Artist al extremelor, pictorul Leonard Țuclea este și un designer măcinat de aceleași neliniști: în egală măsură avangardist şi un tradiționalist, este deopotrivă abstract şi figurativ, laic şi religios, încălcând granițe şi clasificări trasate anterior. Acestea sunt semnele unui post-modernism ingenios pe care pictorul îl consumă într-un mod aproape inconștient, dar care, din perspectiva decorațiunilor interioare ale unei case, ne reîncarcă bateriile, casa însăși devenind un loc happening, interesant și creativ unde să îți dorești să te muți deîndată.
Cu o suprafață de peste 46 de metri pătrați, o casă este obligată să garanteze funcțiile esențiale și necesare ale unei locuințe pentru un cuplu tânăr. Totuși, acestea sunt limitate când bugetul este extrem de restrâns și timpul de construcție scurt, mai ales într-o țară care nu-ți oferă prea multe posibilități. Ceea ce de foarte multe ori nu știm este faptul că există oameni care găsesc în cele din urmă soluția cea mai optimă. Iar pictorul Leonard Țuclea este unul dintre aceștia.
De mai bine de 10 ani, povestea artistului buzoian despre design este întotdeauna despre inovație și gust. Imediat după 2010, pictorul Leonard Țuclea a început să-și pună în practică ideile despre design interior, ca mai apoi, el însuși să devină parte din poveștile noastre, mai ales, ale tinerilor ahtiați după nou.
Citește și: LEONARD ȚUCLEA și ZĂPEZILE DE ALTĂDATĂ ori despre TRAIUL ÎN TRADIȚIE ȘI VIAȚA ÎN NĂLUCIRE ALE UNUI ARTIST
EXPRESS SUD-EST: Ești designer în Romania. Spune-ne un avantaj și un dezavantaj al acestui fapt în profesia ta.
„O foaie albă, proaspătă și pregătită să fie cucerită”
LEONARD ȚUCLEA: În România, piața designului este încă în dezvoltare și acest fapt este un dezavantaj din motive evidente. Pentru că marea majoritate a oamenilor încă nu are un gust pentru obiecte de design, încă nu este foarte conștientă de alternativa produselor designer made când vine vorba de amenajarea interioarelor, nu există multe magazine specializate și așa mai departe. Chestia este că toate acestea îi dau, totuși, unui designer, marele avantaj. Totul este o foaie albă, totul este proaspăt și pregătit să fie cucerit.
EXPRESS SUD-EST: Care sunt materialele tale preferate? Ce tip de material nu ai putea exclude niciodată din lumea designului de obiect.
Citește și: Literatura buzoiană și ariditatea ei sau despre cum o „literatură” îmbătrânită și ancorată în obscuritatea de dinainte de 1989 face ca vârsta şi relațiile să prevaleze în fața valorii
LEONARD ȚUCLEA: Materialele cu care lucrez sunt în funcție de obiectul creat și forma pe care vreau să o obțin. Lucrez mult cu aproape toate materialele pentru că am nevoie de flexibilitate, liniaritate și accesibilitate. Însă un material cu care mi-as dori să lucrez mai mult și pe care nu l-aș exclude niciodată din lumea designului de obiect este sticla. Este un material atât de poetic cu posibilități nelimitate încât este imposibil să nu ai nevoie de el ca designer.
Pictorul Leonard Țuclea și „mobilierul de relaș ca acasă”
EXPRESS SUD-EST: Ai realizat pentru o sumedenie de localuri din Buzău designul, bazat pe alb. Povestește-ne puțin despre designul alb.
LEONARD ȚUCLEA: Mi-am dorit de ceva vreme să fac ceva mai conceptual, iar proiectele desfășurate în câteva localuri buzoiene a fost prilejul ideal. Ei doreau lucrări luminoase, deschise. Ca pictor, mai întâi, am ales să fac un fel de ready made în design și să iau un mobilier de sufragerie și să îi dau o complet altă funcționalitate. Iar mobilierul de sufragerie a fost unealta potrivită pentru că mi se pare un obiect atât de home și atât de încărcat de semnificație. Istoricii spun ca romanii își au originea într-un popor de oameni deschiși, iar mie mi se pare frumos acest lucru. Acest mobilier de relaș ca acasă funcționează ca un memento al acestei idei.
„O mâzgălitură mi se pare expresia plastică cea mai puternică”
Citește și: Mai crede Tăriceanu în Dragnea? Despre o poveste de iubire pe ducă și despre strategiile pe care le are la îndemână liderul ALDE. Ce se poate câștiga din decăderea PSD
EXPRESS SUD-EST: Te inspiri foarte mult din trendul natural, iar culorile din creațiile tale amintesc de stilul retro. Care este, totuși stilul tău preferat?
LEONARD ȚUCLEA: Așa este, îmi plac foarte mult obiectele cu un aspect cât mai spontan și mai natural. O mâzgălitură mi se pare expresia plastică cea mai puternică și ador obiectele care sunt echivalentul în design al acestui gest. Îmi plac obiectele care mențin vizibilă ideea inițială, care să nu fie excesiv de raționalizate și cizelate. Ceea ce pare să fi luat ființă în mod spontan, natural, lipsit de efort este mereu cel mai frumos lucru. Iar stilul retro este ceva de care nu mă satur niciodată. Dacă avem obiecte din deceniile trecute pe care le admirăm și azi înseamnă că sunt veritabile clasice, care au trecut testul timpului. De asta merită toată admirația.
„Un design de interior superb nu trebuie să însemne costuri exorbitante”
EXPRESS SUD-EST: Transmite cititorilor noștri un sfat de care să țină cont atunci când își amenajează casa.
LEONARD ȚUCLEA: Sfatul meu este să gândească altfel. Un design de interior superb nu trebuie să însemne costuri exorbitante. Cu puțină creativitate, mereu găsești mici trucuri care te ajută să obții ce ți-ai dorit, fără să spargi banca. Iar rezultatul va fi o casă casual, relaxată, eclectică și primitoare. Și ceva ce spun tuturor. Păstrați-vă simpli, cu mobilă basic, albă, care să o ia razna datorită unor decorațiuni interesante, în care să explodeze personalitatea voastră.