Bazinul olimpic de înot din Galați a fost „reparat”, în 2005, cu 2,3 milioane de lei și ar fi trebuit să fie ca nou. În ultimii ani, Ministerul Tineretului şi Sporturilor a negociat în mai multe rânduri cedarea bazinului către autoritățile locale, însă de fiecare totul a rămas la nivelul discuțiilor. Doar s-au mai cheltuit niște bani publici pe studii de impact.
În fiecare an, primarul Ionuț Pucheanu anunță fericit că instituția pe care o conduce este foarte aproape să preia Bazinul olimpic de înot din Galați. Tot în fiecare an, Ionuț Pucheanu anunță public că vrea să-l modernizeze și să-l redeschidă pentru iubitorii de înot.
Citește și: VIDEO. “WILD CARPATHIA” sau despre cum a făcut Prințul Charles din țara noastră o bijuterie a Coroanei britanice
La fel, pentru că nu vrea să pară mai necizelat politic, Costel Fotea, președintele CJ Galați, promite în fiecare an cam aceleași lucruri.
Astăzi, constatăm cu toții ce ușor este să promiți frumos, pe toate canalele media, dar mai apoi să nu miști absolut nimic. Fotografia surprinsă recent de un utilizator Facebook demonstrează că lucrurile sunt încremenite în același stadiu de ani de zile!
Interesant este că investiția în renovarea acestui obiectiv nu se află nici pe lista lucrărilor ce vor fi făcute cu banii obținuți din împrumutul de 100 de milioane de lei pe care municipalitatea îl va face. Așadar, speranța rămâne în atragerea de fonduri europene sau printr-un parteneriat public-privat. Doar că ultimul parteneriat încheiat de Primăria Galați, cel referitor la concesionarea Plajei Dunărea este, cel puțin până acum, un eșec total.
Închis „pentru mici reparații” care au costat 2,3 milioane de lei
În anul 2005, atunci când bazinul olimpic de înot din Galați era închis „pentru mici reparații” autoritățile au lansat ipoteza că totul va dura câteva luni. Au trecut de atunci 14 ani, iar bazinul este în continuare închis, iar starea lui se degradează continuu, chiar dacă, ocazional, Ministerul Tineretului şi Sporturilor (care este proprietarul bazei) a mai aruncat periodic câteva sute de mii de lei, pentru reparații care nu se văd în niciun fel.
Bazinul olimpic de înot din Galați, abandonat încă din 1970
Aflat în apropiere de Sala Sporturilor din Galați, bazinul olimpic de înot din Galați a fost construit în anul 1970. A fost dat în folosință ca bazin în aer liber, însă în jurul lui era pregătită fundația pentru a fi acoperit cu o structură metalică ușoară.
N-a mai fost făcută niciodată, însă în bazin au avut loc câteva competiții majore, printre care un campionat național de natație şi mai multe meciuri ale echipei naționale de polo, în vremurile ei de glorie.
Citește și: A reînceput rejudecarea procesului „ZGONEA – DOBRICĂ”. Valeriu Zgonea, fost președinte al Camerei Deputaților, riscă 7 ani de închisoare pentru trafic de influență, Dumitru Dobrică a ales să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității
De altfel, după cum consemna presa acelor vremuri, inaugurarea s-a făcut cu ocazia unui meci epocal între România şi Cuba ( o forță mondială la acea vreme, ca şi echipa țării noastre).
Ulterior, cam de prin 1997, terenul pe care se află Sala Sporturilor şi bazinul a început să alunece (se află pe o pantă), iar expertiza tehnică a arătat că de vină ar fi vechiul sistem de evacuare a apei (deja vechi de aproape trei decenii). Practic, sub bazin se formase o adevărată mlaștină.
Închis pentru reparații în 1998, bazinul a fost redeschis după câteva luni, teoretic funcțional, având în vedere că s-a cheltuit echivalentul a circa 100.000 de euro. Problemele însă au reapărut la scurt timp şi, după mai multe cârpeli ocazionale, în 2005 bazinul a fost închis din nou.
Citește și: Berca, comuna pâclei şi a asistaților sociali ori despre cum a falimentat localitatea buzoiană care avea, în timpul comunismului, o industrie care „duduia“, la propriu, de cum a intrat în „morișca” nemiloasă a afacerilor de partid și de stat
A rămas așa până în 2009, când Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) a promis că va aloca cinci milioane de lei pentru renovarea bazinului. În același an, a alocat circa un milion şi jumătate de lei pentru materiale, iar în 2011 au început lucrările. Ministerul a mai alocat doar 700.000 de lei şi, odată cu terminarea banilor, lucrările s-au oprit (în 2012).
La aproape șapte ani distanță, bazinul olimpic de înot din Galați zace în continuare nefolosit. Ba chiar s-a degradat şi mai tare, încât pare greu de crezut că acolo s-au făcut reparații de 2,3 milioane de lei. Practic, de acești bani se putea face un bazin nou, spun constructorii cu care am vorbit.
Zeci de mii de lei aruncate pe studii de impact
Dincolo de controversatele cheltuieli, există şi o altă latură a poveștii: eternele negocieri pentru preluarea obiectivului de către autoritățile locale. Primele au existat în 2012, atunci când din bani publici s-a plătit un studiu de impact privind transferul şi investițiile necesare. A costat 30.000 de lei, dar n-a folosit la nimic, căci transferul nu s-a mai realizat.
În 2018, ideea a fost reluată, de data aceasta partenerul Ministerului fiind Consiliul Județean Galați. În vara anului trecut CJ, Costel Fotea a declarat că a transmis către MTS un răspuns pozitiv.
Citește și: Viorel Ștefan, omul care mulge vaca. Ori despre cum a devenit Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța, vaca de muls a vicepremierului României
„Am primit o propunere din partea Ministerului Dezvoltării, prin care ne cere acceptul să trecem, de la MTS, direcțiile județene pentru tineret şi sport în subordinea consiliilor județene, inclusiv cluburile sportive, tabere etc. În adresă, se precizează transferul DJTS la nivelul județului, a competențelor exercitate şi a patrimoniului acestora, constând în baze sportive, centre de agrement şi unități de cazare şi alimentație, precum şi personalul angajat al acestor structuri”, a explicat Costel Fotea.
Deși autoritățile locale şi-au arătat deschiderea şi au întocmit chiar şi un regulament de administrare a obiectivelor, transferul a fost amânat până la o dată care nu a fost precizată. Între timp, obiectivele menționate, incluzând şi bazinul olimpic (singurul din tot județul Galați) se ruinează pe zi ce trece.