sâmbătă, 20 iulie 2024
23.7 C
Buzău

România

23.7 C
Buzău
sâmbătă, 20 iulie 2024
23.7 C
Buzău
Ești aiciBrăilaStațiunea Lacu Sărat prinde iar viață. În plin proces de reabilitare, în...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Stațiunea Lacu Sărat prinde iar viață. În plin proces de reabilitare, în vară, „Picior de Paris” va avea cu totul „altă față”

Stațiunea Lacu Sărat, ”Picior de Paris” cum era denumită în trecut şi recunoscută în întreaga lume pentru proprietățile curative ale nămolului sapropelic existent aici, se află în plin proces de reabilitare, lucrările se vor derula pe parcursul a trei ani, iar autoritățile promit că stațiunea va avea „o cu totul altă față” chiar începând cu vara acestui an.

Stațiunea Lacu Sărat prinde iar viață. Consiliul Județean Brăila, Primăria Brăila şi Primăria Chiscani, localitate pe raza căreia se află stațiunea, s-au asociat şi au format Asociația de Cooperare şi Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii Lacu Sărat, iar cele trei entități publice au stabilit să aloce fiecare bani anual pentru dezvoltarea stațiunii. Lacu Sărat se află în paragină de zeci de ani, din cauza unei lungi dispute între administrațiile din Brăila şi Chiscani asupra dreptului de administrare a stațiunii, instanța pronunțându-se în urmă cu câțiva ani în favoarea comunei Chiscani.

Scandal uriaș în BOR! Cine este ÎPS Teodosie, omul lui Putin din Biserica Ortodoxă Română

Potrivit informațiilor oferite Agerpres de președintele Asociației de Cooperare şi Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii Lacu Sărat, George Caranica, lucrările în stațiunea Lacu Sărat sunt în plină desfășurare, având în vedere că şi vremea caldă permite acest lucru.

„Constructorul a început în forță, avem destul de multe utilaje în stațiune. La momentul acesta se lucrează la ridicarea bordurilor vechi şi la decopertarea stratului de asfalt de pe străzi şi alei. Urmează să se monteze borduri noi. După montarea bordurilor, se va turna un strat nou de asfalt în toată stațiunea. Toate aleile şi trotuarele vor fi complet asfaltate la standarde normale, spun eu, așa cum ar trebui să arate o stațiune în anul 2023. Suntem în desfășurare şi cu licitația privind întreținerea şi modernizarea spațiilor verzi, în sensul în care se va interveni asupra arborilor şi asupra gazonului”, a precizat George Caranica.

NĂSCUT VINOVAT

Se va planta gazon nou şi vor fi montate în anumite zone instalații de irigat automatizate, pentru ca gazonul să poată fi întreținut conform indicațiilor producătorilor. Arborii care sunt bolnavi vor fi înlăturați, iar în locul lor vor fi plantați alții tineri. În mai multe zone din Stațiunea Lacu Sărat vor fi plantate diferite ornamente florale, plante care să se încadrează în peisaj, acest gen de lucrări urmând să fie realizate de specialiști din cadrul firmei desemnate să se ocupe de amenajarea peisagistică”, a mai dezvăluit George Caranica.

„După finalizarea turnării asfaltului şi montării bordurilor, aducerea străzilor efectiv la standard, vom monta bănci noi şi coșuri de gunoi în toată stațiunea. Corpurile de iluminat stradal sunt deja montate şi sunt funcționale în totalitate. Pentru noul sezon ne dorim ca, atunci când turiștii vin în stațiune, să avem finalizată partea de carosabil, trotuare, bănci, coșuri de gunoi şi să fim în desfășurare cu zona de spatii verzi, care nu va aduce atingere bunei desfășurări a activității de sezon”, a mai spus președintele Asociației de Cooperare şi Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii Lacu Sărat.

Felix Rache, vicepreședintele CJ Buzău, cărăușul șpăgii în dosarul Aeroportul Otopeni

Suma totală care va fi investită de Consiliul Județean Brăila, Primăria Brăila şi Primăria Chiscani pe parcursul celor trei ani în care sunt programate lucrările depășește 6,3 milioane de lei. Pentru lucrările de asfaltare şi spații verzi contractul încheiat este unul multianual, iar pentru cele de reabilitare a mobilierului stradal contractul este anual. Pentru „Întreținerea curentă şi periodică a străzilor, trotuarelor şi aleilor din Stațiunea Lacu Sărat”, valoarea acordului-cadru pentru perioadă 2022-2025 este de 4.488.152,80 lei fără TVA, pentru „Reabilitare şi modernizare spații verzi, Stațiunea Lacu Sărat”, valoarea acordului-cadru este 1.680.672,26 lei fără TVA, iar pentru „Reabilitarea mobilierului stradal din Stațiunea Lacu Sărat”, suma care va fi alocată pentru anul 2023 este de 210.084,03 lei fără TVA.

„În funcție de necesități, suma alocată ar putea fi suplimentată. De exemplu, se are vedere şi edificarea unei alte ieșiri din stațiune. Mă refer la cea care există acum prin pădure, dar care nu este un drum efectiv. Această ieșire nu a fost avută în vedere, întrucât ea nu este cadastrată, nu este autorizată. Urmează să facem procedura şi după aceea vom scoate şi această nouă zonă la licitație pentru a fi asfaltată, pentru a fi create trotuare şi pentru a fi o nouă ieșire în stațiune. Astfel vor exista două posibilități de intrare sau ieșire din stațiune, una din șoseaua Viziru şi una din Șoseaua Buzăului”, a precizat Caranica.

Parcul Englezesc, în vizorul autorităților

Proiectul vizează și refacerea Parcului Englezesc, cândva mândria stațiunii Lacu Sărat, care se întindea pe o suprafață de 7 hectare şi era prevăzut cu fântână arteziană, chioșcuri în care zilnic cânta fanfara, foarte multe specii de trandafiri şi arbori.

“Vom interveni în zona Parcului Englezesc, așa cum era denumit în trecut. Vom amenaja aici o zonă mai elegantă, cu fântâni cu lumini, iar pentru finisaje vom folosi marmură şi granit. Vom monta şi un alt gen de bănci, diferite de celelalte din stațiune. Vrem ca Parcul Englezesc să devină efectiv inima stațiunii, punctul ei central”, a dezvăluit George Caranica.

Miță Ciolacu, „cadou” de zeci de milioane de euro de la premier. Nepotul lui Marcel Ciolacu e băgat la înaintare pentru fondurile PNRR destinate fotovoltaicelor

Primăria Chiscani are în implementare, pe Programul Operațional de Pescuit, un proiect de realizare a unui parc pentru copii, în mijlocul căruia va fi amplasată o corabie de mari dimensiuni, cu spații de joacă pentru cei mici.

„Va fi un parc cu o corabie mare în mijloc, similar celui din municipiul Brăila, dar puțin mai mare şi altfel organizat. Va fi amplasat în zona mănăstirii. În stațiune vin foarte mulți părinți cu copii, iar parcul va fi un punct de atracție pentru ei. În plus, va fi atractiv şi pentru cei care doresc să își petreacă după-amiezile în aer liber. Vor putea vizita şi comercianții din stațiune, vor putea mânca la terase, vor putea petrece timpul într-un mod plăcut. Este aprobată finanțarea, iar proiectul se află în faza de licitație, de selecție a firmei care va construi efectiv acest părculeț”, a precizat Caranica.

Zona comerțului stradal situată lângă plaja din Stațiunea Lacu Sărat va fi şi ea modernizată, în locul actualelor tarabe inestetice urmând să fie montate 15-20 de căsuțe din lemn

“Vor dispărea tarabele, pe care nu ni le mai dorim în stațiune, iar pentru comercianții sezonieri vor fi achiziționate module din lemn, căsuțe, similare celor utilizate în municipiul Brăila. Această zonă comercială va fi mult mai elegantă, vor fi montate 15-20 de căsuțe din lemn în zona în care sunt tarabele acum. Ele vor putea fi închiriate de la Primăria Chiscani, sumele nu vor fi mari, orice comerciant își va putea permite să achite taxa. Această zonă va fi destinată micilor comercianți. Va exista şi o zonă cu mâncăruri de tip fast-food şi dulciuri gen colac secuiesc şi altele, care va fi amplasată tot în zona plajei, pentru că cei mai mulți turiști își petrec timpul la plajă când vin în stațiune şi e normal ca şi acești comercianți să își desfășoare activitatea tot în proximitatea plajei”, a menționat Caranica.

George Caranica a arătat că, la nivelul Asociației de Cooperare şi Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii Lacu Sărat, există mai multe idei pentru atragerea turiștilor, care se află în prezent în fază de proiect.

„Vrem să realizăm, pe un proiect cu finanțare nerambursabilă, o zonă de petrecere a timpului liber destinată copiilor şi familiilor, noi acestui segment ne adresăm în mod special. Mă refer la amenajarea unor terenuri de ping-pong, de volei, de tenis cu piciorul, care să fie puse gratuit la dispoziție şi în care brăilenii să poată veni împreună cu familia să își petreacă timpul liber. Avem în vedere o zonă de camping, de campare sau de instalare a corturilor. Vrem să creăm o zonă de grătare, în funcție de ce ne va permite legislația de mediu. A existat în trecut o astfel de zonă. Vom vedea dacă o putem amenaja în pădure, pentru că o mare parte din stațiune este acoperită de pădure.

Mai avem în vedere un proiect care ține de partea de tiroliană, de jocuri desfășurate în pădure, în care poți să îți petreci timpul împreună cu copiii, similar celor care se află în zona Brașovului. Am fost şi am văzut mai multe părculețe de genul acesta şi sunt destul de multe persoane care vin cu familia şi se bucură de acest gen de jocuri. De asemenea, purtăm discuții cu operatori privați, pentru că ne-am dori, în mod special, ca privații să investească în acest gen de activități. Suntem deschiși oricăror propuneri şi ne dorim să atragem în stațiune cât mai mulți privați care să investească şi să creeze puncte de atracție turistică în plus față de ceea ce noi putem oferi”, a mai declarat Caranica.

Prin îmbunătățirea condițiilor din Lacu Sărat, Consiliul Județean Brăila, Primăria Brăila şi Primăria Chiscani, cele trei entități care investesc în renovarea stațiunii, își doresc ca ea să “redevină ceea ce a fost în urmă cu mulți ani”.

Toată lumea are așteptări foarte mari şi sperăm să ne ridicăm la nivelul așteptărilor. Noi facem tot ce putem pentru a ajunge la un standard cât mai bun. Cu siguranță, începând cu acest sezon, lucrurile se vor schimba în bine, iar în doi-trei ani stațiunea va fi una de interes, cel puțin la nivel regional. Cred că şi investitorul care a creat complexul Alma de patru stele va atrage din ce în ce mai mulți turiști. Eu cred că, dacă stațiunea va fi la un alt nivel şi va oferi un turism de calitate, cu servicii bune şi activități de recreere, vor veni aici oameni din toate zonele țării”, a completat George Caranica.

….

Stațiunea Lacul Sărat este situată în zona de câmpie din nord-estul Bărăganului, pe raza comunei Chiscani, la 5 kilometri distanță de municipiul Brăila.

Lacul are o suprafață de 1,72 kilometri pătrați şi o adâncime de 1,5 metri, iar datorită conținutului ridicat de iod, rezultat în urma descompunerii anaerobe a unei specii de nevertebrate, artemia salinas, nămolul rezultat ameliorează zeci de afecțiuni, motiv pentru care suferinzi din toată lumea vin, de ani de zile, la tratament.

De asemenea, lacul conține importante rezerve de nămol sapropelic şi de apă minerală hipertonică, cu compuși ai sulfului, clorului, magneziului şi bromului, cu mineralizare de 70-84 grame la litru. Aici pot fi tratate bolile reumatismale degenerative, inflamatorii, bolile ginecologice, dermatologice, endocrine, afecțiuni ale sistemului nervos periferic, stări post-traumatice, afecțiuni respiratorii.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Tinere, averea ta e țara de mâine! Ieși la vot! Nu-i lăsa pe martalogii din PSD să ți-o fure!

Când suntem tineri, viața noastră e atât de puternică și bogată, încât ce se întâmplă în exterior pălește. Iar pofta de viață și speranța unor visuri împlinite sunt mult mai puternice decât realitatea înconjurătoare. Totuși, ce se întâmplă în exterior – în cazul nostru orașul Buzău, comunele, județul Buzău – ne influențează viața fără să simțim. Și ajungem să intrăm în viață, în viața aia reală, de după facultate, și să avem de-a face cu toate problemele pe care tinerețea noastră le-a neglijat și care, acuma, pac, ne lovesc frontal. Tinere, averea ta e țara de mâine! Ieși la vot! Nu-i lăsa pe martalogii din PSD să ți-o fure! Chiar dacă azi nu te gândești că vei avea nevoie de...

Dezvăluiri

Sorina Docuz și legăturile periculoase cu comuna Racovițeni din Buzău, epicentrul rețelei de firme care sub protecția premierului Ciolacu sug zeci de milioane de...

O întreagă rețea de indivizi care provin din comuna Racovițeni, județul Buzău, și care are directă legătură cu Sorina Docuz, fosta soție a lui Robert Negoiță și apropiată a premierului Marcel Ciolacu, a primit contracte de la primăria Sector 3 condusă de Robert Negoiță, fostul soț al Sorinei. Numele implicate și firmele din cadrul rețele organizate au fost documentate de G4Media.ro pe parcursul mai multor luni. Un aport esențial l-a avut o sursă apropiată afacerii din Sectorul 3. G4Media a scris că în noiembrie anul trecut, primăria sectorului...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...