sâmbătă, 5 octombrie 2024
18.7 C
Buzău

România

18.7 C
Buzău
sâmbătă, 5 octombrie 2024
18.7 C
Buzău

Consiliul Judeţean Buzău transformă o școală din Smeeni în...

Consiliul Judeţean Buzău este implicat într-un proces administrativ pentru identificarea a două locaţii/imobile, eliberate de sarcini administrative, care ar putea face obiectul reorganizării structurale...
Ești aiciBuzăuSorina Docuz și legăturile periculoase cu comuna Racovițeni din Buzău, epicentrul rețelei...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Sorina Docuz și legăturile periculoase cu comuna Racovițeni din Buzău, epicentrul rețelei de firme care sub protecția premierului Ciolacu sug zeci de milioane de euro de la buget

O întreagă rețea de indivizi care provin din comuna Racovițeni, județul Buzău, și care are directă legătură cu Sorina Docuz, fosta soție a lui Robert Negoiță și apropiată a premierului Marcel Ciolacu, a primit contracte de la primăria Sector 3 condusă de Robert Negoiță, fostul soț al Sorinei. Numele implicate și firmele din cadrul rețele organizate au fost documentate de G4Media.ro pe parcursul mai multor luni. Un aport esențial l-a avut o sursă apropiată afacerii din Sectorul 3.

G4Media a scris că în noiembrie anul trecut, primăria sectorului 3, condusă de Robert Negoiță a scos la licitație un contract de 133 de milioane de lei pentru a asigura până în 2027 hrana elevilor care rămân după ore la școală, în regim de after-school. Contractul a fost câștigat de o firmă din Buzău, în spatele căreia s-ar afla Sorina Docuz, fosta soție a lui Robert Negoiță și apropiată a premierului Marcel Ciolacu.

După aceste dezvăluiri făcute de jurnaliști, firma și-a retras oferta. A încasat totuși 250.000 de euro din acest contract, prin atribuire directă.

DNA a deschis dosar penal

La rândul ei, Direcția Națională Anticorupție a deschis dosar penal în cazul licitației de 27 de milioane de euro de la Sectorul 3, condus de Robert Negoiță, contract atribuit unei companii din anturajul Sorinei Docuz, fosta soție a primarului și o apropiată a premierului Marcel Ciolacu.

Sorina Stan Docuz, amanta de mâna a treia a lui Ciolacu, beneficiara unui „cadou” de 27 milioane de euro de la Sectorul 3. DNA nu vede și nici nu aude

Procurorul șef DNA, Marius Voineag, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că dosarul a fost înregistrat la începutul anului și că procurorul s-a autosesizat din presă, la fel ca în dosarul vaccinurilor. Voineag nu a oferit alte detalii referitoare la persoanele vizate de anchetă, motivând că este vorba de un dosar în lucru.

Context

  • În urmă cu trei luni, G4Media.ro dezvăluia faptul că, pe filiera București-Buzău, a fost creată o rețea de interese care intenționează să obțină fonduri publice în special de la Primăria Sector 3 prin intermediul unor firme private.
  • Prima firmă se numeșteGab Pavolux, a fost fondată în 2013 de un anume Gabi Iulian Slămnoiu din comuna Racovițeni (județul Buzău), asociat, în altă societate, cu Cristina Arghirsora Sorinei Stan Docuz. Sorina Docuz este protejata și apropiata președintelui PSD, premier în funcție, Marcel Ciolacu.
  • Sorina Stan Docuz este la rândul ei din comuna Racovițeni, județul Buzău.
  • În octombrie 2022, Gab Pavolux a fost preluată de Andrei Andrei, un fotomodel care locuiește de mai mulți ani în Dubai alături de soția sa, Flory Nicolaescu, de loc din Buzău.
Sorina Docuz
Sursa Foto: Facebook /Soții Nicolaescu

În ianuarie 2023, Gab Pavolux a închiriat de la o unitate de învățământ din Sectorul 3 o fostă cantină, devenită restaurant de lux după o investiție de circa 2 milioane de euro a Primăriei de sector.

În iunie 2023, aceeași Gab Pavolux s-a înscris la o licitație de 133 de milioane de lei (circa 27,2 milioane de euro) organizată de aceeași primărie pentru servicii de catering – hrană pentru elevii aflați în regim de after-school.

O plângere a uneia dintre societățile participante, care a acuzat faptul că au fost favorizate ofertele Gab Pavolux și a celei de pe locul 2 a fost admisă de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor care a obligat autoritatea contractantă la reevaluarea ofertelor.

Multiple indicii din acest articol publicat pe data de 30 noiembrie conduceau spre persoane aflate în sfera de influență a Sorinei Stan Docuz, familiei acesteia și nu numai. Astfel, terț susținător al ofertei Gab Pavolux de la licitația de la Primăria Sectorului 3 este Bedamiro Holding Parcari Construct, societate din Buzău deținută de Mihai Rotaru, un om de afaceri care a fost finanțator al PSD la scurt timp după alegerea ca președinte al acestei formațiuni a lui Marcel Ciolacu, în 2020.

A doua firmă care face parte din grupul de la Buzău se numește Look Outdoor și este beneficiara unor contracte din partea PSD, banii provenind din bugetul de stat dedicat serviciilor de propagandă ale partidelor politice.

Cristi Mușat, candidatul PNL la Primăria Cislăului. Cine e și de ce candidează? (INTERVIU)

La momentul publicării articolului, Sorina Stan Docuz a declarat că nu a auzit de Gab Pavolux, în timp ce Ciolacu a descris investigația G4Media.ro drept ”o mizerie.”

Se închide cercul: noi indicii care duc spre Sorina Stan Docuz și sora ei, Cristina:

Verificări ulterioare ale G4Media.ro, completate de informații furnizate de o sursă apropiată protagoniștilor din familiile Docuz și Arghir, arată că există două noi indicii care duc spre Sorina Stan Docuz și sora ei, Cristina:

  1. Gabi Slămnoiu,fondatorul firmei Gab Pavolux care i-a cedat firma lui Andrei Andrei în octombrie 2022, este unchiul celor două surori Docuz. Informația a fost confirmată de antrenorul echipei de fotbal din Racovițeni unde au jucat Slămnoiu și Dumitru Docuz, tatăl Sorinei și al Cristinei. Atât Slămnoiu, cât și Sorina au refuzat să vorbească cu G4Media.ro, în timp ce Cristina Arghir s-a rezumat să spună: ”Mă bucur să vă aud, dar nu vreau să vorbesc cu dumneavoastră”. Conform sursei G4Media.ro, Slămnoiu ar fi lucrat, în trecut, ca manipulant mărfuri la firma de comerț alimentar DCZ Shop a nepoatei sale Sorina. De circa doi ani, el ar fi șef de echipă la Algorithm Construcții S3 SRL, subordonată Primăriei Sectorului 3, edil Robert Negoiță, primul soț al Sorinei.
  2. Există o relație apropiată, chiar de rudenie, între Sorina Stan Docuz și Flory Nicolaescu, soția lui Andrei Andrei (patronii din acte ai firmei Gab Pavolux care a câștigat licitația de 27 de milioane de euro de la sectorul 3). O informație furnizată G4Media.ro înainte de publicarea articolului de săptămâna trecută menționa faptul că cele două sunt verișoare, lucru negat de Sorina după o întrebare G4Media.ro pe acest subiect. Ulterior, o altă sursă G4Media.ro a susținut același lucru, cu mențiunea că nu știa dacă sunt verișoare de gradul I sau al II-lea. Zilele trecute, după a doua informație, G4media.ro a descoperit pe Instagram mai mule dialoguri online purtate de cele două femei de-a lungul timpului. La câteva ore după aceste descoperiri, Sorina Stan Docuz și-a schimbat numele contului și a scos poza sa de profil. Ea nu a răspuns unei întrebări G4Media.ro referitoare la natura relației cu Flory Nicolaescu.
Sursa: Captură Instagram / Sus, în chenare negre: Aceeași reacție a Sorinei Stan Docuz la o postare a lui Flory Nicolaescu, înainte și după schimbarea numelui contului. Jos: un dialog online între cele două femei
Sursa: Captură Instagram / Sus, în chenare negre: Aceeași reacție a Sorinei Stan Docuz la o postare a lui Flory Nicolaescu, înainte și după schimbarea numelui contului. Jos: un dialog online între cele două femei

Sorina Docuz și aceleași personaje, mutate între firme

Cercetările G4Media.ro și informațiile unei surse din Sector 3 au mai scos în evidență faptul că ar exista un grup organizat, membrii lucrând fie în firmele private ale grupului, o parte conectate la contracte din bani publici, fie s-au transferat de la societățile private la cele subordonate Primăriei Sectorului 3.

Astfel, buzoianul Sorin Anghel, al cărui număr de telefon mobil apare în contractul semnat de Gab Pavolux pentru închirierea restaurantului La Cantine din Sectorul 3, apare, între 2018 și 2020, ca asociat al firmei Market lângă tine SRL care a primit în pandemie mai multe contracte atribuite direct de către Primăria Sectorului 3.

Pe lângă Market lângă tine și Gab Pavolux, Anghel ar fi lucrat la DCZ Shop (afacere a familiei Docuz) și Look Outdoor, firmă de panotaj unde sora sa Cristina Zuban deține 80%, unde Sorina Stan Docuz este director, iar cifra de afaceri ar proveni, în principal, din contracte atribuite de PSD pentru servicii de propagandă. Sorin Anghel a închis telefonul când l-am sunat și ne-am prezentat.

În Market lângă tine SRL, asociat alături de Anghel a fost Ionel Oancea, de loc din Racovițeni, comună din Buzău de unde provin părinții surorilor Sorina și Cristina și unde a copilărit Flory Nicolaescu, soția fotomodelului din Dubai, în prezent patron în acte la Gab Pavolux.

Pe contul de Facebook al lui Oancea scrie: ”DIN BUZĂU LOCUIESTE LA BUCURESTI LUCREAZA LA DCZ SOW CĂSĂTORIT UN COPIL”. DCZ Shop și Sow atelier sunt afaceri controlate de familia Docuz. La fel ca Gabi Slămnoiu și Dumitru Docuz, Ionel Oancea a fost jucător în echipa de fotbal Flamura Racovițeni.

Cei mai buni prieteni ai familiei lui Gabi Slămnoiu sunt soții Ginel și Leontina Spânu. Despre ultimii, sursa G4Media.ro afirmă că fac parte dintr-un grup mai mare de persoane care ”au muncit la DCZ shop pe post de manipulatori marfă și care acum muncesc la Algoritm sau alte firme ale primăriei (sectorului 3 n.r.).” După ce reporterul G4Media.ro s-a prezentat, și Ginel Spânu a închis telefonul.

Sorina Docuz
Sursa Foto: Facebook / Gabi Slămnoiu, Ginel Spânu și Ionel Oancea, la o partidă de pescuit

Alt exemplu: Dana Eremia, persoana cu care reporterul G4Media.ro a vorbit la telefon, în octombrie, pentru o vizionare a spațiului La Cantine deținut de Gab Pavolux. Inițial, ea a lucrat la Focus Media Outdoor, societate la care manager a fost Sorina Stan Docuz în timpul celui de-al doilea său mariaj, cu omul de afaceri Mădălin Stan. Ulterior, ea s-a mutat la Look Outdoor, societate unde, după divorțul de Mădălin, a ajuns, în calitate de director, Sorina Stan Docuz, iar în calitate de asociat, cea mai bună prietena a acesteia, fotomodelul Roxana Ilie.

Look Outdoor nu a răspuns întrebărilor G4Media.ro despre angajații săi.

Un traseu asemănător a avut și soțul Cristinei Arghir, Alin. Din declarațiile de avere ale acesteia, și ea angajată la o firmă subordonată Primăriei Sectorului 3, reiese că Alin a lucrat la DCZ Shop, Algorithm Construcții, în prezent fiind angajat la Primăria Sectorului 3. G4Media.ro l-a identificat, însă, pe baza prezenței numărului său de telefon mobil în diferite baze de date, drept reprezentant Look Outdoor și Gab Pavolux.
Mare parte din personajele de mai sus, inclusiv surorile Sorina și Cristina, locuiesc în cartierul Trend Residence, cartier de vile și blocuri edificat de omul de afaceri Ionuț Negoiță, fratele edilului Sectorului 3, Robert Negoiță, fostul soț al Sorinei.

Din nou, la judecată

După dezvăluirile G4Media.ro legate de existența unui grup, aparent interpus, care are drept scop obținerea a zeci de milioane de euro din fonduri publice, unul dintre competitorii la licitația de la Primăria Sectorului 3 a cerut Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) anularea procedurii. Motivul: Gab Pavolux ar fi fost avantajată în mod nelegal de către autoritatea contractantă, instituție condusă de Robert Negoiță, unul dintre foștii soți ai Sorinei Stan Docuz.

Pe data de 4 decembrie, la câteva zile după investigația G4Media.ro pe marginea licitației de 133 de milioane de lei organizată de Primăria Sectorului 3, procedură în care pe primele două locuri – câștigătoare – se aflau Gab Pavolux și Titan Edilitara Brăila, o a treia societate care a prezentat o ofertă, Oceanul Indian, a depus plângere la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNCD) – a doua, după o alta, admisă parțial în luna octombrie.

Descalificată de comisia de evaluare în august, Oceanul Indian cere acum anularea procedurii invocând faptul că, deși ofertele Gab Pavolux și Titan Edilitara trebuiau reevaluate în urma deciziei Consiliului din octombrie, acest lucru nu a avut loc, iar cele două societăți au fost desemnate, din nou, câștigătoare ale potului de 27 de milioane de euro.

Între timp, Direcția Națională Anticorupție a deschis dosar penal în cazul licitației de 27 de milioane de euro de la Sectorul 3, condus de Robert Negoiță, contract atribuit unei companii din anturajul Sorinei Docuz, fosta soție a primarului și o apropiată a premierului Marcel Ciolacu.

Procurorul șef DNA, Marius Voineag, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că dosarul a fost înregistrat la începutul anului și că procurorul s-a autosesizat din presă, la fel ca în dosarul vaccinurilor. Voineag nu a oferit alte detalii referitoare la persoanele vizate de anchetă, motivând că este vorba de un dosar în lucru.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

BIȘNIȚARI DE SIMILEASCA

N-am crezut niciodată că viața politico-socială a unui țărișoare precum Românica poate ajunge să semene cu bălăcăreala promiscuă a unor țațe de Simileasca. Şi încă Simileasca are un avantaj: are regulile ei, ștaiful ei şi, mai ales, locul ei. Nu se dă drept altceva decât este. Or sunt zile când, privind de la Primăria Buzău, sau răsfoind ziarele lu’ Toma de la primărie ori ale lui Neagu de la CJ, mi se pare că m-am născut într-o țărișoară incertă, fără legi, fără consistență, fără sens: un fel de șir de căruțe cu coviltir, cu o șleahtă de bulibași care joacă barbut continuu, nemaiștiind când e zi și noapte. Mi-e scârbă și sunt trist. Trist pentru că niște bișnițari de Simileasca...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...