miercuri, 4 decembrie 2024
1.2 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img

România

1.2 C
Buzău
miercuri, 4 decembrie 2024
1.2 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img
Ești aiciBuzăuDrăgaica îi ține două săptămâni mangă pe buzoieni! Toma profită și el...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Drăgaica îi ține două săptămâni mangă pe buzoieni! Toma profită și el cât poate!

Cu eleganța specifică gospodinelor de carieră, câteva doamne din exoticul cartier Micro 14 duc paharul de bere la gură, sorb cu reținere și-și împărtășesc una alteia noile informații din viața intimă a vecinelor. Este Drăgaica, nu?! Că dacă n-ai mâncat o bere și n-ai băut un mic la Drăgaica din Buzău se cheamă că ai trăit degeaba.

DRĂGAICA, MICII ȘI BERICA

Citește și: Iohannilacu și statul mafiot

În ecouri manelistice, buzoienii priveau joia trecută norișorul de fum ce se ridica chiar deasupra târgului Drăgaica, la ieșirea din oraș, în „cartierul” numit Zona Industrială. Nu ardeau fabrici și uzine, doar câteva tone de carne tocată pe niște grătare negre.

Buzoienii sunt cunoscuți publicului ca producători de țuică, vin și covrigi, dar unii dintre ei mai sunt vestiți și ca machitori de bere și halitori de mici. Când Bărăganul cel uscat se încinge vara, țuica devine inutilă, iar berica e singura salvare. Bineînțeles, nu vorbim de toți buzoienii, ci doar de o parte a lor, tagma acelora care sâmbătă au mers la Drăgaică, în prima zi din acest an a acestui bâlci.

PRIMA ZI

Joi a fost prima zi din acest an a Drăgaicei buzoiene, o zi frumoasă, caldă și plină de păsărele ciripitoare prin toți copacii orașului. Prima zi de Drăgaică buzoiană a însemnat Carla`s Dreams, interpreți de populară ori ușoară cunoscuți numai de iubitorii genului, micul la 4 lei, berea la 5, manele, rulete, tir sportiv, gogoșele și pateuri, floricele de porumb și „bomboane dă dovleac și dă floare, băieți!”, vata roz pe băț de brad, mașinuțe bușitoare, box, chiloți la 6 lei, bluzițe și fustițe din bumbac 100%, bere la pahar și vin cu termen de valabilitate. Și cu doar 3 lei taxă de intrare.

DRĂGAICA SUB VREMURI

Drăgaica

Drăgaica este o harababură anuală care ține cam două săptămâni, culminând cu sărbătoarea omonimă, zisă și a Sânzienelor, la 24 iunie. Sărbătoarea e veche, din moși-strămoși, iar buzoienii din județ își aduc aminte cu plăcere de timpurile bune. Păi și ce vremuri mai erau! De dimineață, cetățeanul urban ori suburban își urca copiii și nevasta în vehiculul său cu tracțiune integral animală și-i ducea la târg să-i dea în comedii, să le cumpere vată pe băț sau să le arate femeia cu jumătate de față bovină. Pe urmă se oprea lângă grătarul pe care sfârâiau cârnăciorii, ca să bea un vin. Vremuri, domnule, nu ca acum, să se bea bere!

Mai târziu, pe vremea comuniștilor și în democrație, Drăgaica a îmbrăcat altă metafizică. Au apărut atunci mașinuțele bușitoare, sky-liftul și puștile cu aer comprimat. Dar au rămas și cârnăciorii, vinișorul și țuiculița, iar buzoianul a început să-și transporte nevasta și copiii în vehiculul său numit Dacie cu grătar pe plafon și cățel-care-dă-din-cap lângă lunetă.

[videopress uYSwRjvA]

Joi însă, Drăgaica s-a relansat destul de bine, cu artiști autohtoni dar și cu Carla`s Dreams. „Ia uite, Toma ce-a mai adus, domne! Bravo lui, dacă l-am votat. Nu mi-a asfaltat strada, dar a făcut ceva”, se bucura o mahalagiță ușor mustăcioasă. La cinci metri de ea, gașca tineretului cu dinți cariați face mișto de cinstiții artiști, până ce un domn cu autoritate le-o retează eficient: „Tăceți dracu’, putorilor, că vă ia mama dracu’! Tu-vă muma-n c… de cretini!”. Mai departe cenzurăm, n-avem ce face.

NERVOS

Vine „uichendul” și lumea e veselă sau enervată, după caracter. Pe scena târgului Drăgaica, vor urca vineri, sâmbătă etc., printre alții, Monica Anghel, Cătălin Crișan, IRIS şi Cristi Minculescu. Până la final, vor fi concerte pentru toate gusturile muzicale. Pe afiş apar nume mari, precum Mircea Baniciu, Gheorghe Zamfir, Taraful Rutnilor, 3 Sud Est, WRS şi Manuel Riva

În rest, mici bucurii, multe nemulțumiri și aurolaci. „Auzi, poate vin cu opeceu’ peste ăștia. Păi ce, neam din neamul meu n-a mâncat mici cruzi, bre! Auzi, băeatu’, ia-i p’ăștia și adu alții mai făcuți, că nu-ți dau banii pă ei. A, și mai adu și niște beri din astea, dar mai reci, așa, că vreau să transpir!”, se revoltă un domn în maiou, cu găuri profesioniste, numai bune de transpirat. Domnul e cu nevasta și copilul. Plictisit de atât stat la terasă, copilul vrea să se dea în comedii și e gata-gata să plângă, doamna lăcrimează de-a binelea, căci o rafală de fum dinspre grătar a lovit-o direct în freză.

Citește și: Vizita la Buzău a lui Iohannis și legitimarea hoției. Despre mesajul către DNA al președintelui și tentaculele caracatiței care sugrumă România

Frumoasă zi, nu? După mai multe răgazuri între două berici, care le-au dat ocazia celor vânjoși și abțiguiți să-și încerce puterea pumnului pe diversele „aparate de măsurat mușchiul”, noaptea pune capăt bâlciului de joi. În urmă, printre gunoaiele și ambalajele aruncate aiurea, rămâne doar refrenul unei manele bizare, capul de afiș al zilei: „Nu mă dau, nu mă dau, nu mă dau pe nimenea!”.

COVRIGI

„La Buzău, se știe, se fac covrigii cu cei mai puțini țoli pe gaură și țuica cu cea mai tare aromă”, ne-a declarat un localnic întâlnit pe la una din numeroasele terase amenajate în interiorul Drăgaicei. Într-adevăr, covrigăriile sunt numeroase, dar buzoienii nu-și petrec toată viața ronțăind covrigi și dând peste cap dușcă după dușcă de țuică. Un intelectual local, întâlnit tot pe lângă una dintre terase, ne-a lămurit: „În tot orașul ăsta se bea constant și se ronțăie covrigi democratic, în mod egal”. Mai ales, la gara din Buzău, băutura are un scop strict funcțional: să treacă timpul mai repede, să relaxeze nervii navetistului care, după opt ore în fabrică, se întoarce acasă să dea mâncare la animale, să repare gardul, să dea cu sapa ori să taie via, să se lupte cu gura nevestei sau să le cârpească vreo două copiilor. Sau viceversa.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Eu cu cine votez? Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României

O serie de nume controversate din sud-estul României deschid listele pentru alegerile parlamentare de mâine. Ciripitori la miliție/securitate, „revoluționari” de frunte, oportuniști, baroni, milițieni, fii de baroni, prieteni cu infractori dovediți, foști miniștri, presupuse ziarizde - lingăi ai Antenei 3, mincinoși patologici, aceasta este oferta parlamentară a partidelor pentru sud-estul României. „Buni” din orice poziție – parlamentari, miniștrii - pe cheltuiala celor care plătesc taxele și impozitele, ei „tac” cu spor lăfăindu-se pe canapelele luxoase ale parlamentului ori ministerelor, pișându-se pe cei cărora, din patru în patru ani, le cer votul. Rubrica „Alegeri 2024” a fost gândită de redactorii EXPRESS SUD-EST ca un fel de „Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României” abandonați pe centura politicii românești, pentru ca hahalerele...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...