luni, 2 decembrie 2024
5.2 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img

România

5.2 C
Buzău
luni, 2 decembrie 2024
5.2 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img
Ești aiciBuzăuNicușor Stoica și parfumul TEILOR de la Pănătău
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Nicușor Stoica și parfumul TEILOR de la Pănătău

Am pus TEILOR în titlu, deoarece Nicușor Stoica a reușit să facă o bijuterie din Pănătău. Aici, liniștea nu vine numai dinspre licoarea măiastră a pădurii de tei de pe malul Buzăului, ci și dinspre pădurile întunecate din munții Buzăului, dinspre Cozieni, locul din munți spre care primarul Nicușor Stoica construiește o șosea modernă, demnă de Europa, ori dinspre Mănăstirea Cârnu, cel mai vechi locaș monahicesc din județul Buzău. Dar nu e totuna cu pacea. Că unii au doar liniște și nenoroc, în loc să aibă pace, alții noroc și pace, dar liniștea  le lipsește cu desăvârșire.

La Pănătău, însă, am întâlnit şi oameni care le au pe amândouă, liniște și pace deopotrivă. Fiindcă și munții sunt împărțiți cu bune şi rele. Dinspre o pădure e bine, dinspre alta e mai puțin bine. Dar unde e pace, e și înțelepciune. Iar pacea aici vine de la primărie, acolo unde localnicii știu că îl au pe Nicușor Stoica, un gospodar cum altul nu-i.

Nicușor Stoica și parfumul TEILOR de la Pănătău

Astfel, la Pănătău, la sărbătoarea folclorică „Floare de tei”, am aflat că nu ai voie să te apuce asfințitul soarelui supărat. Ca să fii şi tu iertat! Spinii, dacă îi tai, cresc la loc. Orice lucru crește iar! Iar dacă ar fi să mai învie bătrânii, ar muri pe loc, să vadă atâtea minuni câte sunt acum!

Acum, când lucrurile s-au mai liniștit, vă putem povesti și despre oamenii locului. Dar să nu ne luăm cu vorba și să ne întoarcem în ziua de duminică, 28 iulie. Sătenii din Pănătău s-au adunat la sărbătoarea „FLOARE DE TEI”.

Nicușor Stoica își așteaptă rapsozii!

Agitație mare pe malul din stânga al râului Buzău. Oamenii, pe măsura trecerii timpului, devin din ce în ce mai nerăbdători. Băieți și fete îmbrăcați în costume tradiționale se pregătesc să susțină spectacolul cel mare. Printre ei apar, preț de câteva minute bune, și fii rapsodului care a dus până hăt departe renumele Pănătăului.

Despre aceștia, bătrânii satului spun că au răsărit în satul de deasupra râului Buzău, la câteva sute de metri de locul de desfășurare a festivalului „Floare de tei”, din tulpina unui marelui rapsod Petrică Popescu despre care  cotidianul „La Liberte”, în numărul său din 27 mai 1975, spunea: „S-a născut cu degete de aur. Este un mare virtuoz al fluierului. Interpretează cu o ușurință deconcertantă şi alte genuri de muzică – uluitor, ne-a cântat şi din Strauss! A fost un regal al interpretului român”…

Iarba verde de la Pănătău

La Pănătău, timpul parcă nu a existat niciodată. Locurile, peisajele, oamenii, cu toții au rămas încremeniți într-un trecut ideal. Cel despre care ne cânta odată fluierul lui Petrică Popescu. Cine să-l uite, dintre cei care l-au cunoscut, pe Petrică Popescu, fluierașul fără pereche? S-a născut în satul Zaharești( 29 iunie 1916), dar el a trăit în tot Ținutul Buzăului.

Nicușor Stoica

Era legat sufletește de localitățile prin care a trecut şi a cântat. Şi nu prea au fost sate prin care să nu fi umblat, împreună cu fluierul său fermecat. Iar lumea l-a îndrăgit si l-a iubit. De la poalele Penteleului, pe firul apei, până către câmpie, apoi către dealurile Istriței, ori pe Valea Râmnicului, până sus, la Bisoca. Fiindcă, Petrică Popescu a rămas mereu al Buzăului, fidel Pănătăului, refuzând să se înregimenteze sub bagheta vreunuia dintre ansamblurile folclorice mari din țară care i-au solicitat angajarea…

Aici, între munți, i-am întâlnit și pe Dan și pe Traian. Fiii neasemuitului rapsod din Pănătău, reveniți iarăși și iarăși acasă.

Traian fost plecat mulți ani în Elveția, unde trăia bine din spectacolele pe care le dădea în diverse restaurante și localuri din Țara Cantoanelor. În România mai venea în vacanțe, chemat de dorul de țară și de cei dragi. Acum, a rămas la Buzău, iar când dorul îl cheamă, vine și cântă în spectacolele de la Pănătău împreună cu fratele său Dan.

Țuica de Pănătău, rețeta doamnei Margareta

Câțiva pași mai încolo, am întâlnit doi bărbați și o femeie. Erau foarte emoționați de sărbătoarea locului și păreau a fi domni de la oraș. Am îndrăznit să-i întreb dacă au venit ca spectatori sau sunt și ei fii ai satului plecați de mult pe plaiuri străine. „Suntem fiii și fiicele satului’, au răspuns într-un glas.

„Să vă spun sincer, mândria cea mai mare a noastră este picătura de foc, țuica de Pănătău Prune și mult suflet, iată secretul fabricării unei țuici cu un gust deosebit”. Doamna Margareta spune că, deși a plecat de ceva vreme, nu a uitat rețeta tradițională. Mai zdrobesc și niște mere și pere, se amestecă cu prunele și abia apoi se lasă la fermentat și se pregătește cazanul de țuică.

Dacă țuica de Pănătău se fabrică numai din prune, borhotul se lasă mai mult la fermentat. La fel, dacă vremea este mai rece se lasă mai mult amestecul la fermentat. Dacă vrei ca țuica să iasă cu un gust bun trebuie să ai un simț deosebit al mirosului. Când amestecul devine înțepător, atunci trebuie folosit cazanul ca să transformi totul în licoarea atât de prețioasă.”

Pănătău, potențial turistic abia scos de la naftalină

Vasile Gheorghe cel de-al treilea fiu al satului, și soțul doamnei Margareta, prezent la discuție, deși întru totul de acord cu consătenii săi, era totuși puțin necăjit de faptul că valorile din zonă nu sunt exploatate așa cum trebuie.

„Nu știu dacă ați fost prin zona Bran – Moeciu… Comuna noastră nu e cu nimic mai prejos. Cu toate acestea, puțini investesc în turism. E păcat că se irosesc așa de multe oportunități. Sunteți bineveniți aici. Găsiți și cazare la oamenii din sat dacă vreți să vă petreceți o scurtă vacanță la Pănătău. Vă așteptăm să reveniți cu altă ocazie să gustați măcar din țuica de prune și bulzul făcut pe jar, mândria satului”, spune cu tristețe domnul Vasile.

Trei oameni pe care viața i-a dus departe de Pănătău, s-au întors acasă, la festivalul localității. I-am găsit lângă o terasă improvizată, depănând amintiri, în așteptarea deschiderii sărbătorii. Pănătău și locuitorii ei vor dispărea din atenția presei, odată cu închiderea acesteia.

Pănătău, cu pași repezi către un statut european

Altfel, de la moartea lui Petrică Popescu (şi-a dat obștescul sfârșit pe 26 septembrie 1985) au trecut aproape 50  de ani și s-au schimbat destul de multe pe scena politică, mai ales în „familia” primăriei Pănătău. De fapt, s-a întâmplat ceva foarte important, și anume faptul că actualul primar, Nicușor Stoica, a preluat în forță frâiele comunei și împreună cu o echipă de oameni inimoși, a schimbat fața localității, iar acest lucru nu face decât să îi bucure și să-i umple de mândrie pe locuitorii din Pănătău. Dar despre realizările minunate ale primarului Nicușor Stoica vom scrie de într-un număr viitor al ziarului EXPRESS SUD-EST.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Eu cu cine votez? Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României

O serie de nume controversate din sud-estul României deschid listele pentru alegerile parlamentare de mâine. Ciripitori la miliție/securitate, „revoluționari” de frunte, oportuniști, baroni, milițieni, fii de baroni, prieteni cu infractori dovediți, foști miniștri, presupuse ziarizde - lingăi ai Antenei 3, mincinoși patologici, aceasta este oferta parlamentară a partidelor pentru sud-estul României. „Buni” din orice poziție – parlamentari, miniștrii - pe cheltuiala celor care plătesc taxele și impozitele, ei „tac” cu spor lăfăindu-se pe canapelele luxoase ale parlamentului ori ministerelor, pișându-se pe cei cărora, din patru în patru ani, le cer votul. Rubrica „Alegeri 2024” a fost gândită de redactorii EXPRESS SUD-EST ca un fel de „Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României” abandonați pe centura politicii românești, pentru ca hahalerele...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...