miercuri, 6 decembrie 2023
3.6 C
Buzău

România

3.6 C
Buzău
miercuri, 6 decembrie 2023
3.6 C
Buzău
Ești aiciBuzăuPădurea Crâng, în pericol de a fi scoasă din lista ariilor protejate....

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Pădurea Crâng, în pericol de a fi scoasă din lista ariilor protejate. CJ Buzău merge pe mâna mafiei imobiliare

Pădurea Crâng din Buzău ar putea deveni istorie, dacă un proiect lansat în dezbatere publică de Consiliul Județean (CJ) Buzău este adoptat în plenul Consiliului.

Un proiect lansat în dezbatere publică de Consiliul Județean (CJ) Buzău a iscat controverse ca urmare a faptului că Pădurea Crâng, rămășită a celebrilor Codrii ai Vlăsiei, declarată rezervație naturală protejată, ar urma să fie radiată din viitoarea listă a zonelor protejate de interes județean.

Spitalul Județean Buzău, mediocritatea și nepăsarea. Cel mai bun doctor buzoian rămâne tot trenul de București…

CJ Buzău vrea să scoată rezervația naturală Pădurea Crâng din lista ariilor protejate. Reprezentanții CJ Buzău au întocmit un proiect de revizuire a unei hotărâri din anul 1995 care cuprinde zonele şi monumentele naturale protejate de pe teritoriul județului. Pe noua listă se regăsesc obiective precum Vulcanii noroioși, Dealul cu lilieci de la Cernătești, Balta Albă, Focul Viu.

Pe de altă parte, proiectul lansat în dezbatere publică precizează că Pădurea – Parc Crâng a fost radiată din listă motivat de faptul că, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) 57/2007, nu intră sub incidența actului normativ menționat „parcurile şi grădinile publice sau private de agrement cu excepția cazurilor în care acestea au elemente şi bunuri cu valoare de patrimoniu natural”.

CJ  Buzău au fost depuse mai multe puncte de vedere cu privire la revizuirea listei cu arii protejate

Potrivit conducerii CJ Buzău, proiectul nu a fost adoptat la acest moment, iar societatea civilă poate transmite propuneri cu privire la viitoarea hotărâre care va cuprinde zonele şi monumentele naturale protejate de pe teritoriul județului.

Socares, prala? Vine fiscul și-ți ia calul? Ciolacu din Buzău, nu ăla din Beijing, a început campania electorală, pe acorduri de vioară

„Vreau să fac o precizare foarte importantă: Consiliul Județean Buzău nu a intervenit asupra stabilirii ariilor naturale sau a speciilor de plante sau animale protejate. Prin acest proiect de hotărâre, Consiliul Județean Buzău doar ia act de zonele protejate de interes național sau județean, stabilite şi aprobate prin Legea nr 5/2000, OUG 57/2007 şi ale listei roșii IUNC.

Este un proiect de hotărâre pentru revizuirea unei hotărâri a Consiliului Județean Buzău din anul 1995, ce avea la bază o legislație anterioară anului 1990. Prin urmare, este necesară revizuirea acestui act administrativ, prin transpunerea legislației național în vigoare.

Proiectul se află în dezbatere publică, nu a fost adoptat încă de Consiliul Județean Buzău şi fiecare cetățean, ONG sau instituție poate transmite opinii, propuneri, sugestii până la data de 27 noiembrie 2023″, a transmis, pentru Agerpres, președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Pădurea Buzău, pe mâna mafiei imobiliare

În urma unei adrese, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Buzău a transmis că, potrivit OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, bunuri de patrimoniu natural cu regim de protecție și conservare dobândit până la intrarea în vigoare a ordonanței sau prin acte cu caracter normativ emise de autoritățile administrației publice centrale sau locale își păstrează același regim.

„Pădurea Crângul Buzăului a fost declarată rezervație naturală prin Hotărârea CJ nr.13/1995. Potrivit expunerii de motive a președintelui CJ Buzău, supunerea spre dezbatere şi aprobare a acestei hotărâri s-a fundamentat pe faptul că, în lipsa unei legi prin care să se instituie un regim de protecție, un număr însemnat de rezervații naturale, monumente ale naturii şi specii rare de floră şi faună identificate în județul Buzău sunt supuse degradării.

Maliuc, comuna de care medicii fug ca dracul de tămâie

Ca urmare, scopul adoptării Hotărârii CJ nr.13/1995 este acela de a asigura cadrul legal pentru protejarea şi conservarea bunurilor patrimoniului natural al județului, prin stabilirea unui regim de protecție a zonelor naturale, monumentelor naturii şi speciilor de floră şi faună considerate de importanță deosebită sau vulnerabile.

Atât OUG nr.236/2000, abrogată cât şi OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, în vigoare, au stabilit categoriile de arii naturale protejate, printre care şi cele de interes județean sau local declarate prin hotărâri ale consiliilor județene sau locale şi, în ambele ordonanțe, la art.13, s-a stipulat că: ariile naturale protejate de interes național, internațional, respectiv comunitar precum şi celelalte bunuri de patrimoniu natural cu regim de protecție şi conservare dobândit până la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență sau prin acte cu caracter normativ emise de autoritățile administrației publice centrale sau locale, își păstrează același regim.

În ceea ce privește proiectul de hotărâre de modificare/actualizare a HCJ nr.13/1995, precizăm că potrivit OUG nr.57/2007, responsabilitățile de administrare a ariilor naturale protejate şi a altor bunuri ale patrimoniului natural, puse în regim special de protecție şi conservare prin hotărâri ale autorităților administrației publice locale, revin autorităților care au emis hotărârile.

Precizăm, de asemenea, că OUG 57/2007 nu conține o procedură pentru revizuirea actelor cu caracter normativ emise de autoritățile administrației publice județene sau locale cu conține prevederi referitoare la modalitatea prin care se declară şi se instituie regimul ariilor naturale protejate de interes județean şi local”, au precizat, pentru Agerpres, reprezentanții APM Buzău.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Ziua Națională și Unirea la Români

E de-a dreptul penibil că serbăm Ziua Națională într-o zi a unirii. Pentru că niciodată nu a fost atâta dezbinare între români. Între român şi familia lui, între el şi semenii lui, între sat şi oraș, între provincii şi capitală, între provincii între ele. Între români şi unguri, între români, unguri și țigani, între români şi restul Lumii… Ca să existe în documentele oficiale, Unirea trebuie făcută mai întâi în spirit. Din păcate, în partea noastră de lume nici măcar Marea Neagră nu mai este bunul vecin de altădată. Până și ea, cu fiecare an mai mult, ne distruge plajele și nu numai. Sunt unul dintre cei (puțini) care cred că poporul român are un spirit al solidarității naționale minunat...

Dezvăluiri

Sorina Stan Docuz, amanta de mâna a treia a lui Ciolacu, beneficiara unui „cadou” de 27 milioane de euro de la Sectorul 3. DNA...

De la o vreme, DNA se pare că are probleme. Din instituția temută de pe vremea Laurei Kovesi n-a rămas decât numele. Marcel Ciolacu mânărește o licitație de 27 milioane de euro la Sectorul 3, iar DNA se face că nu vede și nici nu aude. Sorina Stan Docuz, amanta de mâna a treia a premierului Ciolacu, este pe punctul de a primi un cadou substanțial de la fostul soț, primarul Sectorului 3 Robert Negoiță. De, vin sărbătorile, vin,...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Gura Teghii. Cu drag de deasupra lumii

Înfiptă în coasta cea mai de miazănoapte a Buzăului, la hotarele Vrancei și Covasnei, vatra comunei Gura Teghii a fost chiar sub Piatra lui Vișan, unde se unesc cele două Bâsce, aproape de locul unde odată se ținea „înțărcatul mieilor”, străbunul ritual tracic de urcare a turmelor spre pășunile din munți. Şi mai sunt ritualuri vechi: "Noaptea oilor", când baciul stă de veghe până în zorii zilei, invocând duhuri şi pândind pe cer constelația "Ciobanul cu oile şi câinii",...

- A word from our sponsor -

spot_img

Dumitru Buzatu, stăpânul sărăciei din Vaslui, a fost reținut de DNA pentru o șpagă de peste 1,2 milioane de lei

Dumitru Buzatu, stăpânul sărăciei din Vaslui, a fost prins vineri seară în flagrant de DNA. Președintele Consiliului Județean Vaslui a ajuns în custodia ofițerilor și procurorilor anticorupție după ce a fost prins primind o șpagă de peste 1,2 milioane de lei. Dumitru Buzatu, șeful Consiliului Județean Vaslui, a fost prins aseară când primea o mită uriaşă pentru atribuirea unui contract. Au urmat percheziţii la vila sa şi apoi audieri nocturne la DNA Iaşi, care s-au încheiat cu reţinerea liderului pesedist...