Dosarul ”Maternitatea”, în care fostul președinte al Consiliului Județean Buzău, Victor Mocanu, a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu, a avut un nou termen luni în fața completului de 5 judecători de la Înalta Curte. Reamintim că Victor Mocanu este tatăl deputatului PMP Adrian Mocanu, acum migrat la ALDE, care a votat cu ambele mâini mutilările legilor justiției. Avea de ce, nu?
De ce Consiliul Județean Buzău nu a organizat o licitație publică în cazul unui contract de 350.000 de euro, având în vedere că în acest caz era depășit cu mult plafonul de 15.000 de euro stabilit prin OUG 34/2006 referitoare la atribuirea contractelor de achiziție publică? Aceasta a fost una dintre întrebările pe care procurorul DNA le-a pus astăzi fostului președinte al CJ Buzău, Victor Mocanu, în fața completului de 5 judecători de la Înalta Curte. Politicianul contestă o condamnare la 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul „Maternitatea”.
Citește și: Cine este Adrian Mocanu, deputatul care dă pe votanții săi exact atât cât valorează: o sacoșă, două cu pungi de mălai și sticle de ulei de rapiță. Ori despre cum a ajuns Mocănel la al treilea mandat în care zice că ne reprezintă, dar votează legi împotriva noastră
„Au fost șapte contracte, sunt 7 obiective distincte, cu coduri numerice diferite din nomenclatorul de produse. Niciunul din cele 7 contracte nu depășește plafonul legal”, s-a apărat Victor Mocanu.
Fostul baron PSD a încercat să arunce vina pe compartimentele de specialitate din subordinea CJ Buzău care s-au ocupat de aceste achiziții.
Procurorul DNA a insistat cu întrebarea. „A fost licitație. Licitație directă. Achiziție directă”, a îngăimat Victor Mocanu. A fost momentul în care au intervenit și apărătorii săi, pentru a-l salva de a face o gafă.
Potrivit acuzării, Mocanu ar fi încheiat, în acest caz, 8 contracte de furnizare de echipamente medicale (dintre care 7 de achiziție directă și unul de închiriere) în condiții de nelegalitate.
Dosarul „Maternitatea”
Victor Mocanu a condus Consiliul Județean Buzău timp de două mandate, între anii 2004 şi 2012. În timpul celui de-al doilea mandat, Consiliul Județean Buzău a construit o nouă maternitate evaluată inițial la patru milioane de euro, ale cărei lucrări au ajuns în final să coste peste 15 milioane de lei.
Citește și: Primăria Constanța nu a amenajat noi locuri de parcare, dar impune constănțenilor respectarea legii. Ce soluții pe termen lung are primarul Decebal Făgădău
Clădirea, finalizată parțial în anul 2012, a fost inaugurată formal pe data de 1 iunie 2012, cu câteva zile înainte de scrutinul pentru alegerea autorităților locale, scrutin la care Victor Mocanu a candidat independent pentru un nou mandat de președinte al CJ Buzău.
Maternitatea a fost inaugurată cu o ceremonie fastuoasă urmată de o zi a porților deschise în care buzoienii au avut acces la primele două etaje ale unității spitalicești, mobilate şi utilate cu aparatură închiriată de la firme Medical Finance Project pe sume importante de bani.
Noua maternitate din Buzău, construită în urma unei investiții finale de aproximativ 18 milioane de euro, a devenit funcțională în luna mai a anului 2016.
Ce a fost prima dată?
O altă întrebare cheie pusa de magistrați: cum a fost posibil ca furnizorii de echipamente medicale să trimită ofertele la CJ Buzău, înainte de întocmirea referatelor de necesitate.
Citește și: Nehoiu, un loc peste mizerie. Cu toate că orașul buzoian a avut odată chiar și statut de zonă defavorizată, la Nehoiu înflorește în continuare doar șomajul, iar Primăria s-a transformat într-un fel de serviciu social care plătește pe bandă rulantă ajutoare
„Compartimentele de specialitate s-au ocupat de această problemă. Nu cunosc și nu am avut în niciun moment cunoștință de ce spune doamna procuror, de existența unor oferte înainte de întocmirea referatelor. Sigur, furnizorul știa necesitățile unei unități medicale în privința dotării”, a precizat Mocanu.
În fata instanțelor, fostul baron PSD a explicat că este nevinovat și că tot ce a făcut a fost corect.
„În timp ce în țară se dărâmau sau cădeau spitale, în Buzău s-a construit o maternitate cu o dotare de 180 de paturi. Regret profund că s-a dat naștere acestei interpretări a modului în care s-a făcut o parte din achiziție, care sigur nu poate să umbrească realizarea care s-a făcut. Fosta maternitate funcționa în clădirea fostei închisori”, a mai povestit Mocanu.
„Era o chestiune de viață și de moarte”
Întrebat dacă inaugurarea maternității a avut un scop electoral, Mocanu a negat acest lucru.
„În 2008 le-am promis buzoienilor că la sfârșit de mandat voi da în folosință o maternitate. În Buzău nu era o urgență darea în folosință a acestei maternități. Era o chestiune de viață și moarte în Buzău. Nu a avut un caracter electoral”, a conchis Mocanu.