se vorbește despre Ana ca fiind „persoană vătămată minoră”. Ea nu e considerată victimă, ci doar:

  • „Minora” care „a propus”.
  • Cea care „a întreținut relații sexuale cu acordul ei”.

De cealaltă parte, inculpatul e numit de procuror ca fiind „concubin”. Concubinul unei fetițe de de 12 ani!

Citește și: USR – PLUS înaintează triumfală către un eșec catastrofal la alegerile locale. Urcată pe coama valului național de antipatie publică față de Liviu Dragnea și PSD, bărcuța lui Barna a început să ia apă

„O fată de 12 ani poate face avansuri unui adult, însă doar pentru că ea are nevoie de afecțiune”, spune psihologul Anda Păcurar. „La vârsta de 12 ani, ea nu are experiență, precum un adult, şi poate crede că, dacă un bărbat face sex cu ea, ea este iubită, ea aparține şi e semnificativă cuiva”.

În rechizitoriu ni se mai spune că în ziua de 2 iulie 2014, „pe fondul unor neînțelegeri cu concubinul său”, Ana ar fi sunat un bărbat pe care îl cunoscuse la o petrecere de revelion, rugându-l să vină şi să o ia „pentru a locui împreună la domiciliul acestuia”. Blăgoi Gheorghiță avea 26 de ani şi executase patru condamnări, pentru furt calificat.

A doua zi, asistentul social din comună a mers la bunica Anei, ca să vadă ce mai face fetița, şi așa a descoperit promiscuitatea în care ea trăia de câteva luni. A anunțat imediat poliția, care a demarat o anchetă.

DGASPC Tulcea a dispus pentru Ana atunci măsura de plasament în regim de urgenţă, dar ulterior, la cererea mamei, măsura a fost revocată, iar fetița a fost „reintegrată în familie”.

3 ani şi 9 luni a durat cercetarea Parchetului

Nica Florin şi Blăgoi Gheorghiță au fost acuzați de comiterea infracțiunii de act sexual cu un minor în octombrie 2015.

În septembrie 2016, dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea, care a efectuat cercetări încă un an şi jumătate. Ca probe, au fost depuse la dosar declarațiile a cinci martori (n.r. – bunica victimei reaflându-se printre cei audiați), un raport de constatare medico legală şi „alte înscrisuri”.

„Minora nu prezintă semne de violență/leziuni traumatice genitale sau extragenitale recente (la nivelul capului, gâtului, torso-ului şi extremităților); prezintă activitate sexuală extravaginală recentă cu ejacularea spermei «in situ», scrie în ”Raportul de constatare medico legală din 4.07.2014 al SJML Tulcea.

Dintre probele adunate de procurori lipsește însă expertiza psihiatrică a victimei.

„În mod normal, e obligatorie expertiza psihiatrică, pentru că numai așa poți stabili dacă victima a avut sau nu discernământ pentru a consimți actul sexual”, spune psihologul Anda Păcurar. „Şi nici nu contează vârsta victimei, pentru că ea poate avea vreun retard sau vreo altă problemă ce îi diminuează capacitatea de discernământ. Fără o evaluare psihiatrică, nici cei care comit omoruri nu sunt trimiși în judecată!”

Totuși, rechizitoriul întocmit de Liviu Ticofschi a fost confirmat de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea, Marina Crețu.

Victima minoră, citată cu mandat de aducere

Procesul de la Judecătoria Babadag a durat şi el un an şi 9 luni. Nica şi Blăgoi au fost trimiși în judecată în stare de libertate şi nu s-au prezentat la proces, fiind nevoie de citarea lor cu mandat de aducere.

Nica se angajase cioban într-o comună din Bacău, iar Blăgoi declară instanței că n-a venit la proces pentru că „a fost plecat în Italia, (…) învederând că va pleca iar din ţară în cursul lunii februarie 2019”. Iar acela a fost primul şi ultimul termen de judecată la care a fost prezent.

Cu mandat de aducere a fost citată şi Ana, care nu mai locuia de mult cu familia unde fusese „reintegrată” de DGASPC. Polițistului care a găsit-o într-o fermă de lângă pădurea Babadag, fata i-a declarat că nu poate veni la proces, „deoarece este minoră, iar mama ei e plecată şi are un copil mic pe care nu are cu cine să-l lase”.

Abandonată pentru a doua oară de toți cei care ar fi trebuit să o ajute, Ana devenise mamă, la doar 16 ani.

Inculpat: „S-a întâmplat din cauza conduitei părții vătămate”

În timpul procesului, ciobanul Nica Florin a recunoscut fapta şi a cerut clemență instanței, spunând că se află într-o relație de concubinaj şi are un copil în întreținere. Audierea inculpatului a durat un minut.

relații sexuale cu o minoră
Declarația ciobanului Nica Florin, în timpul procesului

Blăgoi Gheorghiță a declarat instanței că el nu a știut că fetița are doar 12 ani, dar şi că „toate s-au întâmplat din cauza conduitei părții vătămate”.

Şi inculpații, dar şi victima au avut avocați din oficiu. Cel care a reprezentat-o pe Ana a pledat în fața instanței pentru condamnarea celor doi inculpați care „au profitat de inocența ei şi de mediul familial în care ea creștea. Era un copil care nu avea capacitate de exercițiu, nu putea să discearnă”, a spus avocatul.

Fata a cerut în proces despăgubiri morale în valoare de 5.000 de lei.

Judecătoare: Victima „trebuia să demonstreze prejudiciul suferit”

La 11 decembrie 2019, judecătoarea Elena Milea a respins cererea de acordare a
daunelor morale, argumentând că „persoana vătămată constituită parte civilă avea obligația demonstrării prejudiciului suferit ca urmare a infracțiunii săvârșite de către inculpați”.

Pentru că Blăgoi a susținut că nu cunoștea vârsta victimei, instanța i-a schimbat încadrarea faptei din „act sexual cu un minor care nu a împlinit vârsta de 13 ani” (pedepsit cu închisoarea de la 2 la 7 ani), în „act sexual cu un minor cu vârsta între 13 și 15 ani” (pedepsit cu închisoarea de la unu la 5 ani).

Pentru că a comis infracțiunea în termenul de supraveghere al liberării condiționate, dar şi pentru „atitudinea superficială” de care a dat dovadă în timpul procesului, Blăgoi Gheorghiță a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare, la care se adaugă restul de 458 de zile rămas neexecutat din condamnarea anterioară.

Instanța, sensibilă când vine vorba de copilul celui acuzat

În cazul lui Nica, instanța a apreciat „atitudinea cooperantă”, a ținut cont de faptul că el are acum „un copil minor în întreținere şi nu are un loc de muncă stabil” şi l-a condamnat la 3 ani cu suspendare, obligându-l să presteze 120 zile de muncă în folosul comunității „în cadrul Primăriei Blăgeşti sau al Inspectoratului școlar Județean Bacău”.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Babadag s-a arătat mulțumit de sentință.

Singurul care a atacat decizia Judecătoriei Babadag a fost Blăgoi Gheorghiță, iar dosarul a ajuns acum pe rolul Curții de Apel Constanţa care poate da o hotărâre doar în ceea privește condamnarea lui.

Cine sunt magistrații din acest caz

Fost avocat, Liviu Ticofschi lucrează ca procuror de 19 ani, iar din ianuarie anul acesta a fost transferat, la cerere, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea.

Crețu Coca – Marina, cea care confirmat rechizitoriul lui Ticofschi, e în continuare prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea.

Judecătoarea Elena Milea profesează la Judecătoria Babadag, iar Tiberiu Meszaros e procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Babadag.

La momentul publicării acestui text, Ana e încă un copil. Conform Constituției, ea „se bucură de un regim special de protecție şi de asistență în realizarea drepturilor ei”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un „Like”, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Eu cu cine votez? Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României

O serie de nume controversate din sud-estul României deschid listele pentru alegerile parlamentare de mâine. Ciripitori la miliție/securitate, „revoluționari” de frunte, oportuniști, baroni, milițieni, fii de baroni, prieteni cu infractori dovediți, foști miniștri, presupuse ziarizde - lingăi ai Antenei 3, mincinoși patologici, aceasta este oferta parlamentară a partidelor pentru sud-estul României. „Buni” din orice poziție – parlamentari, miniștrii - pe cheltuiala celor care plătesc taxele și impozitele, ei „tac” cu spor lăfăindu-se pe canapelele luxoase ale parlamentului ori ministerelor, pișându-se pe cei cărora, din patru în patru ani, le cer votul. Rubrica „Alegeri 2024” a fost gândită de redactorii EXPRESS SUD-EST ca un fel de „Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României” abandonați pe centura politicii românești, pentru ca hahalerele...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...