sâmbătă, 9 decembrie 2023
1.7 C
Buzău

România

1.7 C
Buzău
sâmbătă, 9 decembrie 2023
1.7 C
Buzău
Ești aiciBuzăuZiua Internațională a Geodiversității, sărbătorită de CJ BUZĂU

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Ziua Internațională a Geodiversității, sărbătorită de CJ BUZĂU

CJ BUZĂU sărbătorește, începînd de azi, pe perioada a șapte zile, Ziua Internațională a Geodiversității. Astfel, Consiliul Județean Buzău, prin Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Ținutul Buzăului”, organizează, în perioada 6–13 octombrie 2023, expoziția „Descoperă Geoparcul”. Vernisajul expoziției a avut loc la Galeriile de Artă pe 6 octombrie, ora 11.00. Expoziția va fi deschisă în perioada 6-13 octombrie 2023 și poate fi vizitată de luni până vineri, în intervalul 9.00-16.00. Intrarea este gratuită.

Ziua Internațională a Geodiversității oferă oportunitatea de a prezenta modul în care educația în domeniul geologiei oferă oamenilor soluții durabile la provocările actuale. Prin urmare, este important să se promoveze o mai bună înțelegere a proceselor dinamice ale Pământului, astfel încât cetățenii să facă alegeri informate pentru o societate durabilă”, a transmis Petre-Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău.

Gura Teghii. Cu drag de deasupra lumii

În această zi vor avea loc evenimente în întreaga lume: dezbateri care inspiră o nouă generație de tineri pentru studierea geoștiințelor, excursii care promovează conservarea geo-patrimoniului, tururi ale muzeelor prin care se descoperă resursele geologice, vizite ale școlilor,  pentru ca elevii să cunoască istoria Pământului.

Cum va fi marcată Ziua Internațională a Geodiversității la Buzău

Cu ocazia Zilei Internaționale a Geodiversității, Consiliul Județean Buzău, prin Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Ținutul Buzăului”, organizează, în perioada 6–13 octombrie 2023, expoziția „Descoperă Geoparcul”. Expoziția propune vizitatorilor o invitație de călătorie în Geoparcul Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului”, promovând în același timp către publicul buzoian conceptul de geoturism, un segment de nișă al turismului în natură.

Satul lui Dumnezeu. Sfântu Gheorghe, Tulcea, una din cele mai frumoase destinații din Dobrogea. Locuri de vizitat

Expoziția va fi un prilej de reconectare la identitatea culturală locală și o incursiune în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului. Geoparcul Internațional UNESCO <Ținutul Buzăului> devine astfel un spațiu de întâlnire ce reuneşte iubitorii de valori tradiţionale, pasionații de științe, turiștii exploratori și pe toți cei care doresc să participe la renaşterea unor comunităţi”, a declarat Petre-Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău.

Vernisajul expoziției are loc la Galeriile de Artă pe 6 octombrie, ora 11.00. Expoziția va fi deschisă în perioada 6-13 octombrie 2023 și poate fi vizitată de luni până vineri, în intervalul 9.00-16.00. Intrarea este gratuită.

Vizitatorii expoziției vor avea ocazia să călătorească în geoparc prin intermediul fotografiei, a picturii, a tradițiilor, legendelor și gastronomiei locale.

Tradiții, credințe, legende și obiceiuri regăsite pe teritoriul geoparcului Ținutul Buzăului

În cadrul expoziției, publicul larg va putea să descopere inclusiv tradițiile, credințele, legendele și obiceiurile regăsite pe teritoriul geoparcului, prin intermediul elementelor de etnografie, folclor și gastronomie locală ce vor fi prezentate. Astfel, sarea din Ținutul Buzăului va spune povestea unor obiceiuri milenare a locuitorilor acestui teritoriu, cusătura mocănească și semnele de pe ouăle incondeiate vor transmite credințele muntencelor noastre, iar practicile de zi cu zi ale comunitățlior din geoparc vor vorbi despre caracterul unic al acestor oameni.

Totodată, împreună cu organizațiile Slow Food Buzău și Asociația Meșterilor și Artistilor Plastici din Buzău, vor fi prezentate o serie de geoproduse ce au fost dezvoltate de-a lungul timpului de către partenerii și prietenii geoparcului. Geoprodusele sunt strâns legate sau inspirate de geodiversitatea teritoriului. Un geoprodus spune povestea unui obiectiv natural sau a unei caracteristici a geoparcului și contribuie la creșterea vizibilității zonei, oferind în același timp oportunități de dezvoltare locală prin promovarea turismului în zonă. De la apariția conceptului de geoparcuri, în anul 2000, geoprodusele fac parte din strategiile de dezvoltare locală și reprezintă instrumente inovatoare de promovare, strâns asociate cu geoturismul.

Geoparcul Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului” cuprinde 18 comune și peste 40.000 de locuitori. Teritoriul are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 195 de teritorii din 48 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de un consorțiu de parteneri, format din Consiliul Județean Buzău, Universitatea din Bucureşti și Asociația „Ținutul Buzăuluii”. Geoparcul reprezintă un teritoriu unic, cu valori naturale şi culturale importante pentru întreaga umanitate și în același timp un concept de dezvoltare locală cu recunoaștere internațională. Geoparcul este gestionat urmând obiectivele și misiunea UNESCO privind conservarea patrimoniului, protejarea, educația și dezvoltarea durabilă a comunităților.
Totuși, cu ori fără statutul de sit UNESCO, Ținutul Buzăului rămâne tot un fel de Cenușăreasă a turismului românesc, zona „beneficiind” de o proastă administrare a infrastructurii rutiere, dar și a minunățiilor naturale existente aici.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Trecea o șatră prin America. Miami Bici 3

Văzută la rece, vizita găștii lui Ciolacu în SUA este doar o frecție cu iz electoral la un picior de lemn. Am zis vizita găștii lui Ciolacu deoarece se vede și de pe lună că nu este o delegație, ci doar o biată gașcă de bișnițari din Simileasca pusă pe ciordit voturi, pentru că nu are în componență decât niște pesediști de mâna a cincea. Iar guvernul României este unul de Coaliție, nu o șatră de la Buzău. Or, în delegația care face atâta vâlvă și gafe peste Ocean mai este, pe lângă Marcel Ciolacu și Oprea și Angel Tîlvăr, doar Luminița Odobescu, recunoscută drept tehnocrat și independentă politic. Dacă ne gândim bine, Ștefan Radu Oprea este un fel de...

Dezvăluiri

Sorina Stan Docuz, amanta de mâna a treia a lui Ciolacu, beneficiara unui „cadou” de 27 milioane de euro de la Sectorul 3. DNA...

De la o vreme, DNA se pare că are probleme. Din instituția temută de pe vremea Laurei Kovesi n-a rămas decât numele. Marcel Ciolacu mânărește o licitație de 27 milioane de euro la Sectorul 3, iar DNA se face că nu vede și nici nu aude. Sorina Stan Docuz, amanta de mâna a treia a premierului Ciolacu, este pe punctul de a primi un cadou substanțial de la fostul soț, primarul Sectorului 3 Robert Negoiță. De, vin sărbătorile, vin,...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Gura Teghii. Cu drag de deasupra lumii

Înfiptă în coasta cea mai de miazănoapte a Buzăului, la hotarele Vrancei și Covasnei, vatra comunei Gura Teghii a fost chiar sub Piatra lui Vișan, unde se unesc cele două Bâsce, aproape de locul unde odată se ținea „înțărcatul mieilor”, străbunul ritual tracic de urcare a turmelor spre pășunile din munți. Şi mai sunt ritualuri vechi: "Noaptea oilor", când baciul stă de veghe până în zorii zilei, invocând duhuri şi pândind pe cer constelația "Ciobanul cu oile şi câinii",...

- A word from our sponsor -

spot_img

Dumitru Buzatu, stăpânul sărăciei din Vaslui, a fost reținut de DNA pentru o șpagă de peste 1,2 milioane de lei

Dumitru Buzatu, stăpânul sărăciei din Vaslui, a fost prins vineri seară în flagrant de DNA. Președintele Consiliului Județean Vaslui a ajuns în custodia ofițerilor și procurorilor anticorupție după ce a fost prins primind o șpagă de peste 1,2 milioane de lei. Dumitru Buzatu, șeful Consiliului Județean Vaslui, a fost prins aseară când primea o mită uriaşă pentru atribuirea unui contract. Au urmat percheziţii la vila sa şi apoi audieri nocturne la DNA Iaşi, care s-au încheiat cu reţinerea liderului pesedist...