Cu eleganța specifică gospodinelor de carieră, câteva doamne din exoticul cartier Micro 14 duc paharul de bere la gură, sorb cu reținere și-și împărtășesc una alteia noile informații din viața intimă a vecinelor. Este Drăgaica, nu?! Că dacă n-ai mâncat o bere și n-ai băut un mic la Drăgaica din Buzău se cheamă că ai trăit degeaba.
DRĂGAICA, MICII ȘI BERICA
Citește și: Iohannilacu și statul mafiot
În ecouri manelistice, buzoienii priveau joia trecută norișorul de fum ce se ridica chiar deasupra târgului Drăgaica, la ieșirea din oraș, în „cartierul” numit Zona Industrială. Nu ardeau fabrici și uzine, doar câteva tone de carne tocată pe niște grătare negre.
Buzoienii sunt cunoscuți publicului ca producători de țuică, vin și covrigi, dar unii dintre ei mai sunt vestiți și ca machitori de bere și halitori de mici. Când Bărăganul cel uscat se încinge vara, țuica devine inutilă, iar berica e singura salvare. Bineînțeles, nu vorbim de toți buzoienii, ci doar de o parte a lor, tagma acelora care sâmbătă au mers la Drăgaică, în prima zi din acest an a acestui bâlci.
PRIMA ZI
Joi a fost prima zi din acest an a Drăgaicei buzoiene, o zi frumoasă, caldă și plină de păsărele ciripitoare prin toți copacii orașului. Prima zi de Drăgaică buzoiană a însemnat Carla`s Dreams, interpreți de populară ori ușoară cunoscuți numai de iubitorii genului, micul la 4 lei, berea la 5, manele, rulete, tir sportiv, gogoșele și pateuri, floricele de porumb și „bomboane dă dovleac și dă floare, băieți!”, vata roz pe băț de brad, mașinuțe bușitoare, box, chiloți la 6 lei, bluzițe și fustițe din bumbac 100%, bere la pahar și vin cu termen de valabilitate. Și cu doar 3 lei taxă de intrare.
DRĂGAICA SUB VREMURI
Drăgaica este o harababură anuală care ține cam două săptămâni, culminând cu sărbătoarea omonimă, zisă și a Sânzienelor, la 24 iunie. Sărbătoarea e veche, din moși-strămoși, iar buzoienii din județ își aduc aminte cu plăcere de timpurile bune. Păi și ce vremuri mai erau! De dimineață, cetățeanul urban ori suburban își urca copiii și nevasta în vehiculul său cu tracțiune integral animală și-i ducea la târg să-i dea în comedii, să le cumpere vată pe băț sau să le arate femeia cu jumătate de față bovină. Pe urmă se oprea lângă grătarul pe care sfârâiau cârnăciorii, ca să bea un vin. Vremuri, domnule, nu ca acum, să se bea bere!
Mai târziu, pe vremea comuniștilor și în democrație, Drăgaica a îmbrăcat altă metafizică. Au apărut atunci mașinuțele bușitoare, sky-liftul și puștile cu aer comprimat. Dar au rămas și cârnăciorii, vinișorul și țuiculița, iar buzoianul a început să-și transporte nevasta și copiii în vehiculul său numit Dacie cu grătar pe plafon și cățel-care-dă-din-cap lângă lunetă.
[videopress uYSwRjvA]
Joi însă, Drăgaica s-a relansat destul de bine, cu artiști autohtoni dar și cu Carla`s Dreams. „Ia uite, Toma ce-a mai adus, domne! Bravo lui, dacă l-am votat. Nu mi-a asfaltat strada, dar a făcut ceva”, se bucura o mahalagiță ușor mustăcioasă. La cinci metri de ea, gașca tineretului cu dinți cariați face mișto de cinstiții artiști, până ce un domn cu autoritate le-o retează eficient: „Tăceți dracu’, putorilor, că vă ia mama dracu’! Tu-vă muma-n c… de cretini!”. Mai departe cenzurăm, n-avem ce face.
NERVOS
Vine „uichendul” și lumea e veselă sau enervată, după caracter. Pe scena târgului Drăgaica, vor urca vineri, sâmbătă etc., printre alții, Monica Anghel, Cătălin Crișan, IRIS şi Cristi Minculescu. Până la final, vor fi concerte pentru toate gusturile muzicale. Pe afiş apar nume mari, precum Mircea Baniciu, Gheorghe Zamfir, Taraful Rutnilor, 3 Sud Est, WRS şi Manuel Riva
În rest, mici bucurii, multe nemulțumiri și aurolaci. „Auzi, poate vin cu opeceu’ peste ăștia. Păi ce, neam din neamul meu n-a mâncat mici cruzi, bre! Auzi, băeatu’, ia-i p’ăștia și adu alții mai făcuți, că nu-ți dau banii pă ei. A, și mai adu și niște beri din astea, dar mai reci, așa, că vreau să transpir!”, se revoltă un domn în maiou, cu găuri profesioniste, numai bune de transpirat. Domnul e cu nevasta și copilul. Plictisit de atât stat la terasă, copilul vrea să se dea în comedii și e gata-gata să plângă, doamna lăcrimează de-a binelea, căci o rafală de fum dinspre grătar a lovit-o direct în freză.
Citește și: Vizita la Buzău a lui Iohannis și legitimarea hoției. Despre mesajul către DNA al președintelui și tentaculele caracatiței care sugrumă România
Frumoasă zi, nu? După mai multe răgazuri între două berici, care le-au dat ocazia celor vânjoși și abțiguiți să-și încerce puterea pumnului pe diversele „aparate de măsurat mușchiul”, noaptea pune capăt bâlciului de joi. În urmă, printre gunoaiele și ambalajele aruncate aiurea, rămâne doar refrenul unei manele bizare, capul de afiș al zilei: „Nu mă dau, nu mă dau, nu mă dau pe nimenea!”.
COVRIGI
„La Buzău, se știe, se fac covrigii cu cei mai puțini țoli pe gaură și țuica cu cea mai tare aromă”, ne-a declarat un localnic întâlnit pe la una din numeroasele terase amenajate în interiorul Drăgaicei. Într-adevăr, covrigăriile sunt numeroase, dar buzoienii nu-și petrec toată viața ronțăind covrigi și dând peste cap dușcă după dușcă de țuică. Un intelectual local, întâlnit tot pe lângă una dintre terase, ne-a lămurit: „În tot orașul ăsta se bea constant și se ronțăie covrigi democratic, în mod egal”. Mai ales, la gara din Buzău, băutura are un scop strict funcțional: să treacă timpul mai repede, să relaxeze nervii navetistului care, după opt ore în fabrică, se întoarce acasă să dea mâncare la animale, să repare gardul, să dea cu sapa ori să taie via, să se lupte cu gura nevestei sau să le cârpească vreo două copiilor. Sau viceversa.