Un pacient de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranță Săpoca, județul Buzău, a omorât, în noaptea de sâmbătă spre duminică, patru pacienți şi a rănit alți nouă cu un stativ de perfuzie. Presa locală a relatat de mai multe ori, anul trecut, despre problemele de securitate de acolo după ce mai mulți pacienți au reușit să părăsească, fără probleme, perimetrul unității sanitare.
Spitalul Săpoca, sub teroare. Un pacient în vârstă de 38 de ani internat joi seara în spital a ucis 4 bolnavi şi a rănit alți 9. Acesta a intrat cu un stativ de perfuzii în două dintre saloane şi a atacat pacienții care se aflau acolo.
Victimele, fără nicio șansă de apărare
Din primele declarații făcute publice se pare că pacienții omorâți de colegul de salon, dormeau în momentul când aceștia au comis atacul deosebit de grav. Ei nu au avut nicio șansă de a se apăra pentru că erau sedați.
Citește și: Cătălin Canciu, fostul șef al Inspectoratului Școlar Județean Brăila, cunoscut și datorită luptei cu politicienii PSD, aduce acuzații năucitoare Ministerului Educației la final de mandat. „Am schimbat 8 miniștri, unii semidocți certați cu limba maternă”
În urma agresiunii, au fost 13 victime: patru pacienți au decedat (trei au decedat pe loc, iar unul după ce a fost transportat la UPU Spitalul Județean Buzău), trei pacienți sunt răniți cu traumatisme cranio-cerebrale majore şi sase pacienți au traumatisme cranio-cerebrale/faciale minore.
Atacatorul de la Spitalul Săpoca are 38 de ani şi este din Săgeata, județul Buzău, internat voluntar cu sevraj etilic. Bărbatul a fost încătușat de un echipaj de poliție ce sosise pentru a interna un scandalagiu.
Medicul Adrian Zoican de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău a declarat, duminică, pentru News.ro, că victimele au fost agresionat cu un corp contondent, având leziuni la nivelul extremității cefalice.
”Duminică dimineața, au fost aduși la SJU Buzău, zece pacienți dintre care trei în comă. Unul dintre pacienți a fost declarat decedat în urma manevrelor de resuscitare care nu au dat rezultat. Victimele prezintă agresiuni la nivelul extremității cefalice. Unii dintre ei sunt în stare gravă. În afara celor în comă, restul prezintă leziuni la nivelul calotei craniene şi a feței. Majoritatea vor ajunge la București pentru că e nevoie de Neurochirurgie. Primul a plecat cu elicopterul la Floreasca, mai avem aviz de transfer de la spitalele Pantelimon şi Bagdasar”, a declarat Zoican, conform news.ro.
Atacul de la Spitalul Săpoca avut loc în mai puțin de un minut
Viorica Mihalașcu, directoarea Spitalului Săpoca, a declarat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că agresorul era internat într-un salon normal de spital, fără supraveghere suplimentară.
Citește și: Plaja „Trei Papuci” din Constanța, lăsată la mâna șmecherilor. Deși sunt patru instituții care au atribuții de reglementare a situației de aici, plaja constănțeană geme de mașini şi nimeni nu face ordine acolo
”Într-un episod psihotic acut, unul dintre pacienții internați pe secția de acuți şi-a agresat colegii de salon şi pacientele dintr-un salon învecinat. (…) Pacientul despre care vorbim era internat într-un salon cu regim de supraveghere normal. Simptomele pe care le-a prezentat nu prevesteau nenorocirea care urma să se întâmple”, a declarat managerul spitalului.
Viorica Mihalașcu a precizat că ”totul s-a petrecut în mai puțin de un minut”.
”Foarte, foarte repede, nu au putut să intervină. La momentul incidentului, în secție, în pavilionul acela erau 6 asistente medicale, trei infirmiere şi doi muncitori supraveghere pacienți psihici periculoși. Personalul medical nu a apucat să intervină”, a mai spus directorul spitalului.
Agresorul de la Spitalul Săpoca nu era în evidențele Poliției cu trecut infracțional
Agresorul de la Spitalul Săpoca nu era în evidențele Poliției cu trecut infracțional, a declarat, duminică, pentru News.ro, adjunctul comandantului IPJ Buzău, Valentin Miriţă.
Citește și: Atenționare: în România ar putea avea loc un cutremur devastator, care ar afecta „toată Europa”. Date care ar putea confirma acest lucru, autoritățile pregătindu-se intensiv pentru un astfel de dezastru
Miriţă a precizat că bărbatul nu mai prezintă pericol pentru nimeni, fiind încătușat de polițiști, în timp ce la fața locului sunt efective sporite de oameni ai legii.
”Pacientul violent este în custodia Poliției, nu prezintă pericol pentru ceilalți pacienți. Este prezent personalul de supraveghere, iar noi suntem prezenți cu forțe sporite. Ancheta este în desfășurare. Ancheta este sub coordonarea procurorului criminalist de la Parchetul de pe Tribunalul Buzău. Pacientul nu este cunoscut în evidentele Poliției cu un trecut infracțional”, a declarat adjunctul comandantului IPJ Buzău, Valentin Miriţă.
Până acum, doi dintre pacienții transportați Spitalul Județean Buzău au fost transferați la spitale din București.
Ambii răniți sunt în comă, unul a fost transferat cu un elicopter SMURD la Floreasca, cel de al doilea cu o ambulanță.
Mai mulți răniți transportați la București
Cei nouă pacienți de la Spitalul Săpoca, răniți în noaptea de sâmbătă spre duminică, sunt transferați la patru spitale din Capitală. Trei din cei nouă pacienți au răni grave.
„Toți cei nouă pacienți au fost transferați la patru spitale din Capitală – Bagdasar, Floreasca, Municipal şi Pantelimon, doi cu elicoptere SMURD, trei cu ambulanțele, iar alți patru cu autospeciale pentru victime multiple”, a precizat şeful UPU Buzău, medicul Adrian Zoican.
Cine e vinovat de crimele de la Spitalul Săpoca
Pe măsură ce cazul își dezvăluie detaliile, apar și primele informații contradictorii. Principalul subiect de controversă: personalul medical din spital și supravegherea bolnavilor periculoși.
Reprezentanții IPJ Buzău informează că apelul la 112 care anunța atacul de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca a fost efectuat de cadrele medicale, iar echipajul de poliție care se afla în apropierea instituției cu alt caz l-au prins pe pacientul agresiv.
„A fost sesizare pe 112 de la cadrele medicale, iar echipajul nostru de poliție care se afla în imediata apropiere a unității a intervenit pentru imobilizarea persoanei respective, care s-a constatat că era cea care exercitase actele de violență asupra pacienților”, a declarat Amalia Călugăru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Buzău.
Sursa citată a declarat că polițiștii care l-au imobilizat pe bărbat se aflau în apropierea Spitalul de Psihiatrie Săpoca, pentru că gestionau alt caz.
Reprezentanta Poliției a confirmat, pe de altă parte, că bărbatul se află în continuare, sedat, în spitalul în care a comis crimele.
Sindicat: E inadmisibil ca o asistentă, un instructor, o infirmieră să supravegheze 70 pacienți
Membrii sindicatului Sanitas Săpoca spun că personalul medical este insuficient, deși au alertat autoritățile în nenumărate cazuri privința acestui aspect. În plus, sindicatul susține că sporul de periculozitate de 75% pe care l-a avut personalul s-a diminuat la 50%, pe motiv că nu sunt bani.
„Este inadmisibil ca în weekend o asistentă, un instructor și o infirmieră să rămână să supravegheze 70 de pacienți cu probleme psihice și în cod penal”, spun cei de la sindicat.
Ministerul Sănătății și conducerea spitalului Săpoca susțin că în noaptea atacului erau de serviciu medicul de gardă, șapte asistente medicale, trei infirmiere și doi muncitori supraveghere.