vineri, 13 decembrie 2024
0.7 C
Buzău

România

0.7 C
Buzău
vineri, 13 decembrie 2024
0.7 C
Buzău

Petre Emanoil Neagu: Aș putea vorbi mult despre proiectele...

  https://www.facebook.com/watch/?v=584573647454057&t=12 „Despre proiectele de suflet pe care le-am implementat ca președinte al Consiliului Județean Buzău aș vorbi mult. În fiecare proiect am pus suflet. Am ales...
Ești aiciBuzăuAdevărul despre cartierul Orizont din Buzău sau despre cum a pus laba...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Adevărul despre cartierul Orizont din Buzău sau despre cum a pus laba PSD Buzău pe terenurile moșiei Mărăcineni, iar Boșco și „faliții” lui s-au umplut peste noapte cu o groază de bani

Cât a fost Boșco primar, PSD Buzău și Primăria Buzău s-au specializat în „afaceri” care au produs bani buni pentru buzunarele penalilor PSD-iști chiar și cu puținele suprafețe pe care le administrează. „Afaceri” continuate apoi și de Ciolacu, Toma și restul găștii de șmenari din PSD Buzău. Astfel, pe un lot de 24 de hectare, pe care primăria a promis că face locuințe sociale, a răsărit cartierul Orizont, un cartier de vile de lux, unde chiar primarul Constantin Boșcodeală a devenit proprietar, alături, potrivit informațiilor vehiculate de mass-media, de polițiști, judecători, funcționari publici, toți din anturajul lui Boșcodeală. Iar o altă suprafață, de șase hectare, pe care a spus că va dezvolta afaceri, primăria a vândut-o pe nimic. Toate acestea în pofida faptului că terenurile erau revendicate.

Cartierul Orizont, alba-neagra cu terenurile primăriei

Pentru cei ce revendică foste proprietăți, terenurile s-au epuizat. Pentru alții, se găsesc însă oricând câteva hectare care să producă milioane de euro. Din asocierea dintre primărie și firma Eximprod SRL trebuia să iasă un parc industrial; nu a ieșit nimic din ce se promisese, în schimb, Eximprod s-a ales cu 6,2 hectare de teren, pentru care a plătit în urmă cu câțiva ani 200.000 de euro. Același teren valorează astăzi nouă milioane de euro. Politicienii locali s-au lăudat că cele șase hectare fie ajung parc industrial, fie revin la municipalitate. Rezultatul: terenul va deveni în curând un profitabil centru comercial, cu multe chinezării colorate. O altă firmă puternică din oraș, Concas SA, a construit un cartier rezidențial pe un teren revendicat. Destinația inițială de „locuințe sociale” s-a transformat în destinația finală vile de lux. Așa a apărut cartierul Orizont.

Terenul stațiunii de cercetare legumicolă transformat în islaz

Între limita municipiului Buzău și râul Buzău, pe DN2, se află fosta moșie Mărăcineni, naționalizată de comuniști în anii ’50. Atunci, pe acele locuri s-a făcut o stațiune de cercetare legumicolă. Însă, în 2001, prefectul de atunci, Ion Vasile, a făcut diligențele necesare pentru ca un teren de 33 de hectare, care avusese proprietari persoane fizice cunoscute înainte de naționalizare, să fie trecut la categoria „izlaz”. Aceasta pentru ca pământul să poată intra în proprietatea privată a municipiului, iar mai departe să poată fi vândut.

Citește și: De Crăciun, în satele din sud-estul României n-a mai guițat nici un porc. În doar 6 luni, pesta porcină a cauzat moartea a peste 360.000 de animale și pagube uriașe

Ordinul prefectului a fost contestat de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, care afirmă că, „în măsura în care terenul ce a făcut obiectul Ordinului 146/2001, nu era parte din terenurile provenite din foste izlazuri comunale sau era exceptat de la reconstituirea izlazurilor, întrucât se încadra în categoriile de terenuri expres exceptate prin prevederile art. 44 din Legea 18/1991, atunci respectivul ordin este emis cu încălcarea legii”. Însă totul a rămas exact ca înainte.

„Parc industrial” pentru prieteni

Autoritățile locale susțineau de ani buni că este nevoie de teren pentru expansiunea municipiului Buzău, dar de terenul Mărăcinenilor nu se atingea nimeni; încă nu-i venise sorocul. În 2004, primăria se asociază cu societatea Eximprod SRL pentru construirea unui parc industrial. 6,2 hectare din fosta moșie Mărăcineni sunt puse la bătaie de primărie în acest contract de asociere în participațiune. După puțin timp însă, primăria decide să vândă terenul cu 3,2 euro/mp, adică la mai puțin de o zecime din valoarea reală de piață de-atunci. Astăzi, prețul a ajuns la aproape 150 euro/mp. Eximprod va face un complex comercial, din a cărui închiriere se vor scoate bani grei. Iar Primăria Buzău va rămâne cu paguba – a luat aproape 200.000 de euro pe un teren ce va produce în viitorul apropiat zeci de milioane de euro.

Citește și: Marcel Ciolacu și șpaga de partid și de stat ori despre cum s-a confirmat la Buzău, existența, pe o anumită stradă, a unor partide cu ciolaci în coadă

Fostul primar al Buzăului, Constantin Boșcodeală, a susținut în mai multe rânduri că la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Buzau a fost înscrisă o clauză de interdicție, preluată din contractul de vânzare-cumpărare, prin care Eximprod SRL nu va putea vinde terenul de 6,2 hectare decât dacă parcul industrial promis – din care nu s-a făcut nimic niciodată – va fi predat la cheie. Însă datele de la Oficiul de Cadastru arată că terenul respectiv a fost mereu liber de orice sarcină, adică putea fi oricând vândut. Un șir de minciuni, terminat prin aceea că Primăria Buzău a vândut terenul către Eximprod cu 200.000 de euro; potrivit datelor imobiliare, la această dată, același teren valorează aproape nouă milioane de euro.

Cartierul Orizont, vile de lux pentru șmecheri

În 2005 urmează un alt tun, cu o halcă de 24 de hectare din același teren de 33 de hectare. Și de data aceasta este aruncat la înaintare tot un contract de asociere în participațiune cu firma de construcții SC Concas SA Buzau. Pretextul este construirea unui cartier de locuințe sociale. Dar în contract apare o clauza interesantă: „Concas rămâne proprietarul unic și exclusiv al investiției realizate, beneficiind de un drept de superficie asupra terenului pe toată durata asocierii” (drept de superficie – drept real ce presupune dreptul de proprietate asupra unei construcții și dreptul de folosință asupra terenului pe care se găsește aceasta).

Terenul este vândut de primărie cu 16 euro/mp, cu tot cu utilitățile necesare aduse în zonă, de asemenea, pe banii primăriei. Cele opt tipuri de vile care s-au construit ori se construiesc acolo, în cartierul Orizont, se vând cu prețuri începând de la 141.000 de euro. Nu se vede nimic „social” în astfel de prețuri.

Constantin Boșcodeală are și el de la „asociatul Gagu” o casă în cartierul Orizont

Adică, toată povestea cu „locuințe sociale” cade, primăria își ia mâna de pe investiție, iar Concas vinde apartamentele din cartierul Orizont la prețurile de pe piața liberă. Cele trei numere cadastrale inițiale ale zonei în discuție au fost sparte de primar în 401 numere cadastrale, câte unul pentru fiecare viitoare proprietate.  Foștii proprietari au trebuit să facă 401 acte către Oficiul de Cadastru pentru a-și înregistra litigiile cu privire la terenuri, în loc de trei, după câte numere cadastrale existau inițial.

Patronul Concas SA, Ionel Gagu, președinte și al Camerei de Comerț Buzău și „propritar” pe întreg Cartierul Orizont, este un vechi apropiat al conducerii buzoiene. Concas este câștigătoarea celor mai multe licitații, organizate în timpul guvernării Năstase de Compania Națională de Investiții, pentru construirea sălilor de sport. Valoarea contractului dintre CNI și firma lui Gagu s-a ridicat la peste 3,5 milioane de euro. În 2005, primarul Constantin Boșcodeală a cumpărat și el de la „asociatul Gagu” o casă în cartierul Orizont, în valoare de 145.000 de euro, cu un teren de 500 mp, la acelaşi preț de 16 euro/mp.

Moștenire controversată

Problema o reprezintă revendicarea terenului în discuție, care face parte dintr-un lot mai mare, de 100 de hectare, revendicat de Alexandru Popovici, domiciliat în Hanovra-Germania, și de Daniela Ruxandra Lendiel, din Bucureşti. Cei doi moștenitori l-au împuternicit pe Dănuț Tiglea să le reprezinte „orice interes, de orice natură, în vederea retrocedării, reconstituirii, redobândirii, atribuirii și punerii în posesie, emiterii titlului de proprietate asupra terenului în suprafață de 100 (una suta) hectare, situate pe teritoriul municipiului Buzău și al comunei Mărăcineni”.

Inițial, Popovici a împuternicit o altă persoană să-i reprezinte interesele încă din 2000, iar Lendiel făcuse același lucru din 2002, deci primăria și prefectura nu pot susține că nu știau că zona este în litigiu. Dar, cu toate acestea, au făcut asocierile cu firmele Eximprod și Concas pe terenurile în cauză.

„Experți” în revendicări

Primarul Buzăului, Constantin Boșcodeală, afirmă că nu s-a făcut nimic ilegal cu terenul controversat, pe care a răsărit cartierul Orizont: „Nu avem nicio problemă. Primăria e proprietar pe terenuri din 2001, iar din 2001 până în 2005 nu am găsit nicio oportunitate pe acel teren. Apoi ne-am asociat cu o firmă privată, care construiește și vinde casele, iar primăria vinde terenul. Popovici susține că a avut teren aici pe baza unei expertize extrajudiciare, pe care a plătit-o el.

La Comisia municipală nu are nicio cerere și nu a avut teren pe raza municipiului Buzău, cererea lui este pe comuna Mărăcineni. Domnii aceștia au început să revendice numai după ce au apărut casele pe teren. Mai am vreo trei pe-aici care-mi cer piața centrală. De-abia în 2006 au venit cu revendicarea. Între 2001 și 2005, terenul a fost cultivat cu porumb. Eu m-am născut în 1961 și știu toate istoriile astea”.

După doar câteva secunde, primarul începe să se contrazică, ba că terenul a fost revendicat, ba că nu a fost: „La mine nu a venit nimeni cu revendicare pe acest teren, că ei nici nu au aparținut vreodată de Buzau. Au ochit terenul că e bun și, hopa! cu revendicarea. Au venit dintr-o comună apropiată, nu se știe dacă au avut ceva pe-aici. La terenul cu Eximprod, pentru că nu au mai existat ajutoare guvernamentale, au schimbat destinația terenului și vor să facă un complex comercial. Eu îmi exprim părerea foarte clar, sunt cetățeni care încearcă să stoarcă bani”.

Ion Vasile: „Nu mă pasionează”

Senatorul PSD de Buzau, Ion Vasile, fost prefect, își justifică ordinul din 2001, prin care a mărit suprafața orașului cu 33 de hectare: „Când nu exista nicio revendicare pe acele terenuri, primăria le-a solicitat (hectarele – n.r.), iar noi le-am acordat lor. Primăria a venit cu documente și a dovedit că sunt proprietarii acelor terenuri. Apoi au apărut niște persoane care au preocupări imobiliare, cu unii care sunt prin Germania. Pe Legea 18 nu puteau solicita mai mult de zece hectare, nici membri cooperatori nu erau, și nu puteau solicita nici pe Legea 1/2000, si nici pe Ordonanța din 2005, aia cu «restitutio in integrum». Mai întâi să dovedească faptul că au fost proprietari pe-acolo cândva. Nu-i o chestie care să mă pasioneze pe mine, primăria a făcut cartier acolo”, s-a spălat pe mâini fostul prefect.

Cartierul Orizont. Punct. Și de la capăt

Așadar, să recapitulăm: în data de 24 iulie 2001, fostul prefect Ion Vasile semnează un ordin, numărul 146, prin care 33 de hectare ce aparțineau Seribuz Buzău sunt trecute în proprietatea privată a municipiului Buzău, la categoria islaz (!!!). La scurt timp Boșcodeală a anunțat că pe 24 de hectare din cele 33 se va construi un cartier de locuințe sociale, cartierul Orizont de astăzi, de care buzoienii ar fi avut – și au în continuare – cu adevărat nevoie. Amplasamentul a fost însă puțin greșit și hectarele pe terenurile revendicate de moștenitorii celor care au deținut moșia Mărăcineni au fost mutate pe nevăzute.

Promisiunea făcută buzoienilor, cea cu locuințele sociale a fost uitată repede și, în asociere cu vestita firmă CONCAS SA, s-a început ridicarea celor 365 vile de lux. Prețul terenului (vândut de Primărie noilor cumpărători) a fost de 16 euro metrul pătrat, de cel puțin 10 ori mai mic decât valoarea reală de piață, chiar și în aceste condiții de criză. Când cei care revendicau terenurile au văzut ce se petrece și că autoritățile le nesocotesc cu bună știință drepturile legale, au trecut la acțiune. În instanță. Atât primarul Boșcodeală cât și senatorul Ion Vasile au susținut, pur și simplu, că moștenitorii (parte din ei stabiliți în Germania sau Elveția) nu există.

S-au trezit cu moștenitorii ,,decedați” în sala de judecată

La scurt timp, au început să dea din colț în colț, atunci când s-au trezit cu moștenitorii ,,decedați” în sala de judecată. Ca să îngreuneze demersul juridic, Boșcodeală a „spart“ cele 24 de hectare de teren compact în 401 de terenuri, pe 365 dintre acestea urmând a se ridica mândre vilele mult-visate. Practic, deși în cazul Cartierului Orizont moștenitorii aveau de revendicat o parcelă compactă de 24 de hectare (plus altele, în alte zone), aceștia au trebuit să deschidă 401 procese, câte loturi a avut chef Boșcodeală să facă din fosta moșie Mărăcineni.

Moștenitorii au prezentat în instanță hărți de la Arhivele Statului, cu amplasamentele exacte. Atât Boșcodeală cât și Vasile ar fi strigat, la unison, că acestea ar fi false, chit că erau ștampilate peste tot cu însemnele celor de la Arhivele Statului.

Cele 401 dosare, strămutate prin jumătate din instanțele din România și-au urmat cursul anevoios prin justiția românească și stupoare: toate procesele au fost câștigate definitiv și irevocabil de către moștenitori.

Ca la fotbal: vrei să driblezi un dosar și te mai trezești cu trei pe cap

Prejudiciile de zeci de mii de euro create în urma ingineriei cu terenurile neretrocedate i-au adus edilului-șef o nouă trimitere în judecată: dosarul Orizont în care Boșcodeală are calitate de învinuit alături de Nicolae Trandafir și Viorica Stana. Cei doi sunt nimeni alții decât fostul șef al Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Buzău, respectiv fostul șef al Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Buzău, în funcție la momentul transferului de terenuri.

La jumătatea lui mai, Constantin Boșcodeală are un nou termen la Tribunalul Dâmbovița, în dosarul „Cartierul Orizont”. Astfel că, după ce iarna trecută a fost condamnat pentru infracțiuni de corupție în dosarul Gloria, în această iarnă, primarul Constantin Boșcodeală are în față doar orizonturi negre. Iar paguba produsă în dosarul Gloria bugetului local ar fi un fel de mărunțiș față de cea produsă reclamanților din acest dosar, cărora „le-a îngrădit dreptul de proprietate în mod intenționat pentru a obține substanțiale foloase necuvenite”.

(Articol publicat în 2017, în Gazeta lu’ Buzoianu. Între timp, DNA Ploiești l-a scăpat pe Boșcodeală de toate acuzațiile din TOATE dosarele. PRESCRIEREA FAPTELOR este șmecheria din toate timpurile pentru scăparea marilor corupți, iar pesediștii buzoieni au pe cineva acolo sus, care îi iubește. Dar despre toate astea, în curând, într- un articol amplu aici în EXPRESS SUD-EST.)

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Eu cu cine votez? Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României

O serie de nume controversate din sud-estul României deschid listele pentru alegerile parlamentare de mâine. Ciripitori la miliție/securitate, „revoluționari” de frunte, oportuniști, baroni, milițieni, fii de baroni, prieteni cu infractori dovediți, foști miniștri, presupuse ziarizde - lingăi ai Antenei 3, mincinoși patologici, aceasta este oferta parlamentară a partidelor pentru sud-estul României. „Buni” din orice poziție – parlamentari, miniștrii - pe cheltuiala celor care plătesc taxele și impozitele, ei „tac” cu spor lăfăindu-se pe canapelele luxoase ale parlamentului ori ministerelor, pișându-se pe cei cărora, din patru în patru ani, le cer votul. Rubrica „Alegeri 2024” a fost gândită de redactorii EXPRESS SUD-EST ca un fel de „Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României” abandonați pe centura politicii românești, pentru ca hahalerele...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...