Recent, într-o emisiune televizată, Cătălin Cristache, deputat PMP de Galați, a aruncat, cică, o glumiță, care pe drum a uitat ce voia Cristache să fie și s-a transformat într-o bombiță.
Astfel, Cătălin Cristache, acest Adrian Mocanu al Galațiului a anunțat, dintr-un studio TV, că prefectul Avrămescu este cel ce coagulează forțele de dreapta din Galați care doresc înlăturarea PSD de la ocârmuirea locală. Asta se petrece în timp ce multe din „senatoarele” PMP din Consiliul Local votează cot la cot cu PSD hotărârile inițiate. Altfel, lupta lui Cristache cu PSD este la baionetă și îl critică pe edil din toate pozițiile. Tot potrivit președintelui PMP Galați, exercițiul menționat de coagulare se petrece după program, ca să nu lăsăm loc la interpretări.
”Aș vrea să îl pot contrazice pe domnul Cătălin Cristache”
Precizarea este preluată de primarul Ionuț Pucheanu, într-un registru al condițional-optativului cu maximă rezonanță, deși fraza nu este finalizată: „Aș vrea să îl pot contrazice pe domnul Cătălin Cristache”. Formularea vine în contextul în care tot edilul-șef al Galațiului ne atrage atenția că prefectul se întâlnește de obicei cu doi parlamentari, nu cu patru și mai ales nu cu trei, ca să fim bine înțeleși. Pucheanu pare foarte sigur pe el în perspectiva alegerilor locale, mai ales că a fost validat de partid ca și candidat încă din februarie, înainte de izbucnirea pandemiei.
Citește și: Dosarul Belina, noi audieri! Emoțiile care îl MACINĂ pe Liviu Dragnea, fostul lider al PSD: Tribunalul ar putea audia foștii șefi din Tel Drum în dosarul preluării insulei Belina
„Aș vrea să cred că Galațiul nu se rezumă la străzile Brăilei și Domnească”, este replica prefectului, după intervențiile ISU pentru degajarea carosabilului și își manifestă disponibilitatea de a candida la primărie.
„Nu la Galați și nici la Buzău, ci la Chiojdu, acolo unde m-am născut”, precizează el mai mult sau mai puțin serios, fără un orizont de timp bine delimitat, dorința sa actuală declarată fiind exclusiv cea de a face administrație.
Sondaje, reguli şi dezbateri, dar încă niciun candidat
Între timp, Partidul „Împreună pentru Moldova”, coagulat, și el, zonal în jurul fostului mijlocaș central de la Oțelul Galați și fost primar, Marius Stan, vrea sondaj pe partea dreaptă pentru a învinge PSD la Primăria Galați, conform unui comunicat primit de noi la redacție. Regulile sunt clare, dar astfel de solicitări nu prea pot fi făcute de la nivelul notorietății extrem de reduse a formațiunii politice.
Pe de altă parte, ALDE și Pro România strecoară teme punctuale în dezbaterea publică și cam atât. Nu știm decât de candidatura senatorului Nicolae Marin la Consiliul Județean.
Citește și: Ministerul Educației, condus de liberala Monica Anisie, implicat într-o megaafacere cu iz penal. A cumpărat, fără licitație, peste 15 milioane de măști pentru elevi, de la o firmă cu zero angajați, administrată de un fost consilier PSD judecat pentru corupție și asociat cu interlopii brașoveni
Oarecum terni ne par a fi cei de la USR-PLUS, cel puțin la Galați. Prezența lui Bogdan Dumitrescu, lider PLUS și potențial candidat pentru Consiliul Județean într-o dezbatere televizată a fost un fiasco. Timorat, nepregătit și cu un rucsac de neputințe în spate ce nu îi aparțin, omul a vorbit 30 de minute, sau mai mult, despre informatizarea școlilor din județ și dotarea cu internet 4 și 5G. Deputatul USR Bogdan Rodeanu este mult mai optimist și ne anunță o lansare de candidați în această săptămână, chiar o alianță, cu mai puține întrebări și mai multe răspunsuri, inclusiv din partea dumneavoastră, a celor care citiți cotidianul nostru, la momentul oportun.
La PNL, că tot avem aniversarea tipăritului de bani și a munițiilor mineriadei, nu găsim, din nefericire, niciun candidat viabil. Profesorul Onuț Atanasiu nu pare foarte stăpân pe ideile prezentate. La conferințele de presă comune cu președintele PNL Galați, senatorul George Stângă, Atanasiu pare ușor marcat și transmite platitudini. Dacă, mai nou, premierul Ludovic Orban are ceva dubii în legătură cu Aristotel și Platon, domnul profesor Atanasiu ridică mâna din ultima bancă, în așteptarea unei alianțe care să modifice, sau nu, calculele preelectorale.
Cine este Cătălin Cristache
Cătălin Cristache, cel care până la 40 de ani a trecut deja prin așternutul a 5 partide politice, a intrat cu lista PMP în Consiliul Județean (CJ) Galați, la alegerile locale din iunie 2016, ca mai apoi să între și în Parlamentul României, pe aceeași listă. Acum, visează frumos cu poza Primăriei Galați sub pernă.
Citește și: Cristina Ungureanu, directoarea DSP Buzău și beneficiară a „grațiilor” pesediștilor locali, îi dă cu tifla „gurului” Marcel Ciolacu! Număr record de pacienți depistați cu infecție cauzată de COVID-19 în 24 de ore la Buzău: 23 de cazuri
Altfel, Cătălin Cristache provine din PDL, unde a intrat rapid în grațiile Elenei Udrea pentru a prelua filiala locală a PMP. El a cochetat cu afacerile în paralel cu angajamente pe bani buni la stat. În timp ce era directorul Registrului Auto Român (RAR), Cătălin Cristache a rulat vreo trei firme pe care le-a adus, în acte, într-o stare jalnică. Prin aceste firme, tânărul politician a aprovizionat mai multe grădinițe din Galați cu alimente pentru hrana copiilor.
Până aici totul pare frumos, dar firmele lui Cristache livrau marfa cu un preț de două-trei ori mai mare decât prețul pieței. Două dintre firme, Roday Grup srl și Teo Plublic srl, au fost radiate după ce și-au făcut datoria. Roday Grup, firmă care avea în domeniul de activitate comerțul cu piese auto, și sora proprie, angajată pe o funcție specială la RAR, îl puneau pe Cătălin Cristache într-o ipostază de incompatibilitate, în perioada de directorat al firmei de stat.
Cea de-a treia firmă, Telexcon SRL, înființată de Cristache în 2011, are o evoluție falimentară în actele contabile. Firma, cu zero salariați, raportează pierderi în ultimii trei ani (2012-2014): 5.396 lei, 10.607 lei și respectiv 7.996 lei. Pierderile apar din cauza faptului că firma a făcut numai cheltuieli, fără a realiza venituri.
Cum arătam și mai sus, voinicosul politician Cristache a asigurat și piața pentru două firme care au aprovizionat mai multe grădinițe din Galați cu alimente pentru hrana copiilor. Gestul ar fi putut fi generos, dacă firmele protejate de Cristache nu ar fi livrat alimentele cu un preț de două-trei ori mai mare decât prețul pieței.
Dacă la aceste „realizări” mai adăugați afacerea RAR, pe care Cristache a exploatat-o ca pe una personală, aveți imaginea competențelor primului candidat anunțat pentru Primăria Galați.