sâmbătă, 5 octombrie 2024
18.7 C
Buzău

România

18.7 C
Buzău
sâmbătă, 5 octombrie 2024
18.7 C
Buzău

Consiliul Judeţean Buzău transformă o școală din Smeeni în...

Consiliul Judeţean Buzău este implicat într-un proces administrativ pentru identificarea a două locaţii/imobile, eliberate de sarcini administrative, care ar putea face obiectul reorganizării structurale...
Ești aiciGalațiDezastrul proastei administrări a învățământului românesc: Școlile din Galați, sub imperiul discriminării,...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Dezastrul proastei administrări a învățământului românesc: Școlile din Galați, sub imperiul discriminării, ignoranței și suspiciunii că anumite servicii medicale ar fi raportate fictiv și ar fi decontate unor medici de familie în baza unor protocoale favorizante

Peste 35% din elevii din Galați au declarat că sunt victime ale discriminării, iar alți 62% spun că profesorii le-au pus note proaste în mod nedrept. Datele rezultă dintr-un sondaj organizat de Consiliul Județean al Elevilor Galați, chestionar la care au răspuns 1.199 de elevi din ciclul liceal şi gimnazial şi 104 cadre didactice.

Un sondaj de opinie realizat de Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Galați pentru anul școlar trecut au scos la iveală date foarte interesante despre percepția acestora cu privire la drepturile şi libertățile individuale, dar şi la calitatea actului educativ.

Citește și: La ce ne trebuie Ludovic Orban premier?

De altfel, concluziile sondajului au fost incluse de structura reprezentativă a elevilor din județul Galați într-un raport, făcut public în aceste zile, privind implementarea Statutului Elevului la nivelul județului Galați (RISEJ) pentru anul școlar 2018-2019. „A fost realizat în urma consultării, pe baza unui formular, a principalilor actori din mediul educațional, respectiv elevii şi cadrele didactice” au precizat reprezentanții CJE.

Chestionarul a fost completat de un eșantion de 1.199 de elevi din ciclul liceal şi gimnazial şi de 104 cadre didactice.

„În urma desfășurării unor serii de activități şi campanii am descoperit agravarea problemei întâlnite în anii precedenți, aceea că regulamentele de organizare internă ale instituțiilor școlare sunt considerate de conducere acte normative superioare, ducând astfel la încălcarea drepturilor elevilor.” a declarat preşedintele Consiliului Județean al Elevilor Galați, Eduard Ahmad Munteanu.

Citește și: Dan Barna cel Fericit. Adevărul despre afacerile liderului USR desfășurate în algoritmul de încredere al pesedistului Dragnea. Despre cum șeful partidului care a inițiat campania #FărăPenali este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE

Trebuie spus că Statutul Elevilor a fost recunoscut oficial de Ministerul Educației în 10 august 2016, momentul fiind considerat crucial pentru definirea relației elev-dascăl, dat fiind că avem de-a face, în esență, cu aprobarea primului act normativ din istoria ţării ce enunță distinct atât drepturile, cât şi îndatoririle elevilor din cadrul unităților de învățământ preuniversitar din România.

Revenind la recentul sondaj, trebuie menționat că doar 76% dintre elevii respondenţi au declarat că știu de existența Statutului Elevului, ceea ce, în opinia celor de la CJE Galați, evidențiază principala problemă privind implementarea acestuia.

De asemenea,  printre procentajele prezentate în raport se sesizează că 45% dintre elevi au fost supuși mustrărilor în fața colectivului clasei (lucru considerat de marea majoritate ca fiind incorect din punct de vedere educațional), 20% nu au putut intra în incinta școlii din cauză că nu purtau uniforma, iar 38% dintre elevii respondenţi au declarat că au fost discriminați în cadrul unității de învățământ.

Citește și: Cameleonul Victor Ciorbea, unul dintre ce mai mari beneficiari ai amnistiei fiscale dată de PSD. Lui și soției sale, Lacrima, le-a fost ștearsă peste 70% din datoria la Fisc, pe impozite neplătite de 10 ani

La fel de interesant este că nu mai puțin de 62% dintre elevii gălățeni au mărturisit (sondajul a fost anonimizat) că nu au avut parte de o evaluare obiectivă din partea profesorilor. Lucru care, dacă este adevărat, este foarte grav mai ales ca urmare a proporțiilor.

Circa 7% dintre elevi au spus că li s-au cerut bani la scoală, pentru diverse lucruri (situaţie ce contravine legii, învățământul preuniversitar fiind gratuit în România), iar 5% au spus că nu au primit manualele la vreme, deci nu prea au avut după ce să învețe.

Nici organizarea consilierii psihopedagogice (conform legii trebuie să fie minim o oră pe an) nu pare să fie punctul forte al învățământului gălățean, dat fiind că 63,2% dintre respondenţi au spus că nu au făcut așa ceva. Bizar este şi că 22% dintre elevi au spus că au fost obligația să participe la diverse concursuri școlare (în afara programei), deși ei au spus explicit că nu își doresc să fie înscriși.

Din sondaj rezultă şi o neconcordanță gravă cu datele furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) în legătură cu controalele medicale obligatorii de la început de an. Astfel, deși DSP a raportat că triajul epidemiologic a fost făcut, în 2018-2019, în 99% din unitățile școlare (respectiv în privința a peste 50.000 de elevi), elevii chestionați de CJE Galați sunt de altă părere: 36,5% au spus că nu li s-a făcut consultul medical.

Citește și: DNA anchetează sute de contracte derulate prin PNDL, program lansat de Dragnea și lăudat de Dăncilă. Vizate sunt și contractele atribuite de Primăria orașului Hârșova către cele 2 firme care au fost prezentate în reportajul emisiunii ”România, te iubesc” din 13 octombrie 2019

Dincolo de cifre şi de faptul că elevii nu au beneficiat de un control medical obligatoriu intervine şi suspiciunea că serviciile medicale raportate fictiv ar fi putut fi decontate unor medici de familie în baza protocoalelor dintre ISJ şi Casa de Asigurări pentru Sănătate. Situație ipotetică gravă, ce ar fi de competența procurorilor anticorupție.

Consiliul Județean al Elevilor Galați a anunțat că intenționează să folosească raportul ca punct de reper în stabilirea priorităților şi a direcțiilor planului de acțiune al anului 2019-2020.

„Pentru ca Statutul Elevului să nu rămână un act care să reglementeze drepturile şi îndatoririle principalilor beneficiari ai sistemului educațional doar la nivel declarativ, membrii Biroului executiv al structurii propun mai multe variante, printre care şi afișarea actului normativ într-un loc vizibil şi prezentarea acestuia prin diverse activități inițiate de consiliile școlare ale elevilor”, au spus reprezentanții CJE.

„De asemenea, Consiliul Județean al Elevilor Galați dorește ca Raportul privind implementarea Statutului Elevului la nivelul unităților școlare din județul Galați să fie un semnal de alarmă pentru factorii decizionali la nivel teritorial, iar rezultatele acestuia să contureze pilonii de dezvoltare ai educației gălățene în acest an școlar”, au mai afirmat aceștia. 

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

BIȘNIȚARI DE SIMILEASCA

N-am crezut niciodată că viața politico-socială a unui țărișoare precum Românica poate ajunge să semene cu bălăcăreala promiscuă a unor țațe de Simileasca. Şi încă Simileasca are un avantaj: are regulile ei, ștaiful ei şi, mai ales, locul ei. Nu se dă drept altceva decât este. Or sunt zile când, privind de la Primăria Buzău, sau răsfoind ziarele lu’ Toma de la primărie ori ale lui Neagu de la CJ, mi se pare că m-am născut într-o țărișoară incertă, fără legi, fără consistență, fără sens: un fel de șir de căruțe cu coviltir, cu o șleahtă de bulibași care joacă barbut continuu, nemaiștiind când e zi și noapte. Mi-e scârbă și sunt trist. Trist pentru că niște bișnițari de Simileasca...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...