vineri, 22 septembrie 2023
19.3 C
Buzău

România

19.3 C
Buzău
vineri, 22 septembrie 2023
19.3 C
Buzău

Ciolacu tot împărat rămâne

Împăratul din Simileasca, Ion-Marcel Ciolacu I, al tuturor romînilor, trebuie să înțelegeți asta, a cerut zilele astea cu câinele legat de căruță - Câciu,...
Ești aiciBuzăuSă-ți pui comuna pe harta sufletului unui copil. Zeci de îngeri de...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Să-ți pui comuna pe harta sufletului unui copil. Zeci de îngeri de la școlile din comuna Cislău, județul Buzău, s-au întrecut la festivalul „Colindele Cislăului”, a XX-a ediție

Să-ți pui comuna pe care o păstorești de treizeci de ani pe harta sufletului unui copil nu e puțin lucru. Iar lucrul ăsta îl face în fiecare an Dumitru Mitroiu, cel care de ani de zile se zbate să țină în viață cel mai frumos festival de colinde („Colindele Cislăului”) de pe Valea Buzăului.

Citește și: Salvați Copiii trage un semnal de alarmă: Rata mortalității infantile e de cinci ori mai mare în Tulcea decât în București. Ce cauzează clivajul / COMUNICAT DE PRESĂ

Localitatea Cislău este una extrem de frumoasă, ca de altfel tot ce înconjoară Munții Buzăului, localități trainice și bogate, cum zicem noi muntenii de pe valea amintită mai sus. Când vorbesc despre Cislău o fac, în primul rând, cu sufletul, pentru că aici m-am născut și sunt douăzeci de ani de când – Doamne, cum trece timpul! – se organizează Festivalul „Colindele Cislăului”. Am fost părtaș, împreună cu Dumitru Mitroiu, de la prima ediție. Și, iată, au trecut două decenii, timp în care, de la o ediție la alta, copiii din toate satele comunei s-au întrecut și au învățat împreună să buchisească alfabetul magiei colindelor de Crăciun.

Dacă vorbești în rândul copiilor, și nu numai, despre festivalurile lor de pe Valea Buzăului, spui, inevitabil, Cislău. Cu „Colindele Cislăului”. Ceea ce, constat eu, este foarte important. Să pui așezarea pe harta manifestărilor folclorice, dar, mai ales, pe harta sufletelor unor copii, nu e puțin lucru.

Altfel, legăturile mele cu Cislăul nu sunt numai cele ce țin de obârșia mea ca individ, ci sunt și culturale, de tot ce ține de tradițiile așezării. Când vorbesc despre Cislău, din punctul meu de vedere, mă regăsesc în zestrea ce o are așezarea aceasta de la margine de munte unde, de fiecare dată, am avut de ce și pentru ce să mă bucur. Ca om, ca scriitor și jurnalist.

„Colindele Cislăului” și boierii de la Cislău

Colindele Cislăului
Dumitru Mitroiu

Colindul se cântă, prin definiție, pentru ceva anume. Pentru mere, nuci, un pahar de țuică sau bani. E ca un fel de glas de copil care în loc de dușmani cântă despre îngeri. Îți dai seama de asta și din versurile colindelor.

Asta e tradiția, dar la un festival de colinde e super ciudat să cânți despre boieri, gazde și omenit. Cine-s boierii? Publicul? Și cu ce îl omenim pe copii? Intrarea a fost liberă. Dacă aruncai o privire panoramică rapidă prin Căminul cultural de la Cislău îți dădeai seama că boierii nu erau acasă în seara aia. În afară de copii. Ei au adus îngerii în sala aia zgomotoasă, asta făcându-i niște nobili. Copii de oameni sărmani, dar nobili. Apoi, boier a mai fost Dumitru Mitroiu, cel care i-a premiat pe îngerii care au trezit îngerii sărbătorii în noi.

Publicul a fost hipnotizat de copii

Am văzut, joi, la „Colindele Cislăului” oameni fermecați de colindători. Părinți, prieteni, copii nerăbdători, dar leșinați în picioare. Când am ajuns la Cislău, am rămas surprins să văd că oamenii nu prea vorbeau între ei în timpul pieselor. Publicul era în tăcere, atent la colindători și plin de evlavie. Ăsta a fost primul gând care mi-a trecut prin minte. Având în vedere caracterul religios al colindelor, oamenii au stat să le asculte ca și cum erau la biserică.

Probabil credeau că e o blasfemie să vorbești în timpul colindelor sau să cânți cu copiii. Erau și nemișcați, doar țineau telefoanele în mână, ca și cum ar ține lumânările în biserică. Un prieten mi-a spus că a rămas nemișcat non-stop timp de o oră. Adică pe tot parcursul concursului. Colindele sunt foarte scurte. Mi s-a părut că majoritatea sunt de două sau trei minute. Deci nu a durat foarte mult ziua de festival.

La anul și La Mulți Ani!

Clinchetul colindelor ușor de recunoscut te emoționează. Nu pentru că te face să-ți recapeți „magia” aia pentru Crăciun sau trezește creștinul din tine. Ăsta e rostul colindelor, la urma urmei, să-ți dea un boost pentru sărbătorile de Crăciun sau să anunțe nașterea lui Iisus Christos. Cu copiii se întâmplă altceva. Pentru că și noi am crescut cu magia lor, colindele interpretate de aceștia sunt parcă o întoarcere în timp.

Ajuns la Buzău, mă gândeam că poate publicul stătea în liniște pentru că se agăța de orice amintire din copilărie trezită de vocile copiilor. Oamenii încercau să-și amintească de niște vremuri când totul era mai ușor. Și dacă se concentrau foarte atent la ce auzeau pe scenă poate rămâneau mai mult în trecut. Copiii nu cântă doar niște colinde. Ne cântă propria noastră copilărie, trezindu-ne amintiri puternice și personale.

Apoi, bucuria de la final a copiilor. Timp de câteva minute, s-au bucurat intens și de-a adevăratelea. Cu scandări, dansând de bucurie, cu lacrimi în ochi! Nu în toate cazurile – vorbim aici de cei de la Buda-Crăciunești. Apoi, depinde de la câștigător la câștigător. La unii nu s-a întâmplat asta. Poate la anul. La anul și La Mulți Ani!

Colindele Cislăului. Lista premianților:

Secțiunea Grădinițe

  1. Grădinița Buda-Crăciunești
  2. Grădinița nr. 1 Cislău
  3. Grădinița Scărișoara

Mențiune: Grădinița nr. 2 Cislău

Secțiunea Clasele primare I – IV

  1. Clasa a I-a, Șc. gen. Cislău
  2. Clasa a III-a, Șc. gen. Cislău
  3. Clasa pregătitoare, Șc. gen. Scărișoara

Mențiune: Clasa a IV-a, Șc. gen. Buda-Crăciunești

Secțiunea Clasele gimnaziale

  1. Șc. gen. Scărișoara
  2. Șc. gen. Cislău
  3. Corul parohial Cislău

Mențiune: Corul clasei a VII-a Cislău

MARELE PREMIU

Corul parohial Buda-Crăciunești

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un „Like”, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Ciolacu tot împărat rămâne

Împăratul din Simileasca, Ion-Marcel Ciolacu I, al tuturor romînilor, trebuie să înțelegeți asta, a cerut zilele astea cu câinele legat de căruță - Câciu, ce dracu’ bă, nu știe regele euroilor ce face împăratul, ia fă-ți ordine în regat – pe când se afla la cort în Victoriei, niște bănuți pentru supusul său Mihai Cristian Ciolacu, aflat momentan sub formă de împrumut, pentru niște treburi europene. Cică, zice împăratul Ciolacu, nepotul ăsta al lui, unii îi zic patron de draperie, ar vrea s-o pună de niscaiva fotovoltaice, să aibă și gura lor ce să mănâncă după ce iese el la pensie. Şi Marcelică, cu coroană fără frică, nu vorbește aiurea sub coviltir, el vine nene şi-ți pune argumentele pe masă,...

Dezvăluiri

Pas cu pas, Ciolacu pune laba pe toate farmaciile din țară

♦ Firma Marcos Provit, care deţine farmaciile Evofarm, este controlată de Marius Gabriel Neagu, Andrei Isac şi Andrei Robert Tănase, potrivit platformei termene.ro ♦ Aceeaşi firmă, Marcos Provit, este şi acţionar majoritar al Evo Nuclear, firmă înfiinţată în 2022, unde acţionar este și Mihai Cristian Ciolacu, nepotul premierului Marcel Ciolacuși interfața acestuia în mafia medicamentelor. Lanţul de farmacii Evofarm, cu 126 de unităţi în mai multe judeţe din ţară, potrivit informaţiilor publice de pe site-ul instituţiei, preia 22 de far­ma­cii...
spot_img

REPORTAJ

Cătina, comuna din Buzău...

În urmă cu doi ani, Express Sud-Est scria un articol în care își exprima speranța că această comună extrem de frumoasă, de altfel, își va schimba statutul de localitate săracă abandonată la cheremul unor borfași politici. Articolul a făcut vâlvă pe rețelele sociale, cu toate că nu era o surpriză. De câțiva ani de zile mai toate știrile care ies din Cătina sunt despre relația primarului cu comunitatea. Știu pentru că am fost acolo de mai multe ori în ultimii ani - inițial să scriu despre scandalurile care parcă...

Pe urme de baladă. Sărbătoare și amintire cu...

La Gura Teghii, liniștea vine dinspre Penteleu, dar nu e totuna cu pacea. Că unii au doar liniște și nenoroc, în loc să aibă pace, dar am întâlnit şi oameni care le au pe amândouă, liniște și pace deopotrivă. Fiindcă și munții sunt împărțiți cu bune şi rele. Dinspre o pădure e bine, dinspre alta e mai puțin bine. Dar unde e pace, e și înțelepciune. La Gura Teghii, la sărbătoarea folclorică „Pe urme de...

Anchete

Cătina, comuna din Buzău în care pesediștii distrug tot ce nu au reușit să distrugă liberalii

În urmă cu doi ani, Express Sud-Est scria un articol în care își exprima speranța că această comună extrem de frumoasă, de altfel, își va schimba statutul de localitate săracă abandonată la cheremul unor borfași politici. Articolul a făcut vâlvă pe rețelele sociale, cu toate că nu era o surpriză. De câțiva ani de zile mai toate știrile care ies din Cătina sunt despre relația primarului cu comunitatea. Știu pentru că am fost acolo de mai multe ori în...

- A word from our sponsor -

spot_img