În timpul războiului din 1877-1878 prin care România și-a apărat pe câmpul de luptă independența de stat proclamată la 9 mai 1877 locuitorii comunei Cislău și-au adus o importantă contribuție materială și umană. La decretarea mobilizării generale, fiii Cislăului au fost înrolați alături de cei ai județului Buzău în Regimentele 8 și 9 dorobanți, 4 și 6 călărași, 2 artilerie și Batalionul 2 vânători. Ei au participat la operațiunile de acoperire a Dunării și la memorabilele lupte de la Plevna, Rahova și Smârdan.
Printre eroii atacului de la 30 august 1877 asupra redutei Grivița I ce apăra cetatea Plevna s-a numărat și Oancea Ștefan, născut la Cislău și înrolat la Batalionul 2 vânători. În statisticile vremii mai apare numele a încă șase eroi din Cislău, morți pe câmpul de luptă de la sudul Dunării.
În memoria celor căzuți pe câmpul de luptă în campania de luptă din 1877-1878 locuitorii comunei Cislău au hotărât ridicarea unui monument care să păstreze vie amintirea lor. Având ca model pictura ce-l reprezenta pe caporalul Neacșu Ion, din ținutul Buzăului, s-a comandat la București un monument care a fost dezvelit în ziua de 24 iulie 1918.
În timpul Marelui război pentru întregirea neamului (1916-1918) Cislăul a căzut sub ocupația germană în ziua de 28 noiembrie 1916 în jurul orelor 14 și fusese apărat de Regimentul 12 Cantemir Brăila, cantonat pe dealul Nicovanul, și de Regimentul 7 artilerie Buzău, care a așezat o baterie în crivina de plopi de la Colțul Pietrei iar o altă baterie a ridicat-o cu caii sub dealul Nicovanul.
Satul Bărăști apărat de Regimentul 10 Putna Focșani a căzut sub ocupația germană în ziua de 29 noiembrie 1916 ora 9. Satul Scărișoara a fost apărat de Regimentul 11 Galați și aștepta sosirea Regimentelor 28 Infanterie și 3 Vânători care trebuiau să vină dinspre Buda.
După lupte grele date între 26 și 27 noiembrie în pădurea Buda și Scărișoara, în dimineața zilei de 29 noiembrie 1916 a căzut sub ocupație germană și satul Scărișoara. (Satul Buda căzuse sub ocupație germană în seara zilei de 27 noiembrie 1916.) În timpul ce Cislăul se afla sub ocupație germană, comandamentul german a intenționat să trimită în Germania, ca pradă de război statuia soldatului Neacșu din centrul satului. S-a cerut primarului Ion G. Dumitrescu să aducă două perechi de boi cu lanțuri pentru a deplasa monumentul de pe soclu. Spre meritul lor, fruntașii satului au stăruit pe lângă locotenentul WolPert, comandantul german din garnizoana Cislău, l-au convins pe acesta că pe soclul monumentului nu este scris nimic care să jignească armata germană și, în consecință, s-a renunțat la demontarea monumentului.
Cislăul a stat sub ocupația germană până la 1 noiembrie 1918, când trupele germane au fost obligate să se retragă de pe frontul din Moldova.