miercuri, 4 decembrie 2024
2.4 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img

România

2.4 C
Buzău
miercuri, 4 decembrie 2024
2.4 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img
Ești aiciConstanțaConsiliul Județean Constanța vrea să scape județul de eticheta „pol al rușinii”....

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Consiliul Județean Constanța vrea să scape județul de eticheta „pol al rușinii”. Gică Hagi, prezent la lansarea Strategiei de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța, un proiect care se vrea un fel de „aspirator” al fondurilor UE

Consiliul Județean Constanța a lansat miercuri dezbaterea publică a Strategiei pentru Dezvoltarea Durabilă a Județului Constanța. La lansarea acestui proiect ambițios, care se vrea un fel de aspirator de fonduri europene pentru dezvoltarea județului Constanța, a fost prezent, printre alții, şi Gheorghe Hagi.

Consiliul Județean Constanța, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța, a lansat Strategia de Dezvoltare Durabilă a județului. Cele două instituții s-au asociat în premieră într-un proiect de amploare, care va atrage parteneri din domenii esențiale, precum mediu de afaceri, educație, sănătate, cultură, societate civilă. În strategie sunt cuprinse viziunea, obiectivele și planul de acțiune ale Consiliului Județean pentru dezvoltarea regiunii Constanța în următorii 6 ani.

Autoritățile din Constanţa au schițat marile obiective

Astfel, au fost prezentate principalele obiective care se referă la următoarele domeniile: economic, universitar, servicii sanitare, turism, mediu sau sport. De asemenea, evenimentul a marcat inclusiv încheierea procesului de consultare în vederea implementării strategiei.

Pentru elaborarea acestui proiect au colaborat mai mulți specialiști, care au anunţat că au urmărit schițarea unui cadru sănătos pentru dezvoltarea județului.

Consiliul Județean Constanța
Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța

„Constanța este un pol de dezvoltare care nu a fost exploatat aproape deloc în ultimii ani, ceea ce este inacceptabil. Fără o strategie și fără obiective bine definite, nu putem dezvolta acest județ. Este nevoie de o concepție coerentă asupra viitorului și, totodată, de implementarea de mari proiecte care să vină în sprijinul nevoilor societății constănțene. În ultimii 20 de ani aceste două lucruri au lipsit cu desăvârșire din peisajul local și regional, iar acest fapt se observă cu ochiul liber. Prin implementarea prezentei strategii, Constanța și întreaga regiune de sud-est a țării vor redeveni un important reper economic și social atât pe harta României, cât și pe cea a bazinului Mării Negre”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Consiliul Județean Constanța: 3 piloni de dezvoltare pentru 2021 – 2027

Conceptul de dezvoltare strategică gândit pentru perioada 2021 – 2027 are la bază trei piloni. Primul dintre ei se referă la dezvoltarea economică prin intermediul valorificării potențialului local și prin utilizarea inovării și a noilor tehnologii.

Citește și: Comisia Europeană a întrerupt plățile din ITI Delta Dunării. „Autoritățile române investighează în prezent presupusa utilizare abuzivă a fondurilor UE”, precizează un purtător de cuvânt al Comisiei Europene

Al doilea este reprezentat de măsuri pentru creșterea calității condițiilor de locuire și reducerea disparităților dintre comunități. Al treilea palier urmărește acțiuni pentru dezvoltarea turismului și a serviciilor conexe.

Totodată, trebuie subliniat că în Strategia pentru dezvoltarea durabilă a județului Constanța sunt stipulate trei obiective: (1) Dezvoltarea infrastructurii pentru transportul public și de mărfuri, (2) Creșterea calității mediului și stimularea utilizării resurselor de energie regenerabilă și (3) Modernizarea administrației publice si a capacității de implicare în dezvoltarea teritorială.

„Consiliul Județean Constanța și Primăria Constanța și-au dat mâna pentru binele comun” 

„La propunerea mea, Consiliul Local Constanța a votat să ne alăturăm asociației. Este un moment important pentru județul nostru. Avem aici administrația publică, mediul de afaceri și societatea.

Citește și: Gheorghe Bunea Stancu și afacerile de famiglie. Cu două condamnări la activ și două stagii prin pușcărie, fostul baron PSD al Brăilei câștigă contracte grele cu statul. Pentru că poate!

Este un moment cu adevărat important pentru orașul nostru și pentru județul nostru pentru că, în momentul ăsta, administrația publică, mediul de afaceri și societatea civilă și-au dat mâna pentru binele comun.

„Am conștientizat cu toții că, în sfârșit, trebuie să lucrăm cu viziune, după o strategie și planificație, ca să putem împinge lucrurile înainte. Am nădejdea că această strategie ne va spune încotro trebuie să mergem. E un lucru de normalitate și de bun simț să știi încotro trebuie să mergi”, a spus Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.

La eveniment au mai fost prezenți prefectul Silviu Coșa, președintele Camerei de Comerț a României, Mihai Daraban, dar şi mulți oameni de afaceri și reprezentanți ai societății civile. De asemenea, spre deosebire de modul în care s-a comportat Federația Română de Fotbal (FRF) cu el şi Gheorghe Popescu la Euro 2020, organizatorii nu l-au ignorat pe Gheorghe Hagi, prezent la eveniment.

Consiliul Județean Constanța

Consilierul Radu Onofrei, reprezentantul companiei care a participat la elaborarea proiectului, a subliniat că strategia va intra într-un proces de dezbatere publică. În acest context, cetățenii au fost invitați să își spună părerea și să vină cu propuneri.

Constanța, pol economic al Europei

„Timpul promisiunilor a trecut. Vă propun să fim parteneri și să facem județul Constanța locul pe care ni-l dorim. Să punem Constanța în locul pe care îl merită, acela de pol economic al Europei.

Prin această Strategie căutăm să oferim județului Constanța un cadru sănătos pentru dezvoltare, care să asigure întregii regiuni un viitor coerent și durabil. Acest document a fost elaborat de specialiști ai societății constănțene și urmărește să satisfacă nevoile constănțenilor și ale întregii regiuni de sud-est a României”, a declarat Ana-Maria Vătămanu, președinta ADD Constanța.

Totul a început în primăvară

Strategia de Dezvoltare Durabilă a județului Constanța reprezintă rezultatul consultărilor dintre instituțiile publice, experți, mediul privat și societatea civilă și are la bază conceptul: Județul Constanța – un spațiu economic performant, cu un nivel superior al calității vieții, susținut de parteneriatul administrației județene cu toate mediile interesate în dezvoltarea durabilă și sustenabilă a teritoriului.

Citește și: Radu Ţigănuș, subprefect de Vrancea, executat de partid pentru că a denunțat tentativa de fraudă la alegerile interne ale USR PLUS Focșani

În primăvară, la Constanța a fost demarat cel mai important proiect de dezvoltare economică și socială a județului, prin nou-înființata Asociație de Dezvoltare Durabilă (ADD) a Județului Constanța, fondată de Consiliul Județean (CJ) și de Primărie. Cele două instituții s-au asociat în premieră într-un proiect de amploare, care va atrage parteneri din domenii esențiale, precum mediu de afaceri, educație, sănătate, cultură, societate civilă.

Prin intermediul ADD, vor fi dezvoltate şi serviciile de interes public aflate în administrarea CJ și a Primăriei Constanța. Pentru acest obiectiv, Asociația va implementa proiecte cu finanțări externe.

Conform cugetliber.ro, ADD Constanța a fost constituită legal în data de 23.03.2021, printr-o sentință civilă a Judecătoriei Constanța. Decizia are la bază o hotărâre din 17.02.2021 a Consiliului Județean Constanța și o alta din 26.02.2021 a Consiliului Local Constanța, instituții care au decis, prin acest cadru, constituirea Asociației.

Dacă vă plac materialele publicate, vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Eu cu cine votez? Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României

O serie de nume controversate din sud-estul României deschid listele pentru alegerile parlamentare de mâine. Ciripitori la miliție/securitate, „revoluționari” de frunte, oportuniști, baroni, milițieni, fii de baroni, prieteni cu infractori dovediți, foști miniștri, presupuse ziarizde - lingăi ai Antenei 3, mincinoși patologici, aceasta este oferta parlamentară a partidelor pentru sud-estul României. „Buni” din orice poziție – parlamentari, miniștrii - pe cheltuiala celor care plătesc taxele și impozitele, ei „tac” cu spor lăfăindu-se pe canapelele luxoase ale parlamentului ori ministerelor, pișându-se pe cei cărora, din patru în patru ani, le cer votul. Rubrica „Alegeri 2024” a fost gândită de redactorii EXPRESS SUD-EST ca un fel de „Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României” abandonați pe centura politicii românești, pentru ca hahalerele...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...