Consiliul Judeţean Buzău, coordonat de Petre Emanoil Neagu, este implicat în derularea celei mai mari investiţii pentru reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere judeţene, fiind vorba despre cea mai mare sumă extrabugetară atrasă de această instituție, cu o valoare de 80 de milioane de euro. Finanţarea va fi folosită pentru încheierea programului de modernizare a celui mai lung drum judeţean, DJ 203K, tronsonul care va intra în lucru fiind situat între Podul Muncii (Vintilă – Vodă) şi Plaiul Nucului (Lopătari), pe o lungime de 30 de kilometri.
Finanțarea a fost obţinută prin Programul Regional Sud-Est 2021-2027, din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar valoarea totală a proiectului este de 601.310.496,21 cu TVA inclus (121.139.146,66 euro), din care valoarea eligibilă este de 397.103.999,99 lei (80 mil euro).
Conform declaraţiilor preşedintelui Neagu, pe care le-a făcut joi, în compania directorului Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminița Mihailov – prezentă la Buzău cu ocazia semnării contractului de finanțare -, la acest moment este în curs licitaţia pentru atribuirea contractului de execuţie, dar avantajul câştigătorului va fi că etapa de proiectare este deja realizată, ca urmare a implicării echipei de specialişti din cadrul Consiliului Judeţean, care a identificat o finanţare europeană, astfel că va putea fi vorba despre o scurtare a termenului de execuţie cu cel puţin doi ani.
De-a lungul tronsonului de 30 de kilometri, constructorul va reabilita, moderniza sau chiar edifica nu mai puţin de 11 poduri, în timp ce lucrările efective identifică 12 categorii de niveluri profesionale: modernizarea structurii existente, colectarea şi evacuarea dirijată a apelor pluviale, realizarea de trotuare, calibrarea albiilor în zona podurilor amenajate, lucrări pentru protecţia malurilor sau lucrări pentru devierea reţelelor de apă potabilă sau a celor de distribuţie a energiei electrice. Specialiştii estimează că, odată cu finalizarea acestei etape în modernizarea DJ 203K şi înlesnirea accesului la o zonă cu potenţial turistic, drumul va fi folosit anual de aproximativ 30 de milioane de oameni. Beneficiarii direcţi, locuitori în zonă, vor fi 11.616 cetăţeni, fiind vorba de comunele Vintilă Vodă, Mânzălești, Lopătari, Bisoca și Sărulești. Durata de implementare a proiectului este de 54 de luni.