După ani de zile de câcâială, iată că există speranță pentru drumul spre Vulcanii Noroioși, principala atracție turistică a Buzăului. Finanțarea a fost asigurată și CJ Buzău intenționează să înceapă lucrările de asfaltare a drumului în primăvara anului viitor. În practică, însă, nu se știe. Autoritățile spun că au avut nevoie de timp să găsească soluțiile tehnice și sursele de finanțare. Între timp, șoseaua plină de gropi și de petice le dă bătăi de cap turiștilor care se încumetă să viziteze acest monument unic în România.
Drumul spre Vulcanii Noroioși va fi asfaltat. O veste extraordinară pentru turiștii din toată țara și de peste hotare care vor în sezonul concediilor să evadeze în peisajul selenar de la Vulcanii Noroioși din județul Buzău. Acolo unde pământul fierbe continuu și ai impresia că ești pe lună.
Drumul spre Vulcanii Noroioși, coșmarul șoferilor
Vulcanii Noroioși se află la o distanță de aproximativ 35 de kilometri de municipiul Buzău, iar mai bine de jumătate din drum se parcurge în condiții bune, pe DN 10.
Au trecut mai bine de 15 ani de la asfaltarea completă a tronsonului de drum județean care pornește din Berca și se oprește în gardul rezervației naturale. Nu după mult timp, din cauza terenului instabil și a soluțiilor folosite la deszăpezire, au început să apară cratere pe care muncitorii de la drumuri trebuie să le astupe în fiecare primăvară.
„Am venit cu mașina bună și după două săptămâni aici totul bate pe ea. Toți dau mărunt din buze când trec pe aici și mulți evită să treacă din cauza asta. Am prieteni care nu vin. Mai ales motocicliștii, dau prin stații și zic că drumul e atât de prost încât evită să vină în zona asta”, spune un localnic din Policiori, sat aflat pe traseul către Vulcanii Noroioși.
Autoritățile au anunțat că drumul va fi modernizat
În primăvară, autoritățile buzoiene au anunțat că drumul de circa 14 kilometri până la Vulcanii Noroioși va fi modernizat. Investiția se ridică la 287 de milioane de lei, realizată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, dar și cu o contribuție a Consiliului Județean Buzău de 147 milioane lei.
„Am semnat astăzi, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, contractul pentru «Modernizare drumuri județene pentru acces la Vulcanii noroioși DJ 102F și DJ 220A». Suntem în etapa de pregătire a documentației pentru scoaterea la licitație a proiectării și execuției acestui obiectiv de o importanță aparte pentru județul Buzău, având în vedere că este drumul spre cel mai cunoscut obiectiv turistic din județ și unul dintre cele importante din România. Știu că este un proiect mult așteptat de buzoieni, mă bucur că am reușit să obținem o finanțare certă și că am semnat acest proiect alături de un buzoian, Alexandru Stoica, secretar de stat în MDLPA“, a anunțat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, după semnarea contractului de finanțare.
Cât costă reabilitarea drumului spre Vulcanii Noroioși
Drumul spre Vulcanii Noroioși are o lungime de 14,5 kilometri. Un calcul simplu arată că, în medie, un kilometru reabilitat, potrivit proiectului, va costa peste trei milioane de euro.
„Lucrurile merg un pic mai anevoios, dar vom găsi resurse, cu siguranță. Așa cum am trecut anumite drumuri pe fonduri europene, același lucru l-am făcut și cu acest drum. Nu trebuie să venim cu acești bani într-o zi, ci pe o perioadă de trei ani. Sunt resursele proprii ale Consiliului Județean, se pot face împrumuturi, deși un nu aș merge pe împrumuturi, ci pe atragerea de fonduri europene”, a declarat Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău.
Cât despre procedurile de licitare Neagu apreciază că tergiversarea are legătură cu numărul companiilor care au solicitat caietul de sarcini şi s-au înscris la concursul de oferte. Președintele CJ Buzău spune că la licitația pentru „Drumul Vulcanilor Noroioși” s-ar fi înscris nu mai puțin de 16 companii şi asocieri, iar din experiența Consiliului Județean în materie de implementare proiecte de mare anvergură, inclusiv prin prisma costurilor, se apreciază că o astfel de licitație nu ar putea fi „rezolvată” în mai puțin de șase luni, ceea ce ar însemna că despre etapa atribuirii contractului de execuție s-ar putea vorbi abia la sfârșitul primăverii viitoare. Şi în cazul acestei investiții de interes public, este vorba de sume importante, care depășesc 95 de milioane de euro.