vineri, 20 septembrie 2024
22.1 C
Buzău

România

22.1 C
Buzău
vineri, 20 septembrie 2024
22.1 C
Buzău
Ești aiciConstanțaFelix Stroe vrea să pună laba pe „mina de aur” de sub...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Felix Stroe vrea să pună laba pe „mina de aur” de sub Spitalul Portului Constanța. „Metoda Madagascar”, brevetată de Mazăre, are mare trecere la pesediștii din Constanța

Felix Stroe, liderul PSD Constanța, a încercat să mușamalizeze o afacere imobiliară cu terenul Spitalului Port Constanța la care a fost părtaș alături de Radu Mazăre. Valoarea terenului este de multe milioane de euro

Felix Stroe, în cele aproximativ patru luni cât a fost ministru al Transporturilor, a încercat să ascundă un alt tun imobiliar al fostului său șef, Radu Mazăre. Stroe a demarat transferul unei clădiri și a terenului aferent de un hectar din patrimoniul Spitalului Port și al Ministerului Transporturilor în cel al Consiliului Județean Constanța. Clădirea spitalului, și terenul aferent de 10.000 mp, se află într-o zonă bună a Constanței.

„Ședințe” de ticluit tunuri imobiliare prezidate de Felix Stroe

Citește și: Mama lui Marian Oprișan și limuzinele de lux. Pensionara Lucia Gherarde îl „ajută” iar pe șeful PSD Vrancea cu o sută de mii de euro. Ce să faci, dacă lui Marinică i s-a pus pata pe un BMW seria 7?

Din suprafața totală, o parcelă de 6.000 de metri pătrați, în valoare de aproximativ trei milioane de euro, a fost preluată abuziv de Primăria Constanța prin două Hotărâri de Consiliu Local inițiate de Radu Mazăre. Ulterior, suprafața a fost retrocedată, parcelată și vândută către persoane fizice. Președintele ședinței de Consiliu Local Municipal în care au fost adoptate hotărârile abuzive a fost Felix Stroe în calitate de consilier local.

În scurtul său mandat, Stroe și-a numit apropiații în Consiliul de Administrație al CN Administrația Porturilor Maritime. Cele mai bune exemple sunt George Teșeleanu – ginerele partenerului său de afaceri Ion Dumitrache – dar și Bogdan Mândrescu și fostul procuror Dorina Danielescu, ambii din Buzău, orașul natal al lui Felix Stroe. De asemenea, generalul în rezervă Ion Sârbu a fost numit consilier al fostului ministru și membru în CA –ul Spitalului Port. Spitalul Port, o necesitate internațională Spitalul Clinic C.F. Constanța sau Spitalul Port, așa cum este cunoscut de constănțeni, a fost înființat în 1936 și se află în subordinea Direcției Medicale din Ministerul Transporturilor. Spitalul funcționează în trei clădiri, una în incinta Portului Constanța, care aparține Administrației Porturilor Maritime Constanța SA, una pe B-dul. 1 Mai, nr. 5-7, și una pe bulevardul I.C. Brătianu, nr. 35-37.

În 2014, Curtea de Conturi a României a constatat că terenul din B-dul 1 Mai, nr. 5-7 în suprafață de 9894,24 mp se regăsește în „inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului”.

Citește și: Atenție, turiști! Constanța e împânzită de taximetriști țepari! Cum îi eviți și unde suni dacă ai de a face cu unul care nu respectă legea și normele de bun simț

În noiembrie 2016, Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a efectuat un control la spital și a stabilit că: „preluarea terenului la UAT Constanța s-a făcut cu încălcarea legii.

Tot patrimoniul spitalului aparține domeniului public al statului prin Ministerul Transporturilor. În anul 1978, România a aderat la Convenția Internațională SOLAS, privind ocrotirea vieții omenești pe mare care prevede ca: „porturile maritime de intrare și ieșire din țară trebuie să dețină obligatoriu facilități sanitare pentru evitarea unor potențiale epidemii”. În aceste condiții, existența Spitalului Port a fost și este o necesitate, nu o opțiune.

Statul se auto-execută silit pe el însuși

Spitalul Port are în prezent datorii de 8,8 milioane de lei reprezentând contribuții la bugetul de stat, chirii și altele.

Din această sumă, 6,5 milioane reprezintă arierate. La sfârșitul anului trecut, fiscul a cerut instituirea sechestrului pe bunurile spitalului și urmează procedura de executare silită. CN APMC SA, proprietarul clădirii din port, a cerut de asemenea instituirea unui sechestru pe bunurile spitalului pentru neplata chiriei. În prezent, conducerea spitalului face demersuri pentru obținerea unei eșalonări a datoriei la bugetul de stat.

Chiar dacă se va încheia această înțelegere cu finanțele publice, spitalul nu-și va putea acoperi datoria pentru că veniturile din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate sunt mai mici decât cheltuielile curente ale spitalului. Balanța anuală e negativă, iar spitalul nu-și poate plăti datoriile. Paradoxal, în anul 2017, spitalul a fost dotat cu aparatură medicală nouă în valoare de 1,2 milioane de lei.

Printre altele a fost achiziționat și un computer tomograf care nu a fost pus în funcțiune din lipsă de fonduri. Din păcate, spitalul se îndreaptă spre o iminentă executare silită. Bineînțeles că aparatura cea nouă nu se va mai vinde la prețul la care a fost achiziționată. De fapt, statul se execută pe sine și pierderea ce va reieși din această executare silită va rămâne tot în contul său. Datoriile s-au acumulat din cauză că Ministerul Transporturilor nu a mai plătit arieratele de mai bine de trei ani.

Citește și: Spitalul Brătianu, o clădire emblematică pentru municipiul Buzău, se reabilitează din nou! Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, plătește ziariștii din bugetul local pentru a-și promova minciunile, în timp ce clădirea spitalului stă să cadă, plină de șobolani și folosită pe post de tomberon

Am încercat, în mai multe rânduri, pe mai multe căi, să luăm legătura cu Felix Stroe pentru a-i asculta versiunea. Nu a dorit acest lucru. Rămânem deschiși, fără a-i face proces de rea-intenție, și îi așteptăm punctul de vedere la redacție, pe mail, fax sau prin poștă.

Mazăre a deposedat Spitalul Port de un teren în valoare de trei milioane de euro

Peste toate aceste probleme financiare, spitalul mai are și o problemă de patrimoniu. Pe Bulevardul 1 Mai, nr. 3-5, din Constanța se află clădirea cea mai atractivă din punct de vedere imobiliar a spitalului. Are trei etaje și deține un teren în suprafață de 9.894,27 mp. Radu Mazăre, cunoscut artizan al retrocedărilor dubioase, a pus ochii încă din 2001 pe terenul Spitalului Port. În decurs de zece ani, fostul primar a inițiat trei Hotărâri de Consiliu Local Municipal ce vizau cei 10.000 de mp ai spitalului.

Prima a fost dată în noiembrie 2001, și 6.092 mp din patrimoniul spitalului au fost trecuți direct în domeniul privat al Municipiului Constanța. A urmat o a doua, HCLM 321, din iunie 2003, prin care Primăria Constanța a dat terenul în folosință, cu titlu gratuit spitalului, pe termen nelimitat, cu condiția ca în timp de un an să construiască un nou pavilion.

Citește și: Viorica Dăncilă, cocul lui Dumnezeu. Se duce la Galați și la Brăila ca să-i ia de urechi pe pesediștii care au făcut praf alegerile europarlamentare

Totul a fost un pretext pentru că Spitalul nu a avut bani să construiască noua aripă. În martie 2009, consilierii constănțeni au adoptat o a treia hotărâre, HCLM nr.203, prin care s-a aprobat: „Retragerea dreptului de folosință al Spitalului Universitar CF pentru terenul de 6.092,27 mp”.

Președintele acelei ședințe a Consiliului Local Constanța a fost fostul ministru al Transporturilor Stroe Felix, pe atunci consilier local. În ședință, Radu Mazăre a declarat că are un investitor israelian care dorește să construiască un spital de copii pe terenul preluat de la Spitalul Port. Proiectul a fost un pretext pentru că terenul a fost retrocedat și a ajuns în posesia mai multor persoane fizice.

Felix Stroe a încercat să mascheze furăciunea prin transformarea spitalului în maternitate

În luna iunie 2017, Consiliul Județean Constanța, la inițiativa lui Felix Stroe, a demarat o operațiune de preluare a clădirii de pe Bulevardul 1 Mai. Președintele CJ Constanța Horia Țuțuianu, produsul politic al președintelui PSD Constanța, Felix Stroe, „s-a executat” imediat și a demarat demersuri pentru preluarea clădirii. Totuși, era nevoie de o Hotărâre de Guvern care să legifereze trecerea imobilului de la MT la CJ Constanța.

La numai trei săptămâni, de la învestirea sa ca ministru al Transporturilor, Stroe a demarat o serie de demersuri care aveau ca scop finalizarea transferului. Dovadă a complicității dintre președintele CJC Horia Țuțuianu și Stroe Felix stau două adrese. Horia Țuțuianu a trimis adresa 30793 către ministrul Transporturilor, din care cităm:

„În calitate de Președinte al Consiliului Județean Constanța, îmi manifest intenția de a supune dezbaterii și aprobării Consiliului Județean Constanța a unui proiect de hotărâre privind formularea unei solicitări de trecere din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a județului Constanța, a imobilului situat în Bulevardul 1 Mai, nr. 3-5, Constanța, în care funcționează Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța”. Mai era nevoie doar de inițierea unei Hotărâri de Guvern pentru transmiterea proprietății întregului imobil.

Și-a pus la treabă „cozile de topor”

Pentru că s-a opus în repetate rânduri transferului clădirii fostul director al Spitalului Port, medicul Stelian Paris a fost demis pe 25 ianuarie de Felix Stroe.

În locul său a fost numit Marian Ciciu, care a demisionat după două zile. Felix Stroe l-a adus pe consilierul său, generalul (r) Ioan Sârbu, în Consiliul de Administrație al spitalului. Controversatul fost comandant al Spitalului Militar Central a avut discuții repetate cu conducerea Spitalului Port și a încercat să-l determine pe fostul director Stelian Paris să accepte transferul clădirii.

Pe ultima sută de metri a mandatului, Felix Stroe a încercat să-și ducă la final proiectul. În ultima ședință AGA, întrunită cu o săptămână înainte de remanierea sa, Felix Stroe a introdus intempestiv pe ordinea de zi problema transferului clădirii Spitalului Port. S-a solicitat CJ Constanța să identifice spații unde să poată să fie mutate cele două secții care funcționează în clădirea vizată de Stroe.

În situația în care CJC are spații disponibile de ce nu se face acolo maternitatea promisă de Felix Stroe – o altă gogoriță de mascare a tărășeniei, de parcă marinarii obișnuiesc să rămână gravizi cam tot timpul – ca soluție de compromis? La ce bun această mutare a spitalului Port într-o altă locație?

Reamintim, Felix Stroe a încercat să-și plaseze oamenii în poziții cheie. El a numit în CA-ul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA trei apropiați, din totalul de cinci membri. În prezent, președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu continuă demersurile de preluare a clădirii, dar nu se știe dacă noul ministru Lucian Șova va accepta acest demers pe cât de inutil pe atât de păgubos. (Sursa: evz.ro)

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Tinere, averea ta e țara de mâine! Ieși la vot! Nu-i lăsa pe martalogii din PSD să ți-o fure!

Când suntem tineri, viața noastră e atât de puternică și bogată, încât ce se întâmplă în exterior pălește. Iar pofta de viață și speranța unor visuri împlinite sunt mult mai puternice decât realitatea înconjurătoare. Totuși, ce se întâmplă în exterior – în cazul nostru orașul Buzău, comunele, județul Buzău – ne influențează viața fără să simțim. Și ajungem să intrăm în viață, în viața aia reală, de după facultate, și să avem de-a face cu toate problemele pe care tinerețea noastră le-a neglijat și care, acuma, pac, ne lovesc frontal. Tinere, averea ta e țara de mâine! Ieși la vot! Nu-i lăsa pe martalogii din PSD să ți-o fure! Chiar dacă azi nu te gândești că vei avea nevoie de...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...