duminică, 6 octombrie 2024
19.8 C
Buzău

România

19.8 C
Buzău
duminică, 6 octombrie 2024
19.8 C
Buzău

Consiliul Judeţean Buzău transformă o școală din Smeeni în...

Consiliul Judeţean Buzău este implicat într-un proces administrativ pentru identificarea a două locaţii/imobile, eliberate de sarcini administrative, care ar putea face obiectul reorganizării structurale...
Ești aiciBuzăuSpitalul Săpoca, un altfel de Caracal care îngrozește România. Un bărbat a...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Spitalul Săpoca, un altfel de Caracal care îngrozește România. Un bărbat a ucis patru pacienți și a rănit alți nouă cu un stativ de perfuzie. Cine e de vină pentru masacrul de la Spitalul Săpoca

Un pacient de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranță Săpoca, județul Buzău, a omorât, în noaptea de sâmbătă spre duminică, patru pacienți şi a rănit alți nouă cu un stativ de perfuzie. Presa locală a relatat de mai multe ori, anul trecut, despre problemele de securitate de acolo după ce mai mulți pacienți au reușit să părăsească, fără probleme, perimetrul unității sanitare. 

Spitalul Săpoca, sub teroare. Un pacient în vârstă de 38 de ani internat joi seara în spital a ucis 4 bolnavi şi a rănit alți 9. Acesta a intrat cu un stativ de perfuzii în două dintre saloane şi a atacat pacienții care se aflau acolo.

Victimele, fără nicio șansă de apărare

Din primele declarații făcute publice se pare că pacienții omorâți de colegul de salon, dormeau în momentul când aceștia au comis atacul deosebit de grav. Ei nu au avut nicio șansă de a se apăra pentru că erau sedați.

Citește și: Cătălin Canciu, fostul șef al Inspectoratului Școlar Județean Brăila, cunoscut și datorită luptei cu politicienii PSD, aduce acuzații năucitoare Ministerului Educației la final de mandat. „Am schimbat 8 miniștri, unii semidocți certați cu limba maternă”

În urma agresiunii, au fost 13 victime: patru pacienți au decedat (trei au decedat pe loc, iar unul după ce a fost transportat la UPU Spitalul Județean Buzău), trei pacienți sunt răniți cu traumatisme cranio-cerebrale majore şi sase pacienți au traumatisme cranio-cerebrale/faciale minore.

Atacatorul de la Spitalul Săpoca are 38 de ani şi este din Săgeata, județul Buzău, internat voluntar cu sevraj etilic. Bărbatul a fost încătușat de un echipaj de poliție ce sosise pentru a interna un scandalagiu.

Medicul Adrian Zoican de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău a declarat, duminică, pentru News.ro, că victimele au fost agresionat cu un corp contondent, având leziuni la nivelul extremității cefalice.

”Duminică dimineața, au fost aduși la SJU Buzău, zece pacienți dintre care trei în comă. Unul dintre pacienți a fost declarat decedat în urma manevrelor de resuscitare care nu au dat rezultat. Victimele prezintă agresiuni la nivelul extremității cefalice. Unii dintre ei sunt în stare gravă. În afara celor în comă, restul prezintă leziuni la nivelul calotei craniene şi a feței. Majoritatea vor ajunge la București pentru că e nevoie de Neurochirurgie. Primul a plecat cu elicopterul la Floreasca, mai avem aviz de transfer de la spitalele Pantelimon şi Bagdasar”, a declarat Zoican, conform news.ro.

Atacul de la Spitalul Săpoca avut loc în mai puțin de un minut

Viorica Mihalașcu, directoarea Spitalului Săpoca, a declarat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că agresorul era internat într-un salon normal de spital, fără supraveghere suplimentară.

Citește și: Plaja „Trei Papuci” din Constanța, lăsată la mâna șmecherilor. Deși sunt patru instituții care au atribuții de reglementare a situației de aici, plaja constănțeană geme de mașini şi nimeni nu face ordine acolo

”Într-un episod psihotic acut, unul dintre pacienții internați pe secția de acuți şi-a agresat colegii de salon şi pacientele dintr-un salon învecinat. (…) Pacientul despre care vorbim era internat într-un salon cu regim de supraveghere normal. Simptomele pe care le-a prezentat nu prevesteau nenorocirea care urma să se întâmple”, a declarat managerul spitalului.

Viorica Mihalașcu a precizat că ”totul s-a petrecut în mai puțin de un minut”.

”Foarte, foarte repede, nu au putut să intervină. La momentul incidentului, în secție, în pavilionul acela erau 6 asistente medicale, trei infirmiere şi doi muncitori supraveghere pacienți psihici periculoși. Personalul medical nu a apucat să intervină”, a mai spus directorul spitalului.

Agresorul de la Spitalul Săpoca nu era în evidențele Poliției cu trecut infracțional

Agresorul de la Spitalul Săpoca nu era în evidențele Poliției cu trecut infracțional, a declarat, duminică, pentru News.ro, adjunctul comandantului IPJ Buzău, Valentin Miriţă.

Citește și: Atenționare: în România ar putea avea loc un cutremur devastator, care ar afecta „toată Europa”. Date care ar putea confirma acest lucru, autoritățile pregătindu-se intensiv pentru un astfel de dezastru

Miriţă a precizat că bărbatul nu mai prezintă pericol pentru nimeni, fiind încătușat de polițiști, în timp ce la fața locului sunt efective sporite de oameni ai legii.

”Pacientul violent este în custodia Poliției, nu prezintă pericol pentru ceilalți pacienți. Este prezent personalul de supraveghere, iar noi suntem prezenți cu forțe sporite. Ancheta este în desfășurare. Ancheta este sub coordonarea procurorului criminalist de la Parchetul de pe Tribunalul Buzău. Pacientul nu este cunoscut în evidentele Poliției cu un trecut infracțional”, a declarat adjunctul comandantului IPJ Buzău, Valentin Miriţă.

Până acum, doi dintre pacienții transportați Spitalul Județean Buzău au fost transferați la spitale din București.

Ambii răniți sunt în comă, unul a fost transferat cu un elicopter SMURD la Floreasca, cel de al doilea cu o ambulanță.

Mai mulți răniți transportați la București

Cei nouă pacienți de la Spitalul Săpoca, răniți în noaptea de sâmbătă spre duminică, sunt transferați la patru spitale din Capitală. Trei din cei nouă pacienți au răni grave.

„Toți cei nouă pacienți au fost transferați la patru spitale din Capitală – Bagdasar, Floreasca, Municipal şi Pantelimon, doi cu elicoptere SMURD, trei cu ambulanțele, iar alți patru cu autospeciale pentru victime multiple”, a precizat şeful UPU Buzău, medicul Adrian Zoican.

Cine e vinovat de crimele de la Spitalul Săpoca

Pe măsură ce cazul își dezvăluie detaliile, apar și primele informații contradictorii. Principalul subiect de controversă: personalul medical din spital și supravegherea bolnavilor periculoși.

Reprezentanții IPJ Buzău informează că apelul la 112 care anunța atacul de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca a fost efectuat de cadrele medicale, iar echipajul de poliție care se afla în apropierea instituției cu alt caz l-au prins pe pacientul agresiv.

„A fost sesizare pe 112 de la cadrele medicale, iar echipajul nostru de poliție care se afla în imediata apropiere a unității a intervenit pentru imobilizarea persoanei respective, care s-a constatat că era cea care exercitase actele de violență asupra pacienților”, a declarat Amalia Călugăru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Buzău.

Sursa citată a declarat că polițiștii care l-au imobilizat pe bărbat se aflau în apropierea Spitalul de Psihiatrie Săpoca, pentru că gestionau alt caz.

Reprezentanta Poliției a confirmat, pe de altă parte, că bărbatul se află în continuare, sedat, în spitalul în care a comis crimele.

Sindicat: E inadmisibil ca o asistentă, un instructor, o infirmieră să supravegheze 70 pacienți

Membrii sindicatului Sanitas Săpoca spun că personalul medical este insuficient, deși au alertat autoritățile în nenumărate cazuri privința acestui aspect. În plus, sindicatul susține că sporul de periculozitate de 75% pe care l-a avut personalul s-a diminuat la 50%, pe motiv că nu sunt bani.

„Este inadmisibil ca în weekend o asistentă, un instructor și o infirmieră să rămână să supravegheze 70 de pacienți cu probleme psihice și în cod penal”, spun cei de la sindicat.

Ministerul Sănătății și conducerea spitalului Săpoca susțin că în noaptea atacului erau de serviciu medicul de gardă, șapte asistente medicale, trei infirmiere și doi muncitori supraveghere.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

BIȘNIȚARI DE SIMILEASCA

N-am crezut niciodată că viața politico-socială a unui țărișoare precum Românica poate ajunge să semene cu bălăcăreala promiscuă a unor țațe de Simileasca. Şi încă Simileasca are un avantaj: are regulile ei, ștaiful ei şi, mai ales, locul ei. Nu se dă drept altceva decât este. Or sunt zile când, privind de la Primăria Buzău, sau răsfoind ziarele lu’ Toma de la primărie ori ale lui Neagu de la CJ, mi se pare că m-am născut într-o țărișoară incertă, fără legi, fără consistență, fără sens: un fel de șir de căruțe cu coviltir, cu o șleahtă de bulibași care joacă barbut continuu, nemaiștiind când e zi și noapte. Mi-e scârbă și sunt trist. Trist pentru că niște bișnițari de Simileasca...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...