Comuna se situează pe valea râului Buzău, la confluența cu Bâsca Chiojdului, şi este traversată de șoseaua națională DN10, care leagă Buzăul de Brașov. Oameni harnici şi așezați, cislăienii se ocupă cu lucrul pământului, pomicultura, zootehnia şi prelucrarea lemnului. O activitate aparte, de care toată comuna e mândră, o constituie creșterea cailor de rasă.
Astfel, racordarea la o rețea de apă potabilă a fost primul deziderat al autorităților. Știau că fără acest lucru locuitorii n-ar fi simțit o îmbunătățire a gradului lor de confort. A urmat crearea unei stații de transfer gunoi menajer. Au început, spre sfârșitul anului 1996, un program SAPARD prin care localitatea beneficiază de apă potabilă pe o rețea de distribuție de 36 km, cu fosă septică şi două bazine de aducțiune. Imediat după aceea au trecut la o stație transfer gunoi menajer, pentru ca locuitorii să nu mai arunce gunoaiele în albia râului Buzău sau a Bâscei. Au colaborat cu primarii din jur şi au făcut împreună această stație pentru 7 localități, la niște prețuri deosebite pentru locuitorii lor. Înainte, când veneau apele mari, comuna era inundată de pet-uri şi de tot felul de mizerii. Acum au şi canalizare, şi stație de epurare a apei.
Herghelia de cai pur sânge englez
Cum în localitate ființează o herghelie de cai pur sânge englez (unicat în țară, după cum se laudă cislăienii) extrem de valoroasă, oful lor este că nu există măcar un hipodrom la nivel de țară, dacă nu la nivelul comunei Cislău!
„Avem un număr de 220 de cai pur sânge englez, cai de sport, însă, din păcate, în momentul acesta nu există un hipodrom la nivel de țară. Noi am prins în strategia de dezvoltare construirea unui hipodrom chiar aici, în comună, dar sigur va fi greu de aprobat așa ceva. În îngrijirea cailor avem angrenați 60 de lucrători, consăteni de-ai noștri. Oricum, herghelia reprezintă un punct de interes turistic. Pe de altă parte, chiar am stat de vorbă cu directorul hergheliei să încercăm, prin rotație, ca majoritatea copiilor de la școală Cislău să meargă să călărească şi, în felul acestea, să atragem cât mai mulți copii, părinți, bunici”, ni se destăinuie unul dintre foștii edili ai localității.
O altă provocare pentru cislăieni o reprezintă crearea unor pensiuni turistice, fiindcă de frumuseți naturale nu duce lipsă zona – slavă Domnului!