Peste 35% din elevii din Galați au declarat că sunt victime ale discriminării, iar alți 62% spun că profesorii le-au pus note proaste în mod nedrept. Datele rezultă dintr-un sondaj organizat de Consiliul Județean al Elevilor Galați, chestionar la care au răspuns 1.199 de elevi din ciclul liceal şi gimnazial şi 104 cadre didactice.
Un sondaj de opinie realizat de Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Galați pentru anul școlar trecut au scos la iveală date foarte interesante despre percepția acestora cu privire la drepturile şi libertățile individuale, dar şi la calitatea actului educativ.
Citește și: La ce ne trebuie Ludovic Orban premier?
De altfel, concluziile sondajului au fost incluse de structura reprezentativă a elevilor din județul Galați într-un raport, făcut public în aceste zile, privind implementarea Statutului Elevului la nivelul județului Galați (RISEJ) pentru anul școlar 2018-2019. „A fost realizat în urma consultării, pe baza unui formular, a principalilor actori din mediul educațional, respectiv elevii şi cadrele didactice” au precizat reprezentanții CJE.
Chestionarul a fost completat de un eșantion de 1.199 de elevi din ciclul liceal şi gimnazial şi de 104 cadre didactice.
„În urma desfășurării unor serii de activități şi campanii am descoperit agravarea problemei întâlnite în anii precedenți, aceea că regulamentele de organizare internă ale instituțiilor școlare sunt considerate de conducere acte normative superioare, ducând astfel la încălcarea drepturilor elevilor.” a declarat preşedintele Consiliului Județean al Elevilor Galați, Eduard Ahmad Munteanu.
Citește și: Dan Barna cel Fericit. Adevărul despre afacerile liderului USR desfășurate în algoritmul de încredere al pesedistului Dragnea. Despre cum șeful partidului care a inițiat campania #FărăPenali este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE
Trebuie spus că Statutul Elevilor a fost recunoscut oficial de Ministerul Educației în 10 august 2016, momentul fiind considerat crucial pentru definirea relației elev-dascăl, dat fiind că avem de-a face, în esență, cu aprobarea primului act normativ din istoria ţării ce enunță distinct atât drepturile, cât şi îndatoririle elevilor din cadrul unităților de învățământ preuniversitar din România.
Revenind la recentul sondaj, trebuie menționat că doar 76% dintre elevii respondenţi au declarat că știu de existența Statutului Elevului, ceea ce, în opinia celor de la CJE Galați, evidențiază principala problemă privind implementarea acestuia.
De asemenea, printre procentajele prezentate în raport se sesizează că 45% dintre elevi au fost supuși mustrărilor în fața colectivului clasei (lucru considerat de marea majoritate ca fiind incorect din punct de vedere educațional), 20% nu au putut intra în incinta școlii din cauză că nu purtau uniforma, iar 38% dintre elevii respondenţi au declarat că au fost discriminați în cadrul unității de învățământ.
Citește și: Cameleonul Victor Ciorbea, unul dintre ce mai mari beneficiari ai amnistiei fiscale dată de PSD. Lui și soției sale, Lacrima, le-a fost ștearsă peste 70% din datoria la Fisc, pe impozite neplătite de 10 ani
La fel de interesant este că nu mai puțin de 62% dintre elevii gălățeni au mărturisit (sondajul a fost anonimizat) că nu au avut parte de o evaluare obiectivă din partea profesorilor. Lucru care, dacă este adevărat, este foarte grav mai ales ca urmare a proporțiilor.
Circa 7% dintre elevi au spus că li s-au cerut bani la scoală, pentru diverse lucruri (situaţie ce contravine legii, învățământul preuniversitar fiind gratuit în România), iar 5% au spus că nu au primit manualele la vreme, deci nu prea au avut după ce să învețe.
Nici organizarea consilierii psihopedagogice (conform legii trebuie să fie minim o oră pe an) nu pare să fie punctul forte al învățământului gălățean, dat fiind că 63,2% dintre respondenţi au spus că nu au făcut așa ceva. Bizar este şi că 22% dintre elevi au spus că au fost obligația să participe la diverse concursuri școlare (în afara programei), deși ei au spus explicit că nu își doresc să fie înscriși.
Din sondaj rezultă şi o neconcordanță gravă cu datele furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) în legătură cu controalele medicale obligatorii de la început de an. Astfel, deși DSP a raportat că triajul epidemiologic a fost făcut, în 2018-2019, în 99% din unitățile școlare (respectiv în privința a peste 50.000 de elevi), elevii chestionați de CJE Galați sunt de altă părere: 36,5% au spus că nu li s-a făcut consultul medical.
Citește și: DNA anchetează sute de contracte derulate prin PNDL, program lansat de Dragnea și lăudat de Dăncilă. Vizate sunt și contractele atribuite de Primăria orașului Hârșova către cele 2 firme care au fost prezentate în reportajul emisiunii ”România, te iubesc” din 13 octombrie 2019
Dincolo de cifre şi de faptul că elevii nu au beneficiat de un control medical obligatoriu intervine şi suspiciunea că serviciile medicale raportate fictiv ar fi putut fi decontate unor medici de familie în baza protocoalelor dintre ISJ şi Casa de Asigurări pentru Sănătate. Situație ipotetică gravă, ce ar fi de competența procurorilor anticorupție.
Consiliul Județean al Elevilor Galați a anunțat că intenționează să folosească raportul ca punct de reper în stabilirea priorităților şi a direcțiilor planului de acțiune al anului 2019-2020.
„Pentru ca Statutul Elevului să nu rămână un act care să reglementeze drepturile şi îndatoririle principalilor beneficiari ai sistemului educațional doar la nivel declarativ, membrii Biroului executiv al structurii propun mai multe variante, printre care şi afișarea actului normativ într-un loc vizibil şi prezentarea acestuia prin diverse activități inițiate de consiliile școlare ale elevilor”, au spus reprezentanții CJE.
„De asemenea, Consiliul Județean al Elevilor Galați dorește ca Raportul privind implementarea Statutului Elevului la nivelul unităților școlare din județul Galați să fie un semnal de alarmă pentru factorii decizionali la nivel teritorial, iar rezultatele acestuia să contureze pilonii de dezvoltare ai educației gălățene în acest an școlar”, au mai afirmat aceștia.