Felix Rache, vicepreședintele CJ Buzău, a intrat în vizorul procurorilor DNA. Potrivit stenogramelor din dosarul de corupție care vizează spațiile comerciale din Aeroportul Otopeni, inculpații s-ar fi întâlnit cu șeful de cabinet al ministrului Sorin Grindeanu, Cristi Anton (”fratele meu”, după cum se exprima Cătălin Lăscuț) și cu vicepreședintele CJ Buzău, fostul jurnalist Felix Rache. Acesta este chiar interceptat în dosar.
Felix Rache, omul lui Tudose
Inculpații se laudă în stenograme că – dacă în urma rotativei guvernamentale – ar ajunge premier europarlamentarul PSD Mihai Tudose, ar fi în beneficiul lor, ținându-se cont că Felix Rache (cu care discutaseră) este omul lui Tudose.
Nume de cod „Lache”
Procurorul DNA care instrumentează mega dosarul de corupție privind contractele pentru spațiile de servicii din aeroporturi arată despre fapta de trafic de influență a regelui duty-free-urilor, Cătălin Lăscuț că „s-a interesat în permanență de penetrarea acestui mediu al factorilor de decizie de la nivelul Ministerului Transporturilor și de la nivelul CNAB, fie direct, fie cu sprijinul unor alte persoane influente din mediul politic, din mediul de afaceri, fiind dispus să recompenseze financiar pe cei care îi obțin prelungirea contractului cu CNAB privind spațiile comerciale”.
„De asemenea, este necesară prezentarea acestor momente în scopul fixării temporale a activității infracționale desfășurate de Lăscuț Cătălin și Tănăsescu Radu Laurențiu. În acest sens, prezintă relevanță discuția din data de 24.08.2022 purtată de Lăscuț Cătălin cu Rache Aurelian Felix, vicepreședintele CJ Buzău, din conținutul căreia rezultă, în esență, următoarele:
-
Lăscuț Cătălin îi relatează lui Felix Rache faptul că, în acea zi, de 24.08.2022, a fost la Ministerul Transporturilor și a discutat cu șeful de cabinet al ministrului, iar acesta i-a comunicat lui Lăscuț Cătălin faptul că va avea o discuție cu ministrul Sorin Grindeanu, pentru prelungirea contractului, folosind în discuțiile de la minister, drept instrument de convingere, împrejurarea că Dnata vrea să plece de la 1 ianuarie, adică partea de alimentație din aeroport să nu mai existe;
-
Cei doi discută despre depunerea unei notificări la Ministerul Transporturilor, privind prelungirea contractului privind spațiile comerciale, iar Felix Rache îi spune sa aștepte și să o depună după ce are un feed-back;
-
Felix Rache întreabă dacă prelungirea va viza și contractul Dnata cu CNAB, iar Lăscuț Cătălin a confirmat acest lucru;
-
Lăscuț Cătălin este dispus să discute și de prelungirea contractului cu Dnata și că îi va comunica lui Saadeh Hardan faptul că trebuie să îi dea lui o sumă de bani ori procente din firmă cu care să-și onoreze promisiunile față de cei care rezolvă prelungirea contractelor;
-
Lăscuț Cătălin a precizat că se va vedea a doua zi, însemnând 25.08.2022, cu Saadeh Hardan în care îi va propune prelungirea contractelor, sens în care trebuie să cedeze un procent din ce are DNATA sau un procent din profitul ce se va obține pe perioada ce va fi prelungită.”, se arată în actul de 400 de file al procurorului DNA Marian Drăgulescu.
În stenogramele publicate, sunt și vehiculate și alte nume mari din politică – de la Marcel Ciolacu la Rareș Bogdan, doar că aceștia sunt doar nominalizați în discuție
De exemplu, numele lui Marcel Ciolacu este menționat în stenograme, în sensul că s-a opus la „afacerile” care i s-au propus.
Mai exact, patronul de la Millenium, Cătălin Lăscuț, pretinde, potrivit stenogramelor din ordonanță, că ar fi discutat inclusiv cu liderul PSD Marcel Ciolacu despre prelungirea contractelor de închiriere a spațiilor comerciale de pe aeroportul Otopeni, dar ar fi fost refuzat pentru că ar fi existat informări ”nasoale” de la un serviciu secret despre firma Millenium.
La fel și despre Rareș Bogdan. Nu este nimic concret în stenograme, informațiile care apar sunt la viitor: „dacă ar veni, ar fi bine”. Practic, în cazul său, stenogramele dovedesc că nu are nicio legătură cu acest dosar.
În stenograme, inculpații pretind că, dacă la rotativa guvernamentală, ministerul Transporturilor ar reveni PNL, li s-ar prelungi contractele pe 10 ani. Iar dacă ministru ar fi Rareș Bogdan, atunci ar fi în avantajul lor pentru că l-ar numi director la CNAB pe unul dintre ei, adică pe fostul director George Alexandru Ivan. În discuțiile interceptate, inculpații discută și despre posibilul viitor ministru PNL al Transporturilor după rotativa guvernamentală: Gheorghe Flutur sau Iulian Dumitrescu.
Practic, în cazul liberalilor menționați sunt „băgați” în stenograme pe baza unor informații care nu au relevanță. Sunt scenarii pentru viitor la care pare că se gândeau unii. Nu pot fi acuzați de nimic, conform stenogramelor, pentru că se vorbește despre lucruri la viitor.