joi, 17 aprilie 2025
22.6 C
Buzău

România

22.6 C
Buzău
joi, 17 aprilie 2025
22.6 C
Buzău
Ești aiciBuzăuTezaure monetare din România. Tezaurul de la Cislău

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Tezaure monetare din România. Tezaurul de la Cislău

O comoară mai puțin cunoscută în România, dar extrem de importantă ca valoare istorică, este cea de la Cislău. Pe 12 iulie 1987, trei persoane majore și doi copii, în timp ce reparau gardul unei proprietăți, aflată la distanță de 700 m de marginea satului Bărăști, comuna Cislău, județul Buzău, în zona cunoscută cu numele “Dărâmături”, au descoperit o comoară.

Locul în care a fost descoperită tezaurul de la Cislău este situat în partea de nord-vest a Depresiunii Cislăului, la poalele dealului numit Zamura, undeva sub vârful Muchia Înaltă. În această zonă sunt atestate mai multe așezări anterioare cuceririi romane, dar până atunci nu apăruseră decât foarte rar materiale arheologice mai importante. În apropierea locului în care a ieșit la lumină tezaurul ”cislăian”, la NE de vârful Muchia Înaltă, peste râpa largă de 200-300 metri, se află o creastă lungă, pietroasă, numită Muchia cu Bani. Se spune că și aici s-ar fi descoperit, cu mult timp în urmă, un tezaur, despre care nimeni nu a putut, însă, să ne dea amănunte.

La data de 12 iulie 1987, Nicolae Filip, Ștefan Tănase, Petre Șovar și copiii Mihăiță și Florin Tănase, refăcând gardul unei proprietăți a familiei Tănase, situată la circa 700 metri de marginea satului Bărăști, com. Cislău, jud. Buzău, în zona numită “Dărâmături”, au descoperit un tezaur monetar. Punctul respectiv se află în partea de NV a Depresiunii Cislăului, la poalele dealului Zamura, sub vârful Muchia Înaltă. În această zonă sunt atestate mai multe așezări anterioare cuceririi romane, dar până acum nu au apărut decât sporadic materiale arheologice din secolele II-III.

Tezaurul de la Cislău

De-a lungul timpului, zona a fost foarte circulată, asigurând legături lesnicioase cu Câmpia Buzăului, cu Valea Cricovului și, prin Pasul Buzăului, cu Transilvania. Având nevoie de lemn pentru refacerea gardului, cei cinci au tăiat un prun uscat, la rădăcina căruia au ieșit la iveală mai multe monede. Săpând, au găsit tezaurul. Acesta era depus “într-un obiect ca un corn de bou, care era aplecat spre vale“. Întrucât “obiectul” s-a distrus ușor, nemaiputând fi recuperat nici un fragment din el, se poate presupune că era vorba despre o pungă din material perisabil, probabil piele, ce a luat forma adânciturii în care a luat forma adânciturii în care a fost depusă. Împreună cu “banii” s-a găsit și un fragment ceramic, ulterior pierdut. A doua zi, N. Filip a adunat monedele, împărțite inițial între descoperitori și le-a donat Muzeului Județean Buzău.

Structura tezaurului de la Cislău

Din cele ce știu bătrânii satelor Bărăști și Scărișoara, la locul descoperirii, cu mai mulți ani în urmă, apăreau bani după ploaie: “când venea apa de ploaie mai spăla câte un bănuț pe care îl găseau copiii”. Unul dintre cei care au găsit monede în locul respectiv este și Sandu Câmpeanu, născut la Scărișoara, dar trăitor la Bărăști. Din cei “6-7 bani” descoperiți inițial de acesta, trei au fost recuperați și au ajuns în colecția Muzeului Județean Buzău, la un loc cu restul tezaurului.

comoara de la Cislău
Monede descoperite la Cislău

La o zi sau două după descoperire, un copil din sat a mai găsit o monedă, care, din păcate, s-a pierdut. Se pare, totuși, că tezaurul a fost recuperat în proporție foarte mare. Pe lângă declarațiile descoperitorilor, cercetările întreprinse la fața locului sunt un argument în acest sens. Groapa în care a fost depus tezaurul avea adâncimea de circa 25 centimetri și diametrul de 17-18 centimetri, neputând adăposti mai mult de câteva sute de piese.

Cele 244 de monede din tezaurul de la Cislău, care se găsesc în prezent la Muzeul Județean Buzău, sunt denari romani imperiali din sec. I-II, bătuți după reforma monetară a împăratului Nero. Starea lor de conservare este bună, dar majoritatea prezintă un grad avansat de uzură, din cauza circulației îndelungate. Cu excepția lui Galba, toți împărații care s-au succedat de la Nero la Marcus Aurelius sunt reprezentați în tezaur: Nero, Otho, Vitellius, Vespasian,Titus, Domițian, Nerva, Traian, Hadrian, Antoninus Pius, Marcus Aurelius.
Deși Comoara de la Cislău a fost îngropată după anul 161, numai patru piese din componența sa (1,63 %) sunt datate în timpul domniilor lui Antoninus Pius și Marcus Aurelius. În nord-estul Munteniei se cunosc și alte tezaure de monede romane, care datează din secolul al II-lea. Le amintim pe cele descoperite la Homești și Săhăteni, ambele localități din județul Buzău. Acestora li s-ar putea adăuga alte două tezaure, despre care nu avem însă decât informații sumare. În această situație se află tezaurul de la Clociți, azi Pruneni, comuna Zărnești, jud. Buzău, ”foarte avut în monede de argint, atât din perioada Republicii cât și a Imperiului roman” și cel de la Merei, jud. Buzău, despre care știm că avea în componență piese din vremea antoninilor, dar nimic mai mult.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

GARGARAGII

Ei sunt gargaragii acestei țări. Îi doare-n cur de ce se întâmplă cu viețile voastre, dar vă plâng pe umeri, în campanie, că așa și pe dincolo. Gargaragii George Simion fără politică ar fi nevoit să vândă petarde căci în rest nu are niciun fel de experiență pe piața muncii. Nici măcar un gargaragiu talentat nu e și, aici, oricum, competiția e mult prea mare. Eu nu l-aș lăsa pe Simion nici să aibă grijă de pisicile mele la ce experiență managerială are. Simion fără politică ar fi indiscutabil un om care s-ar zbate la limita sărăciei. Unul care nu știe să facă nimic. La fel și Ponta care ar trebui să intre în pământ pentru banii primiți de la tot...

Dezvăluiri

Răzvan Leu, din Buzău, și țeapa justițiarului Călin Georgescu

Iese la iveală încrengătura din spatele lui Călin Georgescu. Candidatul la Cotroceni, care a raportat „zero costuri" pentru promovare, s-a ales cu plângere penală la DIICOT, pentru înșelăciune. Concret, un om de afaceri din Buzău îi acuză pe Călin Georgescu și pe un apropiat al acestuia, Ionel Rusen, că l-au escrocat cu suma de 1,1 milioane de euro și că banii ar fi fost folosiți pentru a finanța campania electorală a lui Georgescu. Răzvan Leu a depus, la începutul anului,...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Ținutul Buzăului, gardul și leopardul

Avem o țară frumoasă, cu minunății pe care nu știm cum să le arătăm străinilor, la care ajungem greu, pentru că nu construim autostrăzi. Nici măcar nu ne asfaltăm drumurile… Fără strategii, fără promovare, doar cu planuri care rămân pe hârtie și bani cheltuiți fără rost, România rămâne o comoară îngropată adânc în nepăsarea celor care o conduc. Astăzi, EXPRESS SUD-EST vă arată provocările prin care trece un turist care vrea să vadă minunile din Ținutul Buzăului despre care...

- A word from our sponsor -

spot_img

Filip Andrei Ciolacu a ajuns medic la București, în departamentul lui Rafila, deși a luat notă mică la rezidențiat și fusese repartizat în Tg....

La examenul de rezidențiat, fiul lui Ciolacu a ocupat locul 4.503 din 6.243 de candidați. Punctajul lui: 579. Punctajul minim de trecere: 562. Cu toate astea, Filip Andrei Ciolacu a ajuns la Spitalul „Matei Balș”, din Capitală, sub coordonarea ministrului Alexandru Rafila, dezvăluie snoop.ro. Filip Andrei Ciolacu a fost repartizat, conform punctajului, la Târgu Mureș. Apoi, medicul s-a detașat în București, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. Potrivit listei oficiale a UMF, în spitalul Balș, singurul coordonator de...