vineri, 11 octombrie 2024
20.4 C
Buzău

România

20.4 C
Buzău
vineri, 11 octombrie 2024
20.4 C
Buzău

Consiliul Judeţean Buzău transformă o școală din Smeeni în...

Consiliul Judeţean Buzău este implicat într-un proces administrativ pentru identificarea a două locaţii/imobile, eliberate de sarcini administrative, care ar putea face obiectul reorganizării structurale...
Ești aiciConstanțaParcul promis de Primăria Constanța acum trei ani. Ce a fost și...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Parcul promis de Primăria Constanța acum trei ani. Ce a fost și ce-a ajuns

Pe 14 ianuarie 2021, Primăria Constanța anunța, prin vocea city managerului de atunci, Felicia Ovanesian, că va amenaja un parc în zona unde funcționa Registrul Auto Român și cerea „nițică răbdare”. Au trecut trei ani, iar instituția nu plantat nici măcar o floare. Potrivit documentelor, dacă azi s-ar apuca de construit – și nu este cazul – lucrările ar dura un an de zile. Cu alte cuvinte, parcul nu va fi gata până la finalul mandatului lui Vergil Chițac, mandat care se va încheia în toamna acestui an, scrie Constanța 100%.Ro.

E drept, un pas important a fost făcut: RAR-ul a fost mutat din acel loc în care fusese adus de fosta administrație.

Felicia Ovanesian, cea care a anunțat inițial realizarea parcului, a plecat din Primăria Constanța, forțată de atitudinea lui Vergil Chițac. De atunci, proiectul a bătut pasul pe loc. Primarul și echipa sa par să nu mai fie interesați.

Marcel Ciolacu și Revoluția din decembrie ’89. Impostura premierului Ciolacu

Parcul s-ar fi putut face, dacă ar fi existat un minim interes, dar nu s-a dorit. Din informațiile noastre, problema a fost de ordin financiar. Actuala conducere ar dori să obțină fonduri nerambursabile, ceea ce poate însemna că proiectul se va realiza mult mai târziu spre niciodată. Dacă ar fi alocat fonduri din buget, astăzi era gata. Din păcate însă, Primăria Constanța, condusă de Vergil Chițac și Ionuț Rusu, PNL, a decis că alte cheltuieli sunt prioritate.

De pildă, închirierea beculețelor de Crăciun cu patru milioane lei, beculețe care erau aprinse și pe 8 ianuarie (tot noi plătim și curentul). Mai mult decât atât, primăria a încheiat anul trecut cu un excedent bugetar de 29 de milioane de lei. Cu alte cuvinte, instituția liberală nu a reușit să investească banii pe care i-a avut. O treime din excedent ar fi fost suficientă pentru realizare parcului de la RAR.

Inițial, investiția a fost estimată la circa 10 milioane lei. În vara anului trecut, consilierii locali au votat majorarea bugetului cu circa 500.000 de lei, la propunerea lui Ani Merlă, directoare în primărie, ca urmare a actualizării prețurilor aferente cheltuielilor pentru transportul și depozitarea deșeurilor, precum și a cheltuielilor aferente investiției de bază. S-a ajuns la 10.502.548 lei cu TVA inclus.

Spre comparație, avocatul Cătălin Filișan, care a construit un parc din donații, a anunțat că mai vrea să înființeze unul, mai mare decât primul și mai mare decât cel propus de primărie la RAR. Suma necesară este de peste două ori mai mică. Detalii AICI.

Cum ar trebui să arate

Potrivit proiectului, parcul de la RAR (strada Eliberării, numărul 46) ar trebui să fie cel mai frumos public din oraș, cu fântână arteziană, peste 160 de copaci, bănci smart cu wireless, plante agățătoare, locuri de joacă pentru copii, spațiu de fitness, supraveghere video, etc.

Parcul promis de Primăria Constanța
Parcul promis de Primăria Constanța

Studiul de fezabilitate prevede două opțiuni tehnico – economice. Oricare din ele se va realiza, cartierul va avea probabil cel mai frumos parc din Constanța.

Acesta va cuprinde, desigur, alei, locuri de joacă pentru copii, locuri care vor avea suprafața din cauciuc antitraumă, sistem de irigații pentru spațiul verde (apa va proveni de la RAJA, dar și dintr-un puț forat), stâlpi de cinci metri pentru iluminat, cu sursă LED.

Locul de joacă va fi compus, printre altele, din ansamblu multifuncțional de tip vapor, balansoare pentru două și patru persoane, ansamblu multifuncțional cu tobogane și sistem de cățărare.

Vor fi și echipamente de joacă pentru copii mai mari, dar și echipament de fitness, precum ansambluri multifuncționale de tip echilibristică, cu carusel, de escaladă.

Interviu cu Adrian Vasile Crețu, administratorul public al CJ Vrancea: „Nu poți să dărâmi când ai vocație de constructor. Cât despre Marian Oprișan, acesta nu mai are nicio atribuție în cadrul CJ Vrancea”

Va exista și un grup sanitar cu boiler pentru prepararea apei calde și cu uscător electric pentru mâini.

Parcul va avea 24 de bănci, una cu jardinieră, dar și două bănci smart și trei pe care se va putea șah. Băncile smart vor avea funcție de preluare a energiei solare, alimentare wireless, afișare indicatori de mediu, șezut din sticlă securizată.

De asemenea, se va construi și o fântână arteziană de 13 metri pătrați, dar și cișmele cu apă, coșuri de gunoi îmbrăcate în lemn.

Gardul existent acum, din plăci de beton, va fi desființat, iar în partea cu calea ferată va fi plantat un gard viu, dar și un panou fonoabsorbant.

Spațiul verde va avea o suprafață totală de 9.045 mp. Se vor planta 162 de copaci, 76 de plate perene agățătoare, 300 de plante perene floricole. Copacii vor fi din specii diverse, precum: larice japonez, pin din America de Sud, mesteacăn, salcie plângătoare, arbore de mătase, arțar cu frunze ascuțite, stejar roșu, carpen, corcoduș roșu, salcâm galben, salcâm roșu, arborele lui Iuda. Pentru siguranță, tot parcul va fi supravegheat cu camere video. De la demararea lucrărilor, parcul ar trebui să fie gata în cel mult un an.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

BIȘNIȚARI DE SIMILEASCA

N-am crezut niciodată că viața politico-socială a unui țărișoare precum Românica poate ajunge să semene cu bălăcăreala promiscuă a unor țațe de Simileasca. Şi încă Simileasca are un avantaj: are regulile ei, ștaiful ei şi, mai ales, locul ei. Nu se dă drept altceva decât este. Or sunt zile când, privind de la Primăria Buzău, sau răsfoind ziarele lu’ Toma de la primărie ori ale lui Neagu de la CJ, mi se pare că m-am născut într-o țărișoară incertă, fără legi, fără consistență, fără sens: un fel de șir de căruțe cu coviltir, cu o șleahtă de bulibași care joacă barbut continuu, nemaiștiind când e zi și noapte. Mi-e scârbă și sunt trist. Trist pentru că niște bișnițari de Simileasca...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...