marți, 5 decembrie 2023
2.7 C
Buzău

România

2.7 C
Buzău
marți, 5 decembrie 2023
2.7 C
Buzău
Ești aiciConstanțaFăgădău vrea să mai bage 26 de milioane de lei în aleile...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Făgădău vrea să mai bage 26 de milioane de lei în aleile din Piața Ovidiu, pentru care a tocat, pe vremea când împărățea Constanța împreună cu Mazăre, peste opt milioane de euro. Cum au tapetat cei doi edili, în urmă cu numai câțiva ani, cu „biscuiți” scumpi și proști, centrul istoric al urbei de la malul mării

„Schimbarea la faţă” a centrului istoric al Constanței a păpat pe vremea când Făgădău împărățea împreună cu Mazăre urbea de la malul mării aproximativ 8.114.651,93 euro (cu tot cu TVA). Cu toate astea, tapetată cu biscuiți scumpi şi proști, Piața Ovidiu din Constanța „crapă” în fiecare zi. 

Făgădău vrea se schimbe la faţă, din nou, Piața Ovidiu! Zona peninsulară a Constanței continuă să se degradeze, clădirile arată deplorabil. Semn că proiectul de anvergură al clanului Mazăre, din care făcea parte și actualul primar al Constanței, şi anume reabilitarea şi modernizare zonei, ce s-a finalizat în 2014, a fost realizat de mântuială, efectele văzându-se în degradarea vizibilă a zonelor renovate, într-un timp relativ scurt. Iată că, situaţia pare să fi ajuns la urechile municipalității, care a demarat procedurile pentru „reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al municipiului Constanța – etapa II”.

Citește și: De ce a decis CNCD să-i amendeze pe președintele Iohannis și pe fostul președinte Traian Băsescu. Ori despre cum a ajuns Csaba Ferenc Asztalos, un inamic al statului unitar român, în fruntea Consiliului Național de Combatere a Discriminării. Ce rol joacă Dragnea și Dăncilă

Astfel, cică, se dorește reabilitarea și modernizarea aleilor din Peninsulă, valoarea totală depășind suma de 26.000.000 lei. Proiectul va ajunge în atenția consilierilor locali la şedinţa de la sfârșitul lunii mai, scriu jurnaliștii de la replicaonline.ro.

Valoarea totală a proiectului lui Făgădău depășește 26.000.000 lei

În acest sens, se va aproba proiectul „Reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al municipiului Constanţa etapa II” şi cheltuielile în valoare totală de 26.443.554,43 lei (inclusiv TVA), din care valoarea totală eligibilă 25.373.210,98 lei şi valoare totală neeligibilă de 1.070,373,45 lei.

Pe ce-au tocat Mazăre și Făgădău 8 milioane de euro din visteria Primăriei Constanța

În primăvara lui 2013, Primăria Constanţa anunța cu surle și trâmbițe un câștigător al licitației organizate pentru atribuirea contractului de achiziție a execuției lucrărilor aferente obiectivului de investiții „Reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al municipiului Constanţa”.

Făgădău
Așa arată pavajul din centrul istoric pe aproximativ 30-40% din suprafață, lucrări realizate în urmă cu patru ani de consorțiul condus de firma „ABC Val”, firmă de casă a administrației PSD din Constanța. Pavajul a început să se deterioreze la scurt timp după finalizarea lucrărilor, iar în 2016, primarul Constanței, Decebal Făgădău, declara că “nu am nici o problemă ca, din loc în loc, pavajul să fie ciobit. Ne dă un aer de oraș istoric”.

Conform anunțului de atribuire cu numărul 134289 din 2 martie 2013, contractul a fost câștigat de Asocierea ABC VAL SRL – SCD Antrepriza Construcții Montaj Nr. 4 București – SC Compania Romprest Service SA, având ca lider de asociere SC ABC VAL SRL. Valoarea totală a contractului a fost de 29.543.222.71 de lei fără TVA.

Citește și: Muzeul Național Brătianu, inaugurare cu sclipici de kitsch. Liberalilor le este greu să se despartă de vechile metehne. Moment penibil pentru Ludovic Orban, în regia PNL Argeș

Achiziția a presupus reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al Constanței, prin realizarea unei structuri rutiere adaptate cu precădere la circulație pietonală, aferente unui număr de 21 de străzi şi alei (reabilitare şi modernizare). Zonele pietonale sunt prevăzute cu rampe speciale pentru persoanele cu dizabilităţi. La finalul lucrărilor a fost montat şi mobilier urban.

Contractul a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli de creștere, Domeniul major de intervenție 1.1.

Restaurare la Vraja Mării? Ce vrăjeală!

ABC VAL este una dintre cele mai cunoscute firme din Constanţa. Societatea s-a ocupat şi de „Restaurarea şi reamenajarea promenadei şi a spațiilor verzi din zona Vraja Mării – Portul Tomis”, proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile, dar şi cu bani din bugetul local, valoarea totală a proiectului, la data încheierii procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor nr. 136299/14.10.2014 fiind de 10.079.496 de lei fără TVA. Problema a fost însă aceea că, în vara acestui an, o femeie a căzut de pe faleza Cazinoului, urmare a ruperii unei bare metalice.

Administrația locală a decis însă, în urma acestui incident, să sesizeze atât Inspectoratul Județean de Poliție Constanţa, cât şi Inspectoratul de Stat în Construcții.

În calitate de beneficiar al proiectului menționat, Primăria Constanţa s-a trezit în situaţia în care o turistă a riscat să-şi piardă viața din cauza unei balustrade executate de SC ABC VAL. Iar asta, la doar trei luni după ce municipalitatea semnalase constructorului niște deficiențe constatate pe faleza Cazinoului.

Un alt proiect executat de ABC VAL este așa numita parcare verde de la Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Constanţa.

Societatea ABC VAL aparține unui cunoscut om de afaceri constănțean

ABC VAL SRL, înființată în aprilie 1993, îl care ca unic asociat pe Vasile Costea. Tot el ocupă şi funcţia de administrator al firmei. ABC VAL are ca domeniu de activitate lucrările de construcție a clădirilor rezidențiale şi nerezidenţiale.

Legături de familie

În ceea ce privește Antrepriza Construcții Montaj Nr. 4 București SA, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma, înființată în decembrie 1991, îi are ca asociați persoane fizice pe Raluca Maria Necula, Emanuela-Rebeca Walter, Valentin Giorgian Walter şi Alexandru Cosmin Walter, acesta din urmă fiind directorul firmei. În societate există, de asemenea, o listă de acționari. Totodată, la Registrul Comerțului e menționat şi un administrator judiciar al Antrepriza Construcții Montaj Nr. 4 București SA, anume Best Insolvency SRL. Administratori în firmă sunt Dragoș Iosip şi Valentin Giorgian Walter. Ca şi ABC VAL, firma are ca domeniu de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale şi nerezidenţiale.

Citește și: ÎNVIEREA DUPĂ TEODOSIE. Arhiepiscopia Tomisului a pus la cale o nouă slujbă de Paște – ÎNVIEREA DUPĂ TEODOSIE, o imbecilitate izvorâtă dintr-o doctrină evanghelică numai de Șpagoveanu Curuleanu Secureanu etc. știută. Cine sunt „profesorii” lui Teodosie

Valentin Giorgian Walter şi Alexandru Cosmin Walter sunt fiii omului de afaceri Florian Walter (fost Buşcă), patronul Romprest. În urmă cu câțiva ani, IGPR anunța că, „Walter Florian a fost arestat la solicitarea autorităților române şi se află la dispoziția organelor judiciare din Emiratele Arabe Unite. Imediat, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională – Biroul Național Interpol a informat Tribunalul Prahova şi Ministerul Justiției, care au demarat procedurile în vederea extrădării”. În luna iulie a acestui an, Walter a fost capturat în Dubai în baza unui mandat de arestare şi, ulterior, pus în libertate pe cauțiune şi sub control judiciar.

Florian Walter, cumătrul lui Miron Mitrea, a fost acționar la cluburile de fotbal Dinamo şi Universitatea Cluj. În vara acestui an, 18 persoane au fost trimise în judecată de către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Ploiești în dosarul Romprest, pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi constituire de grup infracțional organizat. Șeful grupării, Florian Walter, este cercetat separat, într-un dosar disjuns. Antrepriza Construcții Montaj Nr. 4 București SA şi-a cerut în instanţă falimentul, în luna mai 2016. La coadă stau și acum mulți, mulți creditori, inclusiv consilii locale şi județene, autorități publice de tot felul.

Garantat 5 ani

Revenind la Piața Ovidiu, tot mai mulți constănțeni au reclamat, îndeosebi pe rețelele de socializare, faptul că lucrările de pavare a zonei au fost prost executate. Ei se plâng că dalele sunt fie denivelate, fie ciobite, fie sparte. Uneori, ele lipsesc cu desăvârșire. De asemenea, constănțenii din zonă sunt de părere că materialul din care este realizat pavajul n-ar fi granit, așa cum s-a spus inițial, ci, de fapt, un compozit de calitate îndoielnică. Așa numiții „biscuiți”, realizați din ciment turnat.

Astfel, centrul istoric a arătat, pentru o scurtă perioadă de timp, mult mai bine decât arăta înainte de reabilitarea și reamenajarea sa.

Citește și: Cu stângu-n dreptul! Încă o numire dubioasă a liberalilor. Cecilia Văduva, o frizeriță din Vâlcea, a fost unsă de Guvernul Orban șefă la banii europeni. Pe cine a uns, la rândul ei, nu știm

E drept că a existat, din partea presei şi a societății civile, o mare presiune asupra administrației publice locale cu privire la reabilitarea zonei. La fel de drept e însă faptul că proiectul a păpat pe degeaba banii constănțenilor, cărora li se pare inadmisibil ca un proiect implementat cu fonduri europene în valoare de peste 8.114.651,93 euro să aibă atâtea deficiențe.

Întrebat, în cadrul unei ședințe de consiliu local ținută cu câțiva ani în urmă, de ce municipalitatea nu amenajează un patinoar în Piața Ovidiu, Decebal Făgădău, primarul interimar – pe atunci – al Constanței, a declarat că acest lucru nu e indicat, lăsând de înţeles că zona recent reabilitată trebuie protejată. Edilul a afirmat totodată că garanția lucrărilor este de 5 ani şi că administrația locală „apelează la sânge la garanția oferită de executant”. Nu mai puțin important, Făgădău a precizat că se fac în continuare lucrări în zonă, „până când va ieși așa cum trebuie”.

Greu de înţeles de ce constructorul a oferit o garanție de 5 ani atâta vreme cât lucrările s-au deteriorat după doar câteva luni, precum e greu de înțeles și faptul că nici acum Făgădău nu a cerut socoteală executantului. Însă probabil că asta n-ar trebui să fie de mirare, cel puțin în cazul ABC VAL, liderul de asociere, care s-a ocupat, cum spuneam, şi de reabilitarea falezei Cazinoului, acolo unde o turistă a căzut după ce o bară de protecție a cedat. Cam așa s-ar traduce garanțiacalității” lucrării și a credibilității declarațiilor primarului Făgădău.

Istoric

Centrul istoric al Constanței a fost, vreme de peste un deceniu, cea mai expresivă, cea mai fidelă oglindă a decăderii orașului port. Administrația publică locală s-a concentrat excesiv pe dezvoltarea stațiunii Mamaia, „copilul de suflet” al fostului primar Radu Mazăre, în vreme ce Piața Ovidiu şi-a consolidat, de la an la an, statutul de ruină. Mizerie, putrefacție, clădiri abandonate care stăteau (unele încă stau) să cadă peste trecători şi o infrastructură care punea la grea încercare nervii constănțenilor, atât pe cei ai pietonilor, cât şi pe cei ai șoferilor.

Pe scurt, atmosfera generală aducea cumva cu filmele lui Hitchcock. Ceea ce trebuie spus, în acest context, despre Zona Peninsulară a Constanței şi, mai ales, despre Piața Ovidiu, este faptul că ea a fost şi continuă să fie un soi de axis mundi al acestui oraș. E locul în care stă de veghe statuia lui Ovidiu, poetul exilat, locul la care, de-a lungul timpului, s-au raportat o serie de oameni de cultură, istorici şi artiști.

În trecut, Piața Ovidiu purta numele de Piața Independenței, iar despre ea a scris şi reputatul critic şi istoric de artă Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa, în lucrarea „Constanţa 1878-1928. Spectacolul modernității târziu” (volumul II): „Tomisul are un centru intern – de fapt un centru ideal, o axă constituită ca «imagine spațial finită a infinitei temporalități». Acest centru ideal a fost, pentru Tomisul antic şi pentru Constanţa modernă, zona îngustă a peninsulei numită Piața Independenței, respectiv Ovidiu mai târziu.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Ziua Națională și Unirea la Români

E de-a dreptul penibil că serbăm Ziua Națională într-o zi a unirii. Pentru că niciodată nu a fost atâta dezbinare între români. Între român şi familia lui, între el şi semenii lui, între sat şi oraș, între provincii şi capitală, între provincii între ele. Între români şi unguri, între români, unguri și țigani, între români şi restul Lumii… Ca să existe în documentele oficiale, Unirea trebuie făcută mai întâi în spirit. Din păcate, în partea noastră de lume nici măcar Marea Neagră nu mai este bunul vecin de altădată. Până și ea, cu fiecare an mai mult, ne distruge plajele și nu numai. Sunt unul dintre cei (puțini) care cred că poporul român are un spirit al solidarității naționale minunat...

Dezvăluiri

Sorina Stan Docuz, amanta de mâna a treia a lui Ciolacu, beneficiara unui „cadou” de 27 milioane de euro de la Sectorul 3. DNA...

De la o vreme, DNA se pare că are probleme. Din instituția temută de pe vremea Laurei Kovesi n-a rămas decât numele. Marcel Ciolacu mânărește o licitație de 27 milioane de euro la Sectorul 3, iar DNA se face că nu vede și nici nu aude. Sorina Stan Docuz, amanta de mâna a treia a premierului Ciolacu, este pe punctul de a primi un cadou substanțial de la fostul soț, primarul Sectorului 3 Robert Negoiță. De, vin sărbătorile, vin,...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Gura Teghii. Cu drag de deasupra lumii

Înfiptă în coasta cea mai de miazănoapte a Buzăului, la hotarele Vrancei și Covasnei, vatra comunei Gura Teghii a fost chiar sub Piatra lui Vișan, unde se unesc cele două Bâsce, aproape de locul unde odată se ținea „înțărcatul mieilor”, străbunul ritual tracic de urcare a turmelor spre pășunile din munți. Şi mai sunt ritualuri vechi: "Noaptea oilor", când baciul stă de veghe până în zorii zilei, invocând duhuri şi pândind pe cer constelația "Ciobanul cu oile şi câinii",...

- A word from our sponsor -

spot_img

Dumitru Buzatu, stăpânul sărăciei din Vaslui, a fost reținut de DNA pentru o șpagă de peste 1,2 milioane de lei

Dumitru Buzatu, stăpânul sărăciei din Vaslui, a fost prins vineri seară în flagrant de DNA. Președintele Consiliului Județean Vaslui a ajuns în custodia ofițerilor și procurorilor anticorupție după ce a fost prins primind o șpagă de peste 1,2 milioane de lei. Dumitru Buzatu, șeful Consiliului Județean Vaslui, a fost prins aseară când primea o mită uriaşă pentru atribuirea unui contract. Au urmat percheziţii la vila sa şi apoi audieri nocturne la DNA Iaşi, care s-au încheiat cu reţinerea liderului pesedist...