La 750 m nord – vest de satul Buda Crăciunești, comuna Cislău, pe un promontoriu cu o suprafață de 1600 m2 au fost identificate urmele unei biserici absidate, sec. XVI. Urmele zidurilor incintei bisericeşti sunt ușor vizibile.
Biserica din lemn Înălțarea Domnului de la Buda Crăciunești are plan treflat şi pridvor, cu o grosime a zidului de 0,70 m. Zidurile au fost construite din cărămidă şi piatră, legate cu mortar din var şi nisip. Între limitele celor două abside are 10 m, pridvorul are o lungime de 10,80 m şi o lățime de 5,20 m iar lungimea totală a construcției este de 17,90 m.
Ion Gherghiceanu, primarul din Pătârlagele, prins cu pantalonii-n vrie, în plină primărie
Pe marginea dinspre est a platoului au fost identificate câteva fragmente ceramice de mici dimensiuni, lucrate la roată din pastă fină, culoare cărămizie şi fără decor. La baza platoului, pe partea dinspre est, în zona unei viroage s-au putut observa mai multe dale din piatră, fățuite pe ambele părți.
Puternic deranjate de alunecările de teren provocate de apele pluviale şi de vegetația de pădure, dalele constituiau cel mai probabil un zid care înconjura fostul complex domnesc al Doamnei Neaga, cel puțin către răsărit.
Cristi Mușat, candidatul PNL la Primăria Cislăului. Cine e și de ce candidează? (INTERVIU)
Menționăm că pe suprafața platoului se pot observa mai multe șanțuri trasate recent. Toate aceste lucruri atestă o activitate intensă a creștinismului în zonă, lucru de care autoritățile locale sunt extrem de mândre și preocupate, așa cum sunt și de biserica din lemn Înălțarea Domnului din Buda Crăciunești.
Biserica din lemn Înălțarea Domnului de la Buda Crăciunești, protejată de autorități
Autoritățile locale au conștientizat valoarea acestor obiective și face demersuri constant pentru scoaterea acestora din anonimat. “Este păcat să avem asemenea monumente în comuna noastră și să le lăsăm să piară, fără ca turiștii să se poată bucura de ele. Am marcat traseul până la Biserica din lemn Înălțarea Domnului de la Buda Crăciunești, și acționăm în permanență pentru păstrarea acestor obiective”, ne-a declarat viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Cislău, Ion Marin.