Festivalul Internațional de Folclor „Plaiurile Mioriței” pornește la drum. În această seară, va avea loc parada costumelor tradiționale ale participanților la festival. Participanții la paradă vor pleca din fața Primăriei către Centrul Muzeal „I.C. Brătianu”, începând cu ora 18,00.
Costumele participanților la Festivalul Internațional de Folclor „Plaiurile Mioriței” sunt foarte frumoase, și sunt reprezentative pentru zonele și țările din care provin. Spre exemplu, costumele delegației din Turcia sunt reprezentative, au spus ei, pentru zona europeană a țării lor. Unele delegații au mărturisit la întâlnirea cu viceprimarul, și la alte festivaluri din România, având un adevărat turneu prin țară în această perioadă.
Delegațiile însoțite de directorul Centrului Județean de Cultură și Artă au ajuns la Primăria Buzău în jurul prânzului și au fost întâmpinate de viceprimarul Ionuț Apostu în sala de ședințe a Palatului Comunal. Viceprimarul le-a urat bun venit, ședere plăcută la Buzău pe perioada festivalului și i-a îndemnat să revină la Buzău și în calitate de turiști. Le-a oferit apoi suveniruri care să le amintească de „Buzău, oraș deschis”. Zilele următoare, Centrul Județean de Cultură și Artă îi așteaptă pe buzoieni, începând cu ora 19.00, de marți 23 iulie până vineri 26 iulie, la Centrul Muzeal „I. C. Brătianu”, la cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Plaiurile Mioriței” pentru a putea viziona un regal de muzică și dansuri populare.
„Plaiurile Mioriței”, ansamblul gazdă, este cel mai vechi grup păstrător de tradiții din județul Buzău. El a fost înființat în 1968, spune Nicoleta Cristina Burcău, instructor al Ansamblului folcloric buzoian. Este format atât din dansatori, cât și instrumentiști și soliști. La ediția din acest an, spune instructorul, „pe scenă vom aduce dansuri din zona Munteniei, Oașului, Bistriței, Moldovei, Olteniei și din zona Argeșului”. Ea participă la acest eveniment de nouă ani, dar chiar și așa, pentru ea, ca de altfel pentru toți participanții, este un un moment emoționant. Festivalul este un bun prilej pentru tinerii din ansambluri să lege prietenii.
Deși este un festival de dansuri, pe scenă vor urca și interpreți de muzică populară care vor evolua în perioada în care ansamblurile își vor schimba costumele pentru a intra în specificul zonelor de unde au fost preluate dansurile.