miercuri, 1 decembrie, 2021
6.1 C
Buzău

Consiliul Județean Constanța vrea să scape județul de eticheta „pol al rușinii”. Gică Hagi, prezent la lansarea Strategiei de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța, un proiect care se vrea un fel de „aspirator” al fondurilor UE

AcasăȘTIRI SUD-ESTConstanțaConsiliul Județean Constanța vrea să scape județul de eticheta „pol al rușinii”. Gică Hagi, prezent la lansarea Strategiei de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța, un proiect care se vrea un fel de „aspirator" al fondurilor UE
spot_img

Consiliul Județean Constanța a lansat miercuri dezbaterea publică a Strategiei pentru Dezvoltarea Durabilă a Județului Constanța. La lansarea acestui proiect ambițios, care se vrea un fel de aspirator de fonduri europene pentru dezvoltarea județului Constanța, a fost prezent, printre alții, şi Gheorghe Hagi.

Consiliul Județean Constanța, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța, a lansat Strategia de Dezvoltare Durabilă a județului. Cele două instituții s-au asociat în premieră într-un proiect de amploare, care va atrage parteneri din domenii esențiale, precum mediu de afaceri, educație, sănătate, cultură, societate civilă. În strategie sunt cuprinse viziunea, obiectivele și planul de acțiune ale Consiliului Județean pentru dezvoltarea regiunii Constanța în următorii 6 ani.

Autoritățile din Constanţa au schițat marile obiective

Astfel, au fost prezentate principalele obiective care se referă la următoarele domeniile: economic, universitar, servicii sanitare, turism, mediu sau sport. De asemenea, evenimentul a marcat inclusiv încheierea procesului de consultare în vederea implementării strategiei.

Pentru elaborarea acestui proiect au colaborat mai mulți specialiști, care au anunţat că au urmărit schițarea unui cadru sănătos pentru dezvoltarea județului.

Consiliul Județean Constanța
Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța

„Constanța este un pol de dezvoltare care nu a fost exploatat aproape deloc în ultimii ani, ceea ce este inacceptabil. Fără o strategie și fără obiective bine definite, nu putem dezvolta acest județ. Este nevoie de o concepție coerentă asupra viitorului și, totodată, de implementarea de mari proiecte care să vină în sprijinul nevoilor societății constănțene. În ultimii 20 de ani aceste două lucruri au lipsit cu desăvârșire din peisajul local și regional, iar acest fapt se observă cu ochiul liber. Prin implementarea prezentei strategii, Constanța și întreaga regiune de sud-est a țării vor redeveni un important reper economic și social atât pe harta României, cât și pe cea a bazinului Mării Negre”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Consiliul Județean Constanța: 3 piloni de dezvoltare pentru 2021 – 2027

Conceptul de dezvoltare strategică gândit pentru perioada 2021 – 2027 are la bază trei piloni. Primul dintre ei se referă la dezvoltarea economică prin intermediul valorificării potențialului local și prin utilizarea inovării și a noilor tehnologii.

Citește și: Comisia Europeană a întrerupt plățile din ITI Delta Dunării. „Autoritățile române investighează în prezent presupusa utilizare abuzivă a fondurilor UE”, precizează un purtător de cuvânt al Comisiei Europene

Al doilea este reprezentat de măsuri pentru creșterea calității condițiilor de locuire și reducerea disparităților dintre comunități. Al treilea palier urmărește acțiuni pentru dezvoltarea turismului și a serviciilor conexe.

Totodată, trebuie subliniat că în Strategia pentru dezvoltarea durabilă a județului Constanța sunt stipulate trei obiective: (1) Dezvoltarea infrastructurii pentru transportul public și de mărfuri, (2) Creșterea calității mediului și stimularea utilizării resurselor de energie regenerabilă și (3) Modernizarea administrației publice si a capacității de implicare în dezvoltarea teritorială.

„Consiliul Județean Constanța și Primăria Constanța și-au dat mâna pentru binele comun” 

„La propunerea mea, Consiliul Local Constanța a votat să ne alăturăm asociației. Este un moment important pentru județul nostru. Avem aici administrația publică, mediul de afaceri și societatea.

Citește și: Gheorghe Bunea Stancu și afacerile de famiglie. Cu două condamnări la activ și două stagii prin pușcărie, fostul baron PSD al Brăilei câștigă contracte grele cu statul. Pentru că poate!

Este un moment cu adevărat important pentru orașul nostru și pentru județul nostru pentru că, în momentul ăsta, administrația publică, mediul de afaceri și societatea civilă și-au dat mâna pentru binele comun.

„Am conștientizat cu toții că, în sfârșit, trebuie să lucrăm cu viziune, după o strategie și planificație, ca să putem împinge lucrurile înainte. Am nădejdea că această strategie ne va spune încotro trebuie să mergem. E un lucru de normalitate și de bun simț să știi încotro trebuie să mergi”, a spus Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.

La eveniment au mai fost prezenți prefectul Silviu Coșa, președintele Camerei de Comerț a României, Mihai Daraban, dar şi mulți oameni de afaceri și reprezentanți ai societății civile. De asemenea, spre deosebire de modul în care s-a comportat Federația Română de Fotbal (FRF) cu el şi Gheorghe Popescu la Euro 2020, organizatorii nu l-au ignorat pe Gheorghe Hagi, prezent la eveniment.

Consiliul Județean Constanța

Consilierul Radu Onofrei, reprezentantul companiei care a participat la elaborarea proiectului, a subliniat că strategia va intra într-un proces de dezbatere publică. În acest context, cetățenii au fost invitați să își spună părerea și să vină cu propuneri.

Constanța, pol economic al Europei

„Timpul promisiunilor a trecut. Vă propun să fim parteneri și să facem județul Constanța locul pe care ni-l dorim. Să punem Constanța în locul pe care îl merită, acela de pol economic al Europei.

Prin această Strategie căutăm să oferim județului Constanța un cadru sănătos pentru dezvoltare, care să asigure întregii regiuni un viitor coerent și durabil. Acest document a fost elaborat de specialiști ai societății constănțene și urmărește să satisfacă nevoile constănțenilor și ale întregii regiuni de sud-est a României”, a declarat Ana-Maria Vătămanu, președinta ADD Constanța.

Totul a început în primăvară

Strategia de Dezvoltare Durabilă a județului Constanța reprezintă rezultatul consultărilor dintre instituțiile publice, experți, mediul privat și societatea civilă și are la bază conceptul: Județul Constanța – un spațiu economic performant, cu un nivel superior al calității vieții, susținut de parteneriatul administrației județene cu toate mediile interesate în dezvoltarea durabilă și sustenabilă a teritoriului.

Citește și: Radu Ţigănuș, subprefect de Vrancea, executat de partid pentru că a denunțat tentativa de fraudă la alegerile interne ale USR PLUS Focșani

În primăvară, la Constanța a fost demarat cel mai important proiect de dezvoltare economică și socială a județului, prin nou-înființata Asociație de Dezvoltare Durabilă (ADD) a Județului Constanța, fondată de Consiliul Județean (CJ) și de Primărie. Cele două instituții s-au asociat în premieră într-un proiect de amploare, care va atrage parteneri din domenii esențiale, precum mediu de afaceri, educație, sănătate, cultură, societate civilă.

Prin intermediul ADD, vor fi dezvoltate şi serviciile de interes public aflate în administrarea CJ și a Primăriei Constanța. Pentru acest obiectiv, Asociația va implementa proiecte cu finanțări externe.

Conform cugetliber.ro, ADD Constanța a fost constituită legal în data de 23.03.2021, printr-o sentință civilă a Judecătoriei Constanța. Decizia are la bază o hotărâre din 17.02.2021 a Consiliului Județean Constanța și o alta din 26.02.2021 a Consiliului Local Constanța, instituții care au decis, prin acest cadru, constituirea Asociației.

Dacă vă plac materialele publicate, vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook.

- Reclama ta poate fi aici! -

spot_img

ATENȚIONARE

EXPRESS SUD-EST dorește ca acest site să fie un spațiu al discuțiilor civilizate, al comentariilor de bun simț. Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:
1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătură cu textul.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.
Abaterile repetate vor avea drept consecință interdicția accesului la aceasta facilitate a site-ului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Berca, localitatea care renaște din cenușă. VIDEO

Pentru zeci de ani, Berca a fost sinonim cu Vulcanii Noroioși, cârnații de Pleșcoi și petrolul. Comuna avea, în timpul comunismului, o industrie care „duduia“, la propriu, şi care...

GEORGE SIMION și AUR-ul serviciilor de informații

GEORGE SIMION și AUR, ascensiune fulminantă, în doar două luni, de la 0,77% la 9%. O astfel de creștere explozivă a unui partid politic NU a mai fost întâlnită...

EDITORIAL

Florin Vasile Cîțu, blestemul unui popor cu cîți la putere și fără pâine pe masă

Florin Vasile Cîțu nu are familie, nu are copil. Deci nu știe cât costă un cărucior, un scutec, un biberon, un litru de lapte, un ghiozdan. Nici nu-l interesează. Nu știe cât costă o nuntă, un botez, o boală, o înmormântare. Și nici nu-l interesează. Acum, ne aruncă_ca și Ceaușescu la ultimul discurs de pe balconul CC al PCR...

De același autor

ULTIMA ORĂ

Într-o zonă controlată la sânge de PSD, o presă independentă nu poate supraviețui decât cu sprijinul dumneavoastră. Pentru cine dorește să susțină acest proiect, un "LIKE" nu credem că o să coste prea mult. ARĂTAȚI LUMII CĂ VĂ PASĂ!