Pădurea Crâng din Buzău ar putea deveni istorie, dacă un proiect lansat în dezbatere publică de Consiliul Județean (CJ) Buzău este adoptat în plenul Consiliului.
Un proiect lansat în dezbatere publică de Consiliul Județean (CJ) Buzău a iscat controverse ca urmare a faptului că Pădurea Crâng, rămășită a celebrilor Codrii ai Vlăsiei, declarată rezervație naturală protejată, ar urma să fie radiată din viitoarea listă a zonelor protejate de interes județean.
CJ Buzău vrea să scoată rezervația naturală Pădurea Crâng din lista ariilor protejate. Reprezentanții CJ Buzău au întocmit un proiect de revizuire a unei hotărâri din anul 1995 care cuprinde zonele şi monumentele naturale protejate de pe teritoriul județului. Pe noua listă se regăsesc obiective precum Vulcanii noroioși, Dealul cu lilieci de la Cernătești, Balta Albă, Focul Viu.
Pe de altă parte, proiectul lansat în dezbatere publică precizează că Pădurea – Parc Crâng a fost radiată din listă motivat de faptul că, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) 57/2007, nu intră sub incidența actului normativ menționat „parcurile şi grădinile publice sau private de agrement cu excepția cazurilor în care acestea au elemente şi bunuri cu valoare de patrimoniu natural”.
CJ Buzău au fost depuse mai multe puncte de vedere cu privire la revizuirea listei cu arii protejate
Potrivit conducerii CJ Buzău, proiectul nu a fost adoptat la acest moment, iar societatea civilă poate transmite propuneri cu privire la viitoarea hotărâre care va cuprinde zonele şi monumentele naturale protejate de pe teritoriul județului.
„Vreau să fac o precizare foarte importantă: Consiliul Județean Buzău nu a intervenit asupra stabilirii ariilor naturale sau a speciilor de plante sau animale protejate. Prin acest proiect de hotărâre, Consiliul Județean Buzău doar ia act de zonele protejate de interes național sau județean, stabilite şi aprobate prin Legea nr 5/2000, OUG 57/2007 şi ale listei roșii IUNC.
Este un proiect de hotărâre pentru revizuirea unei hotărâri a Consiliului Județean Buzău din anul 1995, ce avea la bază o legislație anterioară anului 1990. Prin urmare, este necesară revizuirea acestui act administrativ, prin transpunerea legislației național în vigoare.
Proiectul se află în dezbatere publică, nu a fost adoptat încă de Consiliul Județean Buzău şi fiecare cetățean, ONG sau instituție poate transmite opinii, propuneri, sugestii până la data de 27 noiembrie 2023″, a transmis, pentru Agerpres, președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.
Pădurea Buzău, pe mâna mafiei imobiliare
În urma unei adrese, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Buzău a transmis că, potrivit OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, bunuri de patrimoniu natural cu regim de protecție și conservare dobândit până la intrarea în vigoare a ordonanței sau prin acte cu caracter normativ emise de autoritățile administrației publice centrale sau locale își păstrează același regim.
„Pădurea Crângul Buzăului a fost declarată rezervație naturală prin Hotărârea CJ nr.13/1995. Potrivit expunerii de motive a președintelui CJ Buzău, supunerea spre dezbatere şi aprobare a acestei hotărâri s-a fundamentat pe faptul că, în lipsa unei legi prin care să se instituie un regim de protecție, un număr însemnat de rezervații naturale, monumente ale naturii şi specii rare de floră şi faună identificate în județul Buzău sunt supuse degradării.
Ca urmare, scopul adoptării Hotărârii CJ nr.13/1995 este acela de a asigura cadrul legal pentru protejarea şi conservarea bunurilor patrimoniului natural al județului, prin stabilirea unui regim de protecție a zonelor naturale, monumentelor naturii şi speciilor de floră şi faună considerate de importanță deosebită sau vulnerabile.
Atât OUG nr.236/2000, abrogată cât şi OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, în vigoare, au stabilit categoriile de arii naturale protejate, printre care şi cele de interes județean sau local declarate prin hotărâri ale consiliilor județene sau locale şi, în ambele ordonanțe, la art.13, s-a stipulat că: ariile naturale protejate de interes național, internațional, respectiv comunitar precum şi celelalte bunuri de patrimoniu natural cu regim de protecție şi conservare dobândit până la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență sau prin acte cu caracter normativ emise de autoritățile administrației publice centrale sau locale, își păstrează același regim.
În ceea ce privește proiectul de hotărâre de modificare/actualizare a HCJ nr.13/1995, precizăm că potrivit OUG nr.57/2007, responsabilitățile de administrare a ariilor naturale protejate şi a altor bunuri ale patrimoniului natural, puse în regim special de protecție şi conservare prin hotărâri ale autorităților administrației publice locale, revin autorităților care au emis hotărârile.
Precizăm, de asemenea, că OUG 57/2007 nu conține o procedură pentru revizuirea actelor cu caracter normativ emise de autoritățile administrației publice județene sau locale cu conține prevederi referitoare la modalitatea prin care se declară şi se instituie regimul ariilor naturale protejate de interes județean şi local”, au precizat, pentru Agerpres, reprezentanții APM Buzău.