Compania de Apă Buzău a anunțat zilele acestea majorarea tarifului pentru metrul cub de apă livrat la robinete. Managerul Companiei de Apă, Simona Săvulescu, susține că majorările vor fi aplicate prin impunerea unui plan tarifar, odată cu implementarea unui nou proiect cu fonduri europene.
Compania de Apă Buzău este pe cale de a primi o finanțare de 250 de milioane de euro, pentru un nou proiect de extindere şi modernizare a rețelei și, cică, tocmai acest lucru va aduce în facturile buzoienilor tarife mai mari pentru serviciile prestate de operatorul regional. Scumpirile se vor face treptat. Cât despre o reducere a prețurilor la acest moment, înainte de derularea noului proiect european, nu poate fi vorba.
Compania de Apă Buzău și reglările de conturi între mafioți
Directorul Companiei de Apă a ajuns la aceeași explicație pe care o avea vechea conducere: dacă scad tarifele, operatorul regional ar trebui să returneze banii primiți pentru un proiect european anterior. În schimb, managerul Companiei poate negocia un plan tarifar cu procente de scumpiri cât mai mici, în contextul derulării viitorului proiect european.
În toate atacurile la adresa vechii conduceri de la Compania de Apă, primarul Constantin Toma a invocat salariul exagerat de mare al directorului Ionel Tescaru și prețurile la fel de mari practicate de operatorul regional, precizând că un management nou ar putea aplica ambele politici: promovarea unui salariu decent și reducerea tarifelor la serviciile de apă şi canalizare.
Gogoși, pentru proști
După demiterea lui Ionel Tescaru, Consiliul de Administrație al Companiei a decis numirea inginerului Simona Săvulescu în funcția de director general, pe o perioadă de patru luni, mandatul putând fi prelungit încă două luni.
Imediat după numire, consilierii din Opoziție au insistat ca noua conducere a operatorului general să precizeze dacă există în intenție reducerea tarifelor la serviciile publice. Potrivit declarației de atunci a Simonei Săvulescu, se preconiza o reducere a prețurilor la apă potabilă și canalizare abia în 2019, adică tocmai acum când prețurile acestor servicii cresc – sâc! – cu doar 2%.
Pe de altă parte, Simona Săvulescu a fost întrebată despre salariul de manager la Compania de Apă Buzău, având în vedere că, în repetate rânduri, primarul Constantin Toma i-a reproșat fostului director, Ionel Tescaru, că și-a stabilit un venit foarte mare și nemeritat, întrebare la care Săvuleasca nu a mai răspuns. Nici nu avea ce, deoarece, și în acest moment, salariul managerului interimar este la același nivel.
Județul Buzău pe locul 3 în „topul rușinii” la prețul apei și al serviciilor de canalizare
Chiar și după schimbarea lui Ionel Tescaru de la conducerea Companiei de apă, județul Buzău nu a scăpat de „topul rușinii” și se clasează în continuare în fruntea clasamentelor la cea mai scumpă apă sau canalizare din țară. Astfel, conform cifrelor oficiale publicate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, județul Buzău este pe locul 3 la prețul apei potabile și pe locul 2 la serviciile de canalizare.