Toamna și-a așternut culorile desprinse din file de poveste peste zona de munte a județului Buzău, iar imaginile par cu adevărat magice. Una dintre cele mai superbe zone ale Munților Buzăului te seduce, la propriu, cu paleta sa de culori intense. Este vorba despre Trans-Cislău sau Drumul Doamnei Neaga, care străbate o zonă montană superbă.
DJ 102C, cunoscut mai nou ca Trans-Cislău sau Drumul Doamnei Neaga, se strecoară șerpește prin pădurile din județele Prahova și Buzău, fiind, de numai un an, nu doar o simplă scurtătură pentru turiștii care vor să ajungă mai repede din București către Curbura Carpaților, ci și o rută extrem de spectaculoasă și magică.
Trans-Cislău sau Drumul Doamnei Neaga, unul dintre noile drumuri cu potențial turistic din județul Buzău
Vechiul drum de piatră DJ 102C, ori Trans-Cislău sau Drumul Doamnei Neaga, este de un an la dispoziția turiștilor. Are 11 kilometri și a fost modernizat, între 2021 și 2022, cu fonduri de la Consiliul Județean Buzău. Lucrările au constat în consolidarea terasamentului, aplicarea unor straturi de asfalt și amenajarea unor podețe și canale betonate de scurgere a apei pluviale.
Trans-Cislău, șoseaua considerată a fi mult mai spectaculoasă decât Transalpina și Transfăgărășan la momentul actual
Puțini oameni știu de existența Drumului Doamnei Neaga sau Trans-Cislău, o șoseaua care, păstrând însă proporțiile, este considerată în ultima vreme a fi mult mai spectaculoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul. Peisajele de aici îți taie respirația.
Trans-Cislău face legătura între două comune montane din județele Buzău și Prahova, pornește de pe DN 10, din localitatea Cislău, intră în Scărișoara, urcă spre Buda Crăciunești și continuă în județul Prahova, pe un drum cu multe curbe și peisaje unice de o parte și de cealaltă.
Șoseaua este spectaculoasă în orice anotimp, mai ales acum, când toamna și-a așternut culorile desprinse din file de poveste, iar natura ne oferă un spectacol al peisajelor de vis, în inima Munților Buzăului.
Cislău, colț de rai
Pe Trans-Cislău, peisajul este atât de frumos încât cu ușurință ai putea să faci sute de cărți poștale cu fotografii care să-ți taie răsuflarea. Dealurile acoperite de păduri, văile de pe traseu sunt înlocuite, treptat, pe măsură ce coborâm spre Buda Crăciunești, de peisaje idilice amintindu-ne de operele marilor maeştri ai picturii. Un pârâu – Cricov – curge cristalin pe marginea drumului, copaci înalți și viu colorați formează un fel de tunel, care în anumite zone aproape că se închide şi în partea de sus, lăsând doar un firicel de lumină să lumineze șoseaua. Aici timpul stă în loc. Nimic nu tulbură liniștea și viața oamenilor care păstrează multe din tradițiile străvechi. La fel ca şi timpul, aici spațiul pare nelimitat.
Cetatea de oase a Doamnei Neaga, pe mâna dreaptă a splendidului Trans-Cislău
Cum vii pe vechiul drum spre Brașov, la intrarea în Cislău și treci dealul prin pădure, la Buda Crăciunești, pe mâna dreaptă a splendidului Trans-Cislău, vezi o culme de deal care domină înălțimile din jur, iar pe platoul acestei culmi răscolită de cârduri de gâște și oi, o bucată de zid vechi. Dacă ești curios și oprești, îți spunem noi unde te afli, pentru că nu există nimic care să te atenționeze: Ai ajuns acolo unde a fost odată Cetatea Doamnei Neaga, fix în locul unde s-a născut voievodeasa, fiica lui Vlaicu clucerul. Adică cea pe care istoria avea s-o amintească sub numele de Doamna Neaga.
Cetatea a apărut înainte de 1500 și a dispărut în neant pe la 1738. Era ca o Curte Domnească a Buzăului, a fost rasă de pe lume de un cutremur și acoperită cu pământ.
Osemintele Doamnei Neaga, descoperite cu ocazia campaniei de săpături efectuate de Nicolae Iorga în 1931, au fost depuse la biserica – monument istoric – din satul Buda, iar în 1936 Comisia Monumentelor Istorice a pus o placă de marmură cu următoarea inscripție: „Aici odihnesc oasele Neagăi, Doamna Țării Românești, soția lui Mihnea Vodă, ale tatălui ei, Vlaicu, și ale altor rude – C.M.I. – 1936”.
Piatra de mormânt a fost amplasată peste locul unde au fost depuse osemintele, în colțul din stânga al pronausului față de ușa de intrare. Astfel, Cetatea Domnească de la Buda e doar o cetate de oase, pentru că numai răposații mai „locuiesc” acolo sus, în margine de pădure.
Comuna Cislău, leagănul a două doamne și, probabil, al un domnitor al Țării Românești
„ÎN VREMEA DE DEMULT, pe când oamenii de pe lumea asta știau şi puteau mai mult decât ce pot şi știu cei de acum, pe când pruncul de trei zile îți număra numai într-o clipă toate stelele de pe cer, şi vedea cu ochișorii cum crește iarba câmpului şi auzea cu urechile cum sfârâie fusele când toarce păianjenul… pe vremea de atunci trăia în plaiurile Buzăului o împărăteasă tare şi mare, pe care o chema doamna Neaga. Ea își avea palatele ei tocmai colo, în codrii Cislăului, unde se văd şi astăzi, pe o măgură mare ocolită cu pâraie, temeliile de zid ale cetății ei, iar grădinile şi livezile în care ea se preumbla, când i se făcea urât acasă, şi le avea pe colnicele Lapoșului, unde stă şi acum puțul ei cu colac de piatră, săpat cu slove pe care, zău, nici cei mai cărturari din ziua de astăzi nu le mai pot ghici.”
Așa își începe Alexandru Odobescu, în Pseudo-Kynegetikos, legenda fiului de împărat care a plecat la vânat. Iar povestea nu e departe de realitate. Deoarece, foarte puțini știu că singura localitate din județul Buzău care a dat două doamne pe scaunul Țării Românești a fost Cislăul. Prima, mult mai puțin cunoscută, a fost sora lui Vlaicu clucerul din Cislău și mătușa Doamnei Neaga, Rada, căsătorită dinainte de 1523 cu portarul Vlad Vintilă viitorul domnitor de la 1532-1535 urmaș nelegitim al lui vodă Radu cel Mare (1495-1508).
Cea de a doua, dar și cea mai cunoscută, a fost Doamna Neaga, celebră și cu o amintire puternică în spațiul de la Curbura Carpaților. Ea a fost fiica lui Vlaicu clucerul din Cislău și soția nefericită a lui Mihnea al II-lea Turcitul (1577-1583 ; 1585-1591), unul dintre puținii domnitori excomunicați de Biserica Noastră. Prin Vișa, amanta Turcitului care era, nici mai mult nici mai puțin, decât vară a Doamnei Neaga și viitoarea mamă a domnitorului Radu Mihnea (1601-1602 ; 1611-1616), și prin faptul că nu se știe cu precizie locul de naștere al acestuia, s-ar putea spune că Cislăul a dat Țării Românești și un domnitor.
Urmașii Doamnei Neaga
La restaurantul din centrul Cislăului, de peste drum de statuia lui Neacșu, patru vlăjgani zdraveni se răcesc la o bere de vipia de afară. Tuspatru sunt cislăieni neaoși, adică locuitori ai comunei Cislău, de la curbura Carpaților, localitate cunoscută îndeosebi pentru țuica și caii de rasă din zonă. Sunt românii care locuiesc la doar câțiva kilometri de cetatea de baștină a Doamnei Neaga.
Consiliul Județean Buzău dotează școlile din satele buzoiene cu microbuze electrice
Spun că se trag din foștii „rumceni” și se cred urmașii Doamnei Neaga, chit că nu există un argument istoric în acest sens. Vali, mai dezghețat, are cinzeci și ceva de ani, studii medii, și fără serviciu.
„Unu la mână, ca orice român, tre’ să te simți mândru că ești urmașul lu’ Doamna Neaga! Să luăm o anumită parte din ceea ce a făcut ea! Acum sunt vremuri foarte grele…”, e cam dezlânat la vorbă nenea Vali. Florin, de 26 de ani, și el șomer, îl completează mai coerent: „Ne mândrim că avem și noi în zona noastră pe cineva ca Doamna Neaga! E un model că a luptat până în ultima clipă cu turcii”.
Claudiu, de 37 de ani și de meserie paznic la orice, cumpănește răspunsul la întrebarea care din Doamnele neamului nostru îi place cel mai mult: „Cre’ că Neaga, că a luptat ea pentru sine, da’ și pentru noi! Că, altfel, eram o parte la ruși și restul la alții”. Îi i-a vorba din gură Bobică, jucător al echipei de fotbal Recolta Cislău. „Neaga a fost, la vremea sa, o femeie super! Da’ acu’ ne-am cam dat la fund! Ca domnitor, Vlad Țepeș era bun acum! Cum e Olaru bun la Steaua…”. La sfârșit, toți patru pozează mândri lângă monumentul dedicat lui Neacșu din centrul comunei unde odată s-a înălțat falnică Cetatea domnească a Neagăi Doamna.
Care este cel mai frumos drum de pe Pământ
Revenind la drumurile noastre, Pământul este pavat cu peste 18 milioane de kilometri de șosea, astfel că drumuri frumoase se găsesc pe toată suprafața pământului. Experții în turism au străbătut toată lumea și au ajuns la concluzia că cel mai frumos drum de pe pământ la ora actuală se regăsește în Noua Zeelandă.
Drumul poartă numele de Milford Road. Drumul șerpuiește prin Parcul Național Fiordland, în inima Alpilor de sud și are 230 de kilometri lungime. Milford Road face parte din Autostrada statală 94 și conectează orașul Te Anau cu Milford Sound.
De-a lungul pitorescului drum, turiștii ajung să vadă păduri tropicale foarte frumoase, lacuri cristaline, cascade urlătoare, stânci puternice, precum și culmi acoperite de zăpadă.
Înainte de 1989 persoane care au ajuns întâmplător pe la noi pe la Cislău,și au vizitat acest teritoriu, l-a comparat cu Valea Prahovei.
Ce frumos sunteți! Nimeni nu scrie ca dumneavoastră. Zile minunate să aveți!