Pe 14 ianuarie 2021, Primăria Constanța anunța, prin vocea city managerului de atunci, Felicia Ovanesian, că va amenaja un parc în zona unde funcționa Registrul Auto Român și cerea „nițică răbdare”. Au trecut trei ani, iar instituția nu plantat nici măcar o floare. Potrivit documentelor, dacă azi s-ar apuca de construit – și nu este cazul – lucrările ar dura un an de zile. Cu alte cuvinte, parcul nu va fi gata până la finalul mandatului lui Vergil Chițac, mandat care se va încheia în toamna acestui an, scrie Constanța 100%.Ro.
E drept, un pas important a fost făcut: RAR-ul a fost mutat din acel loc în care fusese adus de fosta administrație.
Felicia Ovanesian, cea care a anunțat inițial realizarea parcului, a plecat din Primăria Constanța, forțată de atitudinea lui Vergil Chițac. De atunci, proiectul a bătut pasul pe loc. Primarul și echipa sa par să nu mai fie interesați.
Marcel Ciolacu și Revoluția din decembrie ’89. Impostura premierului Ciolacu
Parcul s-ar fi putut face, dacă ar fi existat un minim interes, dar nu s-a dorit. Din informațiile noastre, problema a fost de ordin financiar. Actuala conducere ar dori să obțină fonduri nerambursabile, ceea ce poate însemna că proiectul se va realiza mult mai târziu spre niciodată. Dacă ar fi alocat fonduri din buget, astăzi era gata. Din păcate însă, Primăria Constanța, condusă de Vergil Chițac și Ionuț Rusu, PNL, a decis că alte cheltuieli sunt prioritate.
De pildă, închirierea beculețelor de Crăciun cu patru milioane lei, beculețe care erau aprinse și pe 8 ianuarie (tot noi plătim și curentul). Mai mult decât atât, primăria a încheiat anul trecut cu un excedent bugetar de 29 de milioane de lei. Cu alte cuvinte, instituția liberală nu a reușit să investească banii pe care i-a avut. O treime din excedent ar fi fost suficientă pentru realizare parcului de la RAR.
Inițial, investiția a fost estimată la circa 10 milioane lei. În vara anului trecut, consilierii locali au votat majorarea bugetului cu circa 500.000 de lei, la propunerea lui Ani Merlă, directoare în primărie, ca urmare a actualizării prețurilor aferente cheltuielilor pentru transportul și depozitarea deșeurilor, precum și a cheltuielilor aferente investiției de bază. S-a ajuns la 10.502.548 lei cu TVA inclus.
Spre comparație, avocatul Cătălin Filișan, care a construit un parc din donații, a anunțat că mai vrea să înființeze unul, mai mare decât primul și mai mare decât cel propus de primărie la RAR. Suma necesară este de peste două ori mai mică. Detalii AICI.
Cum ar trebui să arate
Potrivit proiectului, parcul de la RAR (strada Eliberării, numărul 46) ar trebui să fie cel mai frumos public din oraș, cu fântână arteziană, peste 160 de copaci, bănci smart cu wireless, plante agățătoare, locuri de joacă pentru copii, spațiu de fitness, supraveghere video, etc.
Studiul de fezabilitate prevede două opțiuni tehnico – economice. Oricare din ele se va realiza, cartierul va avea probabil cel mai frumos parc din Constanța.
Acesta va cuprinde, desigur, alei, locuri de joacă pentru copii, locuri care vor avea suprafața din cauciuc antitraumă, sistem de irigații pentru spațiul verde (apa va proveni de la RAJA, dar și dintr-un puț forat), stâlpi de cinci metri pentru iluminat, cu sursă LED.
Locul de joacă va fi compus, printre altele, din ansamblu multifuncțional de tip vapor, balansoare pentru două și patru persoane, ansamblu multifuncțional cu tobogane și sistem de cățărare.
Vor fi și echipamente de joacă pentru copii mai mari, dar și echipament de fitness, precum ansambluri multifuncționale de tip echilibristică, cu carusel, de escaladă.
Va exista și un grup sanitar cu boiler pentru prepararea apei calde și cu uscător electric pentru mâini.
Parcul va avea 24 de bănci, una cu jardinieră, dar și două bănci smart și trei pe care se va putea șah. Băncile smart vor avea funcție de preluare a energiei solare, alimentare wireless, afișare indicatori de mediu, șezut din sticlă securizată.
De asemenea, se va construi și o fântână arteziană de 13 metri pătrați, dar și cișmele cu apă, coșuri de gunoi îmbrăcate în lemn.
Gardul existent acum, din plăci de beton, va fi desființat, iar în partea cu calea ferată va fi plantat un gard viu, dar și un panou fonoabsorbant.