Toamna acesta, la Liceul Tehnologic de Marina din Galați au fost montate 33 de centrale termice. Directoarea liceului a confirmat că primăria s-a ocupat de achiziția și montarea centralelor termice. Cele 33 de centrale însumează 3.820 de KW și acoperă o suprafață de încălzire de de 8.195 de metri pătrați. Conform unor estimări efectuate prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), valoarea de cumpărare a centralelor se ridică în jurul sumei de 2.292.059 de lei cu TVA.
La Liceul Tehnologic de Marină din Galați au fost montate, în toamna aceasta, nu mai puțin de 33 de centrale termice, cifră care este destul de mare, având în vedere că nu vorbim de un spațiu cât Spitalul de Urgenţă. La un calcul simplu, reiese că investiția a costat de cel puțin două ori mai mult decât ar fi fost normal.
Citește și: ȘOC ȘI GROAZĂ ÎN PSD! Dragnea e cu adevărat pe făraș! Gheorghe Stan, șeful Secției pentru Investigarea Magistraților, a confirmat joi că 3 procurori și 5 judecători sunt anchetați în dosarul Tel Drum. Chiar și Adina Florea, adjuncta Secției pentru Investigarea Magistraților s-ar părea că este implicată
Deși inițial a părut contrariată, susținând că nu se poate, inspectoarea generală, Mioara Enache, ne-a confirmat faptul că, într-adevăr, instituția de învățământ a fost dotată cu acest număr mare de centrale termice, dar ne-a menționat şi faptul că Primăria este cea care a derulat lucrările de achiziție şi montare a agregatelor. Lucru confirmat şi de directoarea liceului, Antoaneta Costea. Aceasta ne-a informat că la Liceul Tehnologic de Marină nu există niciun contract de pe care să ne poată spune suma cheltuită pentru această investiție, ci numai un act adițional prin care Primăria îi dă în administrare toate cele 33 de centrale.
Partea cea mai frumoasă este că 22 dintre acestea au 120 de KW şi șapte au 100 de KW, în condițiile în care o centrală de apartament are numai 24 de KW.
„Firma care ne-a făcut proiectul şi a câștigat licitația pentru montarea centralelor e din Galați şi se numește AEG Tehnology. Ne-a explicat că e bine să avem mai multe unități, pentru că le putem închide, astfel încât să nu consumăm, dacă nu folosim anumite spații din liceu”, a explicat directoarea liceului, Antoaneta Costea, conform viata-libera.ro.
Citește și: Noua Lege a minelor: o altă lege toxică, marca PSD! Guvernul va putea declara de interes național orice resursă minerală, cu expropriere “pe repede înainte” pentru exploatare
„Nu ar fi fost nicio problemă dacă centralele erau din cele de 24 KW, acelea care se montează în apartament. În primul rând, pentru că, într-adevăr, s-ar fi putut folosi în funcție de necesități şi sunt mult mai ieftine decât cele de 100 şi 120 de KW. Nu se justifică montarea a 33 de centrale de asemenea capacitate pentru spațiul respectiv. Centralele de apartament care sunt foarte căutate vin la prețuri mult mai mici, pentru că sunt aduse angro. Centralele de capacitate mai mare, ca acelea de 120 sunt aduse pe comandă, transportul costă mai mult, iar prețul lor ajunge să fie mult mai mare.
În plus, montarea centralelor de 120 de KW vine la pachet cu alte cheltuieli legate de unele piese pe care acestea nu le dețin, vase de expansiune, boilere. În plus, şi costurile legate de automatizare sunt mai scumpe. Centralele de 24 de KW nu necesită astfel de cheltuieli suplimentare. E o nebunie, miroase a țeapă de la o poștă! Nici Spitalul Județean nu cred că are nevoie de 33 de centrale de 120 de KW! Și din punctul de vedere al consumului, aceste centrale de 120 KW aduc cheltuieli în plus”, a declarat un specialist de la o firmă specializată în montarea centralelor termice.
Primăria din Galați a fost întrebată cât a costat investiția de la Liceul Tehnologic de Marină și nu a dat un răspuns, cerând mai mult timp de documentare. „S-a recurs la această soluție tehnică, deoarece a fost găsită ca fiind cea mai bună. Centralele pornesc secvențial. Au capacitate mică şi nu a fost necesară angajarea unui fochist şi au consum redus”, au răspuns reprezentanții primăriei Galați.
Citește și: Sondaj IMAS. Dragnea a dus PSD sub 25%. PNL a ajuns la egalitate cu PSD. Ponta vine tare din urmă. Cât a crescut Alianța USR-PLUS
Centralele instalate la Liceul Tehnologic de Marină sunt produse de Immergas. La o simplă căutare pe internet se poate constata că, în funcție de firma de la care este achiziționată, o astfel de centrală termică de 120 de KW costă în jur de 17.000 de lei, în timp ce o centrală de apartament, de 24 KW, costă cu aproximație, între 2.500 şi 3.000 de lei. Totodată, în specificațiile tehnice scrie că o centrală Immergas de 120 de KW încălzește optim o suprafață de 1.050 de metri.
Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) informează că asocierea AEG Tehnology SRL – Tehnoterm SRL a avut o ofertă de 1.797.034 de lei cu TVA, în condițiile în care valoarea estimată a contractului a fost de 2.292.059 de lei cu TVA. Conform datelor oficiale, suma respectivă a fost deja plătită.
Citește și: Parlamentul European a decis prin vot să o susțină pe Laura Kovesi la șefia Parchetului European. Filmul complet al acestei decizii. Care sunt etapele ce urmează în tentativa acesteia de a ajunge procuror șef al instituției europene
Montarea celor 33 de centrale termice la Liceul Tehnologic de Marină este consfințită de Hotărârea Consiliului Local nr. 280 din 31 mai 2017, privind achiziția de centrale termice pentru unele unități de învățământ din Galați. Anexa hotărârii precizează că la Liceul de Marină sunt necesare 28 de centrale pentru corp scoală şi alte cinci pentru internat, cantină, extindere liceu şi sala de sport, valoarea investiției fiind de 2.292.059 de lei. Consultatul Primăriei a fost firma Termostil SRL. Hotărârea a fost votată în unanimitate de aleșii locali.
Pentru montarea centralelor termice în peste 40 de unități de învățământ, Primăria municipiului Galați a organizat o singură licitație deschisă, împărțind grădinițele, școlile, liceele şi colegiile în 12 loturi, în funcție de adresă. Liceul Tehnologic de Marină a constituit un singur lot, Lotul 7, adjudecat, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, de asocierea AEG Tehnology SRL – Tehnoterm SRL, cu o ofertă de 1.797.034 de lei cu TVA, în condițiile în care valoarea estimată a contractului a fost de 2.292.059 de lei cu TVA. Dacă împărțim suma plătită pentru investiția de la Marină la 33, vom ajunge la suma de 54.455 lei pentru o centrală cu tot cu alte cheltuieli. Adică aproape de trei ori mai mult prețul de pe internet, unde agregatul cu tot cu kit costă 17.700 de lei. Conform datelor oficiale, suma respectivă a fost deja plătită.