Bursa de pește de la Tulcea care va funcționa sub numele de Centru principal de vânzare a peștelui ar fi înregistrat, cică, primele două tranzacții, astfel că România nu va plăti sancțiuni pentru nefuncționalitatea proiectului finanțat din fonduri europene, a declarat pentru Agerpres directorul general al Autorității de Management a Programului Operațional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM), Ciceronis Cumpănășoiu.
„La Bursa de pește de la Tulcea au fost înregistrate două tranzacții, iar pentru noi este suficient ca proiectul să poată fi declarat funcțional, iar România să nu plătească sancțiuni”, a precizat Cumpănășoiu.
Citește și: Rezerva de aur a României este pe cale să devină aurul lui Dragnea. Senatorii au aprobat ieri repatrierea rezervei de aur. Băsescu: Nu va veni nimeni să viziteze subsolurile…
El nu a putut menționa care este valoarea tranzacțiilor înregistrate la centrul din Tulcea, dar a menționat sancțiunile pe care România le-ar fi plătit Comisiei Europene dacă proiectul nu ar fi fost funcțional erau echivalente cu bugetul total al proiectului.
La rândul lui, consilierul ministrului Agriculturii, Adrian Izvoranu, a declarat că cinci operatori economici au deja echipamente IT conectate la centrul din Tulcea, acestora adăugându-li-se cherhanaua din satul Chilia Veche, construită prin proiectul european al bursei de pește.
„Centrul va prelua inclusiv peștele inferior de la pescari, pește care acum se aruncă. Aceste cantități vor fi transformate în diferite produse”, a menționat consilierul Adrian Izvoranu.
Potrivit sursei, cele trei nave achiziționate în urmă cu mai mulți ani în cadrul proiectului european sunt în procedura de inspecție tehnică, iar inaugurarea obiectivului va avea loc în zilele următoare.
Citește și: DARIUS VÂLCOV, unul dintre marii impostori din Guvernul României. Un escroc care evaluează miniștri și prim-miniștrii, inventează taxe și rescrie principiile de bază ale economiei, din patriotism, zice el
Centrul de vânzare a peștelui din Tulcea va funcționa ca entitate a Casei române de comerț agroalimentar Unirea, înființată la finele anului trecut de autoritățile române.
Bursa de pește de la Tulcea, un proiect anunțat cu surle și trâmbițe… pesediste
Proiectul Bursei de pește de la Tulcea a fost anunțat în urmă cu peste zece ani de conducerea de la acea vreme a Agenției Naționale pentru Pescuit şi Acvacultură, însă lucrările de amenajare a obiectivului au început în 2014 şi s-au terminat în anul următor.
În 2016, după recepția celor trei nave care vor asigura transportul peștelui din Deltă la Tulcea, autoritățile au constatat că obiectivul nu are utilități, iar racordarea imobilului de pe malul Dunării la rețelele de apă, canalizare şi energie electrică a fost finalizată în 2017.
Campioni în a risipi munți de bani
Citește și: Pădurea din Ploscuțeni, județul Vrancea, a fost scoasă la vânzare pe un site din China. Suma fabuloasă cerută pentru 142 de hectare
5 milioane de euro din fonduri europene a costat amenajarea unei clădiri moderne de lângă Șantierul Naval. Concepută ca un proiect măreț, care să aducă la un loc marfa tuturor pescarilor din Delta Dunării, Bursa de pește de la Tulcea este goală. Abia la doi ani de la finalizare, autoritățile au reușit să o conecteze la gaz şi electricitate. Înăuntru însă echipamentele nu au nicio utilitate.
Chiar şi așa, însă, pescarii nu intenționează să vină aici, pentru că şi-au deschis singuri puncte de colectare.
Bursa de pește de la Tulcea are ca obiective eliminarea evaziunii fiscale din domeniul piscicol, monitorizarea capturilor reale de pește din Delta Dunării, sprijinirea pescarilor ale căror capturi nu sunt primite de cherhanale, precum şi protejarea resursei piscicole.
Proiectul bursei de la Tulcea a fost inclus de către statul român, conform normelor legale europene şi naționale în vigoare, respectiv HG 678/2015 şi Decizia CE nr. 6.713/06.10.2015, în categoria „proiecte nefuncționale a căror implementare continuă până la data de 31.03.2019”, potrivit Autorității de Management a POPAM.