marți, 25 martie 2025
17.5 C
Buzău

România

17.5 C
Buzău
marți, 25 martie 2025
17.5 C
Buzău

Revoltă la Focșani. Cristi Misăilă a pus taxă pe...

O taxă specială introdusă de primarul Cristi Misăilă la Focșani a creat revoltă în rândul localnicilor: impozitul pe iluminatul public. Mulți locuitori consideră taxa abuzivă,...
Ești aiciBuzăuSpitalul Județean Buzău, investiții pe bandă rulantă. Noua Unitate de Primiri...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Spitalul Județean Buzău, investiții pe bandă rulantă. Noua Unitate de Primiri Urgențe, aproape de final

La Spitalul Județean de Urgență Buzău, cea mai mare unitate spitalicească din județ, investițiile sunt departe de a se fi încheiat. În prezent, lucrările sunt pe final la noua Unitate de Primiri Urgențe, iar Consiliul Județean anunță că în curând se va construi o nouă clădire, care va găzdui o secție de recuperare, formată din mai multe cabinete medicale. Investiția masivă, de 15.092.279,60 lei cu TVA, va fi suportată din bugetul Consiliului Județean, iar durata lucrărilor va fi de 12 luni de la emiterea ordinului de începere.

Decizia a fost luată de autoritățile județene din mai multe motive, ce țin nu doar de cererea mare din partea pacienților pentru o astfel de secție de recuperare, ci și din dorința de a atrage personal medical la Buzău, care să aibă la dispoziție toate facilitățile pentru a-și face meseria.

Trans Cislău, feerie de toamnă în Munții Buzăului. O șosea modernizată acum un an de CJ Buzău, la bătaie cu Transfăgărășanul și Transalpina

„<Sănătatea este o stare de bunăstare totală fizică, mentală și socială și nu constă numai din absența bolii sau infirmității>. Deși s-au depus eforturi susținute de îmbunătățire a sistemului public medical în țara noastră, acesta înregistrează în continuare mari deficiențe comparativ cu alte țări. Lipsa disponibilităților financiare a condus către o infrastructură învechită și deficitară, ce a avut ca efect un exod major al resurselor umane.

În acest context, sistemul medical are nevoie în continuare de modificări legislative, de reformare prin găsirea de soluții viabile ce pot contribui atât la îmbunătățirea și eficientizarea infrastructurii, cât și la fidelizarea resursei umane – condiții primordiale în atingerea unor performanțe de înaltă calitate, precum și în atingerea obiectivelor propuse la nivelul Uniunii Europene cu privire la asigurarea unui nivel ridicat de protecție a sănătății umane, asigurarea unor locuri de munca în condiții decente și, implicit, creșterea nivelului de trai”, se precizează în documentele Consiliului Județean.

Ce cabinete vor funcționa în cadrul secției de recuperare de la Spitalul Județean Buzău

Buzoienii vor avea la dispoziție mai multe cabinete pentru a-și trata diversele probleme de sănătate, pentru care, în prezent, sunt nevoiți să meargă în alte județe. Noua clădire va avea un regim de înălțime P+1E, la parter vor fi amplasate cabinetele de electroterapie și ultrasunete+laser, magnetoterapie, înaltă frecvență, kinetoterapie, parafină, baie galvanică, masaj, drenaj limfatic și un cabinet medic consultații. Etajul va fi destinat birourilor pentru personalul tehnic și administrativ, achiziții și aprovizionare, sala de ședințe, precum și vestiarele pentru personal. Clădirea va fi legată de Spitalul Județean printr-un hol, așa încât să se poată ajunge cu ușurință la alte secții. Până la a demara lucrările de construire, terenul pe care va fi amplasată construcția trebuie curățat corespunzător, iar magaziile dărăpănate aflate în zona respectivă trebuie dărâmate.

Cum a ajuns Florin Vizan jupân peste Administrația Portului Constanța. „Ingineria” lui Grindeanu pe o lege modificată pentru a-l pune pe Vizan jupân la Administrația Portului Constanța

„Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, articulațiile și mușchii se deteriorează, aceștia fiind predispuși la diverse leziuni și complicații (ex: artrită, osteoporoză etc.). Ajutorul de specialitate poate îmbunătăți mișcarea, coordonarea și ajută la păstrarea funcțiilor organelor afectate cât mai mult timp posibil prin tratamente de recuperare medicală care sunt în general non-invazive sau minim-invazive.

De asemenea, recuperarea medicală se impune întregii populații și în urma anumitor intervenții chirurgicale pentru recăpătarea /îmbunătățirea flexibilității, fiind un ajutor în primul rând fizic pentru persoana în cauză, dar și moral, ajutând la o recuperare mai ușoară și la o tranziție mai lină între capacitățile individuale înainte și după operație.

Totodată, recuperarea se înscrie și în specialitatea medicinei preventive, astfel că, printr-un tratament adecvat, se pot preveni diverse intervenții chirurgicale și se pot ameliora dureri datorate unor traumatisme cauzate de accidentări, boli, posturii incorecte la birou, în timpul somnului etc.”, se mai precizează în proiectul de hotărâre al Consiliului Județean.

Spitalul Județean Buzău va avea și o Unitate de Servicii Proprii

Și munca angajaților din cadrul Spitalului Județean va deveni mai ușoară din anumite privințe, pentru că există planuri de a amenaja o Unitate de Servicii Proprii, în care se vor muta arhiva medicală, serviciul propriu de pompieri și atelierul de mentenanță. Valoarea totală a acestei investiții este de 4.455.824,38 lei cu TVA, bani proveniți tot din bugetul Consiliului Județean.

Tot în plan este și reorganizarea parcării, pentru că fluxul mare de autovehicule „în prezent se realizează haotic”, după cum se precizează în proiectul de hotărâre, ba mai mult, în cazul unui incendiu la Spitalul Județean, autospecialele pompierilor nu ar putea ajunge la toate clădirile. Situația riscantă a fost semnalată în mai multe rânduri de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău, așa că autoritățile au decis să ia măsuri.

„În prezent, spitalul nu are organizată arhiva medicală, documentele fiind depozitate în spații improprii, în subsoluri și în încăperi ce nu îndeplinesc sub nicio formă condițiile de siguranță și securitate adecvate pentru depozitare și operare, fiind anual observații din partea ISU Buzău; observații din partea operatorilor de prevenire și stingere incendiu sunt și în privința circulațiilor carosabile în incinta spitalului, în prezent neputându-se circula cu autospecialele de stins incendiu printre toate clădirile, iar în partea de sud-est a amplasamentului parcarea este neorganizată și neamenajată, în prezent aceasta se realizează haotic și direct pe pământ / platformă balast.
Orice unitate spitalicească are nevoie de spații tehnice care să deservească funcțiuni conexe actului medical și care să asigure, în condiții optime, inclusiv depozitarea și, respectiv, arhivarea documentelor medicale, unele dintre acestea cu obligativitatea păstrării până la 70 de ani (…) Atelierul pentru mentenanță este prevăzut pentru activitatea unui maistru pentru repararea diverselor dotări de dimensiuni mici – funcțiune absolut necesară într-o astfel de unitate. Biroul de  maiștri este destinat grupării în așteptare a tehnicienilor personal propriu, alcătuit din doi maiștri, patru zugravi și trei tehnicieni centrală”, după cum se mai arată în proiectul de hotărâre al Consiliului Județean.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Bolojan și „mănăstiruțele” din PNL

Eram convins că toate reformele începute de Ilie Bolojan atât în PNL, dar şi la locul de muncă din Senat, nu vor fi primite cu aplauze nici măcar în propriul partid. Mă aşteptam însă ca, o perioadă de timp, cârcotelile să aibă loc pe la colţuri, prin birturi conspirative sau prin vreo toaletă frumos mirositoare din Bruxelles. Fiindcă PNL-iştii au mare nevoie de Bolojan, măcar la nivel de imagine, fostul primar al Oradiei scoţându-i pur şi simplu din gunoi, după calamitatea de la alegerile prezidenţiale. Iată, însă că deja o voce s-a ridicat public împotriva lui Bolojan, şi încă pe un ton foarte vehement, ca să nu spun mitocănesc. Mă refer la Silviu Mănăstire, fost secretar general adjunct al PNL...

Dezvăluiri

Răzvan Leu, din Buzău, și țeapa justițiarului Călin Georgescu

Iese la iveală încrengătura din spatele lui Călin Georgescu. Candidatul la Cotroceni, care a raportat „zero costuri" pentru promovare, s-a ales cu plângere penală la DIICOT, pentru înșelăciune. Concret, un om de afaceri din Buzău îi acuză pe Călin Georgescu și pe un apropiat al acestuia, Ionel Rusen, că l-au escrocat cu suma de 1,1 milioane de euro și că banii ar fi fost folosiți pentru a finanța campania electorală a lui Georgescu. Răzvan Leu a depus, la începutul anului,...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Dumitru Mitroiu, fostul primar din Cislău, la un pas de pușcărie. Ce acuzații i se mai aduc

Dumitru Mitroiu, fostul primar din Cislău, a fost trimis în judecată, alături de un consilier PSD al comunei, după ce din fondurile primăriei ar fi fost achitată contravaloarea energiei electrice consumate de o societate economică aparținând consilierului local, în cuantum de peste 66.000 lei. Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, Dumitru Mitroiu și respectivul consilier PSD al comunei Cislău au fost trimiși în judecată pentru infracțiunile de delapidare şi complicitate la delapidare. Dumitru Mitroiu a plătit facturile unui asociat în...

- A word from our sponsor -

spot_img

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...