vineri, 4 octombrie 2024
22.2 C
Buzău

România

22.2 C
Buzău
vineri, 4 octombrie 2024
22.2 C
Buzău

Consiliul Judeţean Buzău transformă o școală din Smeeni în...

Consiliul Judeţean Buzău este implicat într-un proces administrativ pentru identificarea a două locaţii/imobile, eliberate de sarcini administrative, care ar putea face obiectul reorganizării structurale...
Ești aiciDezvăluiriBaronii Deltei sifonează zeci de milioane de euro de la digurile de...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Baronii Deltei sifonează zeci de milioane de euro de la digurile de apărare din Deltă, cu inundații controlate. Reparate de mântuială, digurile improvizate sunt spulberate anual de apele învolburate ale Dunării

Baronii Deltei au ajuns în topul milionarilor în euro cu banii furați de la digurile de apărare împotriva apelor învolburate ale Dunării. Cârpite de nenumărate ori, unele diguri au înghițit, de-a lungul anilor, zeci de milioane de la buget. Localnicii susțin că reparațiile efectuate de Consiliul Județean Tulcea la diguri au fost făcute de mântuială și de aceea acestea cedează la fiecare inundație.

Banii dați de stat, dar și de Uniunea Europeană pentru consolidarea digurilor au ajuns în conturile unor societăți clientelare, care i-au ajutat pe baronii Deltei să ajungă în topul milionarilor în euro. Parchetul cercetează acum modul în care s-au cheltuit banii, după ce firma privată căreia îi aparțin digurile a sesizat posibila fraudă.

Cum fură baronii Deltei. Peste 2 milioane de euro pentru lucrări neconforme

Pentru lucrările din zona Ceatalchioi au fost alocate sume imense. Astfel, prin Hotărârea nr. 12/30.11.2005 a Consiliului Județean Tulcea, s-a aprobat utilizarea sumei de 3,5 milioane lei, adică aproape un milion de euro, pentru consolidarea malului drept al brațului Chilia. Banii au intrat în conturile unei firme clientelare, abonată de ani de zile la contracte pe bani publici. Cu cele 3,5 milioane de lei, firma Coral SRL Tulcea a consolidat doar trei kilometri de mal. Ulterior, prin Hotărârea nr. 8/10.09.2007, aceeași firmă a mai încasat 3,8 milioane de lei, din fondul de solidaritate al Uniunii Europene, pentru continuarea lucrărilor la același obiectiv.

Citește și: Tit Liviu Brăiloiu, un „proxenet” la cur/tea regelui Dragnea. Cine e senatorul propus la ministerul românilor de pretutindeni

În documentația de atribuire a lucrării, la ”Necesitate și oportunitate”, s-a menționat: ”Pe malul drept al brațului Chilia km 111,5 malul este puternic erodat pe circ 500 de metri liniari, existând zone (însumând 215 metri liniari) în care taluzul amonte al digului este erodat aproape în întregime, punând în pericol stabilitatea digului. Eroziunea fiind într-o stare avansată, există pericolul ca la următoarele viituri digul să se rupă, inundând terenuri agricole de circa 6800 de hectare, precum și localitățile Ceatalchioi și Sălceni”.

Urma scapă turma la digurile din deltă

Firma Coral a încasat banii, iar lucrările sunt susceptibile de proastă execuție. Concret, consolidarea digului a constat în aruncarea în apă a unor bolovani aduși cu basculantele, afirmă reprezentanții Agrodelta Sireasa, care au alertat procurorii. Consiliul Județean Tulcea ar fi trebuit să sesizeze neregulile, dar cu Coral era firma de casă a județului, a închis ochii.

Lucrările de 3,5 milioane de lei …

Președintele CJ Tulcea la acea vreme, Florin Hrițcu, a semnat ”ca primarul” procesul-verbal de recepție a lucrărilor. Nici nu era de mirare, din moment de Hrițcu era nașul patronului de la Coral, Cornel Georgescu, după cum relatează presa.

Citește și: Pavel Petrișor Rădulescu, primarul petrecăreț al comunei Colți, din județul Buzău, luat în colimator de ​​ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, după ce a batjocorit cadavrul unei ursoaice împușcate. Primarul din Colți nu este la prima „ispravă”

Comisia de recepție a fost formată din Nicu Mihai, Caraman Sirma, actual secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Valentina Alexa, Nicușor Condrat și Vasile Marin. ”Vioara întâi” în această comisie a fost Caraman Sirma, director executiv în cadrul CJ Tulcea la acea vreme.

Afacerea cu iz penal s-a repetat ulterior. Coral SRL a primit de la CJ Tulcea un nou contract, pentru executarea unui dig gen ”potcoavă”, perpendicular pe digul DC1, în zona Călin-Podișca. După aceeași rețetă, muncitorii Coral au executat lucrarea prin simpla basculare de pământ amestecat cu resturi vegetale, fără ca în fapt să existe operațiuni de consolidare, spun cei care au asistat la operațiuni.

Cum fură baronii Deltei. O mână spală pe alta

Vasile Gudu, deputat PNL, fostul prefect de Tulcea

Firma Coral s-a revanșat. Pentru susținerea sa, prefectul de la acea vreme, Vasile Gudu a beneficiat de finanțarea campaniei electorale din partea firmei private, fiind ales deputat, din partea PNL, în Circumscripția electorală nr. 38 Tulcea. Coincidență, în aceeași perioadă, Vasile Gudu și-a sporit considerabil averea. Potrivit propriei declarații de avere, Gudu a dobândit nu mai puțin de 163.000 metri pătrați de teren, reușind să-și construiască și un imobil ”în regie proprie”, la Constanța. Asta cu toate că toate că posibilitățile sale financiare, în calitate de funcționar guvernamental, erau mai mult decât modeste.

Diguri de apărare reparate de mântuială, granița de Est a Uniunii Europene

Lucrările de consolidare a malului drept al brațului Chilia, care fac acum obiectul unei anchete penale, vizau un dig aflat în capitalul social al Agrodelta Sireasa SA, bun ce nu putea face obiectul unui contract de achiziție publică și nici alocării de fonduri publice sau europene pentru lucrări de construcții și reparații. Digul reparat de mântuială a fost declarat granița de este a Uniunii Europene.

Citește și: Un vultur pleșuv negru, cea mai mare răpitoare din Europa, dispărută de peste 100 de ani din România, a fost găsit într-o curte a unui localnic din Câmpineanca, județul Vrancea

Unul dintre baronii Deltei care au recunoscut dreptul de proprietate al Agrodelta Sireasa asupra digurilor a fost prefectul de Tulcea, prof. univ. Lefter Chirică. În acest fel, Chirică a vrut să paseze fermei agricole întreaga responsabilitate asupra întreținerii infrastructurii de apărare împotriva inundațiilor.

Astfel, după ce ani de zile Agrodelta Sireasa notificase Prefectura Tulcea să ia măsuri pentru reabilitarea digurilor de apărare a comunei Ceatalchioi, erodate puternic de valurile Dunării, Chirică s-a spălat pe mâini, argumentând cu legea în față că digurile sunt în responsabilitatea exclusivă a fermei agricole. Că doar este PROPRIETARĂ.

Prefectul Chirică Lefter invocă tocmai proprietatea Agrodelta Sireasa asupra digurilor

Având în vedere faptul că digul ce face obiectul notificării este în patrimoniul Agrodelta Sireasa SA, obligația de întreținere a acestuia revine proprietarului (…) considerăm că SC Agrodelta Sireasa SA trebuie să ia măsurile necesare în vederea consolidării digului aflat în proprietatea sa“, se arată într-o adresă a Prefecturii Tulcea, datată 26 aprilie 2006, și semnată de prefectul Lefter Chirică.

Recolta de pe 5.000 de hectare s-a dus pe Dunăre

Complicitatea criminală de care au dat dovadă funcționarii statului atunci când au închis ochii la fărădelegile comise de baronii Deltei nu a rămas fără urmări. Astfel, în timpul creșterii cotelor Dunării în anul 2010, zona de pe brațul Chilia km 111-114, pentru consolidarea căreia Coral a încasat peste 2 milioane de euro, a cedat, iar apele au inundat mii de hectare de teren agricol, dar și localitatea Ceatalchioi.

Citește și: Combinatul siderurgic din Galați și-a schimbat oficial proprietarul. Noul patron al combinatului este omul de afaceri Sanjeev Gupta, un britanic cu origini indiene

Ca să salveze digul reparat de Coral și astfel să nu se descopere ce treabă de mântuială a făcut firma de casă a CJ Tulcea, autoritățile locale au preferat să facă mai multe breșe în taluz, după cum aveau să constate și procurorii DNA care au cercetat cazul.

În dimineața zilei de 23 iunie 2010, primarul din Ceatalchioi, Simion Damianov, însoțit de viceprimarul Tudor Cernega și de secretarul primăriei Ștefan Poh, a adus mai multe utilaje pe digul care leagă Tulcea de Ceatalchioi. La dispoziția acestuia, în dig au fost făcute cinci breșe, cu diametrul de trei metri fiecare. Astfel, pe apa Sâmbetei, adică a Dunării, s-au dus 1050 hectare cultivate cu orzoaică de toamnă, 2150 hectare cultivate cu floarea-soarelui și 1200 hectare cultivate cu porumb. Culturile distruse în urma deciziei iresponsabile a primarului Simion Damianov sunt estimate la peste 5 milioane de euro.

Grav este că Poliția a asistat impasibilă la distrugerea digului, care se află în patrimoniul SC Agrodelta Sireasa SA, deci este proprietate privată.

Decizia de a sparge digul nu a salvat însă localitatea Ceatalchioi de apele Dunării, scopul declarat al breșelor. Astfel, Ceatalchioi a fost inundat aproape în totalitate.

Ulterior, Consiliul Județean Tulcea a dat vina pe edilii din Ceatalchioi pentru inundarea ”controlată”, deși aprobaseră breșele în digul de apărare făcute în zona Călin-Podișca. (Sursa: Subiectiv de Tulcea)

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

1 COMENTARIU

  1. Ce speram sa avem de la cardasia penala legislativ, executiv, CSM, ICCJ, CCR, JUSTITIA ASERVITA care emite legi ce modifica articole constitutionale (art 134) uzurpa atribute constitutionale ale :CSM (art 134) ,parlament (art 115) ,presedentie ( art 90, art 91) si are grija ca hotii si tradatorii de neam si tara sa fie negustori cinstiti ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

BIȘNIȚARI DE SIMILEASCA

N-am crezut niciodată că viața politico-socială a unui țărișoare precum Românica poate ajunge să semene cu bălăcăreala promiscuă a unor țațe de Simileasca. Şi încă Simileasca are un avantaj: are regulile ei, ștaiful ei şi, mai ales, locul ei. Nu se dă drept altceva decât este. Or sunt zile când, privind de la Primăria Buzău, sau răsfoind ziarele lu’ Toma de la primărie ori ale lui Neagu de la CJ, mi se pare că m-am născut într-o țărișoară incertă, fără legi, fără consistență, fără sens: un fel de șir de căruțe cu coviltir, cu o șleahtă de bulibași care joacă barbut continuu, nemaiștiind când e zi și noapte. Mi-e scârbă și sunt trist. Trist pentru că niște bișnițari de Simileasca...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...