vineri, 19 aprilie 2024
8.8 C
Buzău

România

8.8 C
Buzău
vineri, 19 aprilie 2024
8.8 C
Buzău
Ești aiciBuzăuBalastierele Buzăului - atac asupra mediului, jaf de milioane de euro și...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Balastierele Buzăului – atac asupra mediului, jaf de milioane de euro și praf, mult praf, aruncat în ochii oamenilor simpli

Valea Buzăului, pe malurile unui râu care, chiar dacă este ținut în chingi de barajul de la Siriu, tot își mai face de cap. O Vale a Buzăului plină de praf, necaz al oamenilor și un profit colosal, legat ca brațele unei imense caracatițe de diverse nume: ale unor oameni de afaceri cunoscuți în zonă, ale unor candidați la funcții publice sau politice ori deținători ai acestora. Numele pe care-l auzi, însă, obsesiv, ca și cum ai asculta o placă veche de pick-up, uzată și zgâriată, este cel al lui Laurențiu Dobrică, tatăl fostei deputate PSD Ionela Dobrică, un afacerist cu un cuvânt care atârnă greu în politica cu aere de Simileasca a Buzăului. Prin urmare titlul reportajului nostru sună chiar așa: Balastierele Buzăului – atac asupra mediului, jaf de milioane de euro și praf, mult praf, aruncat în ochii oamenilor simpli.

Valea râului Buzău. Pe aici trec zilnic zeci, sute de autobasculante care-i poartă spre alte zări malurile, distrugându-i-le continuu și provocând și alte consecințe. Ele vin din balastierele Buzăului. O afacere în care județul nostru a rămas campion absolut, excavând balastul direct din malul râului Buzău, din comuna Mărăcineni şi până pe Valea Buzăului, la Nehoiu.

Citește și: Horia Teodorescu et comp. – un miliard de euro scurs în buzunarele băieților deștepți. Cum a rămas Delta Dunării fără ajutorul de un miliard de euro de la UE. Caracatița care a înghițit banii

Balastul nostru ajunge în Moldova, loc în care s-a interzis excavarea după inundațiile din anii trecuți, dar şi în Dobrogea. Iar excavarea are loc în arie protejată şi cu acordul reprezentanților Agenției pentru Protecția Mediului şi a celor de la Apele Române. Deși implementarea Rețelei Natura 2000 în România a fost o condiție a integrării ţării noastre în UE. Cu toate că întreg malul râului Buzău este considerat arie protejată, de la ieșirea din municipiu şi până la Viperești.

Șefuleți… cu tastă

Plecăm din Buzău de dimineață. Soarele se mai ridică pe cer la intrarea în Vernești, iar pe traseu, la Berca găsim și primii stropi de ploaie, dar și primul zid ce ni se ridică… așa, ca într-un joc electronic, în care totul crește rapid la o simplă apăsare de tastă. Tasta este cuvântul balastieră.

Balastierele Buzăului
Balastiera de la Vernești

Un prim popas îl făcusem cu o zi înainte la Direcția Apelor Române Buzău – Ialomița. Aici ne așteptam să fim primiți de directorul ei. Când colo, ne trezim cu patru șefuleți care se arată aparent deschiși la comunicare. Curând, însă, se dovedesc foarte suspicioși la fiecare întrebare de genul: Cine stabilește suprafața autorizată pentru excavare în albiile râurilor? sau  Pe ce bază se dă autorizația de funcționare a unei balastiere? ori Se continuă acțiunile de excavare în albia Buzăului chiar dacă aceasta a contribuit la producerea inundațiilor din 2005, 2012, 2014? Vocile lor se ridică brusc și în bâlbâială la pronunțarea anumitor cuvinte cheie de genul excavare, autorizație, haos, ilegal….toate legate de ”balastiere”, evident.

Apele române veghează balastierele Buzăului!

Și chiar dacă niciunul nu știe ce hram purtăm, începem un dialog, dar strategia lor e clară: ne recită legea, ne spun răspicat că nu există nici o abatere de la ea (pentru că APELE ROMÂNE veghează!), iar toate informațiile apărute în presă legate de funcționarea ilegală a unor balastiere sunt pure invenții. În rest, răspunsuri evazive, abandonarea firului logic, cunoașteți! Teoria însă ne-a ajutat. Am aflat cum se dau autorizațiile de excavare, că metrul cub de balast vândut de Apele Romane costă 4,5 lei, iar la patronul care îl dă în piață 20 lei, dar și că balastierele fac bine albiilor râurilor și nici măcar un singur lucru rău.

Inedit! Absolut o informație nouă!

Nu am mai auzit nicăieri în țară acest lucru : balastierele Buzăului fac numai bine! Să fie cât mai multe pentru că regularizează albiile și fac bine oamenilor, „are ce mânca și copiii lor”! E ideea șefilor de la Apele Române, administrator principal al zonelor de excavat.

Balastiera de la Măgura

Fără a ne scăpa din ochi, ei ne-au ajutat totuși să ajungem la balastiera de la Măgura. Una dintre ele, poate. Aici, patronul care și-a făcut campanie electorală cu bani din pietriș e de negăsit. Un paznic ne vorbește despre lucruri parcă scrise din timp: Acesta este cel de-al treilea punct de lucru pe care îl are patronul la care lucrează. Balastiera există de peste zece ani, ne spune paznicul în continuare, care mai adaugă că, știe el, afacerea nu e cine știe ce profitabilă: taxele și impozitele sunt din ce în ce mai mari, redevențele la fel ș.a.m.d. . Așa aflăm că patronul are un întreg lanț industrial : de la excavarea nisipului până la construcția de imobile. Păi, nu oricine obține o autorizație de balastieră, nu-i așa?!

Balastierele Buzăului și județul nevinovaților

Ne continuăm călătoria pe drumul prafului și ne dăm seama că necazul celor săraci este strâns legat de funcționarea (sau mai degrabă de nefuncționarea) unui lung șir de instituții, conduse ba de manageri fricoși, ba avizi de șpagă, de directori prea corecți (pentru că așa spune legea) ori de neștiutori…

Drum rupt de ape

Pentru „Balastierele Buzăului”, Valea Buzăului este ca o mică patrie. Vă spuneam mai sus că în acest județ toată lumea pare să lucreze în legalitate pe albia râului. Asta după ce la inundațiile din 2005 presa arăta cu degetul și spunea că vinovați sunt cei care excavează balast de pe apa Buzăului. La Buzău există însă un cerber, care are grijă să nu răsufle vreo informație negativă către presă vis-a-vis de acest subiect, care încă doare și care aduce în contul oamenilor de afaceri și al politicienilor ascunși în actele de firmă, milioane de euro din zeci de mii de metri cubi de balast.

Citește și: Primăria Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“. Premii consistente pentru buzoianul de rând

Agenția pentru Protecția Mediului Buzău este instituția care spune DA pentru excavare. Domnii de la conducerea ei oare dorm liniștiți noaptea știind ce scaun important ocupă? Bănuim că răspunsul ar fi… da, pentru că despre șpagă la obținerea autorizației de mediu, la APM Buzău, nu se discută. Dar și aici e important ca să existe agenți economici, pentru că e nevoie de hrană pentru copii, spun unele voci care vor să rămână anonime.

Balastierele Buzăului: Remember Mărăcineni

Se pare că băieții ăștia nu știu că numai în 2004-2005, inundațiile au scos din buzunarul românului, în regim de urgență, peste 2.500 de miliarde de lei pentru înlăturarea imediată a efectelor calamităților, adică pentru repararea drumurilor și căilor ferate distruse. Miliarde care au ajuns în conturile unor firme cu datorii la bugetul de stat, administrate de funcționari publici sau patronate de clienți politici.

Balastierele Buzăului
Podul de la Mărăcineni, des vizitat de Băsescu, a înghițit peste o mie de miliarde de lei din cauza exploatării excesive a balastului din zona pilonilor podului, fapt ce a afectat fundațiile acestuia
Astfel, podul de la Mărăcineni, des vizitat de Băsescu, a înghițit peste o mie de miliarde de lei din cauza exploatării excesive a balastului din zona pilonilor podului, fapt ce a afectat fundațiile acestuia. În fapt, afacerea celor care an de an au „contribuit” la distrugerea podului care leagă Muntenia de Moldova s-a numit, scurt, „cod CAEN 1421 – extracția pietrișului şi nisipului”, în limbaj specific.
Citește și: Cine este Dan Tănasă, tinicheaua aurită de pe degetul mijlociu al lui George Simion. Premiat de Dan Voiculescu cu 50.000 de lei pentru „curaj”, se bucură de mare apreciere din partea publicației putinisto-kaghebiste Sputnik

Balastul extras fără nici o noimă din avalul podului de la Mărăcineni a fost şi este folosit la îndiguiri, îmbunătățiri funciare şi balastări de drumuri, toate plătite de primăriile din teritoriu. Nimic rău, până în momentul în care o mulțime de primari au început să depună declarații şi plângeri cum că au fost obligați să cumpere balast exclusiv de la firma NIKOST IMPEX, care pare să dețină monopolul politic asupra afacerilor din domeniul balastierelor.

Așa se face că după câteva luni de la prăbușirea podului de la Mărăcineni, excavațiile fără noimă au încetat pentru un timp. Lucrurile, însă, se pare că au reintrat în matca lor, în sensul că excavațiile din avalul podului se fac din nou la „rupere”. Doamne ferește de o nouă viitură! Cele de mai sus arată, însă, că în economia buzoiană sunt firme care se joacă cu miliarde de lei şi au un singur angajat.

„Afaceriștii aceștia îs ai noștri, țara are nevoie de ei!”

La Viperești și Cislău dăm piept cu realitatea. Oamenii se plâng de zgomotul infernal, de praf, de crăparea pereților la case. Toate, produse de camioanele goliatice care trec pe drum. Deși limita de greutate ar trebui să fie de 16 tone, acolo se trece cu 40 ! Și în viteză ! Au făcut plângeri la autoritățile locale, dar drumul pietruit care trece printre casele lor, pare-se că e doar o groapă în continuă creștere! Își fac singuri dreptate. Povestesc că au pus cuie camioanelor. Până la urmă, însă… nimic. Nimeni nu le verifică și, atunci când o fac, oamenii legii pleacă așa cum au venit. Ba chiar se lasă cu strângere de mâini, mai spun locuitorii Vipereștilor.

Aici, paznicul ne spune că nu avem voie să intrăm și ne închide orice inițiativă de dialog. La întoarcere ne oprim și la primăria din Viperești. Nici urmă de primar. Încheiem ziua și ne gândim că oricâte speculații ar putea face presa pe marginea subiectului, realitatea e una! Și nu poate fi contrafăcută. Foc fără fum nu există!

În loc de epilog

Balastierele Buzăului
Balastiera de la Viperești

În timp ce ne întoarcem la Buzău, ne minunăm ce frumoasă e Valea Buzăului! Însă, de balastiere tot n-am scăpat. Pe geam vedem rapid cariere unde se excavează serios. Nu știu câți dintre noi ne-am gândit la acest subiect. Pare tehnic și aparent fără legătură cu viața noastră.

Balastiera Buzăului
Casa unei familii de romi de la Viperești. În fundal balastiera miliardarului Laurențiu Dobrică

Un semn de întrebare dacă am reuși să ridicăm ar fi ceva. Exploatarea necontrolată a râurilor noastre poate dezechilibra sistemul natural și viața oamenilor care trăiesc în apropierea lor. Consecințele pot porni de la zgomot, praf, fisurarea caselor până la inundații cu toate urmările lor, care pot fi ușor de imaginat. La Buzău, însă, tot ce ține de „balastierele Buzăului” este negat de autorități, care aruncă în curtea celuilalt responsabilitatea. Cei care ar trebui să protejeze mediul au în vedere mai degrabă interesul economic, iar Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului sunt ca șoarecele și pisica. Atribuțiile sunt confuze și în orice caz viziunea pe termen lung nu ne este caracteristică.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

spot_img

5 COMENTARII

  1. Așa e peste tot, numai mafioți și gunoaie politice care fac uz de funcția care o au in loc sa facă pt popor ceva. Ei distrug totul, muisti, ardă-i Dumnezeu de hoți și mincinoși!!

  2. Sunt cateva judete bine infipte in psd de 30 de ani care sunt in paragina si ar fi corect sa se descurce in continuare cu banii si coruptia lor si sa nu fie finantate din bugetele altor judete corecte. E vorba de buzau, braila, vaslui, galati…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Ion Chiaburu din Cislău, despre alegeri

Ion Chiaburu, așa-l știa lumea în Cislău, ca pe unul din neamul lui Chiaburu, cu toate că ăștia n-au avut de niciunele niciodată, cum sunt cei din neamul lui Gică Boieru la care ei au tot fost slugi mai toată viața, chiar dacă numele de familie era Chiaburu… Trag mai mereu câte o fugă pe la Cislău, locul nașterii mele. Odată, parcă în urmă cu vreo trei-patru ani, abia coborât din tren, am dat nas în nas cu Ion Chiaburu. Cu o sacoșă în mână, având îndesate în ea pijamaua și alte mărunțișuri, fostul meu vecin, Ion Chiaburu, așa-l știa satul, ca unul din neamul lui Chiaburu, cu toate că ăștia n-au avut de niciunele niciodată, cum sunt cei din neamul...

Dezvăluiri

Ion Gherghiceanu, primarul din Pătârlagele, prins cu pantalonii-n vrie, în plină primărie

La Buzău, ANI, ca și DNA de altfel, se face că plouă. Dacă o dată la câțiva ani mai cade câte un penal din greii județului, este pentru că, din când în când, ANI ori DNA trebuie să se facă_că lucrează, vorba aia celebră de la loviluția din 89. Ion Gherghiceanu, primarul din Pătârlagele, umblă cu pantalonii incompatibilității în vine prin primărie, dar conform legilor PSD în baza cărora funcționează instituțiile amintite mai sus, nimeni nu vede, nimeni nu...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

”Băieții deștepți” din energie, călcați de DNA. Doi oameni de afaceri reţinuţi și doi directori din companii de stat, sub control judiciar

”Băieții deștepți” din energie, călcați de DNA. Procurorii DNA au reținut pe 8 februarie, pentru 24 de ore, doi oameni de afaceri pe care îi acuză de săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită, trafic și cumpărare de influență și deturnare a unor licitații publice. În dosar sunt cercetate şi directorii CET Sud şi Electrocentrale Rovinari. Iată că și ”băieții deștepți” din energie sunt călcați de DNA. Pe când și un dosar cu șmecheriile samsarilor din domeniul furnizării energiei electrice? https://expresssud-est.ro/editorial/de-doi-bani-speranta-vine-primavara-traiasca-stevia/ Un...

- A word from our sponsor -

spot_img

Gura Teghii. Cu drag de deasupra lumii

Înfiptă în coasta cea mai de miazănoapte a Buzăului, la hotarele Vrancei și Covasnei, vatra comunei Gura Teghii a fost chiar sub Piatra lui Vișan, unde se unesc cele două Bâsce, aproape de locul unde odată se ținea „înțărcatul mieilor”, străbunul ritual tracic de urcare a turmelor spre pășunile din munți. Şi mai sunt ritualuri vechi: "Noaptea oilor", când baciul stă de veghe până în zorii zilei, invocând duhuri şi pândind pe cer constelația "Ciobanul cu oile şi câinii",...